URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
16 Aprilie 2014, 07:43

Frica de Oradea: Metropola imaginată de Bolojan se izbeşte de teama de oraş a localnicilor din comunele limitrofe

Frica de Oradea: Metropola imaginată de Bolojan se izbeşte de teama de oraş a localnicilor din comunele limitrofe ORADEA, ZARE ÎNDEPĂRTATĂ. Din cei 7 primari invitaţi de Ilie Bolojan să se pronunţe cu privire la unificarea localităţilor pe care le conduc cu Oradea, Lucian Popuş pare singurul dispus să devină orăşean împreună cu comuna, edilul din Sînmartin mizând pe puterea financiară a municipiului pentru a relansa staţiunile Băile Felix şi 1 Mai. Perspectiva localnicilor din satele aparţinătoare nu este, însă, la fel de optimistă. Oamenii se tem că urbanizarea le va aduce impozite mai mari şi statutul de periferie a oraşului
Frica de Oradea: Metropola imaginată de Bolojan se izbeşte de teama de oraş a localnicilor din comunele limitrofe LA VACI SAU LA SOCIAL? Locuitorii satelor aparţinătoare de Sînmartin sunt împotriva alipirii la Oradea. "Când vine oraşul peste mine şi n-o să mai pot creşte vaci, ce-o să fac? O să frec scările Primăriei din Oradea după ajutor social?", zice fermierul Gheorghe Ghiţ (foto) din Cordău
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Dacă mâine s-ar face referendumul proiectat pentru această toamnă, pentru unificarea Oradiei cu Sînmartin, iniţiatorul proiectului, Ilie Bolojan, ar avea o dezamăgire cruntă. Jumătate din săteni nu ar şti de ce merg la vot, iar marea parte a celor care ştiu s-ar opune.

În celelalte şase comune invitate să se pronunţe cu privire la unificarea într-o metropolă situaţia ar fi şi mai rea. Nimeni nu vrea să audă de Oradea! "Fugi de-aci, ce-mi trebuie taxe de Oradea?!", zice un sătean. Şi ca el sunt cei mai mulţi.

"Vreţi cu Oradea?"

În februarie, când primarii Ilie Bolojan şi Lucian Popuş anunţau proiectul fuziunii între Oradea şi Sînmartin, ideea a surprins pe toată lumea. Premieră pentru perioada post-comunistă, marcată de separatismul sătucelor ce tânjeau să devină comune,  unificarea a fost prezentată ca plină de avantaje. Criticii spun, însă, că doar pentru oraş.

Cert e că Oradea şi-ar majora populaţia cu 10.000 de locuitori, devenind atractivă pentru investitori şi comercianţi, şi-ar extinde aria cu peste 6.000 hectare ideale pentru industrie, comerţ şi servicii, şi - prin înglobarea Băilor Felix şi 1 Mai - ar putea deveni o capitală a turismului balnear. În schimb, având susţinere bugetară de la municipiu, locuitorii comunei s-ar bucura de modernizarea accelerată a infrastructurii şi serviciilor de apă, canalizare, termoficare, transport, medicină şi  turism.

Pe 1 aprilie, Bolojan a invitat, printr-o scrisoare, încă 6 comune să se alipească oraşului, pentru a forma până în 2024 o metropolă redutabilă economic, urbanistic şi turistic. "Vă rugăm să ne comunicaţi dacă, într-o perspectivă de 5-10 ani, sunteţi interesaţi ca localitatea dumneavoastră să facă parte din proiectul de alipire teritorială cu Oradea", a transmis edilul omologilor din Biharia, Borş, Nojorid, Oşorhei, Paleu şi Sîntandrei.

Motivul? Cu ocazia alegerilor prezidenţiale din noiembrie, Bolojan ar organiza un referendum pe tema unificării localităţilor Oradea şi Sânmartin, iar în buletinul de vot ar putea fi puse şi numele altor comune care îşi doresc să treacă la oraş. Atât doar că ele nu prea vor...

"Nu, mulţumesc!"

Nici una din cele 6 comune nu se vrea redusă la statutul de cartier al Oradiei. Primarul de Biharia, Nagy Gizela, zice că nici măcar nu va face referendum. "Nu vrem să devenim provincie", spune dispreţuitor primăriţa, aflată în război cu municipiul din 2012, când locuitorii au forţat ieşirea din Aparegio pe fondul triplării preţului la apă.

Nu se va face referendum nici în Borş. "Toţi consilierii locali au fost împotrivă. Avem doar dezavantaje: vor creşte taxele, se va desfiinţa Primăria şi se va merge la Oradea pentru orice hârtie", spune edilul Batori Geza. Comuna are drumuri asfaltate şi reţele de gaz, apă şi canalizare, aşa că se pregăteşte şi ea să părăsească Aparegio. "Am băgat apă şi canalizare în Borş şi Sîntion, iar până în 2018 vom face la fel în Santăul Mare şi Santăul Mic. Doar n-o să rămânem în Aparegio numai ca să predăm reţelele Companiei de Apă Oradea, iar CAO să tripleze tarifele", spune primarul.

Să hotărască aleşii...

Nici primarii din Sîntandrei, Nojorid şi Oşorhei nu cred că vor convoca un referendum. "Dacă consilierii locali vor decide că alipirea nu este oportună, nu vom face referendum", zice Ioan Mărcuş, primarul de Sîntandrei.

Omologul din Nojorid, Mircea Crainic, are aceeaşi poziţie. "Vom discuta în Consiliu, dar oamenii nu agreează ideea. La ce-i foloseşte Episcopiei, care a fost sat, că-i cartier în oraş? Localnicii noştri se tem că vor creşte impozitele şi vor bate drumul de la Păuşa la Oradea pentru orice foaie", spune acesta.

La fel spune şi Ioan Pop, primarul din Oşorhei. "Vom discuta propunerea în Consiliu săptămâna aceasta, dar mai ales pe sate localnicii sunt contra. Oamenii zic: «Dacă în Oradea sunt 200 de străzi neasfaltate, o să vină să le asfalteze pe cele din Felcheriu?»".

"Oamenii vor decide"

05_Lucian_Popus_bihoreanul.jpgSingura comună cu şanse la referendum e Sînmartin. "Consiliul Local va vota pentru organizarea de referendum. Apoi, oamenii vor fi cei care vor decide", zice primarul Lucian Popuş (foto), care - spre deosebire de colegii din celelalte comune - crede în necesitatea unificării.

"Pe viitor, fondurile europene se vor aloca cu prioritate conglomeratelor urbane. Dacă nu ne mişcăm, vom rămâne pe dinafară", spune Popuş, care consideră nejustificate temerile privind creşterea taxelor: "Acuma impozitul e aproape la fel şi pentru o garsonieră în Sînmartin, şi pentru una din Nufărul, avem aceiaşi furnizori de apă, canalizare şi termoficare ca oraşul, deci nu e nicio diferenţă. În plus, se va hotărî că în următori 10 ani impozitele nu vor creşte, iar banii colectaţi vor fi cheltuiţi aici, aşa că sătenii nu au de ce se teme".

Primarul spune că, odată stabilit referendumul, toate avantajele şi dezavantajele vor fi comunicate populaţiei, pentru a vota în cunoştinţă de cauză. Măsura e cu atât mai necesară cu cât localnicii nici măcar nu au auzit de ideea alipirii la Oradea...

"Nu ne-a spus nimeni nimic"

BIHOREANUL a bătut Sînmartinul de la un capăt la altul, constatând că nici măcar locuitorii centrului de comună nu ştiu de proiect. "Nouă nu ne-a spus nimeni, nimic, de unirea asta. Eu zic că ar fi mai bine, că oricum copiii şi tinerii tot la oraş merg la şcoală şi la muncă. Da' nu cred că s-a alege ceva de-asta", spune, sceptic, bătrânul Iosif Fodor.

05_Ioan_Drimba_bihoreanul.jpgAltul, Ioan Drimba (foto), e deja contra. "Dacă se ajunge acolo, votez împotrivă. Cu o mână o să-mi dea OTL-ul abonament gratuit, iar cu cealaltă o să-mi ia Primăria impozite mai mari. De-aia nici nu se face reclamă, să nu zică populaţia că nu vrea!", spune pensionarul.

Nici locuitorii din Băile Felix nu sunt mai informaţi. "Am auzit zvonuri, dar nimic concret. Nu a existat niciun anunţ sau dezbatere, cum era normal", spune un tânăr. El unul ar vrea trecerea la oraş pentru că "s-ar mai termina cu dughenele şi manelismele", dar nu ştie la ce dezavantaje să se aştepte.

Sabotaj prin absenţă

Locuitorii satelor aparţinătoare au păreri ferme chiar şi fără să cunoască proiectul. "Sunt contra! Dacă vine Oradea peste noi, oamenii o să-şi dea pământurile şi n-o să mai aibă nici bucate de mâncat, nici aer de respirat, că va fi casă lângă casă, ca-n Ioşia", spune Aurel Hadade din Cihei.

05_Traian_Brata_bihoreanul.jpgÎn Cordău, oamenii sunt şi mai porniţi. "Taxele vor fi mai mari, preţul la pământ va creşte, iar pe păşuni se vor construi case de n-o să mai avem unde paşte vacile", spune Gheorghe Ghiţ, preşedintele asociaţiei crescătorilor de animale Corbeanca. La fel crede şi bătrânul Traian Brata (foto): "De ce să trecem la oraş? Numai să meargă la Oradea bănuţii cei frumoşi făcuţi de staţiuni? Acuma, dacă mergi la Primărie, mai ai cui îi spune păsul, dar crezi că te-a băga în seamă primarul Ilie Bolojan, pe tine, Ioanea a nimănui din Cordău?".

Şi locuitorii din Haieu se opun alipirii. "E cea mai mare prostie! Dacă tot vrea să ne facă oraş, să fie Sînmartinul oraş, că-i mai aproape!", propune un bărbat, fără să stea prea mult pe gânduri. De altfel, localnicii dezvăluie că până şi consilierii i-au sfătuit să saboteze alipirea, prin absenteism. "N-o să mergem la referendum, nu se adună destule voturi, pică unirea şi gata", spune un bătrân.

"Am fugit de oraş"

05_Ioan_Pop_bihoreanul.jpgÎn Sântandrei părerile sunt mai nuanţate. Ioan Pop (foto), de pildă, este "pro". "Eu sunt pentru unire. Măcar aşa o să mergem gratis cu OTL-ul şi n-o să plătim la ştrandul Ioşia. Acuma, dacă mergi la o baie, fără 20 lei n-ai de ce ieşi din casă". Culmea, un vecin îl contrazice cu aceleaşi argumente. "Aici, dacă ai o problemă, Primăria-i la doi paşi, te duci şi ţi-o rezolvi. Numai pentru autobuz gratuit nu merită să plăteşti impozite mai mari", spune Muller Frigyes.

Împărţiţi sunt şi tinerii mutaţi în comună în ultimii ani. "Normal că nu vrem să fie Sîntandreiul cartier, că doar nu de-aia am părăsit oraşul pentru un loc mai liniştit şi cu impozite mai mici", spune un fost orădean. Iar în lipsa unei dezbateri largi şi pe argumente, polemicile pot continua mult şi bine...

Să treacă alegerile...

De altfel, nici măcar primarul Ilie Bolojan nu speră la o emulaţie unionistă. "Mă aştept ca foarte puţine localităţi să facă referendum. Oamenii se tem că vor creşte impozitele, că se vor scumpi terenurile şi că nu vor mai fi reprezentaţi. Aceste temeri pot fi însă depăşite". Bolojan mizează pe succesul fuziunii cu Sînmartinul în ideea că, ulterior, comunele vecine se vor cere singure la oraş. "Când vor vedea că Sînmartinul va avea servicii mai bune de apă, canalizare şi transport, că atrage fonduri europene şi se dezvoltă fără ca impozitele să crească, populaţia din celelalte comune va cere singură alipirea la Oradea", zice edilul.

Consiliile locale din Oradea şi din Sînmartin vor dezbate subiectul referendumului cel mai probabil luna viitoare şi, dacă acesta va fi aprobat în ambele consilii, în vară vor urma dezbateri pe temă. "Campania de informare va dura din iunie până în noiembrie. N-am vrut ca dezbaterea unei teme administrative atât de importante să se suprapună peste alegerile europarlamentare şi să fie transformată într-una politică", spune Bolojan. Pentru că, până la urmă, decizia pe care o vor lua orădenii şi vecinii lor le va influenţa viitorul pentru ani buni de-acum înainte. Şi de ei depinde dacă în bine sau rău...


PRO ŞI CONTRA
"Era mai bine la comună!"

05_Antal_Bela_bihoreanul.jpgAstăzi cartier orădean, Episcopia Bihor a fost până în 1956 comună. "Episcopian" din tată în fiu, profesorul Antal Bela (foto), în vârstă de 91 ani, duce nostalgia acelor vremuri. "Era mai bine la comună. Impozitele erau mai mici, Primăria era aici, iar oamenii erau consultaţi. Acum doar afli că s-a mai hotărât ceva", spune pensionarul. Inclusiv alipirea comunei la Oradea a fost impusă la mijlocul anilor 50. "Dacă se vota, majoritatea era împotrivă".

Antal zice că urbanizarea a adus numai belele. "Oamenii au pierdut foarte mult. Înainte aveau vite şi grădini, acum nu mai au nimic. CET-ul, Sinteza, Alumina, toate s-a făcut pe terenurile lor. Dintr-o comună frumoasă am ajuns groapa de gunoi a oraşului", spune bătrânul, convins, în plus, că oraşul perverteşte: "Pe vremuri se bătea toba şi toată lumea ieşea la curăţirea şanţurilor şi văruirea podurilor. Acum cetăţenii aşteaptă după Primărie să le măture sub geam".

Totuşi, Antal recunoaşte că n-ar vota pentru ruperea de Oradea. "Acum avem apă în bucătărie, nu o cărăm cu găleata de la arteziană, iar asta, că ne place sau nu, costă. Ăsta e mersul istoriei!"...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
10 Comentarii
pt doc!
Doc tu esti prost? Cum draq sa ceara comision la UE? Ca si la Hajdu si la Debrecen sunt investitii din fonduri europene. Macar ai fost pana acolo sa vezi panourile de informare? In alta ordine de idei, pentru "bazarul" din centrul felixului tre sa ii multumim SCT-ului, ca ei sunt proprietarii a tot ce e acolo. In rest, asta este progresul, fie ca vrem noi oradenii sau ceilalti din sinmartin, unirea tot se va face, daca nu acum, in 5 ani sigur. Bani din fonduri europene comunele nu mai prind de unele singure, banii pentru GAL-uri tocmai ce au fost taiati la sfert, asa ca doar asocierile de UAT si primariile mari ,care sa poata susitne lucrari mari vor prinde fonduri.
Postat 17 Aprilie 2014, 02:06 de adi
Unire
Oameni prosti...Unirea e singura solutie spre dezvoltare, doar asa va creste investitiile in zona, adica locuri de munca pentru oameni, acces mai usor spre invatamant superior, beneficiile unei urbe apa, canalizare, gaze, termie, salubrizare, transport in comun, asfaltare, parcuri, alocarea de terenuri pentru locuinte, proiecte etc. Cei care doresc sa ramana la viata din evul mediu nu sunt obligati sa se racordeze la utilitati si vor putea continua agricultura si cresterea animalelor caci vor fi la periferie, nu vor rasari peste noapte blocuri si case pe fiecare petec de pamant. Desigur vor creste impozitele dar nu enorm, 10 ani vor fi usor ascendente cam cat mai duc batranii care sunt impotriva si care nu se gandesc la viitor. Dupa 10 ani impozite de periferie nu de zona A. Un pret mic platit pentru atatea facilitati plus aducerea turismului balnear in Bailor Felix si 1Mai la ceea ce a fost candva plin de straini si oameni din toata tara si de toate varstele nu doar de niste bosorogi ca in prezent.
Postat 17 Aprilie 2014, 01:18 de doggy_c
Unirea
primarul de Sanmartin e un incompetent clar, la cum arata Felixul parca e ocika piaț in centru, dar daca se uneste cu Oradea partea asta se va schimba, parcarile se platesc si acum in statiune, si aberatie ca no sa imi pot creste vaca la Cordau nu tine, cresc unii in draci porci, pasari si chiar vaci in Oradea in Tokai, Podgoria sau Episcopia asa ca sa nu panicam oameni degeaba, iar cu nu e bun abonamentul OTL gratis sa dea bani la firme zi de zi, si mai lasati-o cu offul la primarie, cat de des te duci la primarie, eu o data pe an platesc 2 impozite masina si casa si am terminat ... nu am nevoie de audiente la primar ca nici la Sanmartin nu ii baga Popus in seama sa fim seriosi si oricum e prevazuta o primarie gen de cartier in comuna,problema lui Bolojan e ca nu merge pe teren sa le explice oamenilor ce ofera, ce pretinde si ce vor castiga oamenii din unificare, cand ii auzi pe unii cum bat campii cu gratie @doc ...Baia Mare trece pe langa noi fluierand doar acceleratul de Timisoara - Baia - Mare ... Clujul si Timisoara da dar si populatia o au de peste 300,000 pe cand Oradea are 196.000.
Postat 16 Aprilie 2014, 19:29 de Johny B
Bihorenii iluminati
Papusarilor (Bolojan &Co), !..bihorenii nu-s asa de prosti ca unii oradeni pe care-i prostit asa cum vreti voi, cu mega proiecte, atragere de fonduri europene ........ toate numai in interesul vostru personal . Opinia alegatorului ,nu mai conteaza,parca i-am fi ales pe viata..
Postat 16 Aprilie 2014, 16:27 de xyz-q
prostii fara seaman...
tampenii de-ale lui Balbajan ! promoveaza in posturi numai lingai si rudele lor, e primaria plina de familii intregi (de la de-alde Florea pana la toate Oile) si el vrea sa puna mana si pe banutii comunelor, sa-i bage in jeb la Selina sau alte baragladine care returneaza comisionul !
Postat 16 Aprilie 2014, 13:50 de mistretzu
@@doc
Ai spus lucrurile pe jumatate ! Clujul nu ne-a depasit, Clujul a fost dintotdeauna in fata noastra,noi ne-am departat de Cluj. De depasit ne-a depasit Aradul, dar ce zic eu de Arad... ne-a depasit Sebes-Alba !!! Vedeti venitul pe cap de locuitor in Oradea si in Sebes... in fond asta conteaza, venitul pe locuitor, nu venitul pe selina sau venitul primarului/consilierilor !
Postat 16 Aprilie 2014, 13:09 de marian
@doc
Nu stiu ce a facut Popus, dar daca te opreai la prima parte, poate erai credibil... Multe i se pot reprosa primariei conduse de Bolojan, dar sa spui ca am ramas la ani lumina in urma Clujului... eu as spune ca am recuperat ceva din distanta noastra fata de Cluj ! Cat despre Baia Mare, sa fim seriosi, te descalifici punand Baia Mare inaintea Oradiei ! Ca sa revenim la subiect, Oradea are mult de recuperat fata de Cluj si Timisoara; are o dinamica mai buna decat Timisoara, dar , evident, cand ai prim-ministru de la Cluj atatia ani, nu prea ai sanse la fonduri guvernamentale daca nu esti clujean !
Postat 16 Aprilie 2014, 12:05 de maria
nu zau??
Ar vrea * sa-i nenoroceasca si pe altiii....sa le * trei dungi in fata casei si sa le ceara bani de parcare.....mai du-te bei nene....
Postat 16 Aprilie 2014, 11:45 de istrate
amuzant
1. Popus tocmai a recunoscut ca e un incapabil, neputincios in a dezvolta comuna cu cel mai mare potential turistic din tara poate. Bine ca s-a reusit in alte parti.....A uitat comisionul nesimtit pe care l-a cerut celor care pana la urma au fugit sa faca strand la Hajdu si atatea abureli cu aquaparcul si mutarea locatiei lui in spatele pensiunii sale. 2. De ce ar vrea cineva sa ajunga sub administratia Oradei? Ce s-a facut bun in Oradea pana acum de catre primarie? Am ramas la ani lumina in spatele Clujului....Baia Mare trece pe langa noi fluierand. O sa ramana Oradea, Zalaul si Satu Mare rusinea Ardealului. Un oras condus de pilosi, hoti si amante. De fapt tot judetul e asa....pacat de potentialul pe care il avea.
Postat 16 Aprilie 2014, 10:18 de doc
metropola
E normal. Si pe langa faptul ca vor ajunge "oradeni de mana a doua", vor plati impozite de prima mana !!!!!!! Cine naiba vrea ???!!!!!
Postat 16 Aprilie 2014, 09:38 de alegatoru
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON