URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
25 Iunie 2013, 07:41

Piaţa cu milionari: Traficanţii de ţigări din Piaţa Rogerius au fost scoşi pe linie moartă

Piaţa cu milionari: Traficanţii de ţigări din Piaţa Rogerius au fost scoşi pe linie moartă LINIŞTE. Până să fie săltaţi de poliţişti, bişniţarii stăteau ciorchine şi îşi agăţau clienţii la marginea şirurilor de tarabe cu legume şi fructe. Acum au devenit discreţi şi abia dacă mai sunt văzuţi...
Piaţa cu milionari: Traficanţii de ţigări din Piaţa Rogerius au fost scoşi pe linie moartă DE TOATE. Pe lângă cele 22.661 de pachete de ţigări de diferite mărci, poliţiştii au găsit în timpul percheziţiilor şi 200 litri de băuturi alcoolice contrafăcute, 70.000 de petarde, plus 4,1 kilograme de tutun, semn că bişniţarii se ocupau şi cu alte produse interzise...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ţighi, ţighi, ţigări avem! Nu există orădean care, aflat la cumpărături prin Piaţa Rogerius, să nu fi fost agăţat măcar o dată de bişniţarii care mişună printre mese. În ultimii trei ani, poliţiştii le-au împărţit amenzi de peste 500.000 lei, dar degeaba. Amenzile au rămas neachitate, iar ei şi-au văzut mai departe de treabă.

În urmă cu două săptămâni, însă, pieţarii au primit o lovitură grea. În urma unei anchete ample, după luni de filaje şi interceptări, poliţiştii Serviciului de Investigare a Fraudelor şi procurorii Parchetului Bihor i-au identificat pe cei mai activi, le-au dibuit ascunzătorile şi le-au confiscat toată marfa, peste 20.000 de pachete de ţigări. Şi nu doar atât, căci oamenii legii le-au aflat şi codurile folosite în convorbirile telefonice. Pentru că bişniţarii nu vorbeau niciodată despre ţigări, ci doar despre culori...

Amendaţi la anchetă

1.500 de pagini de transcripturi ale interceptărilor telefonice, sute de fotografii şi procese verbale întocmite cu ocazia filajelor. Acesta e conţinutul forte al dosarului întocmit de procurori şi poliţişti pe numele a 19 persoane anchetate pentru comerţ ilicit, cu ţigări de contrabandă, în Piaţa Rogerius.

05 Sirca.jpg"În celelalte pieţe din Oradea sunt una-două persoane care vând ţigări de contrabandă. În Piaţa Rogerius devenise un fenomen, erau mulţi şi agasau oamenii. Au tot fost reclamaţii, lumea se întreba de ce nu se iau măsuri împotriva lor. S-au luat, căci au fost mai multe acţiuni împreună cu Garda Financiară, s-au aplicat amenzi, dar nu şi-au atins scopul. Era nevoie de mai mult", explică şeful Serviciului de Investigare a Fraudelor, subcomisarul Florian Sîrca (foto), motivul pentru care anul trecut s-a decis întocmirea unui dosar penal centrat pe afacerile ilegale care au înflorit în piaţă.

Poliţiştii au luat în vizor bişniţarii care în ultimii ani au strâns cele mai multe amenzi. Aşa s-a ajuns la cele 19 persoane care, conform informaţiilor oamenilor legii, au acumulat în perioada 2010-2013 fix 386 de amenzi în valoare de peste 500.000 lei. Din care nu au plătit nimic.

Organizaţi şi precauţi

Comercianţii de ţigări de contrabandă din Piaţa Rogerius s-au dovedit extrem de prudenţi şi bine organizaţi. Nu de alta, dar mulţi sunt în business de peste 10 ani şi ştiu mersul treburilor. Toţi se cunosc, fac schimburi de ţigări, dar fiecare are propriii furnizorii, dintre membrii filierelor care aduc ţigări din Ungaria, Ucraina şi Republica Moldova.

În piaţă scot de fiecare dată doar o cantitate mică din marfă, câte 2-3 pachete, cel mult un cartuş. De ce anume? În eventualitatea unor controale, poliţiştii să nu le poată confisca valori mari. În plus, îşi păstrează "rezerve" ascunse în maşini, în pungi agăţate în copacii din preajmă ori pitite pe lângă gardul pieţei. Dacă stocul nu ajunge pentru o zi întreagă, pieţarul sună la "depozit", adică la apartamentele închiriate în apropierea pieţei, de unde li se aduce imediat cantitatea solicitată. Comercianţii au chiar şi un sistem de "alarmă" specific: o persoană urmăreşte în permanenţă zona pieţei, pentru a le anunţa celorlalţi raziile poliţiştilor, inspectorilor vamali ori comisarilor Gărzii Financiare, iar aceştia să poată fugi.

"Sunt atenţi şi la cumpărători. Fiind în piaţă de mult, au clientela formată. Dacă apare un client nou, asupra căruia au dubii, cu greu acceptă să-i vândă", a explicat BIHOREANULUI unul dintre poliţiştii care se ocupă de caz.

Profitabil

Anchetatorii au aflat că dintre cele 19 persoane suspecte, 10 erau deţinători ai afacerii, iar restul simpli "angajaţi", evident fără forme legale, recrutaţi din rândul rudelor sau prietenilor, scoşi la înaintare pentru a vinde marfa prin piaţă. Asta fiindcă "şefii" se ocupă mai ales de aprovizionarea care se face des, la fiecare 3-4 zile. De ce aşa frecvent? Simplu: pentru că, în condiţiile în care ţigările din comerţul legal au preţuri tot mai piperate, cererea pentru ţigările de contrabandă, cu mult mai ieftine, este mare.

Conform calculelor anchetatorilor, un comerciant din Rogerius vindea, în medie, 30 de cartuşe pe zi. Având în vedere că niciunul nu-şi punea adaos mai mare de 1-2 lei la un pachet, profitul zilnic e de cel puţin 300 lei. Iar dacă punem la socoteală că vânzătorii ieşeau la "muncă" şi duminica, profitul grupului se ridica la cel puţin 1 milion de lei pe an. Bani neimpozabili, fireşte!

Lăsaţi fără marfă

În dimineaţa de marţi, 11 iunie, la un an de la începerea anchetei, poliţiştii SIF au decis să acţioneze în forţă. Începând de la ora 6, peste 100 de poliţişti au percheziţionat simultan 26 de locuinţe folosite ca depozite, majoritatea închiriate de contrabandişti pe numele unor rude sau prieteni.

Descinderile au provocat bişniţarilor o gaură dureroasă, căci poliţiştii au ridicat marfă de peste 150.000 lei: 22.661 de pachete de ţigări de diferite mărci, 200 litri de băuturi alcoolice contrafăcute, 70.000 de petarde, plus 4,1 kilograme de tutun şi 4.200 de lei găsiţi într-una din locuinţe.

Din nou liberi

La finalul acţiunii, 19 suspecţi au fost reţinuţi pentru 24 de ore, dintre care a doua zi 10 au fost duşi în faţa unui complet al Judecătoriei Oradea cu propunere de arestare preventivă pentru încălcarea Codului vamal prin comerţ ilegal cu produse accizabile, faptă pedepsită cu închisoarea între 3 şi 15 ani. Este vorba despre Ionel Fechete (39 ani), Aurel Filip (27 ani), Laura Hainer (41), Adrian Hodişan (45), Gheorghe Luţaş (29), Ioan Precup (45), Dezsi Geza (36), Florin Cora (39), Ioan Dudler (47) şi Dan  Dudler (43 ani), cei din urmă fiind fraţii unuia dintre cei mai cunoscuţi escroci imobiliari, Dudler Gabor, deja condamnat, dar şi judecat în continuare după ce a lăsat fără locuinţă pensionari lipsiţi de apărare.

05 doseanu.jpgMăsura arestării a fost respinsă însă de judecători, din cauza unui viciu de procedură invocat de avocatul Răzvan Doseanu (foto), apărătorul lui Gheorghe Luţaş. Fiind vorba despre mai multe persoane asociate pentru a săvârşi infracţiuni, potrivit legii ancheta trebuia efectuată de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, şi nu de Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor!

Ca urmare, toţi cei 10 au fost eliberaţi şi, împreună cu complicii, aşteaptă finalizarea anchetei, care va fi preluată de către DIICOT. Până atunci, un lucru e sigur: ţigările de contrabandă au cam dispărut din Piaţa Rogerius. Cel puţin până când bişniţarii vor strânge din nou capital să-şi refacă stocul de marfă sau locul lor îl vor lua alţii...


CODURI
Ţigări colorate

Pieţarii din Rogerius erau precauţi şi vorbeau codificat, folosind termeni cromatici pentru mărcile de ţigări pe care le vindeau. "Galbene" sau "lămâi" erau ţigările Jin Ling, "albastre" - Fast, "lila" sau "mov" - LD, "albe" - Fast, "roşu" - Viceroy, "zebra" - NZ. Zebra putea fi, la rândul ei, aurie sau neagră, după culoarea ambalajului.

Comercianţii aveau, însă, şi alte coduri. Sub denumirea de "paie" discutau despre ţigările slim, "carton" era cartuşul de ţigări, "moldoveneşti" ţigările din Republica Moldova, iar "ruseşti" cele din Ucraina. Cam lipsiţi de imaginaţie comercianţii orădeni, aşa că poate nici nu e de mirare că au fost găbjiţi...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
20 Comentarii
Tigareta II
Tigareta II Daca mergeti in Rogerius in piata,azi sau maine sunt 10 tigani care vand tigari,sunt doua fete de 22 -25 de ani care vand si restul barbati,zilnic ma lovesc de ei,cand au reusit sa ii ridice pe toti? Minciuni,astia sunt in mana in mana cu politia pietii! In rest sunt povesti gazetaresti! PS ce ar fi sa verificati pe d-l avocat Doseanu,nu vi se pare suspect ca el ii apara pe toti banditii din Oradea!
Postat 08 Iulie 2013, 11:01 de quiltiman
Minciuni
Militienii sunt mana in mana cu \'\'tovarasii\'\' doar si ei trebuie sa traiasca saracii de ei.Treceam prin piata si am auzit cum militianul le spunea tovarasilor sa aiba rabdare pana trece controlul ca le face el semn cand se termina si isi pot continua activitatea.
Postat 07 Iulie 2013, 10:35 de Titu
Rusine
De ce nu-l aresteaza nimeni pe Sandra Cornel ,tata tigarilor, cel care are casa in varful dealului la paleu ininregistrata la primarie si pt care nu plateste impozit?
Postat 28 Iunie 2013, 12:48 de Alex
PARCĂ
................................... toţi poliţiştii şi procurorii "greşesc" să câştige avocaţii de succes !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! BRAVO AVOCAŢILOR, NOROC CU VIŢIILE DE PROCEDURĂ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Postat 25 Iunie 2013, 21:57 de ADINA
HOTI DE ROMANI , CE SUNTETI !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
HAHAHAHAHAHA.!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Postat 25 Iunie 2013, 19:55 de MONSTRU !!!!!!!!!!!!
mincinosii
Aceeasi bisnitari azi vindeau tigari nederanjati de nimeni.Am fost socat sa vad de unde scoteau tigarile.Cred ca afost doar un shou facut de politisti ca sa-si ia uiumul.
Postat 25 Iunie 2013, 17:34 de florelia
Foarte buna treaba politistilor !
La parnaie cu ei !
Postat 25 Iunie 2013, 15:58 de pusta falita
Piaţa cu milionari: Traficanţii de ţigări din Piaţa Rogerius au fost scoşi pe linie moartă !?!
Să mori tu, Laura, că e aşa !?! În ţara în care miliţenii violează, bat sau chiar omoară nevinovaţi, fură din bănci, trăiesc în mocirla propriilor minciuni şi se plâng că cetăţenii au prea multe drepturi ... se poate crede că evaziunea cu ţigări e partea unde toţi se unesc să piară ???
Postat 25 Iunie 2013, 15:52 de Carp III
ha ha ha
VOi credeti ce spuneti? Mergeti in rogerius la piata sa vedeti ca si acuma vand tigari, au ramas multi din gasca veche dar sunt si persoane noi care vand.Credeti ca politia sau serviciile sunt proaste sa isi omoare ,,afacerea'' de pe care mulg o gramada de bani prin spagi? Sa fim seriosi!
Postat 25 Iunie 2013, 15:49 de Emilut din Germania
@io
Viciu de procedura poate insemna prostie dar si coruptie.
Postat 25 Iunie 2013, 11:59 de unu
viciu procedura
Adica tovarasii procurori ii aresteaza si judecatorii ii elibereaza pentru viciu de procedura?...luni de munca si filaje...pai pe astia cine ii conduce? cum draq ne apara astia pe noi cand nu cunosc procedurile de lucru...Vai de capu\\' nostru...ar trebui sa isi de-a demisia aia care au condus operatiunea...sau macar sa fie penalizati aspru...pana in tara asta nu se vor respecta legile scrise , nu morale, tot in mocirla vom trai...
Postat 25 Iunie 2013, 11:33 de io
Uluitor!!!
De trei ani ... au primit amenzi si nu le-au achitat???? Eu stiam ca traficul cu tigari se lasa cu arestare si saltare de catre mascati nu cu amenda... au actionat in zona 3 ani cu buna stiinta pentru ca nu ii deranja nimeni sa fim seriosi si acum s-a umplut paharul sau nu s-au mai inteles pe ce mita sa ia politaii asa ca au fost retinuti in sfarsit. 3 Ani Doamne fereste tara asta e de rasul curcilor:))))
Postat 25 Iunie 2013, 11:07 de Bogdan
trist
Nu stiu ce e mai trist...ca fac aia contrabanda sau ca 3 din 4 antecomentatori sunt incoerenti si analfabeti
Postat 25 Iunie 2013, 11:05 de clau
avem foarte, foarte multi paraziti in ROMANIA si datorii p[e care nu le putem plati !!!!
avem foarte, foarte multi paraziti in ROMANIA si datorii p[e care nu le putem plati !!!!
Postat 25 Iunie 2013, 10:18 de asta e ROMANIA!!
mi e mila de ei cand ma gandesc cum VOR MURI TORTURATI de foame, e cea mai CUMPLITA MOARTE :)))
stati linistiti ca CRIMA ORGANIZATA , GRUP CRIMINAL INFRACTIONAL este in structurile de STAT, noi suntem amarati de sclavi, drogati si MORTI :))))))) asa ca nu va feriti de ei ca oricum va UCID, e doar o chestiune de TIMP !! voi stiti cati analfaveti sunt in GARDA FINANCIARA , daca i am fila am rade de ei :)))) PUBLIC trebuie vizionati , si taraniiculti de la SAPA :))), vai de capul lor, mi e mila de ei cand ma gandesc cum VOR MURI TORTURATI de foame, e cea mai CUMPLITA MOARTE :))). VIR muri de foame daca FURNICILE nu mai MUNCESC , si nu vor mai munci :))) pentru ca obosesc .
Postat 25 Iunie 2013, 10:16 de jegurii :)))
Sita
Praf in ochi, actiunea a avut loc deoarece au incercat cativa din afara sa intre peste veteranii din piata, mergeti astazi in piata sa vedeti ca tigarile se vand fara probleme, nu sa schimbat nimic. O intrebare as avea si eu de pus: daca de peste zece ani, desi eu stiu ca mai mult, se desfasoara in piata acelasi trafic de tigari sub nasul (sub paza) agentilor de politie de la postul de politie din piata, nu era mai bine sa fie desfiintat postul de politie ?. Se facea putina economie la buget si era un bir mai putin pentru cei din piata, raman si asa destui care sug de pe urma pietarilor.
Postat 25 Iunie 2013, 10:11 de petru
DNA, SPP< SRI ca facem ceva cu EI, n
aveam atatia smecheri in DNA, SPP< SRI , etc ca facem ceva cu EI, nu va e RUSINE sa traim cu INFRACTORI, ce siguranta aparati voi cand sunteti mai HOTI ca ei ? nu v ati saturat sa PARAZITATI precum CERESTORI ?:))))) ce o sa se alkega de NEAMUL VOSTRU daca habar aveti de MUNCA ? Sunteti mandri de cum va distrugeti viitorul COPIILOr cum vor munci ca sclavi pentru lacomia voastra ? UNII parinti sunt chiar TAMPITI nu OAMENI, le fac copiilor cavouri in timpul vieti !!
Postat 25 Iunie 2013, 09:58 de DNA, SPP< SRI
Doar acuma ?
Toti care trec prin piata stiu de tigari de ani de zile, pana si politistii care au slujba in piata. Oare cine i-a protejat ???
Postat 25 Iunie 2013, 08:52 de Nefumator
D=zeu nu apara HOTIIIIIIII !!
daca nu venea BAIA MARE , BIHORUL isi continua JAFUL< asa trebuie sa fie si GRADA , JUSTITIA, POLITIA din alte JUDETE nu local :))) astai isi ucid semeni ca sa se imbogateasca INJUST si mai grav ne tin in LAGAR , de ce ? NAZISTI au ucis oamenii pentru AVERE inclusiv POLONEZI, asta traim noi acum, au averi care nici in prezent nu sunt JUSTIFICATE dar noi ii vedem si blestemam, muriti fara sa stiti UNDE :)))) D=zeu nu apara HOTIIIIIIII !! INOTDEAUNA vor exista boli, drogati si morti torturati si mutilati din cauza LOR , a bestiilor SOCIALE, BIRUL :))), amin !
Postat 25 Iunie 2013, 08:43 de D=zeu nu apara HOTII
profesiile libere rude cu cei de la GARDA si sefi in finante :)) cat timp fac EVAZIUNE ?
e plin de evazionisti, ce ma doare pe mine in ... ca ei tot exista !! daca vin si vand pe acte , mai bine dorm acasa :))))). UNII pot face fapte penale altii NU AI VOIE !! profesiile libere rude cu cei de la GARDA si sefi in finante :)) cat timp fac EVAZIUNE si cand vor raspunde, fura care cum poate :)))) ?
Postat 25 Iunie 2013, 08:39 de jeguri :)))) sociale
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON