URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 Septembrie 2013, 08:29

Mortul e de vină! Învăţător, "spălat" de procurori, după ce un elev i-a murit într-o excursie neautorizată

Mortul e de vină! Învăţător, "spălat" de procurori, după ce un elev i-a murit într-o excursie neautorizată ULTIMA FOTOGRAFIE. Un copil bălai, cu obraji bucălaţi, ochi mari şi blânzi, cu un zâmbet cuminte şi fericit. Aşa l-a surprins un coleg pe David, într-o fotografie realizată la plecarea într-o excursie şcolară, cu puţin timp înainte de accidentul care i-a curmat viaţa. E una din preţioasele amintiri cu care părinţii săi îşi mai alină suferinţa...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Femeia slabă ca o umbră emană o tristeţe sfâşietoare. De un an, de când şi-a îngropat unicul copil, durerea a sleit-o de puteri mai rău ca o boală. Odată cu fiul ei, Mia Blaga din Peştiş pare că şi-a îngropat şi propria viaţă. "Avea doar 10 ani", spune întruna, neînţelegând de ce nimeni nu e tras la răspundere pentru ce s-a întâmplat.

Vara trecută, cu doar câteva zile înainte de vacanţă, David al ei a plecat la şcoală şi nu s-a mai întors. Învăţătorul, Petru Covaci, i-a dus într-o excursie cu clasa, pe valea Morii, lângă Peştiş, unde băiatul a căzut într-o râpă de pe coasta muntelui şi a murit.

Nimeni nu a ştiut să-i spună femeii cum a ajuns copilul în groapă. De fapt, nimeni nu i-a putut explica cum a ajuns să plece în excursia pentru care nu i s-a cerut aprobarea,  nici ei dar nici conducerii şcolii. Nici măcar procurorul care a anchetat cazul şi care, în final, a considerat că aceste scăpări n-au nicio importanţă pentru că, de fapt, singurul vinovat pentru tragedie e copilul! Revoltaţi, părinţii cer acum reluarea anchetei.

Excursie fatală

Tragedia s-a petrecut chiar de 1 iunie când David, alături de alţi 50 de colegi, a ieşit la iarbă verde. Era săptămâna "Şcoala altfel", iar învăţătorii claselor l-lV din Şcoala generală Peştiş s-au gândit să sărbătorească Ziua Copilului în aer liber pe valea Morii, o pajişte de lângă satul aşezat chiar la poalele muntelui.

În timp ce copiii se jucau, învăţătorii şi cei trei părinţi care i-au însoţit au pregătit mâncarea de prânz, iar în jurul orei 12 i-au chemat pe elevi la masă. Au venit cu toţii, mai puţin David. Învăţătorul lui, Petru Covaci, nu era, însă, îngrijorat. L-a strigat de câteva ori, după care s-a pus să mânânce alături de grup.

Abia când cu toţii au terminat, văzând că băiatul tot nu a apărut, i-a pus pe copii să-l strige şi să-l caute în zonă. Pe unul l-a trimis acasă la familia băiatului, să vadă dacă nu cumva era acolo. "Când a venit copilul m-am speriat. L-am sunat pe fratele meu şi am plecat imediat să-l căutăm. El a sunat la 112 şi tot el l-a găsit. Dar nu mai avea puls", povesteşte Mia Blaga, mama lui David.

A murit sufocat

Băiatul a fost găsit căzut într-o râpă de pe coasta muntelui, o adâncitură  rămasă după prăbuşirea unui copac, scos din loc de furtună, cu rădăcină cu tot. Deşi a încercat din răsputeri să-l readucă în simţiri, unchiul său nu a reuşit. Nici el şi nici echipajul SMURD ajuns la faţa locului. Medicii s-au străduit aproape o oră să-l resusciteze, dar a fost în zadar. David murise.

Potrivit concluziilor raportului medico-legal, copilul căzuse, iar în cădere s-a izbit de un corp dur. Lovitura nu i-a provocat răni grave, ci doar o hemoragie nazală care i-a fost fatală. Ameţit de căzătură, David nu s-a mai putut ridica şi s-a înecat cu propriul sânge. "Moartea victimei s-a datorat insuficienţei respiratorii acute, consecinţa aspiratului sanguin bronhopulmonar survenit în urma hemoragiei nazale", se specifică în document.

Dascăl indisciplinat

La scurt timp după tragedie, mama copilului a depus o plângere penală împotriva învăţătorului, pe care îl considera vinovat pentru moartea copilului ei. În primul rând, zicea ea, pentru că nu i-a supravegheat pe copii, iar atunci când a aflat că băiatul ei a dispărut nu s-a deranjat să-l caute măcar. "Învăţătorul doar îl striga, nu s-a dus să-l caute. Nici ceilalţi învăţători nu s-au dus. Ne-au trimis pe noi până când a început ploaia, iar apoi ne-a trimis acasă", se arată în declaraţia dată de o colegă a băiatului şi reluată, sub diverse forme, şi în depoziţiile celorlalţi elevi.

Petru Covaci e acuzat, de asemenea, şi de încălcarea regulamentului şcolar, căci a organizat excursia fără aprobare din partea părinţilor şi conducerii şcolii. Aspectul a fost confirmat chiar de Alina Buzle, directoarea Şcolii cu clasele I-VIII Constantin Şerban din Aleşd, de care aparţine şcoala din Peştiş. "Excursia a fost organizată de învăţător fără aprobarea conducerii şcolii sau a Inspectoratului Ţcolar. Nu a existat nicio solicitare din partea lui pentru organizarea vreunei excursii. Mai mult, eu am aflat despre incident în ziua în care a murit copilul, în jurul orei 14, după-amiaza", a explicat directoarea prim-procurorului Parchetului Aleşd, Sarkozi Ludovic, cel care a coordonat ancheta.

Asta, deşi regulile în astfel de cazuri erau clare, stipulate într-un regulament special adoptat pe 3 octombrie 2011 şi denumit "Procedura operaţională privind excursiile şcolare". La  punctul 4, documentul prevede faptul că dascălul "organizator cere acordul părinţilor şi al conducerii şcolii şi pregăteşte activitatea, înaintând direcţiunii cererea detaliată şi tabelul nominal" cuprinzând numele elevilor participanţi şi semnăturile părinţilor care îşi exprimă astfel acordul pentru ieşire.

E de vină...

În baza probelor strânse, pe 24 octombrie anul trecut, Sarkozi a dispus începerea urmăririi penale împotriva învăţătorului pentru ucidere din culpă. "S-a reţinut că acesta, în calitate de învăţător, a organizat în data de 1 iunie o excursie şcolară fără aprobarea conducerii, după care nu a supravegheat corespunzător grupul de copii, astfel că minorul, nesupravegheat fiind, s-a îndepărtat de grup, a căzut într-o groapă şi a decedat", se specifică în rezoluţia dată de anchetator.

Iar învăţătorul şi-a recunoscut vina. "Ne-am dus fără aprobarea doamnei director", spune Covaci în declaraţia dată, precizând, însă, că nu era vorba de o excursie ci doar de o drumeţie. Legat de faptul că nu şi-a supravegheat copiii pe care îi avea în grijă, Covaci spune că singurul vinovat e băiatul care a plecat din grup fără aprobare. "El m-a rugat să-l las până la o peşteră dar eu nu i-am dat aprobare, pe motiv că urma să ne aşezăm la masă", arată învăţătorul, omiţând să specifice că nu s-a asigurat în vreun fel că băiatul o să-i şi respecte decizia.

Dascălul a avut o găselniţă şi pentru faptul că nu a plecat în căutarea băiatului după ce a aflat că a dispărut. "Au plecat copiii. Eu m-am temut să părăsesc locul pentru că mă gândeam că dacă plecăm cu toţii în căutarea lui, când se va întoarce nu ne va găsi", a explicat Covaci.

... ba nu e

Cert e că, pe 8 martie acest an, procurorul s-a răzgândit. Motivul? De ce ar fi vinovat învăţătorul pentru faptul că băiatul a plecat de unul singur în pădure? "Faţă de probele administrate, se pune întrebarea în ce anume a constat neglijenţa învinuitului câtă vreme toţi copiii erau în acelaşi loc, atâta vreme cât i s-a interzis victimei să se deplaseze singur în pădure iar acesta a părăsit grupul, urcând în pădure, unde cade într-o groapă", filozofează anchetatorul într-o nouă rezoluţie dată în caz, uitând că victima era un copil, nu un adult responsabil pentru faptele sale.

Şi nu e tot, căci documentul continuă în acelaşi ton înţelegător faţă de dascălul pe care, în prima fază, tot el îl pusese sub acuzare: "Faptul că nu există o aprobare din partea conducerii şcolii şi a părinţilor pentru a ieşi cu copiii, de ziua lor, la marginea satului este doar o circumstanţă şi nicidecum o cauză a producerii accidentului minorului. Existenţa unei aprobări nu înlătura consecinţele accidentului produs", se stabileşte în finalul rezoluţiei prin care Sarkozi dă un verdict şocant: scoaterea de sub urmărire penală a învăţătorului, care acum, odată cu noul an şcolar, va reveni la catedră. Iar asta şi mulţumită conducerii şcolii şi a Inspectoratului Ţcolar care, deşi au discutat cazul în comisia de disciplină, l-au pedepsit pe Covaci doar cu o mustrare pentru încălcarea regulamentului.

Verdictul nu e, totuşi, unul final. Revoltaţi de cele întâmplate, părinţii lui David au cerut acum Judecătoriei Aleşd să dispună reluarea anchetei închise cu atâta uşurinţă pe stilul clasic românesc "mortul e de vină"...


PRECEDENTE
Să răspundă!

Claudia Avram 03.JPGSpre deosebire de tragicul caz al lui David Blaga, unde învăţătorul care îl avea în grijă a fost "spălat" de păcate, alte cadre didactice anchetate pentru neglijenţă au fost condamnate pentru faptele lor. Ca de pildă Claudia Avram (foto), educatoarea din Pocola condamnată în urmă cu 2 ani la 5 luni de închisoare cu suspendare şi despăgubiri de 60.000 lei după ce, în mai 2009, în timpul serviciului fiind, a lăsat copiii în grija unei eleve de gimnaziu, timp în care unul dintre micuţi a înfipt un creion în ochiul altuia, lăsându-l cu un handicap pe viaţă.

Cel mai elocvent ar putea fi, însă, cazul unui copil de 8 ani din judeţul Arad, care pe 27 mai 2010 s-a aflat într-o excursie cu clasa în Băile Felix şi care, lăsat nesupravegheat de învăţătoare, a murit înecat într-un bazin. Trimisă în judecată de procurorii orădeni, învăţătoarea care l-a avut în grijă, Simona Hepeş, a fost condamnată definitiv, la sfârşitul anului trecut, la 1 an de închisoare cu suspendare pentru ucidere din culpă şi despăgubiri de peste 175.000 lei pentru familia victimei. "Inculpata avea obligaţia să-şi organizeze grupul în aşa fel încât să poată asigura o supraveghere îndeaproape a lor şi nu să-i lase împrăştiaţi. Culpa este a inculpatei care, dacă l-ar fi avut lângă ea pe minor, ar fi putut evita decesul acestuia", şi-au motivat decizia magistraţii.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
justitie divina
Acest pseudo procuro, care a fost un avocat mediocru, are ceva pregatit si pus de o parte. Eu stiu sigur o persoana care a jurat ca il nenoroceste pentru ca a fost condamnat din cauza lui. Parintii acestei femei trebuie sa aiba rabdare intrucat justitia divina sau prietenul meu care a vorbit deja cu basarabeni o sa ii plateasca cu varf si indesat. Va fi primul pseudo procuror ce va arde sau va sari in aer cu audi ul sau cand se asteapta mai putin. Cand incerci sa distrugi un om asigura te ca stii cu cine te pui. Cand te astepti mai putin procuroare si tu si zdreanta de Cipleu.
Postat 13 Septembrie 2013, 16:26 de papa
Pacat
Din cate inteleg eu copiii nu au fost lasati nesupravegheati ci un copil s-a indepartat de grup dupa ce i s-a interzis expres acest lucru. Cadrul didactic nici n-a parasit grupul si nici nu a permis imprastierea ca in celel doua exemple prezentate ca precedente. Conducerea scolii s-a scapat de raspundere declarand ca excursia nu era autorizata desi au participat mai multe cadre didactice si parinti dar asta nu are importanta. E greu sa tii sub supraveghere doi copii dupa cum am vazut in tragedia de la Bucuresti, darmite 20. Eu nu m-as incumeta la asa ceva. Sincere condoleante familiei indurerate !
Postat 13 Septembrie 2013, 07:45 de Nicu
pacat
nu stiu ce e in sufletul bietei femei..ceea ce stiu este ca tipic romanesc suntem niste ipocriti si dam vina pe toata lumea in afara de noi insine...cine l-a lasat pe copil in excursie...si de ce l-a lasat daca nu era ceva autorizat ,aprobat de scoala?...poate si parintii au partea lor de vina nu?...la fel cu bunica copilului ucis de caini in bucuresti...si ea e maica sfanta cea fara de pata...de vina cainii ,basescu oprescu ponta..oricine numai bunica nu
Postat 12 Septembrie 2013, 20:28 de clau
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON