URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.

Nepăsarea Mare: Care sunt cauzele absenteismului masiv al orăşenilor ce a dus la invalidarea referendumului?

Nepăsarea Mare: Care sunt cauzele absenteismului masiv al orăşenilor ce a dus la invalidarea referendumului? DE COLECŢIE. Secţiile de votare din Oradea şi-au aşteptat degeaba alegătorii. Unul dintre aceştia a lăsat, în schimb, în urnă un mesaj pentru primarul Oradiei, urându-i succes şi rugându-l să asfalteze o stradă din... Sînmartin
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Vor orădenii ca oraşul să se extindă? Vor să ajungă din urmă oraşe care au progresat când Oradea încă stagna ori îi mulţumeşte şi planul secund? Acceptă o propunere pentru comunitate sau o resping fiindcă nu-l suportă pe iniţiator?

Răspunsurile sunt împărţite. Invocând neprezentarea a 80% din orădeni la referendumul din 10 mai pentru unirea cu Sînmartinul, opozanţii proiectului iau rezultatul drept o victorie şi pretind că absenţii au fost contra fuziunii. De cealaltă parte, susţinătorii afirmă că motivele pasivităţii sunt diverse şi iau în considerare şi jumătatea plină a paharului: peste 50% din sînmartineni şi 95% din orădenii prezenţi au spus DA, justificând reluarea scrutinului.

Unire fără consens

Ideea unirii a fost pregătită de primarul Ilie Bolojan din februarie 2014 dar, fiind an cu alegeri europarlamentare şi prezidenţiale, n-a vrut s-o compromită războiul partidelor, punând-o în dezbatere doar anul acesta. În martie Consiliile Locale Oradea şi Sînmartin au aprobat consultarea populaţiei, în aprilie a început campania, iar în 10 mai a avut loc referendumul. Socoteala părea limpede: două entităţi separate se dezvoltă mai greu decât una unită, iar un oraş mai mare înseamnă, în timp, salarii mai mari.

Propunerea n-a întrunit însă consensul politicienilor. Liderii UDMR s-au eschivat cu argumentul că Oradea Mare ar însemna mai mulţi români şi, deci, mai puţine locuri pentru maghiari în Consiliul municipal. Cei ai PPMT şi-au arătat dezacordul, zicând că scăderea populaţiei maghiare sub 20% ar lăsa-o fără dreptul de a-şi folosi limba în administraţie. Nedeclarat decât cu o zi înaintea scrutinului, PSD-ul condus de Ioan Mang a ales boicotul: liderul a refuzat să voteze, deşi alţi colegi, precum prefectul Claudiu Pop, fostul viceprimar Ovidiu Mureşan ori eurodeputatul Emilian Pavel au optat pentru unire.

Semi-fuziune

Prezentată ca o zi în care istoria putea fi schimbată, duminica de 10 mai s-a încheiat indecis. Motivul? A fost ratată îndeplinirea uneia din condiţiile pentru validarea referendumului: trebuia nu doar ca jumătate din alegători să se pronunţe în favoarea unificării, ci şi să voteze cel puţin 30% din cetăţeni, în ambele localităţi.

Or, rezultatul a fost surprinzător: în Sînmartin, deşi localnicii fuseseră speriaţi că vor plăti taxe mai mari şi nu vor mai putea creşte animale, prezenţa la urne a trecut de pragul minim - 47,89%, iar 54,48% au spus DA. În schimb, în pofida apelului lansat spre seară de primarul Ilie Bolojan, orădenii au absentat masiv: au votat doar 19,68%, din care 95,63% pro. O prezenţă incomparabil sub cea de la localele din 2008 (52%, din care 50,37% l-au votat pe iniţiatorul referendumului de acum) şi din 2012 (când au votat 49,11% din orădeni, 66,08% pentru Bolojan).

Tăcere contra

La fel ca în campanie, după referendum UDMR şi PPMT s-au ferit să comenteze cauzele şi consecinţele. În schimb, şeful PSD Bihor şi-a arogat o victorie personală în antiteză cu eşecul primarului. Orădenii care n-au votat au dat un vot de blam edilului, a susţinut Mang.

Fruntaşul PSD a avut totuşi explicaţii contradictorii. Luni, într-o conferinţă la partid, a afirmat că unirea nu e o idee rea, ci doar momentul nepotrivit. „Peste 5-10 ani unificarea va fi bună”, a zis Mang, adăugând că suburbiile trebuie să ajungă până atunci oraşul. După încă o zi, într-o emisiune televizată, s-a sucit: Oradea nu are nevoie de unirea cu Sînmartin, iar unirea ar duce chiar la „sărăcirea oraşului”, orientând banii orădenilor spre comună. Fuziunea a fost dorită doar de speculanţi imobiliari, a insinuat Mang, concluzionând că Bolojan „s-a purtat ca un stăpân” şi trebuie să-şi accepte definitiv înfrângerea.

Turul II

De cealaltă parte, edilul Oradiei a recunoscut încă de duminică seară că trebuia să asigure o mai bună informare a cetăţenilor şi să le explice mai mult motivele, ceea ce ar fi convins mai mulţi orădeni să se prezinte la urne. Iar a doua zi a aruncat bomba.

Cum la Sînmartin referendumul a întrunit cvorumul, iar legea nu interzice reluarea lui în Oradea, Bolojan a anunţat că propune un al doilea „tur” pe 14 iunie. „Orădenii trebuie să se pronunţe o dată pentru totdeauna. Dacă referendumul nu va trece, subiectul va fi încheiat”. Cât despre absenţi, Bolojan a nuanţat spunând că „nu ştim dacă sunt împotrivă, dacă nu sunt interesaţi sau dacă nu au fost informaţi”.

Verdicte online

Motivele pentru care orădenii au lipsit la urne sunt importante nu doar pentru a afla „cine e de vină”, ci şi dacă a doua încercare are şanse.

Încă din 10 mai, când prezenţa în Oradea era la ora 19 de doar 15%, primele explicaţii le-au dat chiar unii orădeni, criticându-şi concitadinii de comoditate. Şi nu toţi erau apropiaţi ai edilului, ci şi neafiliaţi politic. „Orădeanule! Dă-ţi o șansă!”, îndemna pe Facebook actorul Sebastian Lupu, amintind că prima condiţie să câştigi, chiar şi la loterie, e să-ţi iei bilet. Mai târziu, când rezultatul era clar, iar opozanţii care îndemnaseră la boicot au susţinut că orădenii şi-au amendat primarul, actorul a replicat: „Boicot la ce? La faptul că se dorește progres?”.

Fotograful Sebastian Tonţ glumea sarcastic: „Orădenii au acuzat azi dureri în zona inghinală, mâine se vor plânge”. Informaticianul Mircea Marian opina: „Unii spun că pentru validare mai lipseau 18.000. Eu spun că lipseau restul de până la 189.190”. Cristian Seidler, specialist în resurse umane, puncta că unii „sunt prea comozi să se obosească la vot”, iar un inginer, Adrian Goldiş, că „ne ținem occidentali, pe coasta de vest a țărișoarei, dar avem apucături de mitici și ne dăm cu stângu-n dreptu'!”.

Spectatori, nu jucători

Dincolo de părerile politicienilor şi ale orădenilor frustraţi că votul lor a fost practic anulat, BIHOREANUL a consemnat şi explicaţiile altor formatori de opinie. Universitarul Mihai Maci, analist tenace al sistemului de învăţământ şi al fenomenelor sociale, are un punct de vedere deloc măgulitor. Potrivit acestuia, au primat „apatia, indiferenţa, lenea”, adevărul fiind că mulţi orădeni sunt încă rurali şi, la fel ca la ţară, se supun mai degrabă bioritmului, rutinei casă-muncă, decât raţiunii. „Nu s-au gândit la propriii lor copii”, deşi e evident că aceştia nu au aceleaşi şanse într-un oraş mai mic ca într-unul mai mare.

Pe de altă parte, sociologul Adrian Hatos afirmă că la vot s-au dus, alături de „fanii hard-core ai primarului Bolojan”, orădenii educaţi şi cu simţ civic, iar absenţii au fost de toate felurile, ceea ce nu înseamnă că toţi s-au opus: de la etnici maghiari la orădenii cărora „nu le pasă şi în general nu se implică” şi la cei anti-Bolojan, supăraţi de politicile acestuia sau de instituirea unor reguli urbane. „Orădenii nu sunt diferiţi de locuitorii altor oraşe cu structură demografică şi culturală similară”, spune elegant sociologul: „Au identitatea locală slabă, sunt interesaţi mai curând de mizele politicii naţionale, pe majoritatea nu i-a interesat subiectul unificării, mult prea abstract”.

Bolojan, prea zgârcit

Hatos crede că iniţiatorul referendumului are partea lui de vină, campania fiind greşită din start pentru că Ilie Bolojan „n-a vrut să-şi lipească imaginea de tema unificării”. Un paradox, căci ideea i-a aparţinut, iar invalidarea i se impută tot lui, deşi, „e adevărat, nu e simplu să explici tema abstractă unei pensionare sau unui cetăţean cu 8 clase”.

Pe de altă parte, Bolojan a fost silit să se concentreze pe Sînmartin, unde opozanţii i-au aplicat lovituri sub centură, cu zvonistică şi caricaturi zeflemitoare, iar sondajele indicau temerea localnicilor că vor fi „anexaţi” de orăşeni: în martie se opuneau fuziunii 55% din cei 78% sînmartineni dispuşi să voteze, în timp ce în Oradea ar fi mers la vot 40% din orăşeni şi peste 80% ar fi spus DA. În final, Bolojan i-a „întors” pe sînmartineni, dar şi-a neglijat concitadinii, a căror mobilizare a rămas în sarcina publicităţii prin presă şi afişaj stradal. „Mesajele outdoor au fost, însă, complicate, nu au stârnit emoţii, iar oamenii reacţionează mai degrabă la emoţii”, spune sociologul.

Deşi opozanţii i-au reproşat costurile mari ale referendumului, Hatos consideră, în fine, că dimpotrivă, edilul s-a „zgârcit”: Primăria a alocat promovării lui un buget de 450.000 lei, dar a cheltuit doar 378.000 lei şi a ignorat reclama la televiziunile comerciale ca Pro TV ori Antene, care „ne place sau nu, au audienţe mari”. Aşa că, puse laolaltă toate cauzele, nu-i de mirare că la întrebarea dacă „orădenii sunt aici?” s-a auzit ecoul...


DA sau NU?
Argumente şi contraargumente

Susţinătorii unificării consideră că un oraş mai mare este mai atractiv pentru investitori, dezvoltarea economică urmând să se reflecte în timp în creşterea numărului de locuri de muncă şi a salariilor. Ţinta unirii ar fi sporirea atractivităţii turismului, pentru care oraşul ar investi în baze de rfecreere şi divertisment în Băile Felix şi 1 Mai, plus modernizarea reţelelor de apă şi canalizare, a drumurilor şi a transportului în comun.

Conform hotărârilor celor două consilii locale, centrul de comună, Băile Felix şi 1 Mai ar deveni cartiere ale Oradiei, iar Betfia, Cihei, Cordău, Haieu şi Rontău sate aparţinătoare oraşului. Dacă pentru cele trei noi cartiere impozitele vor fi „îngheţate” 10 ani şi aliniate gradual celor din restul oraşului în alţi 5 ani, în sate vor rămâne neschimbate.

De cealaltă parte, opozanţii proiectului au obiectat că fiscalitatea în fosta comună va creşte automat la nivelul celei din oraş imediat după unificare, dar şi că ar fi incorect ca banii orădenilor să fie folosiţi în Sînmartin, în condiţiile în care în oraş mai sunt străzi neasfaltate.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
32 Comentarii
""""""
De ce va GRABITI VOI ASA TARE...BOLOVAN + POPUS??? noi mai stim .. asa ..,,,una alta..dar chiar maraton. ...la vot.......!!!.ceva case pe la Sanmartin facute in 2 luni zile la cheie =======.Beneficiarii ......hahahahahaha
Postat 22 Mai 2015, 00:05 de Tinas
80 % au fost anti-Bolojan,dovada o veti avea pe 14 iunie.
Platformele virtuale ,cum este si cea de fata ,sunt spatii de feedbak al cetatenilor la actiunile autoritatilor, reflecta opinia necenzurata a oradenilor exprimata rapid , direct si s-ar impune mai eficient decat audientele sau dezbaterile publice.Chiar mai mult ,exista posibilitatea de a fi luat " pulsul"prin reactiile celorlalti participanti .Nu-mi explic care oradean poate sa fie deranjat de o parere a altui concitadin care se exprima legat de niste organe sau exponentii lor.Cum poti sa fii atacat, jignit si injurat ,ca la usa cortului de un alt oradean " de bine " pentru ca pozitia ta nu este in asentimentul unei institutii precum primaria sau primarul ? Aceste persoane" de bine "... propaganda "pro" Bolojan sau .... orice intreprinde primaria , ce nu-si dezvaluie identitatea din motive ce ne sunt binecunoscute , ataca din pozitia " viteazului " anonim repetand obsesiv aceleasi texte ipocrite cu iz de spalare de creieri : " nu vor dezvoltarea urbei ! ", " niste tarani, puturosi, burtosi,leniosi ! ", "fac jocul partidelor :UDMR,PSD,PDL !"Ce oradean ,de bun simt,este deranjat de o alta opinie,cand aceasta este personala si este adresata cu tinta,cu subiect si predicat ? Cu regret constat ca locul unor confruntari de idei a fost ocupat de cu totul alt soi de manifestare de catre " corpul propagandei primariei " , activisti " zelosi in slujba primarului care prin aceste exprimari il demonetizeaza in si mai mare masura pe Bolojan.Revin si arat ca in conditiile in care primarul Bolojan nu este nici pe departe garantul unei bune gestionari ale tuturor avantajelor pe care le-ar putea oferi o unificare cu Sanmartinul ( avantaje de ale caror realitate nu suntem edificati ) ne abtinem in continuare. Dorinta de unificare va veni la momentul oportun de jos in sus si nicidecum sub aceasta administratie indoielnica.
Postat 21 Mai 2015, 17:00 de platona
Risipa
Organizarea unui nou referendum local mi se pare o prostie si o risipa de fonduri publice, mai ales ca nu exista garantii ca se va intruni cvorumul. Cel mai simplu ar fi sa se astepte pana la urmatoarele alegeri locale pt a organiza referendumul pt unificare. Nu inteleg de ce atata graba? Ce pierdem daca mai asteptam un an?
Postat 19 Mai 2015, 12:59 de Petcu
IATA DE CE NU S-A REALIZAT UNIREA!
Greseala a fost ca unirea nu a fost propusa de catre altcineva, iar Bolojan sa se fi opus categoric unificarii, in presa, radio si tv. Atunci, la vot, ne-am fi calcat in picioare si am fi votat pentru!
Postat 19 Mai 2015, 12:57 de ineuanul
Bolojan & Co vs 80% oradeni
Bolojan nu-i mai reprezinta pe oradeni de cativa ani buni, nu este credibil, actiunile lui nu se indreapta spre folosul real al comunitatii.In ceea ce-i priveste pe tineri ii asteptam sa revina in tara, sa ia locul "elitei" corupte....iar povara urii nu o port eu ...
Postat 19 Mai 2015, 12:18 de platona
lui platona
platona, zi-ne si noua ce-ai fumat, ca pare tare de tot. Nu de aia, dar vad ca ti-a omorat neuronul activ si m-as feri sa nu patesc la fel. Cata ura impotriva oradenilor, mai rar. Ne punem singuri piedica. Numai asa putem scapa de tineri sa emigreze din tara asta, sa le tot punem piedici si sa nu le lasam nimic pentru viitor.
Postat 19 Mai 2015, 09:11 de overstrategy
campanie psd
@roger, cand nu ai argumente concrete si sanatoase cei pe care ii simpatizezi,PSD, trec la atacuri la persoana.Zi-mi drept "argumentele" astea ti le-a pasat "presedintele" mang?
Postat 19 Mai 2015, 08:47 de vlad_oradea
lui ROGER,
Ba va trece!!! şi P.S. Chestia cu divorţul nu mai ţine, toată lumea e divorţată!!! poate tu, nu şi nici eu!
Postat 18 Mai 2015, 23:28 de ADINA
Legea naturii :ce ai semanat,tot aia ai cules.Ai semanat taranisme,ai cules 19% tarani.
.."Care sunt cauzele absenteismului masiv al orăşenilor ce a dus la invalidarea referendumului?.."."Nepasarea Mare" a edililor fata de problemele oradenilor.La cate audiente a participat primarul Bolojan,conform statutului si programului afisat,pentru a putea lua personal "pulsul" opiniei publice,cu probleme majore de rezolvat ?La nici una.Dispret total.Acesta este respectul acordat de primar oradeanului aflat la necaz.Pass ,zice primarul,Acum vom spune si noi PASS .In cazul exproprierilor si a unei despagubiri juste,pass zice primarul.Ura si la gara mai zice primarul.Asta-i Legea. Ei,acum e randul nostru -URA si LA GARA primare !80% dintre oradenii cu drept de vot,adica niste "tarani",va vor spune si de acesta data URA si LA GARA !Ne vom gandi anul viitor la un referendum, daca va fi cazul,cu noul primar ales.Nu dispare nici Oradea nici Sanmartinul pana atunci.Nu mai repet argumentele amintite de n ori pana acum.Ura si la gara !80%.
Postat 18 Mai 2015, 23:03 de platona
cateva explicatii corecte
explicatii pt care referendumul nu a reusit si nu va reusi: 1.avantaje prost explicate si motivate de primar&co; 2. primarul nu mai are credibilitate, mai ales dupa ce a divortat, lucru fatal in politica; 3. se face discriminare si rica - de ce ar beneficia de impozite nemajorate cei din sanmartin, cand stim ca an de an in oras se mareste cu cateva procente totul; 4. orice spatiu public devine platibil in toate comunele si satele limitrofe, ca in Oradea; 5. investitorii care sunt in oras nu ne conving ca promoveaza valoarea muncii si salarii corecte; 6. remember, bugetul orasului este deja dator vandut bancilor, pt ca primaria a accesat fonduri europene - corect, avem nevoie de fonduri, dar de ce primaria sa-si cheltuie sursa directa de venit de la populatie in loc sa puna taxe pe masura companiilor din laudatele parcuri industriale; 7. vine expiratul de ducu bertzi la ziua orasului, insa cei din primarie isi permit sa-l cheme pe velea si antonia cu ocaziu referndumului. astia vin pe zeci de mii de euro. de unde bani?! 8. in Oradea nu s-a mai construit nici un liceu sau scoala noi dupa revoltutie, in afara de o gradinita aparuta in primavara.
Postat 18 Mai 2015, 23:01 de roger
cei din SÎNMARTIN sunt mult mai
DE TOATE, deştepţi, mercantili, înreprinzători etc. ei fac bani şi dezvoltare de când se ştiu şi apreciază oportunităţile!!!!!!!! ORĂDENII SUNT NIŞTE (FITECINE) FOŞTI VAMEŞI ... ĂSTA E SPIRITUL LOCULUI !!1! IACA AM SCRIS ŞI EU!!! Şi dacă vă dau 100 de euro, fiecăruia, pariu că nu vedeţi ce am scris? :)))
Postat 18 Mai 2015, 22:48 de ADINA
Solutia e simpla
E patentata de PSD, mita electorala. Doar ca schimbata ca abordare. Daca s-ar da 15 lei sau ceva in valoare de suma aceasta celor care participa la referendum (ATENTIE, nu ca sa votezi intr-un fel sau altul, ci doar pt PARTICIPARE) eu sunt absolut convins ca s-ar prezenta intre 60 si 70 % din cei de pe liste. Altfel le este lene. Din pacate acesta e adevarul gol-golut si asa sunt concetatenii nostri.
Postat 18 Mai 2015, 21:34 de Neutryno
Oradea Mare
Oare de ce dupa organizarea referendumului din Oradea, primarul din Timisoara a anuntat ca vor pregati la randul lor un referendum pentru alipirea comunelor de la periferia Timisoarei.Pentru ca atat Timisoara cat si Cluj stiu ce vor, ei vor sa fie poli de dezvoltare in Transilvania, in timp ce Oradea,prin locuitorii sai, pana in momentul de fata nu doreste acest lucru.Punct.
Postat 18 Mai 2015, 20:56 de vlad_oradea
Nepăsare
la nepăsarea autorităților se Răspunde cu nepăsarea cetățenilor. De ce sa fiu de-acord cu dezinformarea cetățenilor? Ce am înțeles din campanie...sa votez ca ii o șansa istorică, sa votez ca vom fii oras de rang 1, deja suntem de rang 1, se poate si 1prim? De cand ce ii mare ii si puternic? Mai valabilă ii vorba "calitate peste cantitate" . Si in 14 Iunie voi Răspunde cum răspund autaritatile, cum gestionează banii cetățenilor, cum aleg sa-si bată joc de cetățeni pentru a-și satisface poftele si disperările din banii cetățenilor.
Postat 18 Mai 2015, 18:43 de sebastyan
despre optiuni
Pot sa inteleg ca unii sunt impotriva unificarii. La urma urmei asta inseamna democratie, sa putem sa nu fim de acord toti pe un subiect. Dar daca discuti optiunea asta in dezbatere, trebuie sa ai si argumente. Daca argumentul e doar "pentru ca a propus-o Bolojan", da, asta e o aberatie. Unificarea nu e buna pentru ca o vrea Bolo si nu e rea eventual din acelasi motiv. Iar cine crede ca Bolo nu a luat in considerare parerile oradenilor si ca boicotul se datoreaza acestui fapt, cum explicati cercetarile sociologice care aratau 80% acord cu unificarea? Banuiesc ca sunt toate facaturi, nu?
Postat 18 Mai 2015, 18:34 de CristiOradea
Re: Valhalla-Asgard
În ton cu tine aş spune că se recomandă o unificare între Mang şi Bolojan, până dispar amândoi !!!
Postat 18 Mai 2015, 18:32 de WinDos
Referendum
Probabil nr va fi mai mare daca romanii vor merge mai multi la vot. In cazul etnicilor, situatia este clara. Nu cred ca vor fi mai multi la votare nici data viitoare. Atat au inteles ei din faptul ca e bine ca orasul sa se dezvolte. S-a tot spus aici ca politicienii unguri din Romania nu ar exista daca nu ar fi dupa chipul si asemanarea alegatorilor lor. Daca nu ar fi pe placul lor nu i-ar vota. Prezenta la vot a minoritatii maghiarofone (in cazul alegerilor locale si parlamentare) depasete 90% !!
Postat 18 Mai 2015, 17:31 de Control_Room
Trebuie insistat.
Nici cand mergi la soala nu stii sa rezolvi ecuatii algebrice din prima zi. Repetitia este cheia progresului.
Postat 18 Mai 2015, 17:07 de Valhalla-Asgard
Un alt referendum pt unirea cu Osorheiul
Trebuie organizat un referendum si pt unificarea cu Osorheiul.
Postat 18 Mai 2015, 17:01 de Valhalla-Asgard
Referendum 10 mai 2015 = 730.000 lei
Costurile referendumului din 10 mai 2015 au fost de 730.000 lei dintr-un buget de 850.000 lei! Informatiile provin de la City managerul Florea care afirma ca referendumul din 14 iunie va fi organizat din suma ramasa, respectiv 120.000 lei. Organizezi un referendum din 730.000 lei si pe urma vii si spui ca acelasi referendum, episodul 2, va costa doar 120.000 lei?
Postat 18 Mai 2015, 16:50 de Sabau
@TC
AM AJUNS PADUCHIOSI TOT DIN CAUZA MARELUI PRIMAR....FARA APA CUM DRACU SA TE SPELI...
Postat 18 Mai 2015, 16:44 de Tinas
Ca să primeşti ceva trebuie să dai şi ceva la schimb, că aşa e civilizat ... măcar respect dacă nu altceva ... dacă nu ai dat nimic pe părerea orădenilor vei "încasa" tot atâta !!!
Capcana este tocmai să mergi la vot şi să pui ştampila pe NU ... ar însemna să validezi nesimţirea unui edil pe care l-a durut în fund, până acum, de părerea orădenilor ... Pentru că e deja târziu şi tot nu învaţă nimic organizatorul acestui referendum, îmi permit să-i transmit cum ar fi făcut un profesionist ... Întrebarea din buletinul de vot nu trebuia să fie cu DA şi NU pentru unificare, ci ... 1) Dacă orădenii sunt de acord sau nu, cu fuziunea prin absorbţie şi 2). Dacă sunt de acord sau nu, cu fuziunea prin comasare ... evident cu explicaţiile de rigoare şi temele de dezbatere aferente ... Astăzi nu mai exista discuţia despre prezenţa la vot, pentru că orădeanul pe care îl ştiu de zeci de ani este cel care vrea să fie băgat în seamă şi care ar fi mers la vot, considerând că părerea lui, comasare sau absorbţie, este esenţa întegului demers ... nici dreacul nu ar mai fi discutat de fuziune, pe care o accepta din principiu, ci doar de forma acesteia ... votarea ar fi fost peste 40% în această situaţie iar refererendumul ar fi ieşit ca un succes ... după aceea, nici nu mai conta că e comasare sau fuziune, din moment ce subiectul era închis ... dar, pentru asta trebuia un organizator inteligent, obişnuit cu tehnicile de marketing şi de strategie politică ... ori, la aşa organizator aşa idioţeală !!! Cine nu pricepe să stea acasă şi să se lase de poveşti cu ieşitul civic la vot ... aşa ceva nu există decât în sistemele dictatoriale de care suntem deja sătui ... civismul are cu totul alte valenţe, fără legătură cu politicile doctrinare ci strict cu politicile publice ... aşa că trebuia ca societatea civilă să fie "băgată" în faţă, nicidecum aleşii locali care, după cum ştim, sunt nişte tâlhari dovediţi sau pe cale de a deveni astfel !!!
Postat 18 Mai 2015, 15:54 de WinDos
O parere
Oradenii au inteles , daca nu merg sa voteze au sanse mai mari sa nu treaca referendumul . Nici o cunstinta din Sinmartin pe care am intrebat nu a vrut unirea dar se stia ca roomi din zona sunt momiti cu promisiuni si oamenii de la tara sunt mai usor prostiti, daca stateau acasa cei contra nici acolo nu trecea referendumul.
Postat 18 Mai 2015, 15:37 de EmzePerix
inn atentia sociologului.....imi scapa numele...
Sa zicem ca satele cu care trebuie sa ne unim erau populate de sasi sau svabi harnici, buni meseriasi, gospodari, adaptabili la cerintele orasului...referendumul trecea din prima. Dar satele sunt populate cu niste cetateni care nu vor deveni oraseni nici in 200 ani.Asta e greu de inteles.Cate crasme sunt in satele astea?
Postat 18 Mai 2015, 15:29 de User anonimizat
@mircea54
In cazul de fata nu il tratezi cu nepasare pe Bolojan, ci mai de graba viitorul acestui oras.
Postat 18 Mai 2015, 15:18 de Eusebiu
absentism
Din păcate la noi politica se face exclusiv pentru urmărirea intereselor persoanle (de partid). Unde nu e interes, nu e nici mobilizare. Aţi fi surprinşi câţi oameni pot fi mobilizaţi dacă vrea X Y Z. Trist dar adevarat.
Postat 18 Mai 2015, 15:09 de Mortu
rasplata
daca eu sunt tratat la fel (cu nepasare si nesimtire)eu cum ar trebuii sa le raspund?
Postat 18 Mai 2015, 14:51 de mircea54
Stimate domn Sarca
Faceti niste confuzii impardonabile. Asimilati absenteismul la referendum unei optiuni de vot al acestuia. Va asigur ca dintre cei absenti la vot , o foarte mica parte ar fi votat impotriva referendumului. Nu vreau insa sa ma lansez in aprecieri asupra optiunilor de vot ale oradenilor, pentru ca face ce faci si matale, adica as specula. Trec peste faptul ca in cadrul Comisiei de la Venetia, exista explicit o recomadare si anume de a nu se asimila absenteismul uneia sau alteia din optiunile unui referendum, pentru ca nu-i asa, nene Sarca, principiile democratice se mentioneaza doar atunci cand avem "profit " de la ele. Desi sunt pentru unificare, iar motivele nu le mai repet, respect optiunile celorlalti concetateni, cu o singura conditie si anume sa si le exercite, adicatelea sa mearga la vot si sa voteze. Cei care nu se prezinta la un scrutin, nu mai au dreptul de a comenta, deoarece nu si-au exercitat acest drept atunci cand se cerea. Logica dumitale domnule Sarca este lacunara si se suprapune peste logica basistilor de la referendumul de suspendare a presedintelui. Statistica ne spune ca absenteismul la vot al Oradenilor oscileaza in jurul procentului de 45%. Mai intervine si aberatia, care se poate intampla doar in Romania, cand numarul votantilor din Oradea este mai mare decat numarul populatiei. Astea sunt cauze obiective ale esecului referendumului. In rest, pot sa spun ca ideea unificarii cu comunele inconjuratoare, a fost preluata imediat de edilii si consilierii celor doua mari orase din vestul tarii, Cluj si Timisoara, cu care concuram nemijlocit pentru atragerea de investitori, fonduri etc. Diferenta este ca atunci cand in aceste doua orase se va face referendum, prezenta la vot va fi cu mult mai mai mare decat limita necesara. Aceasta mentalitate diferita, pe langa numarul de locuitori, separa cu adevarat orasele mari de cele mici.
Postat 18 Mai 2015, 14:51 de User anonimizat
Oradea Mare
Cauza este nepasarea oradenilor si mai putin asa zisul "boicot" al oradenilor fata de primar. Celelalte partide si-ar dori ca 80% din oradeni sa il boicoteze pe Bolojan. Adevarul este ca indiferenta si nepasarea au atins cote alarmante in Oradea. Pacat ca nu voteaza diaspora sau americanii si pentru noi, ca la curatat parcuri am inteles ca ne-au luat fata.
Postat 18 Mai 2015, 14:32 de vlad_oradea
Scarbosii traiesc bine!!!
Scarbosi si paduchiosi, va luati primar...(cred ca nu ati facut baie din 1989): in afara de cuvinte jignitoare sunteti niste nimicuri, vreti sa apareti cu scrisurile voastre hidoase... sunteti condusi de ura si resentimente ca nu puteti face nimic ( fura nimic), va luati de primarul caruia (fara voia voatra),ii va avea numele scris in cartea onoare a orasului, pe toate proiectele realizate fara munca voastra de postaci amarati. Sa va fie rusine ca ne trageti in jos , comunisti din psd si nationalisti din udmr.. rusine voua!!!
Postat 18 Mai 2015, 14:30 de TC
Raspuns....
..Cauza este una singura-SCIRBA fata de primarul Bolojan!E simplu nu?Ce atitea analize ????
Postat 18 Mai 2015, 13:19 de grigore
DE CE?
În vorbirea curentă deseori se foloseşte notiunea de “civic” , “civism”. “datorie civică “ , “educaţie civică “ , “societate civică” , dorindu-se a se sublinia o anume stare de fapt , o anume atitudine a membrilor colectivităţii faţă de un interes comun , turnat în tiparul legii , de cele mai multe ori ! Datoria civică , atitudinea civică , sunt expresii ce au apărut şi dezvoltat , ca un corolar al educaţiei grupului! Cei care au lipsit de la REFERENDUM-ul din 10 mai au fost făcuți în toate felurile, jigniși, batjocoriți! De către cei care considerau că interesul comun este UNIFICAREA. Dar dacă ceilalți considerăm că interesul comun este dimpotrivă rămânerea în forma actuală? De ce dacă opțiunea noastră a fost neprezentarea la vot(în fapt O ABȚINERE)am fost făcuți TĂRANI, COMUNIȘTI, PROȘTI, PUTUROȘI, NEDEMNI etc. etc? Dacă noi nu vedem nici un avantaj din UNIFICARE înseamnă că nu avem simț civic? OPȚIUNEA NOASTRĂ CLARĂ A FOST ABȚINEREA! Face parte din joc! A nu vedea nici un avantaj din UNIFICARE înseamnă lipsă de VIZIUNE? De ce?
Postat 18 Mai 2015, 13:13 de TDS
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON