URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
02 Septembrie 2013, 00:00

Nu rata noul BIHOREANUL tipărit!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Alianţa hoţilor

Primarul PNL de Beiuş, Adrian Domocoş, deputatul liberal Gheorghe Costin, foştii edili PSD-işti Silviu Odobasianu şi Viorel Iuhas, dar şi ex-primarul PDL Octavian Codreanu, judecaţi pentru un tun de 1,2 milioane lei în favoarea unei firme de apartament. Alături de cei 5 politicieni, alţi 12 funcţionari, afacerişti şi chiar un director de bancă au fost trimişi în judecată de DNA Oradea pentru că au transferat bani nemunciţi firmei care trebuia să reabiliteze reţeaua de apă şi canalizare a oraşului, procurorii suspectând că afacerea ascunde o serie de şpăgi.

Angajăm elevi!

Înfiinţată pentru pregătirea viitorilor muncitori din parcurile industriale, Şcoala Profesională Eurobusiness Oradea îşi numără primii boboci. Pentru că rigorile Bacalaureatului s-au înăsprit, iar absolvenţii de facultăţi îşi găsesc joburi tot mai greu, adolescenţii încep să prefere învăţarea unei meserii la Şcoala Eurobusiness, unde se mai pot înscrie până la finele acestei săptămâni.

E-ticketing cu nervi

OTL a stârnit nemulţumirea călătorilor, obligaţi să-şi valideze cardurile la fiecare drum. Orădenii se plâng că sistemul e-ticketing nu le aduce niciun beneficiu ci, din contră, îi constrânge să se înghesuie la unul dintre cele două validatoare din vagon, chiar dacă au abonament sau sunt elevi ori pensionari.

Vacanţă în faliment

Zeci de bihoreni, abandonaţi în străinătate după ce agenţia de turism a intrat în insolvenţă! Realizând că nu mai au cum să iasă din datorii, patronii Avenara Tours au pus lacăt peste noapte, lăsând cu ochii în soare 80 de turişti plecaţi în Grecia şi Bulgaria, şi stricând planurile de vacanţă altor 100.

Arşi cu tărie

Guvernul îşi pune în cap micii pălincari, cărora le-a majorat accizele de la 1 septembrie. Fiindcă numai aşa i-a permis FMI să reducă TVA la pâine, Guvernul a mărit taxele inclusiv pe ţuica şi rachiurile de fructe tradiţionale, aşa încât producătorii vor fi nevoiţi să scumpească pălinca.

Bătrâneţe, boală grea

Deşi suferă de afecţiuni ce o ţin imobilizată, o orădeancă de 73 de ani nu primeşte pensie de handicap. Condamnată să se întreţină singură, Elisabeta Seserman a contestat decizia Comisiei de Evaluare a Persoanelor cu Handicap, acuzându-i pe specialişti că i-au tratat superficial cazul.

Toamnă cu teatru

Vara s-a încheiat, poate începe sezonul spectacolelor! Teatrul Regina Maria dă startul celei de-a XIX-a ediţii a Festivalului de Teatru Scurt, care în acest an se va desfăşura pe parcursul a 10 zile şi, în premieră, va cuprinde o secţiune dedicată musicalurilor, una spectacolelor de pub şi una de teatru-circ. Orădenii vor putea vedea pe scenă actori precum Andi Vasluianu, Cătălina Mustaţă, Dorina Lazăr, Răzvan Mazilu şi András Hatházi, clujeanul care a jucat rolul principal în "Morgen", filmul salontanului Marian Crişan.

ORADEA NOASTRĂ
Miza pe soare: Lotus Center şi-a făcut parc fotovoltaic pe acoperiş, iar RCS&RDS a cumpărat un proiect solar

Energia obţinută gratis de la razele solare a devenit un subiect de interes pentru marile companii din Oradea. Două dintre cele mai importante branduri, Lotus Center şi RCS&RDS, au demarat proiecte mari în energia solară, care le vor ajuta fie să-şi producă curentul necesar propriei funcţionări, fie să facă profit prin tranzacţionarea certificatelor verzi.
Aşa se face că acoperişul celui mai mare mall din Oradea, în mare măsură nefolosit, este acoperit acum aproape în întregime cu panouri fotovoltaice. În acelaşi timp, cel mai important jucător de pe piaţa de telecomunicaţii a cumpărat la cheie proiectul unui uriaş parc solar situat în Gepiu.

Pistă... din părţi

Dacă în urmă cu un deceniu nici măcar nu visau la piste pe care să pedaleze fără să-i încurce autoturismele, bicicliştii orădeni au acum parte de drumuri create numai pentru ei. Însă, spre ghinionul lor, multe din pistele oraşului sunt ori scurte, ori întrerupte! Este şi cazul celei de pe malul Peţei, care ar trebui să-i aducă pe biciclişti din Cantemir până în Calea Aradului, însă este întreruptă de terenurile Armatei, pentru a căror expropriere Guvernul întârzie să-şi dea acordul.

Aurelia Dumiter, lidera asociaţiei ADDePT: "Bihorul este în sine un obiectiv turistic"

Specialistă în geografie şi dezvoltare regională, Aurelia Dumiter, vicepreşedinta Asociaţiei pentru Dezvoltare Durabilă şi Promovarea Turismului (ADDePT), spune că turismul bihorean este vitregit de dezinteresul autorităţilor şi de lipsa personalului calificat. Chiar dacă în Oradea se pregătesc tineri în domeniul turismului, ei ajung să lucreze în străinătate, unde munca le este plătită mult mai bine. Dacă însă eforturile responsabililor din sector s-ar uni, judeţul ar putea atrage mulţi turişti şi i-ar merge mult mai bine. Căci de arătat are ce arăta...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
MARBLE
STITI CARE ESTE DIFERENTA DINTRE DOMOCOS SI ONIOC?? DOAR DE INALTIME'...
Postat 03 Septembrie 2013, 21:11 de zdr
jin ling
BRAVO DOMI , BAGA RACUL CIT MAI TINE
Postat 03 Septembrie 2013, 21:01 de zdr
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON