URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
15 Martie 2017, 07:24

F(r)actura de curent: Furnizorii de curent se bat pe clienţi. Vezi care sunt cele mai bune tarife!

F(r)actura de curent: Furnizorii de curent se bat pe clienţi. Vezi care sunt cele mai bune tarife! PRIZA CU PIAŢA. După ani de zile în care, având monopolul, şi-a permis să-şi ţină clienţii la coadă, Electrica încearcă să vină în întâmpinarea lor cu tarife fixe pe doi ani şi modalităţi de plată alternative. "Pe lângă varianta plăţii online, prin bancă sau bancomate, de luna aceasta oferim clienţilor posibilitatea să-şi achite facturile cu ajutorul unor automate de încasare", spune Emil Dale, directorul Electrica Furnizare Oradea
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Bihoreni, banii furnizorilor de energie electrică sunt în buzunarele voastre, nu-i daţi oricum! Liberalizarea pieţei le oferă consumatorilor posibilitatea să-şi aleagă furnizorii.

"Oamenii trebuie să ştie că îşi pot diminua costurile cu energia electrică schimbând furnizorul. Chiar dacă preţul pe kilowatt diferă de la un operator la altul cu doar câţiva bani, într-un an se pot aduna sume serioase. Ar fi o prostie să laşi acei bani companiei în loc să-i foloseşti pentru familie", spune preşedintele Asociaţiei Române pentru Protecţia Consumatorului de Energie, Septimiu Nicolas.

Concurenţa intră în priză

 Septimiu Nicolas, preşedintele Asociaţiei Române pentru Protecţia Consumatorului de EnergiePrimii paşi spre liberalizarea pieţei energiei electrice au fost făcuţi în 2007, pentru început monopolul Electrica fiind spart prin despărţirea activităţii de distribuţie de cea de furnizare către consumator. Competiţia între furnizori a apărut însă abia după 2012, când Guvernul s-a obligat în faţa FMI la liberalizarea totală a pieţei până la sfârşitul anului 2017. Aşa au apărut, pe lângă furnizorii tradiţionali rupţi din Electrica pe zone geografice, precum Electrica Furnizare, CEZ sau Enel, competitori noi ca Digi Energy ori Energy Distribution Services.

Astăzi, aproape că nu este bihorean care să nu fie curtat de furnizori. Clienţii Electrica au primit împreună cu facturile oferte de contracte noi, abonaţii de telefonie şi internet ai RCS&RDS au fost ofertaţi de Digi Energy, iar reprezentanţii Enel au lipit afişe la intrările în blocuri. "Competiţia se duce în zona tarifelor. Companiile care intră pe piaţă sunt obligate să oferteze preţuri mai mici", spune Septimiu Nicolas (foto), preşedintele Asociaţiei Române pentru Protecţia Consumatorului de Energie, cu sediul în Timişoara.

Tarife fixe pe termen lung

Liderul de piaţă, Electrica Furnizare Oradea, a lansat pe 1 martie trei sisteme de tarifare diferite, gândite aşa încât să acopere toată plaja clienţilor casnici. Astfel, sistemul de tarifare Mobil se adresează consumatorilor majoritari, cu consumuri de peste 100 kilowatt oră pe lună, normal pentru o familie cu televizor, cuptor cu microunde, calculator şi alte aparate. În acest caz, preţul de bază este de 0,174 lei pe kWh, la care se adaugă un abonament de 0,20 lei/zi.

Sistemul de tarifare Stabil, cu un preţ de 0,229 lei/kWh, vizează casele de vacanţă, cu consumuri sporadice. În schimb, sistemul Time, rentabil doar pentru clienţii care consumă peste 60% din totalul energiei electrice în timpul nopţii, prevede un tarif de 0,200 lei/kWh între orele 7.00–22.00 şi în zilele lucrătoare, respectiv de 0,136 lei/kWh între orele 22.00-7.00 şi în weekend. Preţurile se referă strict la energia electrică de bază şi nu cuprind tarifele reglementate, accizele, contravaloarea certificatelor verzi, contribuţia pentru cogenerarea de înaltă eficienţă şi TVA, care umflă factura consumatorului final. Aceste adaosuri sunt obligatorii pentru toţi furnizorii, aşa că bătălia se dă pe preţul de bază.

Emil Dale, directorul Electrica Furnizare OradeaPentru a-şi apăra poziţia dominantă, Electrica a redus în ultima perioadă de la 0,24 lei la 0,17 lei preţul pentru un kWh în sistemul de tarifare Mobil. "Garantăm clienţilor menţinerea unui preţ fix până în decembrie 2018 indiferent de fluctuaţiile pieţei, ceea ce este un avantaj având în vedere scumpirea energiei electrice", spune Emil Dale (foto), directorul Electrica Furnizare Oradea. Prin noile contracte, clienţii se obligă la plata facturii în 15 zile de la data emiterii, urmate de o perioadă de graţie de încă 15 zile, după care furnizorul aplică penalităţi de 0,01 lei pe zi de întârziere. Cele mai mici de pe piaţă...

Cele mai mici preţuri

Nelu Dume, directorul regional al RCS&RDSIntrată pe piaţă în urmă cu doi ani, Digi Energy, companie din grupul de firme RCS&RDS, contraatacă prin cele mai mici tarife. Săptămâna trecută, preţul ofertat al energiei electrice de bază era de 0,165 lei/kWh, coborând la 0,155 lei/kWh pentru clienţii Digi de cablu sau internet, şi reducându-se la 0,145 lei/kWh pentru pensionari. "Nu ne putem lăuda cu reduceri masive de tarife, dar cine face calculul pe un an de zile va vedea că a 12-a factură îi vine gratis", spune Nelu Dumea (foto), directorul regional al RCS&RDS.

Compania a luat deja de la Electrica Furnizare 10.000 de clienţi din cei 74.000 de consumatori casnici orădeni, cu care a semnat contracte pe un an, perioadă de-a lungul căreia preţul rămâne fix. Eventualele modificări intervin la reînnoirea contractelor, când clienţii sunt notificaţi cu 21 de zile înainte, pentru a se putea reorienta. Dezavantajul Digi Energy e că termenul de plată a facturii este de numai 20 de zile faţă de 30 de zile în cazul Electrica, iar penalităţile de întârziere, de zece ori mai mari, de 0,1% pe zi!

Pentru a evita debranşările, compania îşi notifică clienţii încă de la emiterea facturilor prin mesaje pe email, telefonice sau chiar pe ecranele TV, şi reia mesajele constant. Motivul e simplu. Taxele de debranşare şi rebranşare a unui rău platnic percepute de distribuitor companiei sunt de 100 lei.

În schimb, clientul îşi poate plăti factura prin internet sau sistemul bancar, iar în Oradea are la dispoziţie 12 puncte de încasare a facturilor. "Avantajul este că mergi într-un singur loc şi îţi plăteşti toate facturile, de la cablu tv la curent", spune Dumea. Asta nu înseamnă însă că abonatul care nu şi-a plătit telefonul va rămâne şi fără curent electric, întrucât "cele două facturi se emit separat". În plus, clientul îşi poate citi singur indexul contorului şi transmite datele către furnizor fără să-şi facă programul după angajaţii acestuia.

Mai vin competitori!

Mai puţin cunoscut în Bihor, Enel, furnizorul bănăţean desprins din Electrica, a lansat anul acesta o campanie de promovare intensă. Aproape că nu este scară de bloc în Oradea la care să nu fie lipit un afiş prin care consultanţii companiei se oferă să ajute clienţii în "procesul de schimbare a furnizorului de energie electrică, conform ordinului ANRE de schimbare a furnizorului 105 /20014". De parcă schimbarea ar fi obligatorie!

Enel testează piaţa cu un preţ de 0,185 lei/kWh, mai mare decât concurenţa, valabil timp de un an. Oferta nu este, însă, totul! "Clienţii să citească cu atenţie contractul, pentru că în 90% din cazuri oferta nu acoperă toate lucrurile", spune Septimiu Nicolas. Sfatul preşedintelui ARPCE e valabil, de altfel, în cazul tuturor furnizorilor. "Contractul este lege între părţi, iar odată încheiat este greu de desfiinţat. Consumatorii să fie atenţi nu doar la preţ, ci şi la penalităţile aplicate pentru rezilierea contractului înainte de termen, la posibilitatea prelungirii automate a acestuia şi la alte detalii".

Sfatul vine din experienţă. "Ştiu contracte care prevăd că pentru a renunţa la serviciile unei companii trebuie s-o notifici cu 90 de zile înainte, altfel eşti obligat la penalităţi de 20% pentru perioada neonorată", explică preşedintele ARPCE. Într-un asemenea caz, clientul va rămâne şi fără curent, şi cu banii luaţi...


DIVORŢ ELECTRIC
Vreau să mă mut!

Aparent o formalitate, schimbarea furnizorului durează cu lunile. Operatorii dominanţi desprinşi din Electrica îşi şicanează clienţii fie propunându-le noi oferte, fie punându-le beţe în roate. "Trecerea la alt furnizor nu implică schimbarea contorului, dar totuşi au fost situaţii în care furnizorul tradiţional şi-a trimis o echipă să-l înlocuiască numai ca să-l lase pe om o oră fără curent", spune preşedintele ARPCE, Septimiu Nicolas.

Documentaţia pentru transfer necesită obţinerea mai multor acte, de la aviz sau certificat tehnic de racordare din partea Electrica Distribuţie până la extras CF vechi de cel mult 6 luni. Cum clienţii evită să facă astfel de demersuri birocratice, Digi Energy şi-a înfiinţat o structură care se ocupă numai de aceasta. "Avem şase oameni care stau zilnic la cozi în locul clienţilor pentru a depune documentele", spune Nelu Dumea, directorul RCS& RDS.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
precizari
-Nu este corecta informarea :"Enel testează piaţa cu un preţ de 0,185 lei/kWh, mai mare decât concurenţa", deoarece un tarif de 0.153 lei /kw la Enel este mai mic decat la Electrica si Digi. -Nu este corecta informarea:"Contractul este lege între părţi, iar odată încheiat este greu de desfiinţat", deoarece conform Ord.105/2014 un client poate rezilia orice contract cu orice furnizor de energie electrica cu o notificare prealabila de 21 zile. -Referitor la termenele de plata , Enel are cel mai permisiv termen de plata de 60 zile! -Poate era interesant de precizat si de serviciile de asistenta unice pe piata furnizorilor de energie electrica de care beneficiaza clientii enel: lacatuserie,instalatii de apa,canalizare,tractari auto,etc. daca tot comparam ofertele furnizorilor pentru ca altfel am putea interpreta ca articolul e scris cu dedicatie.
Postat 17 Martie 2017, 09:59 de elba
Astea sunt efectele adevaratei concurente !
Birtinezule, de ce nu sunt doi, trei operatori de salubritate?! Doi au fost, dar a zis birtinezul ca nu e bine. Se zvoneste ca nu se poate deoarece esti actionar la rer si nu o sa-ti iei singur banii din buzunar! Eu doar atat vad, comunitarii platiti de oradeni pazesc tomberoanele unei firme private! Mai este monopolul distributiei de gaze (si aici ne baga birtinezul mana pana la cot in buzunare, vezi cererea de bransare, taxe peste taxe...). Despre apa-canal, aflate tot in parohia birtinezului, ce sa mai zic?! Doar ca au trecut trei luni de cand gavra ne ameninta cu factura electronica!
Postat 15 Martie 2017, 12:02 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON