URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 Iulie 2013, 14:32

CET în focuri! Electrocentrale "papă" 2,5 milioane euro din banii de investiţii ai oraşului, dar nu iese din blocaj

CET în focuri! Electrocentrale "papă" 2,5 milioane euro din banii de investiţii ai oraşului, dar nu iese din blocaj FĂRĂ "FUMURI"! Rămas fără combustibil de calitate din cauza unor datorii de 65,4 milioane lei către Centrala Naţională a Huilei, CET-ul bagă pe foc cărbune de Voivozi amestecat cu păcură, acoperind oraşul cu fum negru. Pentru a limpezi lucrurile, municipalitatea va negocia săptămâna aceasta achiziţia de cărbune din Ungaria, mai bun, mai ieftin şi mai puţin poluant. Atâta doar că va trebui plătit repede! (foto: Ştefan Toth)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Electrocentrale îşi joacă săptămâna aceasta cartea relansării sau intrării în insolvenţă.

Cu datorii de peste 299 milioane lei către furnizori, rămas fără cărbune din Valea Jiului şi ţinut cu conturile blocate de firma Unicom, care asigură transportul combustibilului, CET pregăteşte disponibilizarea a 150 de angajaţi şi caută soluţii de aprovizionare în Ungaria. "N-am mai fost într-o situaţie atât de dificilă niciodată", spune directorul Dragoş Gligor.

Datorii în loc de investiţii

La două săptămâni după ce consilierii locali au aprobat în unanimitate sacrificarea investiţiilor pe 2013 pentru a putea face o infuzie de 2,5 milioane euro în Electrocentrale, situaţia societăţii e la fel de încurcată. CET are conturile blocate de firma Unicom, căreia îi datorează 43 milioane lei, toate bunurile îi sunt poprite şi nu întrevede nicio şansă să iasă singură din impas. Primarul Ilie Bolojan negociază cu Unicom deblocarea conturilor, măsură condiţionată însă de achitarea unei tranşe de circa un milion de euro şi de asumarea unui calendar de plăţi până la stingerea debitului.

Atâta doar că pe lista creditorilor CET se mai numără Centrala Naţională a Huilei cu 65,4 milioane lei, Maestro Trading, furnizorul de cărbune de la Voivozi, cu 28 milioane lei, Banca Transilvania cu 25 milioane lei şi alţii. Discuţiile se poartă la sânge. "Săptămâna trecută, când ieşeau de la primar reprezenţii Unicom, aşteptau să intre cei de la Maestro", povesteşte directorul CET.

"Nu vom avea de ales..."

06 Dragos Gligor_1.jpgDe negocieri depinde dacă Electrocentrale îşi va relua activitatea sau va intra în insolvenţă. "Dacă discuţiile nu duc nicăieri, nu vom avea de ales", spune Dragoş Gligor (foto). Oricum, conducerea centralei a făcut deja listele cu cei 150 angajaţi care vor fi disponibilizaţi în august şi lucrează la întocmirea dosarului de licenţiere a viitoarei firme Termoficare Oradea, care va prelua reţelele de distribuţie. "Dacă toate actele sunt în regulă, noua societate va putea opera peste două luni", apreciază Gligor.

Atâta doar că nu prea sunt. Noua firmă va trebui să prezinte spre avizare la ANRSC indicatori de performanţă pe care, cu tehnologia învechită a CET-ului, nici nu are cum să-i măsoare. Iar "istoricul" din documente e înspăimântător: într-o lună bună, cum a fost noiembrie 2012, Electrocentrale a avut încasări de 8,5 milioane lei şi cheltuieli de 14,2 milioane lei, fără cele cu combustibilul şi reparaţiile.

Cărbune din Ungaria

Cea mai mare problemă a CET-ului rămâne, însă, faptul că nu are ce băga pe foc. Întrucât Centrala Naţională a Huilei refuză de patru luni să dea cărbune până la stingerea datoriilor, iar cantităţile furnizate de Maestro nu asigură nici pe departe necesarul pentru o lună de iarnă, municipalitatea caută noi furnizori. Săptămâna aceasta o delegaţie a Primăriei va merge în Ungaria, pentru negocieri cu reprezentanţii minei Matrai Eromu. "Este vorba de un cărbune de calitate superioară care costă circa 30 lei pe tonă, faţă de 33 lei cât e cel din Valea Jiului şi 40 lei cât costă cel de la Voivozi, spune Nadia Haş, director economic adjunct în Primărie. Numai că, spre deosebire de furnizorii români, ungurii cer plata în maxim 30 de zile, în caz contrar întrerup livrările.

Situaţia este şi mai tulbure la achiziţia de păcură, unde stocurile se epuizează în două săptămâni. CET a adjudecat vineri o licitaţie pentru cumpărarea a 5.000 tone de păcură, pentru 13 milioane lei, dar nu are banii. Aşa că, după toate probabilităţile, oraşul va trebui să facă o nouă infuzie de capital în Electrocentrale. De unde, rămâne de văzut. Întâi Primăria a tăiat de la investiţii, pe viitor s-ar putea să umble şi la cheltuielile curente...


FALIŢI
"Omorâţi" de Unicom

Cazul Electrocentrale nu e singular în ţară. Firma Unicom a mai blocat în primăvară conturile Termica Suceava, pentru datorii de 26 milioane lei. Ca să iasă din impas, sucevenii au cerut intrarea în insolvenţă, însă fără folos. Conform planului de restructurare, 295 din cei 569 angajaţi vor fi trimişi în şomaj, fără salarii compensatorii. Singura speranţă a locuitorilor Sucevei stă în finalizarea, până în noiembrie, a centralei pe biomasă pe care o construieşte firma Bioenergy. La Oradea, construcţia noii centrale pe gaz, care ar trebui să fie gata în doi ani, nici măcar nu a fost scoasă la licitaţie.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
18 Comentarii
Bolovan, gligor & cl, premiul Nobel pt. economie !
Manageriezi=devalizezi o societate, o ingropi in datorii si cand creditorii te executa silit, o lasi balta si-ti continui aceeasi activitte cu o firma nou infiintata ! Nici usturoi n-ai mancat, nici gura nu-ti miroase ! Cum de nu s-au gandit grecii sa-si infiinteze un alt stat, schimba o litera in denumire si gata! scapa de datorii ?!
Postat 29 Iulie 2013, 09:29 de pinonel
Unde este dreptatea?
Da ce treaba am eu cu cetul? Ca primaria sa bage banii cu care contribui eu in mortaciunea de cet, stsu la casa si fac foc de zece ani si nu am nevoie de cet. Ce , cei care stau la bloc se trezesc noapte sa bage pe foc? Ori cara lemne? Sa plateasca din banii luati de la ei gaurile cetului, nu si de la mine, eu nu am contribuit la gaurile lor.
Postat 29 Iulie 2013, 00:35 de Revoltat
demitere
ACEST DIRECTOR PERFOMANT DACA ESTE DAT AFARA, SE PENSIONEAZA CU O PENSIE MARE.
Postat 28 Iulie 2013, 17:44 de doru
Lucrurile nefacute la timp (2)
I-am uitat pe vinovatii principali, eternul director, tatal tuturor relelor, directorul gligor si mai ales pe nea ilie bolovan, cel care desi a fost sfatuit in nenumarate randuri sa-i dea un sut in fund lui gligor, n-a facut-o !
Postat 28 Iulie 2013, 15:02 de cool
Lucrurile nefacute la timp...
S-a ajuns in situatia asta pentru ca nu s-a facut nimic pana acum, desi au fost oportunitati.Filip merita un picior in fund pt ca desi a primit aproape la cheie de la Sturza o instalatie de termoficare propusa de nemti, nu a facut nimic pt ca nu-i iesea nimic.
Postat 28 Iulie 2013, 14:52 de cool
INCOMPETENTA !!!!
ACEEASI SITUATIE, AN DE AN - NU SE FACE NIMIC, DOAR SE BAGA BANI DIN IMPOZITELE NOASTRE MARITE LA FEL - AN DE AN ! DUCA-VA DNA-U
Postat 28 Iulie 2013, 12:33 de shareware
Încă mai e puţin timp şi adio Electrocentrale !?!
Până nu e prea târziu trebuie săn se trezească consiliul local din letargie şi să oprească scurgerea celor 55 milioane euro pe instalaţia groazei care nu va rezolva problema, iar cu o sumă mult mai mică să se extindă reţeaua Distrigaz Vest, unde Oradea este acţionar, în tot oraşul şi şi la toţi potenţialii consumatori (direct la scara blocului şi direct în faţa caselor). Conductăraia poate fi aparentă, pe toate străzile fără să împiedice nici circulaţia auto şi nici cea pietonală. Consumul de gaz astfel individualizat va fi după posibilităţile fiecăruia, adică cât plăteşti atâta căldură poţi să ai. Cel mai relevant exemplu este astăzi cel al Electrocentrale Tg. Mureş, unde acest sistem, cu gaz la fiecare consumator potenţial, va fi din acest an 100% realizat.
Postat 28 Iulie 2013, 11:34 de Carp III
Bolojan si Gligor au bagat CET in faliment
Inainte ca orasul sa ramana fara caldura in iarna care vine, Bolojan si Gligor trebuie sa se ascunda, unul la Vadu Crisului la celalalt la Ursad, ca altfel vine peste ei caldura de la cazanele lui ala de jos.
Postat 28 Iulie 2013, 11:23 de Juji
furat
Deci cretinul asta de Bolojan cu ambitia lui pt. CET a omorat locuitorii orasului. Bravo celor care l-au votat. Il meritati.
Postat 28 Iulie 2013, 07:15 de furat
o sa-ntelegi
Cred ca elementar, bihoreanu-zar provoaca. Pune titluri, expresii incitante pentru a declansa cel putin ceva scandal. Isi schimba culoarea opiniei precum cameleonul la ... vanatoare. Dovada este acest comentariu pe care il sterge sau nu. Ia sa vedem si sa intelegem cum sta (merge) treaba.
Postat 28 Iulie 2013, 00:37 de daca vezi
COPY
Lasati odata sa dispara acest monstru numit "cet", nu ne mai obligati sa le platim facturile! Nu ne mai omarati iarna...nu mai mancam pt. a putea plati facturile uriase! Domnule Bolojan nu pt. asta v-am ales primar. Aveti obligatia de a reprezenta intersele oradenilor nu sa lucrati impotriva lor!
Postat 27 Iulie 2013, 19:31 de COPY
cet
FOSTUL PRIMAR BAGA BANII IN FOTBAL,ACTUALUL BAGA IN CET
Postat 27 Iulie 2013, 19:03 de doru
HALAL MANAGER
Bine ca Gligor se tine pe functie, de si se vede de pe luna ca e competent ...
Postat 27 Iulie 2013, 17:15 de ora dea pleca
HOȚIE CAT CUPRINDE
Atata hotie si mojicie in frunte cu infectul ala de Gligor, de unde dracu sau adunat acelle datorii colosale 299 de mil, sa mancam 2 ani numai paine cu apa toti 200.000 de oradeni nu am putea plati aceste datorii colosale facute prin FURT si JAF pe cand ajunge judecat acest individ, care a preferat sa tina jaful ala de CET vechi de 50 ani total depasit din anii 60 cand CET 2 era mult mai avansat tehnologic ar fi putut produce mult mai ieftin gigacaloria, dar neau luat cu vrajeala ca nu ajunge caldura pana in Rogerius cel mai mare cartier, minciuni acolo la CET -ul ala se putea fura mai bine, eu stau in Nufarul la 10 km de CET 1 si ard caloriferele mai ceva ca in Rogerius si platesc si mai putin ca multi care stau la 2 km de el,... Deci ce urmeaza vom muri toti cu acel CET CANCEROS de gat ? Bolo tine mult la el si la centrala pe gas care se va construi la sf, asteapta pana atunci firma UNICOM a KGB -lui executa tot prin Romania ,Oradea , Suceava - macar aia sau orientat spre Biogaz si vor reusi noi inca visam ... oricum la 5 mil /luna ma pot incalzi si electric chiar daca crapa CET -ul
Postat 27 Iulie 2013, 17:10 de oradean
Bai mare va fi .
Cineva sa gandit numai la investitii si laude nu si la taxe, inpozite, nivel de trai al Oradeanului, vine vremea cind executivul local sa dea explicatii.
Postat 27 Iulie 2013, 16:56 de Oradean
Catre bihorei
O minima decenta si un minim respect fata de oradeni v-ar impune ca sa nu-i mai postati poza si tampeniile lui gligor ! Acesta este groparul cet-ului, cu cat se afunda cet-ul in datorii, cu atat crestea averea ipochimenului si a gastii care (inca) il mai sustine !
Postat 27 Iulie 2013, 15:43 de DlGoe
faliment
PE LISTA ANGAJATILOR DISPONIBILIZATII CAP DE LISTA AR TREBUI PUS ACEST DIRECTOR
Postat 27 Iulie 2013, 15:04 de radar
Competenta ne ARDE
Ce grija au consilierii locali, ce idei si inspiratii are EXECUTIVUL !! Tipic romanesc \"rezolva\" in doi timpi AVIZAREA noii societati de DISTRIBUTIE! Din pacate \"mizeria\" ramane la oradeni pe teava! In primavara 2013 EXECUTIVUL anunta cu su(r)le ieftinirea costului de productie al gigacaloriei (pe hartie) doar pt. a-si putea reduce subventia pe care trebuia sa o achite, fata de pretul de livrare catre populatie, reducandu-si artificial datoriile si incadrandu-se in indicatorii fixati de guvernul USL... Dar costurile de productie ale CET-ului erau la fel de mari ca si mai inainte - dar dragii de consilieri, inclusiv UDMR, nu erau asa de scrupulosi sa ceara analize de caz! Se propune ca sa se ajunga \"...la nicio reclamaţie din partea consumatorilor industriali.\" Pai cati au mai ramas? Sinteza si ALUMINA s-au inchis iar pe alti mari consumatori SIMCOR, Zaharul iau convins sa-si faca propriile centrale pe gaz... In parcul industrial \"utilitatile\" de 7-8 milioane de euro nu includ retele de termoficare, ci de gaz!! Solutia pt. acest indicator va fi ZERO CONSUMATORI INDUSTRIALI!!! <<Avem nevoie doar de boii de oradeni, captivi, care vor plati cat vrem noi!!!>> - zice EXECUTIVUL.. .
Postat 27 Iulie 2013, 14:59 de Adi Oradeanul
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON