URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
05 Aprilie 2017, 07:51

Haiducii din Cetate: Lucrări ilegale făcute în fortăreaţă pentru berăria lui Călin Mocan, Claudiu Keşeru şi Adrian Moisa (FOTO)

Haiducii din Cetate: Lucrări ilegale făcute în fortăreaţă pentru berăria lui Călin Mocan, Claudiu Keşeru şi Adrian Moisa (FOTO) NOAPTEA, CA INVESTITORII. Timp de câteva zile, pe zidul Cetăţii, chiar lângă poarta de intrare, atârnau patru aparate de aer condiţionat (detaliu) montate la comanda firmei Carnival Crew, care vrea să transforme Grota Roşie (foto) în berărie. După ce BIHOREANUL a semnalat grozăvia, au dispărut rapid. „Erau puse provizoriu, să vedem cum arată”, pretinde unul dintre administratorii viitorului local, Călin Mocan (medalion)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cel mai preţios monument istoric al oraşului, Cetatea ar trebui să se bucure de protecţie maximă, mai ales după ce pentru reabilitare s-au investit aproape 90 milioane lei. În realitate, însă, administratorii şi chiriaşii par să facă ce vor între zidurile fortăreţei.

În doar câteva zile, în Cetate a fost săpat un şanţ lung de 20 metri, a fost "găurit" zidul exterior şi s-au montat aparate de aer condiţionat pe Grota Roşie, totul fără avizul Direcţiei pentru Cultură. Drept urmare, instituţia a făcut o plângere penală în urma căreia ar putea fi traşi la răspundere angajaţii Primăriei, care au comandat săpăturile, dar şi trei investitori "vedete", care amenajează o berărie în incinta monumentului: fotbalistul Claudiu Keşeru, fostul director al Gărzii de Mediu Bihor, Călin Mocan, şi patronul hotelului-restaurant Carnival’s, Adrian Moisa.

Cetate fără muşterii

Deşi reabilitată cu aproape 20 milioane euro pentru a fi readusă la viaţă, la mai bine de un an după finalizarea proiectului Cetatea este încă nevalorificată. Pe lângă muzeul Cetăţii, un hotel, ateliere meşteşugăreşti, o cafenea-librărie şi câteva sedii de ONG-uri, în fortăreaţă nu mişcă nimic. Din cele nouă spaţii comerciale gândite ca restaurante şi cafenele, nici unul nu e încă deschis.

Doar la cel amenajat în corpul J, în ansamblul cunoscut ca Grota Roşie, dat în chirie pentru amenajarea unui cafe-bar-bistro, se lucrează. Organizată în aprilie 2016, licitaţia pentru acesta a fost câştigată pe o chirie lunară de 10.800 lei de firma Carnival Crew, în care s-au asociat trei nume cunoscute: Adrian Moisa, patronul localului Carnival’s din strada Republicii, fotbalistul Claudiu Keşeru şi fostul director al Gărzii de Mediu, Călin Mocan, care vor să deschidă aici prima berărie Staropramen din ţară, dar încă mai au de amenajat.

Săpături după ureche

S-ar putea însă să fie opriţi de oamenii legii, căci într-o plângere penală făcută pe 20 martie la Poliţia Bihor, Direcţia pentru Cultură a reclamat intervenţii neautorizate în Cetate. Sub semnătura directorului Lucian Silaghi, sesizarea arată că în cadrul unui control făcut pe 16 martie, doi angajaţi ai Direcţiei, Marinel Roşu şi Mircea Paşca, au depistat trei nereguli grave în fortăreaţă.

Prima: în faţa amfiteatrului din Bastionul Ciunt era săpat un şanţ lung de 20 metri, adânc de 80 cm şi lat de 40 cm, prin care s-au tras cabluri de curent de la corpul L, unde funcţionează atelierele meşteşugăreşti, la Grota Roşie. Cablurile au fost îngropate în pavajul de piatră, apoi întinse vizibil pe zidul Cetăţii, iar de acolo duse, prin toaleta publică, în viitoarea berărie.

Cea de-a doua problemă depistată este montarea a patru aparate de aer condiţionat pe Grota Roşie, vizibile şi din curtea Cetăţii, dar mai ales de pe podul din lemn de la intrarea principală. În fine, ultima hibă: o reclamă lipită pe vitrinele Grotei, pentru a anunţa că acolo va funcţiona în curând berăria "Czech in".

Urme şterse

Conform Legii 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice, orice intervenţie asupra unui monument de acest fel poate fi făcută doar în baza unui aviz al Direcţiei pentru Cultură. În cazul acestor lucrări, documentul lipsea cu desăvârşire. "Nimeni nu ne-a solicitat vreun aviz", zice Marinel Roşu.

În plus, adaugă acesta, săpăturile trebuiau făcute sub supravegherea arheologilor, pentru că terenul din Cetate încă ar putea ascunde vestigii. Or, Ordonanţa Guvernului 43/2000 privind protecţia patrimoniului arheologic prevede că lucrările care pot afecta siturile arheologice sunt considerate infracţiune care se pedepseşte cu amendă sau cu închisoare de la 6 luni la 3 ani.

Direcţia n-a investigat cine sunt beneficiarii lucrărilor ori cu ce scop au fost făcute, lăsând asta în seama oamenilor legii. "Nu-i treaba noastră să facem anchetă", spune directorul Lucian Silaghi (foto). BIHOREANUL a aflat însă că montarea aparatelor de aer condiţionat şi lipirea autocolantelor s-au făcut la cererea firmei Carnival Crew, iar săpăturile la comanda Primăriei.

Experiment... eşuat

După plângerea Direcţiei pentru Cultură, aparatele de aer condiţionat au dispărut subit, şanţul a fost astupat, pavajul refăcut, iar cablurile de curent ascunse în zidul Cetăţii. Reprezentanţii Carnival Crew spun, însă, că nici vorbă să fi încercat să-şi ascundă urmele.

Unul dintre acţionari, Călin Mocan, a recunoscut BIHOREANULUI că aparatele de aer condiţionat au fost puse pe Grotă la comanda firmei sale, dar, chipurile, numai în scop experimental. "Le-am pus provizoriu, să vedem cum arată şi să căutăm soluţii pentru a le masca. Este o impertinenţă dusă la extrem să ne facă Direcţia plângere penală pentru asta!", răbufneşte fostul PDL-ist.

Povestea sa e greu de crezut, dat fiind că aparatele nu doar au fost aşezate pe zidul Cetăţii, ci întreaga instalaţie necesară a fost montată şi pusă în funcţiune. Ca să demonstreze că sunt investitori serioşi, Mocan anunţă că "zilele acestea" vor depune la Direcţia de Cultură un proiect pentru montarea aparatelor. "Să ne spună cum să le îmbrăcăm, în ce culoare de lemn, ce verdeaţă să plantăm, ca să le mascăm...".

"Noi suntem fraierii"

Şi despre autocolantele lipite pe vitrină Mocan spune că erau tot provizorii, cu scopul să ascundă lucrările de ochii turiştilor. "Aşa se procedează în orice oraş vest-european când se fac lucrări de amenajare. Eu n-aş lăsa oameni care n-au ieşit în lume să aibă putere de decizie", ripostează afaceristul.

Cât despre săpături, Mocan arată cu degetul spre Primărie, pe care o acuză că le încurcă şi lor planurile. "Am câştigat licitaţia în aprilie, dar pentru că a fost contestat rezultatul am semnat contractul abia în octombrie. În decembrie am constatat că nu avem curent trifazic, obligatoriu ca să putem folosi plitele, frigiderele şi toată aparatura. Am cerut atunci Primăriei să ne bage curent, dar ei fac lucrările abia acum. Noi suntem fraierii care plătim chirie din octombrie şi nu putem deschide localul!", zice Mocan.

De "dragul" animării

Proiectul de reabilitare a Cetăţii n-a inclus alimentarea cu curent trifazic în Grota Roşie deoarece aici era prevăzut să funcţioneze doar un centru de informare turistică, un magazin de suveniruri şi unul de vinuri, deci consumatori de electricitate modeşti. Ulterior, Direcţia de Patrimoniu Imobiliar a decis să schimbe destinaţia Grotei, aşa că modificarea reţelei electrice s-a dovedit inevitabilă.

Această necesitate o invocă şi şeful Direcţiei de Patrimoniu Imobiliar, Lucian Popa (foto), întrebat de ce a comandat spargerea pavajului. "Pentru a reda funcţionalitatea acelor spaţii şi a le umple cu viaţă. Dacă nu facem nimic, Cetatea rămâne goală", zice Popa, sugerând că vina ar fi, de fapt, a celor care au făcut proiectul de reabilitare. Întrebat de ce n-a cerut avizul Direcţiei pentru Cultură, Popa a rămas fără răspuns.

Cert e că ancheta Poliţiei este în derulare, iar Popa şi cei trei afacerişti vor avea de dat nişte răspunsuri. Rămâne de văzut cât de convingătoare...


AFACERI DE FAMILIE
"N-a câştigat cine trebuia"

Schimbarea destinaţiei Grotei Roşii din magazin de suveniruri şi de vinuri în berărie, decizie votată la foc automat şi aproape insesizabil de Consiliul Local în februarie 2016, miroase a "afacere de familie".

Pe lângă firma Carnival Crew, la licitaţia organizată de Direcţia de Patrimoniu Imobiliar a concurat şi firma Sky Caffe Bar, care are localul Black Eagle din Pasajul Vulturul Negru şi este controlată de fiul ex-preşedintelui CJ Bihor, Cornel Popa. Practic, Doru Popa este vărul directorului DPI, Lucian Popa, taţii lor fiind fraţi. Perdantă la ofertă, firma Sky Caffe Bar a contestat rezultatul selecţiei, fapt ce a şi întârziat semnarea contractului luni bune.

Văzând cât de greoi colaborează cu Primăria, Călin Mocan nu exclude varianta să-i fie sabotată intenţionat afacerea: "Mă gândesc şi eu că toate astea se întâmplă pentru că n-a câştigat cine trebuia licitaţia".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
La comanda Primariei Oradea , se poate orice, chiar si incalcarea Legii.
Spre exemplificare unul din cazuri : daca ti s-a spart o conducta de furnizare a agentului termic,aflata pe proprietatea ta, Primaria Oradea (prin dna.Lipoveanu Adriana Aurora , serv avizari,) iti conditioneaza reparatia ei numai daca ai primit , printre multe alte avize, si cel de la serv. "disciplina in constructii" si acordul vecinilor !!??( bineinteles daca nu esti sustinator" , in alte conditii esti sanctionat cu o amenda (minima,cei drept !!??) de 1000 lei, de catre Institutia Arh.sef, sustinuta obedient si de ISC Oradea prin dir.Chindlea Lucian. Dupa un an si jumatate , cu procesele castigate (bineinteles si in a doua instanta - Curtea de Apel), te intrebi :o fi prostie, o fi rea credinta,o fi abuz in serviciu ???? Hai sa verificam cum este aplicata Legea, daca tot a fost abrogata Ordonanta 13!
Postat 06 Aprilie 2017, 12:08 de platona
La comanda Primariei Oradea ,se poate orice, chiar si incalcarea Legii.
Daca ti s-a spart o conducta de furnizare a agentului termic,aflata pe proprietatea ta,Primaria Oradea(prin dna.Lipoveanu Adrian,serv avizari,)iti conditioneaza reparatia ei numai daca ai primit avizul serv."disciplina in constructii" si acordul vecinilor !!?? Altfel,esti sanctionat cu o amenda(minima,cei drept !!??) de 1000lei, de catre Institutia Arh.sef,sustinuta obedient si de ISC Oradea prin dir.Chindlea Lucian.Dupa un an si jumatate de zile ,cu procesele castigate(bineinteles si cel de la Curtea de Apel),te intrebi :o fi prostie,o fi rea credinta,o fi abuz in servici ???? Hai sa verificam,cum este pusa in aplicare Ordonanta 13(neabrogata),adica - abuzul in servici ! Atat pentru cazul prezentat cat si pentru cazul meu.Sa vedem.
Postat 06 Aprilie 2017, 00:02 de platona
rads
da cine intra in local la antipaticul asta figurant?
Postat 05 Aprilie 2017, 21:01 de omul_din_ombuds
Acest instituţionalizat favorizat - Moca(`n)
După obţinerea numeroaselor funcţii publice fără niciun merit sau competenţe, a obţinut şi casa de pe str. Titus Popovici nr. 23, reuşind performnaţa să o vândă imediat după recepţie. Anunţul, mare cât balconul, a fost "dat jos" la insistenţele unor vecini(implicaţi şi ei în politică) din spirit de conservare. Infatuarea nu are margini în acest caz, ilustrând cel mai bine principiul că mai întâi trebuie să înţelegi conceptul de proprietate ca să poţi să intelegi conceptul de furt. Un greţos de sinecură, care după ce a facut pe mireasa nepetită, acum se trezeşte că nu îi convine mărimea. Un individ care, atât timp cât a ocupat funcţii publice a măsurat timpul cu ocaua, cotul, palma şi laba. Aidoma chelnerului de bodegă de cartier se ceartă pe bacșiș cu altă personalitate a bodegilor, şeful de partid. Când vreți să ne enervați scriind despre el, sau publicându-i reflexiile mizere mustind de îngâmfare vă rog nu-i mai dați și poza. E destul ce scrie ca dovadă că nesimțirea are totdeauna rezerve de autodepășire.
Postat 05 Aprilie 2017, 12:13 de eutanasiu
HEI, MOCAN
Textul din comentariul 3 este reprodus dintr-un articol aparut in 2012 !
Postat 05 Aprilie 2017, 09:59 de TDS
SPRÂNCENE PENSATE
BIHOREANUL a prezentat pe larg, în urmă cu trei săptămâni, cum a profitat Călin Mocan de relaţii, de partid şi de lege ca să poată candida la Consiliul Judeţean fără să lase din mână şefia Gărzii de Mediu Bihor. Întrucât funcţia publică de conducere de la Oradea îi interzicea să candideze, PDL-istul şi-a rezolvat o mutare conspirativă la Cluj, pe un umil post de execuţie, fix până în prima zi după alegeri, când visa să-şi reia fotoliul de şef rezervat acasă. Doar că schimbarea Guvernului i-a încurcat socotelile...
Postat 05 Aprilie 2017, 09:58 de TDS
banii din care ai iesit in lume
vezi Mocane ca nu cumva banii din care tu " ai iesit in lume " sa te ajute sa "intri" o mica perioada intr-o alta lume .
Postat 05 Aprilie 2017, 09:54 de wolf
HLOO !! Curtea de conturi se aude ?? Se aude ca PMO investeste punctual pentru tripleta ???
Normal ar fi refacerea licitatiei la noile conditii create de catre PMO cu asigurarea noilor facilitati ! Asa cu aceasta investitie in alimentarea cu trifazic, facuta pe banii contribuabililor cu dedicatie catre gasca tripleta s-a schimbat valoarea locatiei asa ca si valoarea chiriei trebuie restabilita !. Intamplator am trecut pe la casa, "casuta" ridicata de un fost sef bugetar la mediu de pe strada Dunarii ! Amarastene si tu poti sa iti ridici o casuta de 2000-3000 de mp. din leafa ta de nebugetar !!! Astia de la mediu te taxeaza si verifica si cand iti faci gard la casa numai taierile lilegale de paduri uita sa le verifice !
Postat 05 Aprilie 2017, 08:25 de scortosul
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON