URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
11 August 2013, 12:14

Mihai Cabai, director Termoficare Oradea: "Lucrăm cu ce putem, cu ce mai găsim în magazie"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Numit în cursul lunii iulie director peste Termoficare Oradea, companie înfiinţată de municipalitate din ruperea în două a vechiului CET, inginerul Mihai Cabai vrea să pună firma pe roate, în special prin eliminarea pierderilor. "Înlocuirea reţelelor este o investiţie constisitoare, cu mult peste puterile oraşului. Va trebui să contractăm fonduri europene dar, odată făcute lucrările, rezultatele se vor vedea", promite Cabai.

Fost fotbalist la FC Bihor, inginerul şi-a deschis în anii '90 propria firmă de mic mobilier, prin care a lucrat pentru Ikea. Când exporturile au căzut s-a angajat la Electrocentrale, unde a trecut prin toate sectoarele de activitate posibile. Iar acum speră să folosească experienţa acumulată la comanda nou înfiinţatei societăţi de transport şi distribuţie a agentului termic...

"Bolojan a rupt pisica"

- Pentru că CET-ul şi-a pierdut licenţa pe serviciile de transport şi distribuţie, primarul Ilie Bolojan vrea să rupă societatea în două: Electrocentrale Oradea se va ocupa de activitatea de producţie, iar Termoficare Oradea va fi axată pe transport şi distribuţie. Ce garanţie avem că prin ruperea în două a unei firme falimentare vor rezulta două societăţi care să încheie anul dacă nu în profit, măcar pe zero?  

- Când s-a propus această dezlipire, situaţia Electrocentrale era una critică. Nu se mai putea continua. Drept urmare, domnul primar şi aleşii locali au ales situaţia cea mai viabilă. De altfel, pentru această soluţie ar fi trebuit să opteze, în vremea lui, domnul primar Petru Filip. Nu s-a dorit! Domnul Bolojan a rupt pisica în două. Beneficiile? O mai bună gestionare a activităţii, a problemelor de transport şi distribuţie şi chiar de urmărire a producţiei.

- Cele două societăţi pot face profit?

- Societatea "mamă", Electrocentrale, poate ajunge pe profit dacă îşi pune cazanul nou, pe gaz. Cealaltă firmă, de transport şi distribuţie, nu va fi pe profit în primă fază datorită diferenţei de 112 lei pe gigacalorie între preţul de producţie şi cel de livrare. Aceasta se poate rentabiliza foarte uşor prin eliminarea pierderilor de pe reţele, dar şi prin unele activităţi aducătoare de venit precum montarea de branşamente noi sau contorizare. Facem aceste lucrări mult mai bine ca oricare altă firmă.

"Vrem proiecte europene"

- Prin ruperea Electrocentrale, dintr-o firmă se fac două societăţi cu două structuri de conducere, două consilii de administraţie, două Adunări Generale ale Acţionarilor şi aşa mai departe. Cu cât vor creşte tarifele?

- După ştiinţa mea, tarifele nu vor creşte, din contră, se vor micşora, printr-o mai bună gestionare a activităţii. Prin investiţia în cazanul nou, chiar am auzit că vom avea un profit de un milion de euro, iar dacă la distribuţie şi transport eliminăm pierderile sunt şanse chiar să facem profit.

- Care au fost motivele pentru care conducerea municipalităţii v-a mandatat pe dvs. să conduceţi Termoficare Oradea?

- Eu cred că unul dintre motive a fost planul managerial, cu restructurarea pe care urma să o fac. Am venit cu un set de măsuri noi.

- Ce măsuri de restructurare veţi lua pentru ca noua societate să nu repete greşelile CET-ului?

- Am redus 73 de persoane din 273 şi vom structura mai bine echipele pentru a le eficientiza. Am redus personal din toate compartimentele. Am dat afară indisciplinaţii, o parte din ingineri, multe posturi de conducere, dar am redus şi din mecanicii de la Puncte Termice, astfel încât astăzi unui operator îi revin cam 17 puncte termice. O altă măsură este eliminarea pierderilor, mai ales la magistrala de transport a agentului primar. Investiţia de 17 kilometri de înlocuiri de reţea de magistrală va ajuta mult. Vrem să asigurăm servicii către populaţie mult mai bune, să îmbunătăţim funcţionarea punctelor termice. Primăria şi Consiliul Local nu au suficienţi bani, aşa că dorim să facem studii de fezabilitate pentru atragerea de fonduri europene. Alt obiectiv este să ne îmbunătăţim relaţia cu asociaţiile, pentru care să facem contra-cost aerisirea instalaţiilor, montarea unei ţevi şi alte lucrări pe care nimeni nu ştie să le facă mai bine.

- Ce faceţi cu rău-platinicii?

- Vreau să punem la punct sistemul de recuperare a banilor. Cum foarte multe instalaţii sunt în condomeniu, aş dori să fac o facturare individuală, să scot din condomenii spaţii care aparţin unor cabinete medicale, de avocatură sau altele, să plătească separat. Apoi, multe firme dau faliment, fără să fi recuperat banii de la ele. Nu mai vreau aşa ceva. Neachitarea unei facturi va atrage în luna a doua sau a treia debranşare!

"Eliminăm 20% din pierderi"

- Cu cât la sută din actuala schemă de personal poate funcţiona noua societate?

- Calculele arată că, după reducerea de 27% pe care am şi făcut-o, poate funcţiona fără probleme.

- În momentul de faţă Termoficare Oradea este în proces de licenţiere. Ce greutăţi întâmpină?

- Suntem în faza de finalizare a dosarului, pentru a-l trimite la Bucureşti spre licenţiere. Cel mai mare blocaj l-am întâmpinat deoarece transportatorul de cărbune Unicom a pus sechestru pe toate bunurile societăţii Electrocentrale, iar noua societate nu putea să-şi ia utilaje. În licenţă îţi cere numărul şi tipul de utilaje de care ai nevoie. Până la urmă s-a ajuns la o înţelegere şi situaţia s-a deblocat.

- Una din marile probleme ale Electrocentrale o constituie pierderile de 40% de pe reţele. A doua zi după ce Termoficare va începe să cumpere energie termică la gardul CET-ului pentru a o transporta şi distribui orădenilor societatea va lucra pe minus. Ce măsuri aveţi în vedere pentru reducerea pierderilor?

- Cele mai mari pierderi sunt pe magistralele agentului primar. Spre exemplu, Magistrala III care leagă Fabrica de Zahăr de capătul străzii Traian Lalescu are pierderi uriaşe. Mi-am propus să eliminăm 20% din pierderile de 40%. Vara pierderile sunt mai mari pentru că scade consumul şi mult abur se aruncă pe Criş. Din păcate, situaţia financiară nu ne permite să pregătim sezonul de iarnă. Lucrăm cu ce putem, cu ce mai găsim în magazie.

O altă problemă a magistralei este dezechilibrul hidraulic. Oradea a fost alimentată din două CET-uri. Echilibrarea făcându-se pe două părţi, spre extremităţi reţelele sunt mai largi iar la mijloc se subţiază. Pentru că acum am rămas cu un singur CET, în capăt la Nufărul şi în Velenţa avem probleme mari. Magistrala lărgindu-se, are un debit foarte lent şi apar depuneri, iar apoi avarii. Îmi propun ca în zona Ştrandului municipal să fie un spaţiu de repompare, care să echilibreze hidraulic sistemul pentru că altfel nu se pot asigura debitele necesare la 26 de kilometri distanţă, în Velenţa, Nufărul şi Sânmartin. Avem proiectul staţiei dar totul depinde de bani, pentru că aceasta costă cam 8-9 milioane de lei.

"Cred în ieftinirea gigacaloriei"

- Alte lucrări prioritare?

- Lucrăm numai pentru pregătirea de iarnă şi eliminarea avariilor. Cea mai dificilă este Magistrala I din centru. De la Fabrica de zahăr până la Muzeu reţeaua este putredă, iar pe Decebal s-a lucrat numai pe avarii. Sunt foarte multe vane de secţionare care nu funcţionează. Or, nu este normal ca în caz de avarie să închid tot oraşul, e nevoie de vană de secţionare care să închidă doar o porţiune. Sper să găsesc sursă de finanţare pentru ele.

- La ce să se aştepte orădenii de la iarna care vine?

- Eu zic că la servicii mai bune. Făcând până în noiembrie această staţie de repompare şi eliminând în proporţie destul de mare avariile, serviciile vor fi mai bune, iar temperaturile mai ridicate.

- Credeţi în proiectul centralei pe gaz? Va aduce el ieftinirea gigacaloriei?

- Da! Centrala pe gaz este de cogenerare, produce curent, iar banii încasaţi vor compensa preţul încălzirii. Era singura soluţie viabilă. Cred chiar că, în funcţie de cât de repede putem înlocui reţelele, va duce în timp la ieftinirea gigacaloriei.

- Înfiinţarea zonelor unitare de termoficare, în care va putea opera doar sistemul centralizat de termoficare, va transforma orădenii în clienţi captivi ai noii societăţi. Cum se vor putea apăra consumatorii împotriva abuzurilor legate de scumpirea gigacaloriei, cum vor avea garanţia calităţii serviciilor?

- Sigur că fiecare orădean are opţiunea lui. Eu le recomand să aibă două surse de energie. Noi acceptăm, dacă au proiect. Am, însă, încredere în noua societate de transport şi nu cred că populaţia va mai căuta altă sursă de energie termică.

În plus, vreau ca serviciile noastre să fie cu totul altele decât cele de până acum. Aş dori să creez şi alte surse de venit, prin lucrări colaterale din diferite activităţi: branşare, înlocuire, contorizare, tot ceea ce aparţine de activitatea noastră. Iar în final să poată spune oamenii că s-a schimbat, iată, ceva la Electrocentrale...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
10 Comentarii
Minciuni
ajungem la sapa de lemn !
Postat 13 August 2013, 09:07 de dian
rusine
Chiar nu mai este rusine sa ne spui ca se ieftiniste gigacaloria tu chiar atat de prosti ii crezi pe toti ? Odata tot o sa erupa si idotii astia din oras, sper sa mai apuc sa va vad arestati pe toti !!!!!! Unde mai este bunul simt?
Postat 12 August 2013, 18:42 de pinki
La prima vedere s-a dus repede în pierdere directă !?!
După fiecare întrebare şi răspuns îţi poţi da seama cât de paralel este acest Cabai de ceea ce înseamnă managementul unui serviciu public !?! Nimic din ceea ce înseamnă un sistem integrat de termie, nimic din ceea ce înseamnă obiective specifice pentru atragerea fondurilor europene pe domeniul coeziunii sau al operării structurale, nimic, nimic, nimic. Doar poveştile specifice unui sugător de energie de la Bolojan, care nici nu ştie că înainte de 2008 nu s-a pus niciodată problema falimentului la CET, comentând o perioadă pe care a "pipăit-o" doar mental în calitate de falimentar al reprezentanţei IKEA din Oradea.
Postat 12 August 2013, 14:22 de Carp III
oh, da
@pinonel: n-are nici o relevanta ca termenul "succesuri" a fost lansat inainte de 1989! Important(a) este cine l-a consacrat!
Postat 12 August 2013, 12:19 de TDS
@pioner
Ca bine zici! Prostul ne e prost... Ce legatura exista intre meseria de cazangiu si distributia elergiei termice, numai tu in imensa ta intelepciune ne-ai putea spune. Cazangiu, cum zici tu, exista la partea de producere a energiei termice. Cat despre \"succesuri\", mai putem discuta. Faptul ca a fost introdus intr-un dictionar de neologisme nu inseamna si ca respectivul cuvant este corect sau ca a \"prins\", Puristii, propuneau si ei la un moment dat niste neologisme precum gatlegau in locul frantuzistului cravata si \"pe sine-alergator\" in locul deloc neaosului tramvai. Mai ramane sa ne explici si cum sta treaba cu \"esecele\" . In rest, fara sa-l cunosc personal. despre fotbaliator pot spune doar ca nu e deloc inginer ci subinginer (sau poate ca o fi existand la Spiru Haret, filiala Chiribis si sectie de inginerie) si ca e cam neam prost si cam ghertoi. Una peste alta, o alegere total neinspirata in opinia mea.
Postat 12 August 2013, 01:49 de anticomunistul
O sa ne fie bine
Din acest articol, sa zicem revolutionar si obiectiv, inteleg ca o se ne fie bine... Nu-i asa????!!! :-)))
Postat 11 August 2013, 23:56 de Cinevadinoradea
@sica
Motto : Incepem sa traim tot mai bine ! zic guvernantii. - Ne bucuram pt. voi ! raspunde poporul. @sica Misu CABAI a fost fundas stanga, unul bunicel. Cat de-n tema e el cu meseria de cazangiu, ramane de vazut, da\' sperante nu-mi fac. In buna traditie de la noi nu competenta e criteriul decisiv in a numi pe cineva intr-o functie. @tsd Succesuri : dacă tu si alti idioti aveti impresia că succesuri este o marcă înregistrată de curand (știți voi de cine !), ei bine, nu este așa ! Onor Dicționarul de Neologisme (Florin Marcu şi Constant Maneca, Editura Academiei, Bucureşti, 1986) a lansat prima oară această formă. Bine-nteles ca habar n-aveati, da’ stiti cum se spune : prostul nu-i prost destul, daca nu e si fudul !
Postat 11 August 2013, 15:52 de pinonel
sa facem sa fie bine ca sa nu fie rau
@sica: pai se confirma! eu daca am sustinut USL-ul n-am facut-o de dragul repetarii istoriei! iar astia care azi sunt de stanga si maine de dreapta(si invers)imi plac si mai muuuult!
Postat 11 August 2013, 14:03 de TDS
despre incompetenta
Draga TDS , Cabai e fost pesedist , actual liberal ,ca asa a fost si nevasta-sa care-l manageriaza. Despre capacitatea lui ? Submediocru ,ca asa a fost si ca fotbalist. Prototipul oportunistului de joasa speta. Bolojan a dat pumni unui kkt cu aceasta numire. Mai ca-mi vine sa cred ca s-a ticnit primarul. Cat despre trecutl sau ca mare intreprinzator...mai sapati si o sa vedeti de ce performante a fost in stare. Cred ca Bihoreanul vrea sa faca reclama unui "produs" slab calitativ.Nu reuseste decat sa ne smulga un hohot de ras. Sper ca primarul va avea peste nu multa vreme taria de a-si asuma cele infaptuite de Cabai-fotbalistul.
Postat 11 August 2013, 13:45 de sica
asta e!
daca un fost fotbalist a ajuns sa se ocupe de acest sector, atunci sigur vom avea "succesuri"(ca sa citez o clasica in viata)! Mi-am dorit enorm sa scap de pedelei dar parca in (prea)multe situatii USL-ul face totul pentru a dem onstra ca nici ei nu sunt(mult)mai...destepti! Nu-mi ramane decat sa ma multumesc ca pe portocalii nu-i mai vad, chiar daca(inca)ii mai vad pe "popa 3x1" sau pe Don Pedro, pe care ii voi percepe mereu din zona ...portocalie!
Postat 11 August 2013, 12:29 de TDS
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON