URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
11 Octombrie 2014, 14:07

Pa, Oradea! Inclusă în categoria oraşelor cu venituri mici, Oradea pierde tocmai categoria de locuitori care ar putea forţa creşterea salariilor

Pa, Oradea! Inclusă în categoria oraşelor cu venituri mici, Oradea pierde tocmai categoria de locuitori care ar putea forţa creşterea salariilor TRENUL DE CLUJ. Tinerii orădeni, mult mai puţin legaţi de oraş decât părinţii lor, îşi strâng bagajele şi se mută în marile oraşe. "E normal să vrei să pleci. În Cluj îţi găseşti de lucru mai uşor, salariile sunt mai mari şi ai mai multe posibilităţi de distracţie", explică Sebastian, unul dintre viitorii foşti orădeni...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Atraşi de mirajul marilor oraşe, cu job-uri mai multe şi mai bine plătite, orădenii calificaţi - de la IT-işti şi medici la ingineri şi frezori - părăsesc Oradea în valuri. Nimeni nu ştie câţi tineri au migrat spre metropole precum Cluj ori Timişoara, dar fenomenul e tot mai acut.

"Există o atracţie naturală a marilor aglomeraţii urbane, mult mai bogate în oportunităţi. Nu poţi reţine cu forţa pe nimeni care se poate realiza mai bine în altă parte", recunoaşte city-managerul Oradiei, Eduard Florea.

Sărăntocii

Statisticile nu mint. Din toată România, mai prost plătiţi decât în Bihor sunt doar angajaţii din Harghita. La cei 1.155 lei, cât este salariul mediu, Bihorul ocupă locul doi în topul judeţelor cu cele mai mici salarii din ţară. Iar Oradea nu poate face excepţie. "Dacă salariul mediu în Oradea este undeva la 1.200 lei, iar o familie cu doi copii are nevoie de venituri minime de 4.000 lei, este clar că suntem un oraş cu forţă de muncă ieftină în care se trăieşte greu", spune consultantul în afaceri Dacian Palladi.

După decenii întregi în care economia locală a fost centrată pe industrie uşoară şi comerţ, relansarea industriei nu poate să-şi facă simţite efectele peste noapte. Cele 47 de firme atrase în Parcul Industrial Eurobusiness I şi II au dat de lucru orădenilor, dar fără a le creşte corespunzător şi nivelul de trai.

04_Ilie_Bolojan_bihoreanul_3.jpgPrimarul Ilie Bolojan (foto) spune că va veni şi ziua aceea. "Ca administraţie locală nu poţi impune creşterea salariilor, dar poţi ajuta investitorii să se stabilească la tine. Anul viitor în Parcul Industrial vor apărea 1.000 de locuri de muncă, fapt care va pune presiune pentru salarii", prevesteşte edilul. Numai de-ar fi aşa. Pentru că oraşul a pierdut în ultimele decenii tocmai profesioniştii care puteau forţa creşterea salariilor...

Pe urma banilor

Cândva un magnet pentru populaţia regiunii Crişana, Oradea a devenit după căderea comunismului o gară din care doar se pleacă. După migraţia occidentală, în urma căreia România a pierdut 1,3 milioane adulţi, în momentul în care oraşele au început să se bată pe forţa de muncă rămasă a început migraţia internă.

04_Eduard_Florea_bihoreanul.jpgÎn perioada 2002-2011, de la penultimul la ultimul recensământ, Oradea a pierdut 10.247 locuitori. Au plecat, afară sau în ţară, îndeosebi tinerii. "Marile oraşe oferă alte şanse de realizare. În Oradea majoritatea afacerilor sunt încă la început, deci nu pot oferi salarii mari", recunoaşte Eduard Florea (foto), city-manager-ul oraşului.

Pentru a acoperi necesarul de personal calificat, municipalitatea a înfiinţat şcoala profesională Eurobusiness. Numărul cursanţilor s-a dublat de la 100, anul trecut, la 200 în 2014. Cam 10% se lasă de şcoală, unii se angajează la firmele de pe platforma industrială, dar şi de aici cei mai buni vor să plece.

Dacian Palladi spune că, prinsă între Cluj şi Timişoara, Oradea nu are cum îşi păstra specialiştii. "Dacă în Oradea un operator în injecţii mase plastice ia un salariu între 1.500-2.000 lei, în Timişoara câştigă 3.000-3.500 lei", zice consultantul. Şi la fel se întâmplă cu specialiştii în programare, turism, medicină, design etc.

"Oraş cochet, dar mort"

Văzută din Cluj, Oradea este un fel de Salontă mai mare. "Oradea are renume de oraş cochet, dar mort din punct de vedere economic", povesteşte Dragoş. Tânărul de 28 de ani a făcut facultatea la Cluj şi a rămas acolo după absolvire. "Când vezi că prietenii de acasă, la program de muncă întreg, câştigă jumătate din cât iei tu lucrând cu program redus, nu-ţi mai vine să te mai întorci", explică Dragoş.

Centru universitar şi industrial puternic, Clujul oferă tinerilor posibilitatea de angajare încă din facultate. "Soră-mea, studentă fiind, şi-a găsit de lucru la un salariu de 1.500 lei net, plus bonuri de masă, iar la absolvire i-a fost majorat la 2.000 lei. Vreau să văd unde ia un tânăr banii ăştia în Oradea!". Programator de profesie, cu un salariu de circa 1.000 euro, Dragoş spune că nu s-ar mai întoarce acasă. "Patronii orădeni nu pot oferi astfel de salarii. Afacerile lor nu le permit. Şi, apoi, Oradea e axată pe producţia în hale, standardizată, cu plus valoare mică", explică el.

"Degeaba avem parc industrial"

Tinerii lipsiţi de perspective sunt o altă categorie a celor care pleacă. Teodora, în vârstă de 25 de ani, s-a mutat în Cluj ca să poată lucra în domeniul său - design. "Degeaba avem parc industrial, dacă acesta angajează doar muncitori la asamblat piese pe o placă de bază. Oradea este o piaţă mică pentru orice alt fel de muncă, aşa că salariile vor fi tot timpul mici", spune tânăra.

Dacă acasă şi-a căutat o slujbă mai bine de jumătate de an, în Cluj şi-a găsit în trei luni. Şi chiar mai bine plătită! "Din 35 de angajaţi, 30 nu suntem clujeni. În Cluj salariile sunt cu 40% mai mari, dar cheltuielile cu mâncarea sunt aceleaşi", povesteşte Teodora.

În schimb, recunoaşte ea, ca în orice mare oraş, preţul chiriilor este împovărător. O garsonieră se închiriază cu 150-200 euro, iar un apartament cu două camere cu 250-300 euro pe lună. "Chiriile sunt mai scumpe, dar împarţi locuinţa cu cineva şi îţi revine cam 120 euro pe cameră", spune tânăra. Un calcul arată că un angajat care câştigă 2.000 lei, ceea ce nu este mult, poate rămâne cu circa 1.000 lei în mână. Cam cât un salariu în Oradea...

Posturi fără pile

Marile oraşe oferă oportunităţi pe măsură şi pentru cei care vor să promoveze în cariere. "Clujul joacă în altă ligă. Standardul de viaţă, mentalitatea, totul e diferit. La câte interviuri am fost, la niciunul nu s-au dat posturile pe pile, cum se întâmplă în Oradea", spune Sebastian, absolvent de Ştiinţe Politice.

Tânărul de 30 de ani s-a mutat la Cluj după absolvire. "Domenii precum IT, medicina şi turismul merg foarte bine, dar îţi găseşti uşor de lucru şi în comerţ sau servicii", povesteşte el. "Clujenizat", s-a reconvertit în IT şi lucrează ca programator. "Firmele investesc în personal. Se fac cursuri, eşti trimis în străinătate, numai să vrei să înveţi", spune Sebastian.

Nimic nu contează mai mult pentru un tânăr, însă, decât oportunităţile de petrecere a timpului liber. "Dacă în Oradea e destul de greu să găseşti unde să ieşi seara, aici e foarte greu să alegi. Se organizează tot timpul simpozioane, spectacole, evenimente culturale şi în fiecare săptămână apar localuri noi. Pentru cine s-a obişnuit cu viaţa de aici este foarte greu să se mai întoarcă acasă", spune Sebi. Pentru că, indiferent cât de greu este de recunoscut, pe lângă Cluj, Oradea rămâne, totuşi, "provincia"...


"Când în Oradea ai doar trei-patru firme importante pe un sector de activitate este evident că nu există o concurenţă între ele pe forţa de muncă, astfel încât să fie nevoite să crească salariile"

Eduard Florea, city-manager


GENERAŢIA Y
Tineri şi neliniştiţi

Conform specialiştilor, Generaţia Y (formată din tinerii născuţi între anii 1980-2000), urmează Generaţiei X (1965-1980) şi Baby Boomers (1946-1964) şi, spre deosebire de precedentele, se caracterizează printr-o creativitate tehnologică deosebită cu implicaţii în IT şi social media.

După generaţia celor care au reconstruit lumea în urma ultimului război mondial şi a celor care au forţat prăbuşirea comunismului, "igrecii" intră pe piaţa muncii fără inhibiţii. Potrivit sociologilor, generaţia Y se caracterizează prin loialitate faţă de oamenii cu care interacţionează şi mai puţin pentru firmele la care sunt angajaţi, fapt pentru care reprezentanţii ei sunt mult mai mobili pe piaţa muncii.

Rebeli şi individualişti, suficient de ambiţioşi pentru a pretinde să urce treptele profesionale în pas alergător, dar prea comozi pentru a depune eforturi susţinute în acest sens, "igrecii", altfel dispuşi să se alăture unor cauze nobile, sunt greu de motivat sau de convins să se supună regulilor. Poate tocmai de aceea ar putea să trăiască mai bine decât predecesorii lor...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
27 Comentarii
Regionalizare
La început au murit dpdv economic din cauza centrelor judeţene. Acum începe moaretea fostelor centre judeţene, în favoarea viitoarelor centre regionale. Se întâmplă mai repede decât am crezut.
Postat 14 Octombrie 2014, 09:56 de Cucu
Oradea
pe lângă Cluj, Oradea rămâne, totuşi, "provincia"... =))))) =)))) bah cati neuroni ai?
Postat 14 Octombrie 2014, 08:42 de Adi
IAR VINE PREOTUL POCAIT PALLADI SA NE INVETE ECONOMIE?
Palladi Gascanule, daca era ceva de capul tau erai profesor universitar, nu o frecai aiurea in tramvai si dadeai la Bihoreanul cate 1200 lei pentru fiecare interviu pe care ti-l iau. Ai luat-o razna de cand esti cu Domnul. Lasa-i pe altii rationali, ca de Pacalici ca tine care iau banii de pe enoriasii amarati cu vorbe despre duh suntem satui de la religia noastra!
Postat 13 Octombrie 2014, 12:44 de Cu Domnul
"Sorbonica"
Nu ai mediu universitar, nu prea ai nici viata culturala sau "Entertaiment". Cine sa le faca ? Elevii ? Programul si viata lor sunt diferite de ale a studentilor. Cei care merg la munca (cati au loc de munca) nu au timp pt "iesiri". Plus ca ai salarii mici, iti chivernisesti banii cum poti pt trebuintele familiei.
Postat 13 Octombrie 2014, 07:23 de Oradea
"Sorbonica"
In imbecilitatea voastra, ati tot mistocarit Universitaea din Oradea. Acum s-a ajuns ca si destul de putinii studenti care veneau aici, sa se indrepte spre centrele univ din Cluj sau Timisoara. Chiar si la Arad. Si v-ati mai fi vrut mare oras. Oras de primul rang fara o Universitatea mare, cand stiati cum stau Clujul si Timisoara? Oras mare fara un aeroport international ? Fara industrie ? Sunteti penibili. "Time is money"! Pt orice mare investitor "Time is money". Investitorul serios nu-si permite sa piarda timpulcalatorind cu trenul sa masina sute sau mii de km, dintr-o locatie in alta. La fel si in cazul statiunii Baile Felix. In loc de dezvoltarea, s-au pus bete-n roate cat s-a putut de mult. Pt toate aceste "bile negre", puteti sa lle "multumiti" leprelor hudemeriste.
Postat 13 Octombrie 2014, 07:09 de Oradea
oradeni, treziti-va!
De toata jena: tot ce e rau in orasul asta se datoreaza vechiului primar si tot ce e bun se datoreaza lui Bolojan! Ha ha! Pana cand o sa tot dam vina pe "cei dinainte"? Bolojan e la al doilea mandat si a facut ce?: pe putinii bani ai oradenilor sau cu credite pe care le vom plati tot noi fraierii, a facut parcari cu taxa in tot orasul, a asfaltat cateva strazi, o turbogiratie complet nefunctionala si niste parcuri, toate astea cu firmele de casa ale primariei la suprapret. In rest nu si-a facut decat datoria si e platit pentru asta. In schimb, noi oradenii am ramas cu cea mai scumpa gigacalorie din tara, cel mai scump transport in comun din tara, cele mai putine si mai prost platite locuri de munca! Si atunci, care sunt meritele primarului? Am uitat: va indemnat sa votati USL ca sa fie sigur ca mai picura cate ceva de la centru..
Postat 12 Octombrie 2014, 21:34 de oradean
fraieri pentru Filip
Pentru starea actuala a orasului trebuie sa-i multumin lui Filip, primar a 3 mandate care nu a facut nimic, dar absolut nimic pentru binele cetatii !!Si-a trecut tot centrul orasului pe numele sau sau al unor companii fantoma care tot lui ii apartin a mai dat un tun cu tramvaiele de la OTL si acum se intoarce ca sobolanul la hoit , poate mai pica ceva, poate il mai aleg fraierii !!!
Postat 12 Octombrie 2014, 21:10 de anti bolovan
Oradea este pe primul loc la...
Oradea este pe primul loc la costul transportului in comun. In Bucuresti, unde salariile sunt mai mari, pretul unei calatorii cu tramvaiul este 1,3 lei , iar cu metroul 2 lei...
Postat 12 Octombrie 2014, 17:07 de unul
Este o reclama mascata Clujului
Lumea este libera deci poti scrie orice.Statistic vorbind articolul de mai sus este ok in ceea ce priveste salariile.Dar sa spui ca in Oradea nu ai unde te distra ,iar in Cluj este Las Vegas mi se pare o aberatie. In Cluj si Timisoara s-au injectat miliarde de lei din banii tarii .....stim cum si de cine.Clujul este un oras obosit rau-de-tot unde trebuie sa ai probleme mari la mansarda ,sa vrei sa te muti(as putea sa enumar o gramada de motive)iar Timisoara este un oras prafuit si pirlit plin de emigranti tuciurii.Nu se compara cu Oraduta noastra draga,frumoasa..de mori;cine are un Cris repede atat de limpede,cine are un corso asa de fain,cine se scalda iarna la minus 20 de grade-afara, in apa termala dupa ce cu 2 ore schia la Stana de Vale????Cui nu-i place in Oradea sa plece,tata,la Cluj sau Timisoara sau Bucuresti macar se curata orasul de profitori si ingamfati;sa ne lase pe noi ca traim mai bine decat ei(cei din cluj,timisoara etc)cu salariul asta mizerabil pe hartie. Daca as vrea sa emigrez(nu este cazul meu)m-as uita spre vest nu spre est.Un om lucid la cerebel asa ar face.;trebuie sa fii dus de mult sa vrei sa emigrezi la cluj sau timisoara.
Postat 12 Octombrie 2014, 15:17 de Oradean ...adevarat
Asta se intampla din cauza udemeristilor
Cate frane nu au pus udemersitii in dezvoltarea orasului (aeroport, Baile Felix, etc.) Acum tragem ponoasele
Postat 12 Octombrie 2014, 14:23 de Oradean
@jiku
ai mare dreptate aici. Oradea a pierdut cei mai putini locuitori in ultimi 10 ani dupa Cluj si Timisoara. Ca pleaca studentii sa invete prin alte parti? asta a fost mereu. La fel a fost si cu cei care au venit in Oradea din Satu Mare, Maramures, Alba etc. Nu doar ca putem concura cu Brasov, Craiova, Iasi, dar i-am intrecut de mult. In ciuda aparentei, Oradenii au bani mai multi decat va imaginati, si e clar pe o dreapta cu inclinare pozitiva!
Postat 12 Octombrie 2014, 12:11 de David
Cate genii pe m2
Ma si mir ca stam asa de prost, la cate genii avem in urbe (se vede asta din postarile pe net). Spre deosebire de alti primari, Bolojan a atras investitori (filip ii alunga prin spaga pe care o cerea). Pentru cei care au lipsit de la orele de economie politica, ma vad nevoit sa repet: marimea salariilor este direct dependenta de cerere si oferta, adica si pe intelesul geniilor gen WinDos si altii, cand vor fi mai multe oferte de job-uri decat solicitanti vor creste evident si salariile. Asta nu se poate realiza peste noapte, mai ales dupa ce s-a distrus tot ce reprezenta industri adevarata in oras. Poate va amintiti de Alumina, Sinteza, Infratirea si multe altele. Peste toate acestea Oradea nu s-a bucurat de privilegii precum Timisoara si Cluj. Primul in calitate de oras martir iar celalalt datorita guvernarii boc, care a canibalizat aproape toate investitiile straine din vestul tarii spre Cluj. E greu sa concurezi in aceste conditii cu orase precum Tm si Cj care pe langa mai sus pomenitele "favoruri", au avantajul unor centre universitare puternice. Nu este si cazul Sorbonicii, dar sper ca nu o sa-l invinuiti tot pe Bolojan pentru asta.
Postat 12 Octombrie 2014, 12:08 de anticomunistul
.
faceti reclama la cluj? :)) vaisamar de voi si cluj-ul vostru prapadit
Postat 12 Octombrie 2014, 12:05 de David
primarul doarme in pantaloni
Pana nu de mult Bolojan ameninta cu desfiintarea unor clase de liceu si sectii ale universitatii, ca doar ce ne trebuie noua oameni cu scoli inalte, atata timp cat in parcul industrial se cauta muncitori calificati? Acum asteapta cele 1000 de lcuri de munca care de vreo doi - trei ani numai nu apar, adica Emerson, dar uita sa precizeze ca si acelea vor fi tot pentru muncitori la banda, adica pe minimum pe economie. Si daca tot ne punem atatea sperante in parcul industrial, hai sa analizam un pic la rece: chiar daca e ocupat in proportie de peste 90% la suta, ofera sub 10.000 de locuri de munca, in conditiile in care Oradea are aproape 190.000 de locuitori la care adaugam inca vreo 15 - 20 de mii din zona metropolitana. Da, nu primarul face locuri de munca, e adevarat, dar de el poate sa depinda ce investitori ajung in zona. Deocamdata primarul nostru da dovada de submedicritate, atata timp cat se bucura de job-uri pentru muncitori necalificati: or fi ele bune la Alesd dar in Oradea avem alte pretentii! se aude domn primar?
Postat 12 Octombrie 2014, 05:48 de vasi
bine zis X-files
Deci X-files ai zis-o bine.Cati sunt care nu isi declara veniturile?Ei fac parte oare din statistici?Saracie...auzi tu la ei... :-))) PS: Eu pe hartie castig salar minim, in mana iau 5000 ron... deci statistica e de 2 bani....
Postat 11 Octombrie 2014, 20:19 de oradean
corect
Foarte pertinent articolul. Problema principala este ca ne pleaca varfurile, oameni capabili si oare ce va ramane aici? Am avea un atu pe care din pacate , oamenii mediocri ramasi nu stiu manageria si anume Turismul - Baile Felix. Dar la cum arata statiunea din pacate nu vom atrage in zona decat oameni saraci. Ar trebui sa lasam orgoliul de bihoreni si sa vedem realitatea dura.
Postat 11 Octombrie 2014, 18:40 de euru
X-files
aiurea-n tramvai. salarii mici inseamna munca la negru, nu saracie. din 10 oameni apti de munca, nu stiu daca sunt 3 care isi declara integral castigul. nu zic ca-i viata roz, dar nu-i cazul s-o dam in depresie ca suntem mai rupti in cu.r decat moldovenii sau oltenii... ca nu tine.
Postat 11 Octombrie 2014, 18:22 de X-files
dezvoltare
Un oras imbacsit de ura. Saracacios. Trist.
Postat 11 Octombrie 2014, 17:51 de oradean
mori odata jeg de PRIMAR
mai BOLOJANE nu ai de gand sa mori si sa ne lasi in amarciunea noastra de viata mizeraila pe care tu ne ai facut oooo ?!!! NU ti e rusine sa mai apari in lume ! ****, nu vezi ca nu faci decat victime in urma ta , asta e cariera ta de IDIOT ?!!
Postat 11 Octombrie 2014, 17:21 de tragic
Te salut, Generatie Y !
Deci ,la crosul de maine va alerga Generatia Y ?
Postat 11 Octombrie 2014, 16:44 de baba cloanta
Oradea
Dupa metropolele Lupeni, Calan, Vulcan, Uricani, Anina in curand va urma Oradea. Asta in urma primarilor veniti din Slobozia si Alesd
Postat 11 Octombrie 2014, 16:37 de Gica Contra
Mda
Daca va uitati un pic pe statisticile recensamantului, Oradea a avut cea mai mica scadere de populatie dintre orasele mari (exceptie Cluj si Timisoara), iar din cei 10.000 mai bine de jumatate sunt prin comunele din jurul orasului. Dar Brasovul ca a scazut peste 30.000 de locuitori atunci? Sau Galati 50.000? Oradea a revenit mult in ultimii ani, si consider ca se afla pe un trend pozitiv, inca nu la nivelul Clujului economic, dar ne batem cu orase ca Brasov, Iasi, Craiova, ceea ce e un lucru bun.
Postat 11 Octombrie 2014, 16:00 de jiku
un articol
bun,din care realizezi ca vilele si proprietatile pt care s-au"sacrificat"politicienii,doctorii,judecatorii&procurorii,fuctionarii de stat gen vamesi,politisti si alti spagari valoreaza un morman de maro,asa se ajunge intr-o societate care nu are la baza educatia,se alege praful de tot,oricum in 10 ani multi nu vor avea din ce-si plati impozitele...
Postat 11 Octombrie 2014, 15:51 de ronnie
Mda
Mancarea este mai scumpa la Cluj, asta e sigur. Revenind, eu nu cred ca nu ai unde sa iesi in Oradea si in imprejurimi, dar in Cluj unde iesi? Pe tigania aia numita str. Piezisa? In afara de cateva cluburi nu exista nimic in oras, pentru petecerea timpului liber, cluburi unde merg toti smardoii, iar gradina botanica e jalnica de-a dreptul, un oras asa de mare, are un singur parc. Clujul e un oras obosit efectiv, unde doar sa muncesti si sa stai acasa. Inca ceva, daca sunt chiar asa de mari salariile, de ce naiba se bat cateva zeci de oameni pentru un loc de munca in care se da 650-700 de lei salariu (de Longhi)? Mai scutiti-ne cu aceste reclame de doi bani!
Postat 11 Octombrie 2014, 15:50 de jiku
Trist intradevar
Acusica vine Filip si continua "revigorarea". Bolojan la primarie, Bungau la Universitate, Chis la Consiliul Judetean, Fratii micula raman fara datorii la stat, etc..
Postat 11 Octombrie 2014, 15:46 de taran
"Marele Alesd" a fost creat cu aportul Bihoreanului ...
A se citi Bihoreanul din 2008 incoace, cu toate atacurile la unii si laudele la altii, ca sa se vada cine a facut din Oradea "Marele Alesd" .................. in paralel cu confuziile unor care ii spuneai uneori, datorita educatiei specifice, "Micul" Paris in loc de Mica Viena" ....................... iar confuziile si lipsa de discernamant au fost caracteristice reprezentantilor zonelor folclorice bihorene care au ocupat orasul dupa 1990 ...........................
Postat 11 Octombrie 2014, 14:57 de Love
Magnetul Bolojan functioneaza pentru viitor !!!
Spre deosebire de alti magneti, cu polii afectati de normalitate si care se manifesta in alte orase ale RO, al nostru e intact si atrage toate fiarele vechi !!!
Postat 11 Octombrie 2014, 14:46 de WinDos
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON