URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
05 August 2013, 12:39

Pasajul cu deranjul: Vulturul Negru rămâne şantier până în vara lui 2014, spre disperarea comercianţilor

Pasajul cu deranjul: Vulturul Negru rămâne şantier până în vara lui 2014, spre disperarea comercianţilor SE AMÂNĂ! Ca să nu pună lacăt pe terasele din Pasajul Vulturul Negru la numai o lună de la redeschidere, Primăria vrea să amâne cu un an termenul de predare a lucrărilor de reabilitare. "Am putea începe în februarie anul viitor cu decopertarea mozaicului, iar undeva prin iulie lucrarea să fie deja terminată", spune viceprimarul Mircea Mălan
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Închis în toamna anului trecut pentru introducerea utilităţilor şi refacerea mozaicului, Pasajul Vulturul Negru are toate şansele să rămână şantier până în vara anului viitor.

"Avem de ales între a închide pasajul de luna aceasta, cu riscul ca lucrările să se prelungească iar turnarea mozaicului să se facă iarăşi peste iarnă, sau să reluăm lucrările în primăvara anului viitor, ca să se desfăşoare pe căldură", spune viceprimarul Mircea Mălan. Care susţine varianta a doua...

Bătaie de joc

Programată pentru 28 iunie, recepţia lucrărilor de reabilitare a Pasajului Vulturul Negru, câştigate de firma Marconst pentru suma de 2,5 milioane lei, s-a dovedit un fiasco. Constructorul şi-a bătut joc. Plin de crăpături datorită unei prize necorespunzătoare cu placa suport, mozaicul prezenta deficienţe de montare, diferenţe de nuanţă, rosturi neunitare, linii neclare ale ornamentelor, plăci de mozaic tăiate strâmb şi multe altele.

07 Mircea Malan.jpgCondusă de viceprimarul Mircea Mălan (foto), care nu s-a sfiit să arunce pe jos o găleată cu apă ca să demonstreze constructorului că aceasta bălteşte, comisia de recepţie nici n-a vrut să audă de preluarea lucrărilor. "Comisia a decis să oblige executantul să refacă în întregime partea referitoare la mozaic, inclusiv sticla ornamentală, pe cheltuiala sa", a anunţat Mălan în urma verificărilor în teren. De atunci lucrările stagnează, penalităţile curg, iar în pasajul redat accesului public s-au redeschis terasele. Nu se ştie pentru cât timp...

Cu probă de lucru

Săptămâna aceasta, reprezentanţii municipalităţii vor hotărî dacă pasajul se închide pentru reluarea lucrărilor sau ele vor fi amânate pe 2014. În principiu, munca ar dura cinci luni, din care una pentru înlăturarea mozaicului "defect" şi patru pentru turnarea altuia nou. "Eu aş prefera ca decopertarea să înceapă în februarie anul viitor, iar turnarea mozaicului să se facă în primăvară. Aşa nu riscăm să avem discuţii că acesta crapă fiindcă a fost turnat iarna", spune Mălan.
Pentru că municipalitatea s-a lămurit de "profesionalismul" mozaicarilor firmei Marconst, lucrarea va trebui dată unor meşteri pricepuţi. Potrivit unei înţelegeri încheiate cu constructorul, care ar putea fi consfinţită săptămâna aceasta printr-un act adiţional, mozaicul ar urma să fie refăcut de o firmă din Ungaria sau Italia, contractată de Marconst şi agreată de Primărie. Pentru a avea garanţia lucrului bine făcut, municipalitatea va cere mozaicarilor înlocuirea unei porţiuni din pavaj într-o aripă mai puţin circulată din zona localului Columbus, încă din această vară, pentru a vedea cum se comportă în timp. "În funcţie de cum va arăta lucrarea în primăvară, aceasta va fi dată sau nu acelei firme", propune viceprimarul.

Penalităţi usturătoare

Marconst ar avea tot interesul să semneze cât mai repede actul adiţional. Începând din 17 iunie, când trebuia să predea lucrarea, constructorul datorează penalităţi usturătoare de 1% (5600 euro) pe zi de întârziere. Conform înţelegerii, penalităţile ar urma să fie oprite de la data semnării actului adiţional până la data reluării lucrării.

"Pentru că scopul nostru nu este să omorâm constructorul, ci să beneficiem de lucrări de calitate, în cazul în care la recepţia finală vom constata că este o lucrare de excepţie, penalităţile pentru perioada în care s-a lucrat la mozaic, începând din primăvara lui 2014, ar putea fi şterse. Cu cele acumulate până acum nu prea avem ce face", spune viceprimarul. Iar până la sfârşitul săptămânii trecute Marconst strânsese deja penalităţi de 274.400 euro. Adică jumătate din valoarea contractului!

Să lucreze sub trafic!

Ideea lui Mălan de amânare a lucrărilor este susţinută şi de comercianţii din pasaj, care după ce au băgat bani grei în reabilitarea localurilor se văd în situaţia de a nu îşi putea recupera investiţia. "Ar fi o prostie ca pasajul să se închidă acum. Tocmai am investit 70.000 lei în renovări, bani pe care nu ştiu cum îi voi recupera. După atâtea luni de şantier zona a decăzut, orădenii s-au dezobişnuit să vină aici, iar închiderea parcării din strada Independenţei a stricat şi mai rău vadul", povesteşte un patron.

Indiferent că şantierul începe acum sau în februarie, comercianţii cer ca firma să lucreze sub trafic, păstrând pasajul deschis. "Constructorul să lucreze pe tronosoane, ca să putem funcţiona", cere Coriolan Pop, patronul Green Pub.

Mircea Mălan refuză să îşi asume vreo promisiune: "Calendarul şi modul de desfăşurare a lucrărilor se vor negocia cu constructorul, abia apoi vom şti ce avem de făcut". Aproape sigur, însă, că lucrările vor fi amânate. Primăria a cerut finanţatorului prelungirea termenului de predare până în varea anului 2014 şi, după toate probabilităţile, acesta va accepta. Nu de alta dar, decât o lucrare prost făcută la timp, mai bine una de calitate terminată cu întârziere...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
RUSINEEEE !!!! - 2
RUSINEE !!! Arhitectul care a "gandit" ppardoseala mozaicata ar trebui si el penalizat. Ori cum este timp si pentru a schimba mizeria de proiect a pardoseli mozaicate. Arata de tata kakatu !!!! Un tigan fara scoala ar fi gandit ceva mai mai acatarii !!!!
Postat 07 August 2013, 19:22 de scortosul
LINISTE !!!
SSSSST !!!! LINISTE !!!! UDMR-ul, Borbeli, Kiss lucreaza !!!!! Aveti grija sa nu deranjati aranjamentele politrucilor !!! SSSST !!! LINISTE !!!! Ei lucreaza pentru binele nostru !!!!
Postat 07 August 2013, 19:15 de scortosul
Firmele lui Peste Prajit
Daca nu se cere in caietul de sarcini ca firma sa aiba experienta la restaurari, mozoicuri etc. Pretul cel mai mic inteleg dar sa ai garantie pt cea ce se face, ca sa ai un simbol batjocorat de niste escroci, sa nu le plangem de mila ca siau batut joc pe sate la greu de lucrari ....inteleg ca erau singuri care sau oferit dar naveau ce cauta la aceasta licitatie, sa speram ca va fi invatatura de minte pt alte restaurari la fata Vulturului Negru, pe Corso unde primaria va face renovari.Marconst asta e firma care pune termopane PVC la monumente istorice si e mandra de ea ... acolo undei merge ... la sate
Postat 06 August 2013, 11:53 de john
dar ce credeati ?
ca se poate remedia vandalizarea aceea, de azi pe maine ?!? asta sunt lucrarile iudemeristyilor fomisti.
Postat 05 August 2013, 18:55 de rouji cu gasca
Constructoru' lu' Papura Voda
Constructorul ar trebui sa plateasca penalizari atat Primariei pentru nerespectarea termenului de finalizare a lucrarii in conditiile specificate in contract ca timp si calitate cat si tuturor institutiilor/localurilor din zona care au fost supuse unor amanari peste amanari a termenului de predare respectiv de deschidere pentru public a pasajului. Asta o data si a doua oara sa plateasca despagubiri intreprinderilor/localurilor de indata ce vor reincepe "distractia proprie", intrucat acestia vor pierde din nou clientii, respectiv bani, iar chirii si salarii trebuiesc platite indiferent ca Marconst spala pe jos sau toarna asfalt. Totodata ar trebui ca in momentul in care se reface mozaicul sa se verifice mai temeinic si lucrarile efectuate sub acest mozaic.... canal-beton, canalizare, apa etc ... intrucat daca la suprafata avem asemenea calitate cine stie ce ne ascunde subteranul acestui pasaj in urma "renovarii". Cam atat.
Postat 05 August 2013, 15:13 de Sasu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON