URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
30 Decembrie 2013, 08:11

Managerul-căpuşă: Fostul şef de la Municipal făcea donaţii din bani publici spitalului Pelican

Managerul-căpuşă: Fostul şef de la Municipal făcea donaţii din bani publici spitalului Pelican GENEROSUL. Achiziţiile de reactivi dispuse de fostul manager al Spitalului Municipal, dr. Ovidiu Pop (foto), au fost atât de mari încât, sub pretextul că sunt pe cale să se "strice", a "predat" o parte din ei Spitalului Pelican, cel la care prestase ca anotomopatolog pe bani buni. Documentele demonstrează însă că în numeroase cazuri termenul de valabilitate va expira abia anul viitor...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Acum trei ani, când a fost uns la şefia Spitalului Municipal, era considerat o "tânără speranţă". Cu două luni în urmă, când era revocat din funcţie, s-a dovedit o decepţie. Explicaţia reevaluării dr. Ovidiu Pop? Descoperirea că lucrase concomitent şi pentru spitalul privat Pelican, căruia i-a atribuit un contract pentru servicii de care spitalul public nu avea nevoie, dar scump plătite.

BIHOREANUL a aflat însă că nu a fost singura decizie luată de dr. Pop în beneficiul patronilor săi din privat: după ce a cumpărat cu bună-ştiinţă materiale de laborator prea scumpe şi prea multe din fondurile Municipalului, a cedat o parte din ele Pelicanului.

Promiţător dezamăgitor

Dr. Ovidiu Pop a fost promovat la şefia Municipalului în 2010, când spitalele orădene au fost transferate de Ministerul Sănătăţii Primăriei. Pus iniţial ca interimar, Pop a fost apoi singurul candidat la concursul de "titularizare" pe post, pentru un mandat de trei ani, până în decembrie 2013. N-a apucat să-l ducă la capăt, în această toamnă stârnind nemulţumirea personalului şi a Consiliului de Administraţie. Motivul? Deşi îl preluase cu excedent de 3 milioane lei, spitalul ajunsese la un deficit de 4 milioane, iar ca să rezolve problema, Pop a propus tăierea sporurilor pentru angajaţii secţiilor cu potenţial de contaminare (TBC, Infecţioase, Anatomie patologică).

Asta în timp ce, de doi ani, membrii CA îi tot cereau să taie cheltuielile inutile. Între ele, şi cele de peste 100.000 lei generate de un contract încheiat de Pop cu Spitalul Pelican în 2011 şi înnoit anual, pentru transportul la laboratorul Spitalului Municipal al probelor biologice (sânge şi urină) recoltate între orele 22.00-06.00 de la fostele spitale (acum secţii) de Pneumoftiziologie, Infecţioase şi Neuro-Psihiatrie.

Preţul contractului dat Pelicanilor pentru transportul probelor biologice era de 3 lei/km pe timp de zi şi 4 lei/km pe timp de noapte (de fapt, transporturile s-au făcut doar noaptea), deşi Municipalul are maşini şi şoferi proprii, şi orice firmă de taximetrie putea presta serviciul cu 1,2-1,8 lei/km, fiindcă nu avea nevoie de condiţii speciale, ci de o banală geantă frigorifică. Din banii daţi într-un an Pelicanului, Municipalul îşi putea salariza un şofer propriu aproape 4 ani sau achita servicii de taximetrie aproape 3 ani.

În două luntri

BIHOREANUL a aflat că atribuirea contractului n-a fost întâmplătoare, căci managerul se afla pe statele de plată ale Pelicanului ca "persoană fizică autorizată", serviciile de anatomopatolog fiindu-i remunerate între 2010-2012 cu 140.000 lei. Cum s-a apărat Pop? Afirmând că lucra în privat dinainte de a deveni manager şi că juriştii l-ar fi asigurat că dubla sa ipostază nu contravenea legii. Pe de altă parte, adăuga el, şi-a reziliat contractul cu Pelican la începutul lui 2013, astfel că a "rezolvat" problema.

Managerul încălcase însă Legea Sănătăţii, ce prevede că funcţia de manager al unei unităţi sanitare din sistemul public e incompatibilă cu "exercitarea oricăror altor funcţii salarizate sau nesalarizate, cu excepţia funcţiilor sau activităţilor medicale în aceeaşi unitate sanitară, a activităţilor didactice, de cercetare şi de creaţie literar-artistică", dar şi că managerul este obligat să înlăture motivele incompatibilităţii în 30 de zile. Ceea ce Pop nu a făcut decât după doi ani!

După dezvăluirile BIHOREANULUI, Consiliul de Administraţie s-a întrunit pe 29 octombrie, când 4 din cei 5 membri s-au pronunţat pentru revocarea sa din funcţie: Ovidiu Burtă, Hadrian Borcea, Foldes Adalbert şi Dacian Foncea, doar Daniela Rahotă (al cărei soţ lucrează la Pelican) votând împotrivă. Pe 1 noiembrie, primarul Ilie Bolojan semna revocarea lui Pop din funcţie, numindu-l interimar pe dr. Gheorghe Carp, suspendat de la şefia Judeţeanului.

La "shopping"

Cum voia un nou mandat de manager, Pop a părăsit funcţia cu scandal, ameninţând că va da în judecată BIHOREANUL şi membrii CA. Mare îndrăzneală, căci între timp apar noi informaţii care dovedesc cum şi-a folosit poziţia pentru a jumuli spitalul public (şi) în beneficiul celui privat. Ilustrativ este felul în care managerul a tocat banii publici pe aparatură şi reactivi de laborator, în folosul firmelor furnizoare şi al aceluiaşi spital Pelican. Conform actelor interne, Pop a decis cumpărarea de analizoare şi substanţe adesea fără ca achiziţiile să-i fi fost solicitate, ba chiar împotriva cerinţelor şefei laboratorului, fără aprobarea CA, peste necesarul de consum şi la preţuri mari, ceea ce a dus la majorarea costurilor analizelor.

Deşi Spitalul avea aparate proprii, lăsate să se degradeze, achiziţiile se făceau invariabil de la două firme (Roche şi Top Diagnostic) în aşa fel încât Municipalul a devenit dependent de ele. Firmele ofereau analizoarele în custodie, iar apoi, fiindcă aparatele funcţionau doar cu consumabile de la acelaşi producător, acestea erau cumpărate direct de la aceleaşi firme.

Efectele pot fi apreciate prin comparaţie cu Spitalul Judeţean (care a cheltuit în ultimul an 700.000 lei pentru 580.000 de analize, în timp ce Municipalul a cheltuit dublu - 1,4 milioane lei - pentru doar 420.000 analize), dar şi cu laboratoarele private (la Municipal o hemogramă este 6 lei, dar privaţii o fac cu 3 lei) sau chiar cu propriile costuri (înainte de modernizare o analiză de urină costa Municipalul 0,5 lei, iar cu noile analizoare a sărit la 6 lei).

"Decizia managerului"

În decembrie 2012, şefa laboratorului a fost obligată să recepţioneze un analizor Sysmex XT 2000 de la Top Diagnostic, deşi menţionase că nu este nevoie de el. "Conducerea laboratorului a fost anunţată că aceasta este strategia spitalului şi că aparatul trebuie recepţionat pentru că aceasta e decizia managerului", se spune într-un raport intern. De asemenea, când laboratorul a propus înlocuirea unui aparat defect, optând pentru unul de la AMS care ar fi scos testele la un preţ de 1 leu, "conducerea spitalului a ales oferta firmei Roche - un analizor Urysis 2400, cu 2,5 lei/test".

De altfel, potrivit raportului, dacă până în martie 2012 achiziţiile erau hotărâte împreună cu specialiştii din laborator, ulterior "majoritatea deciziilor luate au fost exclusiv ale conducerii spitalului". Mai precis ale dr. Pop, directoarei financiare Anca Brad şi ale şefei compartimentului achiziţii, Mirela Poienar, care ar fi semnat la indicaţia managerului.

"Donatorul"

Până în vara acestui an Municipalul a strâns stocuri atât de mari încât nu mai avea ce face cu reactivii. Cum a rezolvat Pop noua "provocare"? Pur şi simplu a donat o parte din materiale prietenilor de la Pelican, o altă parte fiind, cel puţin în acte, casată, sub pretextul că urmau să expire. "O parte au fost transferaţi pentru laboratorul Spitalului Pelican (n.r. - unde prestase Pop ca anatomopatolog), conform procesului-verbal de predare-primire nr. 11.738/12.06.2013", iar "cea mai mare parte a expirat, întocmindu-se liste de casare", arată raportul. În total, prejudiciul spitalului public depăşea 211.000 lei, adică peste 10% din cheltuielile pe un an cu laboratorul!

Valoarea reactivilor "predaţi" spitalului Pelican depăşeşte 60.000 lei, spun sursele din Municipal. Procesul-verbal de "predare" nu justifică în niciun fel "transferul", nu are la bază niciun contract înregistrat la Municipal, dar demonstrează în schimb că unele materiale erau departe de a se "strica": reactivii CRP Vario şi substanţele de control ASL-RE urmau să expire abia după 5 luni, în noiembrie 2013, reactivii pentru trigliceride şi cortizol în ianuarie 2014, pentru colesterol în mai 2014, iar pentru amilază abia după un an şi jumătate, în noiembrie 2014!

Procedurile legale prevăd că dacă o instituţie publică deţine materiale în pragul expirării, ele trebuie oferite întâi altor instituţii publice, dar la Municipal nu există nicio dovadă că fostul manager şi-ar fi întrebat colegii din sistemul sanitar de stat dacă au nevoie sau nu de reactivii orientaţi către Pelican. Mai mult, nici măcar membrii CA nu au ştiut nimic despre "predarea" materialelor, aflând de acest lucru abia luna trecută, după mazilirea lui Pop.

Semn că, dacă acesta nu ar fi fost schimbat, îşi putea continua încă mult şi bine jongleriile, făcute toate - ce coincidenţă - în dauna spitalului public, dar mereu în beneficiul celui privat...


VA URMA
În cercetare

Contactat de BIHOREANUL, care i-a prezentat punctual toate acuzele şi i-a solicitat să prezinte explicaţii pentru cadourile făcute Spitalului Pelican, dr. Pop a promis într-o primă fază că va răspunde în scris, pentru ca apoi să acuze caracterul "eronat" al unor informaţii, adăugând că îşi va preciza poziţia după ce le va verifica, iar în final a transmis, prin sms, că "nu mai avem ce discuta".

Nici succesorul său nu a oferit mai multe detalii. Confirmând că a primit atât informaţiile despre achiziţiile umflate la preţ şi cantitativ, cât şi cele despre "donaţia" de reactivi făcută Spitalului Pelican de Pop, dr. Gheorghe Carp a susţinut că deocamdată nu a avut timp să le verifice pe toate. "Directorul financiar-contabil are sarcina să prezinte Consiliului de Administraţie o informare completă, cât de curând", a spus Carp, fără a preciza când anume se va întâmpla acest lucru.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
14 Comentarii
Cetatean
Doamnei Ionela Horge 1) \"cred cu tarie ca acest doctor a fost cel mai bun manager de spital\" Stimata doamna iti bati joc de noi? Cel mai bun manager aduce o institutie de pe excedent de 3 milioanae la un deficit de 4 milioane? 2)Stimata doamna daca inainte tot personalul spitalului fura -- \" pana la acest manager majoritatea personalului din spital veneau la servici cu tata, cu mama, cu sotul, cu pruncii, cu galetile, cu masinile care de care mai sofISTICATE si mai tunate...s.a.\" - ---- si totusi institutia a avut un excedent de 3 milioane va dati seama cat a \"donat\" acest domn manager Spitalului Pelican in conditiile in care in mandatul sau nu mai fura nimeni dar avem deficit de 4 milioane? Consiliului Local Oradea, Domnului Primar Bolojan, Domnului director dr.Carp, 1)de ce nu a-ti sesizat procuratura? 2)Cum intentionati sa recuperati prejudiciul ---- prejudiciu facut din banii nostri ai tuturor? Parchetului de pa langa Judecatoria Oradea sau de pe langa Tribunalul Bihor sau de pe langa Curtea de Apel Oradea 1) In ce conditii va puteti autosesiza domnilor procurori si in a cui competenta intra faptele? 2) Sunteti si dvs. oradeni onorabililor domni magistrati!!!! Multumim BIHORA
Postat 13 Ianuarie 2014, 18:07 de Oradean
sal bata mester
sa facut dreptate a platit si el si ea mai ramane sa plateasca si MESTER M
Postat 02 Ianuarie 2014, 15:35 de gicu
gogoasa
Gogoasa de presa. Nu stiti cum sa acoperiti angiograful second hand de la Judetean.
Postat 02 Ianuarie 2014, 11:45 de medic
gyca
asta mai ramane sa lucreze si la municipal, si la pelican?oricum la ce diagnostice dadea la judetean, e o minune ca l-au luat si dus manager, sa recapitulam, distins anatomopatolog, post obtinut fara concurs, prin integrare clinica, apoi sef de lucrari la universtate, ore de predare supranormate, manager la municipal, si prestand noaptea la pelican, mai baieti vedeti ca individul asta a fost beton abonat la bani publici, CINE NAIBA LA SUSTINUT SI NUMIT?ASTA AR FI DE INTERES SA RASPUNDA BIHOREANUL
Postat 31 Decembrie 2013, 14:38 de gyca
super doctor
SA INCERCAM SA SITEMATIZAM UN PIC ACTIVITATEA DR POP, intrat pe post fara concurs, asa zisa integrare clinica, la spitalul judetean, apoi urcat foarte repede in ierarhia facultatii de medicina, apoi numit , tot fara concurs director, chestia cu ce reputat medic era inainte de a fi director e o gluma cel putin penibila, la cate diagnostice rata, eu as fi curios, sa ne spuna ziarul cine si cum l-a numit in acest post
Postat 31 Decembrie 2013, 13:46 de gica comunistu
Clanul Maghiar
Fratilor,e tare simplu!Nemernicul asta de Pop Laurean care si-a lasat copiii si nevestele si-a facut si doctoratul la clanul Maghiar si toate astea se platesc cu varf si indesat.Altfel poate se trezea cu ceva plagiat,asa ca individul a facut si el ceva sa isi apere pielea cum a putut. Oricum "FELICITARI" dle Bolojan pentru alegerea facuta de dvs(Pop Laurean),in urma cu peste 3 ani!!!
Postat 30 Decembrie 2013, 21:45 de Sorbonica
lanturile pe el
inca nu e la puscarie ?
Postat 30 Decembrie 2013, 18:49 de spanu
Nu cred
Nene, dumneata nu corelezi bine nici cuvintele, darmite sa se poata omul bizui pe mata sa dezvolti idei despre o neregula. Aiurea scris ....s-a dovedit o decepţie... s-a cheltuit mai mult la municipal decat la judetean! Ai mers mata la judetean sa numeri pacientii in acesti trei ani? Nu au fost nici pe jumate cat in municipal. Sa ne intelegem nu apar acest om, insa rar ma pot insela, si cred cu tarie ca acest doctor a fost cel mai bun manager de spital. Pana la acest manager majoritatea personalului din spital veneau la servici cu tata, cu mama, cu sotul, cu pruncii, cu galetile, cu masinile care de care mai sofISTICATE si mai tunate...s.a. Pelicanul este un spital extrem de bine manageriat, enervat chiar, dar scump, in schimb serviciile din acest spital se ridica la standarde occidentale.
Postat 30 Decembrie 2013, 14:40 de Ionela Horge
concurs de asistente
SA INVESTIGHEZE D N A UL CUM A LUAT POP CITE 2500 DE EURO DE LA ZECI DE ASISTENTE ANGAJATE.ASTA E UN CRETIN .A FOST INSURAT DE 2 ORI,A LASAT PRIMELE 2 NEVESTE CU CITE UN COPIL PE CAP SI ACUM S A INCURCAT CU O *
Postat 30 Decembrie 2013, 14:21 de alin
toti o apa si un pamant
De ce nu merge Bihoreanu sa verifice ce se intampla cu persoanele angajate cu PFA care au salarii de 7-8 ori mai mari decat angajatii cu concurs, mai ales ca au fost alesi pe spranceana, fara nici un concurs(macar trucat, asa de ochii lumii).
Postat 30 Decembrie 2013, 14:06 de grasu
DNA
Daca s-ar verifica legaturile Mirela- Pop-PSD si o firma din Oradea, care da tun dupa tun, DNA ul ar avea putin de lucru.
Postat 30 Decembrie 2013, 13:48 de Andrei
sa dea banii dr. Pop
Sa fie recuperati banii de la dr. Pop . Acest nu are nicio scuza .
Postat 30 Decembrie 2013, 12:03 de relu
fara doctori manageri
Cat timp medicii vor fi si manageri e clar ca sistemul sanitar va fi un dezastru. Pai si la sectie si la cabinet dar si la birou cum naiba sa mai faci performanta. Sistemul sanitar implica si un sistem financiar si juridic extraordinar de complex. Drept pentru care un spital ar trebui gestionat de un economist sau un jurist. Exista functia de director medical care trebuie sa supervizeze activitatea medicala. Asta trebuie sa fie schema simpla de relansare a sistemului. Doctorii cu medicina!!
Postat 30 Decembrie 2013, 11:46 de oradeanul 1
Cine plateste ?
O noua batalie dintr-o razboi inceput acum cateva luni.Trei ani CA-ul a fost orbit de misiunea sa pe acest pamant. Subit si dintr-o data s-a trezit brusc la realitate.Bihoreanul de partea cui este ? De fapt nici nu are importanta. TOTUSI CINE PLATESTE PENTRU FURTURILE CA LA DRUMUL MARE ?
Postat 30 Decembrie 2013, 10:06 de Contribuabil
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON