URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
05 Iulie 2016, 07:24

O scumpete de CET: Întreţinerea noii centrale pe gaz va costa 32 milioane euro în următorii 20 de ani

O scumpete de CET: Întreţinerea noii centrale pe gaz va costa 32 milioane euro în următorii 20 de ani REACŢIE RAPIDĂ. Centrala pe gaz va fi monitorizată online de americanii de la General Electric. "Orice problemă apare, inginerii opresc centrala şi intervin de la distanţă. Dacă ar fi o avarie mai gravă, echipa trebuie să ajungă în câteva ore cu avionul la Oradea", spune directorul Termoficare, Stănel Necula
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Consiliul Local Oradea a aprobat săptămâna trecută contractul pentru întreţinerea noului CET încheiat de societatea de Termoficare cu compania General Electric International. Sumele, votate discret, fără dezbateri şi fără explicaţii date publicului larg, sunt fabuloase!

În condiţiile în care toată centrala a costat 55 milioane euro, orădenii vor plăti în următorii 20 de ani încă 32,3 milioane euro pentru întreţinerea ei. De 12 ori mai mult decât contribuţia oraşului, de 2,7 milioane euro, la întreaga investiţie!

Recepţionat fără obiecţiuni

Construit cu o finanţare UE de 77,7 milioane euro, din care 55 milioane euro a costat centrala propriu-zisă, noul CET pe gaz din curtea Electrocentrale a fost ridicat de asocierea firmelor Elsaco Engineering şi STC Italia. Vechiul CET, pe cărbune, încălca toate standardele de mediu şi risca să fie închis oricând, lăsând oraşul fără încălzire şi apă caldă.

După o licitaţie prelungită de contestaţii, asociaţii au început lucrările în ianuarie 2015, constructorii ferindu-se să-şi asume scurtarea timpului de execuţie la 18 luni, cum ar fi vrut Primăria, aşa încât municipalitatea să se încadreze în termenul limită de 31 decembrie 2015 stabilit pentru închiderea proiectelor europene. Dată fiind complexitatea lucrării, predarea centralei a fost amânată repetat până în iunie 2016.

Ionuţ Sărac"Săptămâna trecută s-a încheiat recepţia clădirilor şi instalaţiilor", spune Ionuţ Sărac (foto), consilier în cadrul Primăriei. În ciuda valorii enorme, actele s-au semnat fără prea multe obiecţiuni. "Operatorii centralei au cerut unele modificări de soft care să le uşureze munca, şi cam atât", arată reprezentantul municipalităţii.

În administrarea Termoficare

Odată făcută recepţia, joia trecută Consiliul Local a transferat CET-ul în administrarea distribuitorului de energie termică, Termoficare. Producătorul Electrocentrale este în insolvenţă din 2013, iar varianta de a da centrala în administrarea unei firme private a fost respinsă, de teamă că aceasta va scumpi gigacaloria ca să-şi sporească profiturile.

De altfel, atribuirea către Termoficare n-a fost o surpriză. Încă de la începutul anului societatea a fost împuternicită să se licenţieze ca producător de energie termică şi să organizeze o licitaţie pentru desemnarea unei firme agreate de producătorul General Electric pentru a asigura mentenanţa centralei. Aşa cum BIHOREANUL a mai scris, preţul întreţinerii a constituit un criteriu de departajare la licitaţia desfăşurată în 2014 pentru desemnarea constructorului centralei, dar nu s-a materializat printr-un contract, edilii susţinând că tariful era orientativ şi că aceste serviciu urma să fie licitat ulterior.

Procedura efectivă a fost publicată pe SEAP în februarie 2016, aşa încât să existe la finalul lucrărilor un câştigător, căci punerea în funcţiune a centralei fără un contract de mentenanţă ar fi atras pierderea garanţiei.

Creştere din pix!

Dacă în 2014 Elsaco Engineering şi STC au ofertat cu titlu informativ un cost al mentenanţei, oricum fabulos, de 24,6 milioane euro, garantat prin ofertă fermă de General Electric, doi ani mai târziu Termoficare a scos la licitaţie acelaşi serviciu la un preţ de 37,47 milioane euro!

Stănel Necula, administratorul special al ElectrocentraleStănel Necula, directorul Termoficare, susţine, totuşi, că majorarea de 12,8 milioane euro e doar actualizarea vechiului preţ. "Nicăieri în lume nu există un preţ fix la contracte pe perioadă îndelungată. Se ţine cont de cursul de schimb valutar, de inflaţie şi de alte variabile, inclusiv de preţul muncii", explică Necula.

În cazul de faţă, Termoficare a luat în calcul evoluţia parităţii euro-dolar şi a aplicat un procent de ajustare anual de 2% cerut de General Electric în oferta din 2014. "Dacă în 2014 paritatea euro-dolar era de 1,365, astăzi este de 1,108, ceea ce înseamnă că la aceeaşi sumă în dolari se plătesc mai mulţi euro", zice directorul.

Altfel spus, dacă în urmă cu doi ani oferta de 33,6 milioane dolari a General Electric - care ţine de preţul în dolari - echivala cu 24,6 milioane euro, acum valorează 30,3 milioane euro, numai din diferenţa de curs. Dacă mai punem şi "indexarea" de 2% aplicată de-a lungul a 20 de ani de contract, suma finală sare la 37,47 milioane euro!

Cheltuieli colaterale

De altfel, General Electric International Inc. Wilmington, sucursala România, a licitat de una singură, aşa că şi-a permis să ceară pe întreţinerea agregatului vreme de 20 de ani sau pe 120.000 ore de funcţionare 169 milioane lei, adică 37,43 milioane euro, cu doar 41.800 euro sub preţul bugetat. În final, după negocieri cu Primăria, permise de faptul că era unic ofertant, firma a acceptat reducerea preţului la 146,1 milioane lei, echivalentul a 32,3 milioane euro.

Suma reprezintă 60% din valoarea totală a centralei şi va fi achitată de orădeni atât direct, în preţul gigacaloriei, cât şi indirect, prin impozitele plătite municipalităţii. Conform calculelor proprii, operatorul va plăti circa 1 milion de dolari pe an, sumă la care se adaugă reparaţii capitale de 12,3 milioane dolari asumate săptămâna trecută prin Hotărârea Consiliului Local.

La aceste sume se adaugă cheltuieli încă necunoscute generate de obligaţia de a asigura centrala împotriva tuturor riscurilor, inclusiv a unei posibile avarii. "E ca la Casco-ul de la maşină. În cazul unei avarii, aceste echipamente pot provoca daune ce trebuie acoperite", zice Necula.

În plus, Termoficare şi-a asumat investiţii de circa 4,5 milioane lei pentru reabilitarea cazanului C1 şi turbinei T1 din vechiul CET, care vor funcţiona în paralel cu noua centrală, va investi în instalaţiile de degazare pentru ca oxigenul din apă să nu afecteze instalaţiile şi va trebui să continue reabilitarea reţelelor pentru a reduce pierderile. Alţi bani, altă distracţie...

"Nu cred că vor fi probleme"

Teoretic, începând cu semnarea contractului, noul CET pe gaz ar trebui să funcţioneze fără probleme. General Electric şi-a asumat o disponibilitate a centralei de 96%, ceea ce înseamnă că pentru inspecţii, reparaţii şi avarii noul agregat va fi oprit cel mult 14,6 zile pe an. "Centrala este monitorizată online 24 de ore din 24. Timpul de intervenţie este de 2 ore online şi 36 de ore dacă operatorul trebuie să vină de la Bucureşti sau de la Milano", spune Necula.

Practic, turbina pe gaz, care este motorul agregatului, beneficiază de mentenanţă "full", contractul acoperind toate reparaţiile, iar celelalte echipamente (cazanul recuperator, cutia de viteze şi generatorul de curent) sunt inspectate periodic. Agregatul beneficiază de inspecţii boroscopice (echivalentul endoscopiei în medicină) de câte ori este nevoie, de controale periodice la fiecare 4.000 ore, de două înlocuiri ale camerei de ardere şi de reparaţii capitale constând în înlocuirea motorului şi a turbinei, cu tot cu camera de ardere, la 60.000 ore.

"Nu cred că vor fi probleme. Penalităţile asumate de General Electric pentru depăşirea timpului de intervenţie sunt usturătoare", asigură directorul. Şi ar fi bine să fie aşa. Nu de alta, dar Oradea şi-a asumat un preţ usturător pentru funcţionarea centralei. Şi încă pe 20 de ani...


PLANURI MARI
"Avem din ce plăti"

În ciuda costurilor exorbitante pentru mentenanţa CET-ului, Stănel Necula spune că acestea sunt sustenabile. "Conform calculelor mele, Termoficare va primi anual 66 milioane lei ca bonus de cogenerare de înaltă eficienţă. Şi dacă am fi obligaţi să returnăm 20% din sumă, tot rămânem cu 44 milioane lei, echivalentul a 1,2 milioane dolari, deci avem din ce plăti. În plus, societatea mai are venituri din energia electrică vărsată în sistemul naţional şi din gigacaloria livrată oraşului", spune Necula.

De altfel, Termoficare a început să-şi crească veniturile încă înainte să pornească noua centrală. Începând cu 1 iulie, societatea a scumpit gigacaloria cu 21% - de la 243,46 lei la 294,76 lei - din cauza scumpirii gazului. Deocamdată, însă, orădenii vor plăti tot 240 lei pe gigacalorie, pentru că diferenţa de 54,76 lei va fi acoperită prin subvenţie de la bugetul local. Rămâne de văzut pentru cât timp...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
15 Comentarii
PCR transpartinic. Ep. Un rău deloc necesar, dar extrem de păgubos: (~90% din) clasa politică autohtonă.(II)
IV. Despre resurse locale ignorate şi retehnologizare - ”Vechiul CET, pe cărbune, încălca toate standardele de mediu şi risca să fie închis oricând, lăsând oraşul fără încălzire şi apă caldă.” 1. ”Potrivit ONG-urilor Natural Resources Defense Council, World Wide Fund for Nature şi Oil Change International, în perioada 2006-2015, Japonia a furnizat credite, garanţii şi asistenţă tehnică în valoare de 22 de miliarde de dolari, sau 52% din totalul de 42 miliarde de dolari furnizat de statele G7 pentru proiectele internaţionale în domeniul cărbunelui. Japonia este urmată de Germania, care a oferit un sprijin financiar în valoare de nouă miliarde de dolari.” - mai 2016. 2. Bănuiesc că Primarul de Oradea ştia şi acum 7÷8 ani ce înseamnă noţiunea de retehnologizare, respectiv ştia ce resurse de naturale are Bihorul/România. V. ”În condiţiile în care toată centrala a costat 55 milioane euro, orădenii vor plăti în următorii 20 de ani încă 32,3 milioane euro pentru întreţinerea ei. De 12 ori mai mult decât contribuţia oraşului, de 2,7 milioane euro, la întreaga investiţie!” 1. Este bine faptul că noul CET pe gaz este garantat pentru minim 20 ani. Dar cine garantează, că peste peste 20 ani, resursa de gaz necesară, dacă va mai fi, va fi la un preţ rezonabil/suportabil pentru orădeanul de rând? Sau peste 10 ani? VI. ”De altfel, Termoficare a început să-şi crească veniturile încă înainte să pornească noua centrală. Începând cu 1 iulie, societatea a scumpit gigacaloria cu 21% - de la 243,46 lei la 294,76 lei - din cauza scumpirii gazului. Deocamdată, însă, orădenii vor plăti tot 240 lei pe gigacalorie, pentru că diferenţa de 54,76 lei va fi acoperită prin subvenţie de la bugetul local. Rămâne de văzut pentru cât timp...” 1. În campania electorală recent încheiată, pe coperta broşurii de campanie a lui don Ilie se menţionează: ”Faptele fac diferenţa”. În broşură se arată ce a făcut şi ce va face acesta, ca Primar de Oradea (Mare). Ce nu s-au menţionat: costurile pe care le-a suportat şi trebuie să le suportate orădeanul de rând, din buzunar propriu. Oare de ce? 2. O propunere pentru ”vitejii” din fruntea PSD Oradea/Bihor: Editarea unei broşuri (post-electorale): ”Şi banii fac diferenţa, don Ilie!”. În broşură să pună în balanţă costurile realizărilor din Epoca lui don Ilie, cu preţul corect al acestora. Dar când nu găseşti nici candidaţi model: Tony Blair, Gabi Firea, sau …Petru Blajovici, în jobenul de social-democrat orădean!
Postat 06 Iulie 2016, 19:51 de stefan
pt. @scortosul
De pe vremea lui petru filip primaria nu se mai implica in extinderea retelei de gaz. Cu mici exceptii, punctuale: un consilier, un militist, un director din primarie.... Azi, daca vrei gaz, platesti! Platesti gazul pe care-l consumi, dar pana acolo platesti ,,teava", ce mai, platesti tot sio intreit pe deasupra. Am gresit spunand ca primaria nu se implica, se implica si inca cum! Iti cer o mie de avize, de schite, de.... si militistii ciugulesc cateva sute de lei, nu se stie pt. ce... sau pt. ca pot?! Caz concret: reteaua trece la nici 2 metri de imobil si a platit cam o mie de euro!!! De acesti bani s-a sapat/astupat un sant pe lungimea respectiva, s-a montat un contor pe peretele casei si bine-nteles, s-a racordat contorul la retea. De la contor la centrala sunt vreo 10 m si totul a costat 400 de euro, inclusiv montarea centralei, racorduri, ISU, etc. Pacat ca nu pot incarca hartia cu lista de aprobari ,,necesare"!!! Nicio stampula nu costa sub 100 de lei. V-ati cruci!
Postat 06 Iulie 2016, 08:55 de ili3
Matrix
"Începând cu 1 iulie, societatea a scumpit gigacaloria cu 21% - de la 243,46 lei la 294,76 lei - din cauza scumpirii gazului" ??? Suntem intr-un univers paralel,marirea pretului gazelor cu 10% conform calendarului de liberalizare negociat cu UE a fost aminat pentru martie 2017...pe motiv de alegeri si aritmetica: 60lei/MW + 10%=66 > 63 (pretul pietei libere)
Postat 06 Iulie 2016, 00:59 de excalibur
@pinonel
Siii??? Daca PMO nu da drumul la investitii pe reteaua de gaz poate castiga Cigan toate procesele ca tot degeaba. E vorba de strategia PMO de a injuga cetatenii la mofturile unor companii apartinatoare primarie !!! Acum eu sunt racordat la CET cu incalzirea dar imi pun intrebarea legitima DE CE sa suporte toti cetatenii subvebventia de care se bucura numai unii ??? Este drept, legal, moral? Mie acum in aceasta situatie imi convine dar nu e moral !! @ nu stau la bloc dar acolo de ce nu s-a mers pe principiul de a se separa consumatorii, ca fiecare a plateasca ce consuma, contorizare pe apartament asa cum este la blocurile noi ???? De ce???? De ce s-a ramas pe solutia comunistoida "toti la gramada" ???? Nu se doreste descentralizarea nici macar la livrarea utilitatilor minimale de trai ! Sunt unii care vin cu argumente aiuristice ca nu se poate ca .... dar adevarul e ca NU SE VREA !!!! Se trateaza la nivel de turma si nu de individ !
Postat 05 Iulie 2016, 20:40 de scortosul
@scortosul
Nu-i chiar asa, monopolul primariei, celebra zona A, unde doar cet-ul furnizeaza caldura, a fost spart. Avocatul Ioan CIGAN a castigat pe fond, a castigat apelul (la Curtea de Apel Timisoara, procesul fiind stramutat!. Primaria mai are calea recursului, cu sanse minime. E vorba de dosarul 4071/111/2014*. Citez din solutia tribunalului Bihor :,,Admite excepţia de nelegalitate a Hotărârilor Consiliului local al Municipiului Oradea nr. 517/2013 modificată prin HCL nr. 863/2013 şi nr. 518/2013 modificată prin HCL nr. 864/2013 invocată de reclamanţii Săcară Oniţa Adina şi Cigan Ioan. Admite acţiunea formulată de reclamanţii Săcară Oniţa Adina şi Cigan Ioan în contradictoriu cu cu pârâţii Municipiul Oradea, Primăria Municipăiului Oradea şi Consailiul local al Municipiului Oradea şi în consecinţă: Obligă pârâţii să emită în favoarea reclamanţilor avizul necesar lucrării de extindere a reţelei de alimentare cu gaz în perimetrul necesar imobilelor proprietatea reclamanţilor, situat în Oradea, str. Barbu Ştefănescu Delavrancea nr. 5 şi nr.7.". Dupa ce CAO s-a dezinvestit, dosarul a ajuns la Curtea de Apel Timisoara care i-a trimis la plimbare pe cei de la primaria Oradea. Te rog sa observi cate hotarari a desfiintat instanta dintr-un foc, 4(patru!!!). Cate or mai fi producand efecte, nefiind cenzurate de prefect, alta iuda cu doua fete!
Postat 05 Iulie 2016, 19:42 de pinonel
La mana lui bolovan-PMO
Tot ARDEALU are incalzire pe gaz proprie !! fara supercentrale, superCETuri, multime de angajati sa frece menta si sa merga lA CIUBUC. A fi stapan pe cheltuielile tale fara a fi dijmuit de superasociatii cu o multitudine de angajati cu super venituri-masa de manevra la alegeri-este o chestie de demnitate umana > Conducerea PMO a optat pentru centralizare un fel de comunism unde toti locatarii pun mana de la mana sa plateasca pentru cei ce nu vor sa-si plateasca cheltuielile. Nu s-a facut nici macar un gest de descentralizare, de individualizare a fiecarui proprietar ( totul la comun controlat de gasca din PMO ). Bugetarii ne vor un fel de idioti captivi sistemului lor in care ei sa iti arate cat de destepti sunt ei si cat de prosti suntem noi !
Postat 05 Iulie 2016, 18:51 de scortosul
@ marius-ro
Banii pe care ar trebui sa-i platim pe centrala + tevi + mester + alte cele, i-am cheltuit deja in ultimele trei ierni, pe calorifere electrice, pe curent si pe medicamente!
Postat 05 Iulie 2016, 17:06 de User anonimizat
Am fost, suntem si vom fi mintiti
Postati aici multi care habar n-aveti despre subiectul CET. Nu vreau sa dau lectii nimanui, doar atat spun: UE a dat bani pt. reabilitarea unor cet-uri pe carbune, asta nu v-a spus nea ilie& gasca! S-au acordat fonduri europene pt. retehnologizarea a trei cazane de abur de la cet Timisoara sud, a doua cazane de apa fierbinte de la cet Timisoara centru si a pompelor de termoficare de la cele dou cet-uri. Acum vor sari unii sa-mi spuna ca da, asa e, dar e vorba de cet-uri ( cet sud) construite cand s-a construit si cet II Oradea... Nu discut cum s-a pierdut cet II in anii '90 si nu discut nici cum l-am pierdut in 2015, cand primaria, la ordinul pnl(!!!) s-a retras de la licitatie. Eu consider ca deciziile s-au luat de niste neaveniti si mai cred ca parchetarii (vezi ,,modelul" de la Iasi) ar trebui sa ia problema in lucru. Si daca ar fi fost votat de toti oradenii, nea ilie si cei de care s-a inconjurat nu au fost si nu sunt in masura sa propuna solutii. Pur si simplu habar n-au! Si n-au habar de mai nimic, in afara de a mari birurile si de a inventa taxe peste taxe. Din cate milioane s-au aruncat si mai ales se vor arunca, se putea plati o echipa complexa, pluridisciplinara, alcatuita din specialisti romani si/sau straini, care sa prezinte ORADENILOR (consilierii sunt numiti politic, ei nu au nimic in comun cu bunastarea noastra!) doua-trei-patru variante. Am uitat, nea ilie se mai pricepe si la referendumuri. Se organiza un referendum si oradenii alegeau. Evident, nicio varianta nu ar fi avut numai avantaje! Acum jocurile sunt facute, populimea e buna de plata, iar cei care au gresit au fost alesi in numar si mai mare si vor putea sa-si acopere tampeniile/urmele si mai usor!
Postat 05 Iulie 2016, 14:26 de pinonel
@ardelean
Iti racesti gura degeaba, prostimea a vazut o cifra mare si a sarit pe ea. Chestia asta cu incalzirea proprie pe gaz suna frumos, dar pana trebuie pusa in aplicare. Cand se trezeste prostu ca trebuie sa plateasca 3000 de lei numai pentru centrala (plus manopera, tevi si alte cele) + gazul pe care il foloseste, incep toti sa se balbaie.
Postat 05 Iulie 2016, 13:43 de marius_ro
Despre ce vorbim...?
" Afacerea cu gazul, noul CET şi reabilitarea reţelelor a constat într-un cadou de 77 milioane euro primit de la UE, ceea ce înseamnă 400 euro pe cap de orădean. O altă variantă, mai ieftină în exploatare, ar fi fost o centrală pe cărbune. Preţul ar fi fost tot pe-acolo, numai că investiţia trebuia făcută pe banii noştri, că Europa nu ne-ar fi dat parale să poluăm. Deci tot cam 400 euro pe locuitor, numai că banii n-ar fi fost primiţi, ci daţi. În plus, cu toate desulfurările şi filtrele, şlamul ar fi constituit o sursă permanentă de poluare suplimentară. Mai există şi partizani ai încălzirii descentralizate, tot pe gaz. Dar gazul ar fi şi în această variantă la fel de scump. Apoi, sincer, eu nu cred că nişte oameni care nu au bani de o bidinea să-şi zugrăvească casa scării vor avea 2.000 euro să-şi pună mini-centrală de apartament.".... Bihoreanul. La obiect,are perfectă dreptate, restul e gargară goală să ne facem că vorbim !
Postat 05 Iulie 2016, 12:34 de ardelean
Toate astea se stiau. Si totusi ...
Prostia si domnia se platesc ! ATENTIE! Cazanul 1 si turbina 1 din vechiul CET, pe care vreti sa le tineti de rezerva, si-au depasit demult si cu mult durata de viata, si nu mai prezinta deloc siguranta in functionare! Niciodata nu s-au facut lucrari de rebilitare care sa le prelungeasca durata normala de viata. Cine isi asuma responsabilitatea sa mai functioneze cu ele, este sau dezinformat, sau nestiutor, sau inconstient - sau toate la un loc - si se joaca cu focul ... ! Solutia viabila era cea propusa mai jos de bihoreanoradean.
Postat 05 Iulie 2016, 11:09 de User anonimizat
GHICI ghicitoarea mea !!!
Ia ghiciti voi CINE v-a plati toate prostovaniile bolovanului ???? CINE ??? Cine oare ??? Tara o vanduto dambovitenii , pe oradeni i-a vandut bolovanul..... singura solutie FUGA !!!! Si toate prostolovaniile sunt "pentru binele alegatorilor" !!!! !
Postat 05 Iulie 2016, 11:02 de scortosul
vrem gaz in oras, nu vrem CET-ul lui bolojan!
Cu banii care s-au cheltuit pe centrala puteau fi racordate la gaz si utilate cu centrale proprii toate locuintele din Oradea (ipotetic vorbind) dar atunci aveam o problema: comisioanele, profitul electrocentale, veniturile lui micula si a directorasilor ar fi disparut. Nu vrem pomana dar nici situatia prezentata nu e una care sa te faca fericit ca esti oradean (cred ca e doar varful aisbergului).
Postat 05 Iulie 2016, 09:09 de User anonimizat
Iar au votat pensionarii în defavoarea noastră
Pensionarii l-au votat pe Bolojan pentru că li se pare că a făcut ceva pentru Oradea , nu contează bun sau rău Desigur , pensionarii nu vor plătii gazul ,această povară pică pe umerii copiilor lor. Mulțumim dragi pensionari pentru povara pe care ați adus-o asupra acestui oraș
Postat 05 Iulie 2016, 09:08 de vocilebihoreanului29
Crește Giga Caloria la iarnă
Vom plătii de nu știm de noi
Postat 05 Iulie 2016, 09:03 de vocilebihoreanului29
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON