URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
18 Martie 2015, 07:48

Călare pe bihoreni: Firmele bihorene sunt cele mai des şi mai aspru controlate de Direcţia Antifraudă

Călare pe bihoreni: Firmele bihorene sunt cele mai des şi mai aspru controlate de Direcţia Antifraudă NE CALCĂ ÎN PICIOARE. Cifrele şi procentajele nu trebuie să vă inducă în eroare. Nu reprezintă vreo creştere a economiei, nici a sumelor alocate Bihorului de Guvern, ci reflectă elocvent "atenţia specială" a inspectorilor antifraudă pentru firmele bihorene. Anul trecut, DRAF Oradea a făcut în regiunea de nord-vest 4.070 controale, din care în Bihor nu mai puţin de 1.773 (43,56% din total), în timp ce în Cluj doar 623 (15,30%), în Maramureş 593 (14,75%), în Satu Mare 472 (11,59%), în Bistriţa Năsăud 386 (9,48%) şi în Sălaj 223 (5,47%)
Călare pe bihoreni: Firmele bihorene sunt cele mai des şi mai aspru controlate de Direcţia Antifraudă FĂRĂ REZULTAT. În noiembrie 2014, inspectorii DRAF Oradea au descins împreună cu procurorii DIICOT la Centrul Oncologic, la farmacii şi la cabinetele unor medici suspectaţi că au fraudat CAS cu peste 20 milioane lei. Până în prezent, niciun suspect n-a fost pus însă sub inculpare...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ceea ce pentru politicienii bihoreni era motiv de mândrie, pentru firmele din judeţ a ajuns o pacoste. O arată chiar datele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală.

"Bilanţul" anului trecut demonstrează că firmele bihorene sunt controlate mai des şi amendate mai sever decât cele din toate celelalte cinci judeţe ale regiunii de nord-vest: Cluj, Satu Mare, Maramureş, Sălaj şi Bistriţa Năsăud. Explicaţia e revoltătoare. Pentru că sediul Direcţiei Regionale Antifraudă Fiscală a fost stabilit la Oradea, inspectorii se năpustesc asupra firmelor bihorene, care le sunt, pur şi simplu, mai aproape de birouri!

Cadou otrăvit

Guvernul a dat cu o mână şi a luat cu amândouă. În octombrie 2013, Ministerul Finanţelor reorganiza Direcţiile Generale ale Finanţelor Publice din judeţe înfiinţând regionale cu sediile în "capitalele" de regiuni (stabilite neoficial), astfel încât DGFP Bihor era transformată în simplă Administraţie, fără personalitate juridică.

În aceeaşi perioadă, Regionalele Vamale şi Garda Financiară erau reorganizate, ANAF înfiinţând un nou organism: Direcţia Generală de Antifraudă Fiscală, organizată tot pe regiuni. Având misiunea de a stârpi evaziunea fiscală, noii inspectori nu doar că pot amenda drastic orice firmă, dar dacă au suspiciuni de fraudă pot sesiza şi procurorii.

Pentru cele şase judeţe din nord-vestul României, sediul DRAF nr. 6 a fost stabilit la Oradea, în compensaţie - se lăudau politicienii PSD - cu pierderea înregistrată prin mutarea la Cluj a Finanţelor. Consecinţa? În timp ce administrarea fiscală a afacerilor derulate de firmele bihorene a fost transferată în judeţul vecin, controalele antifraudă au ajuns să se facă cu precădere în Bihor.

Cu ciomagul

După ce tot anul 2014 şi-au "făcut mâna" prin pieţe, saloane de coafură şi spălătorii auto, inspectorii DRAF Oradea l-au încheiat en fanfare, descinzând între 28 şi 30 decembrie la mai multe unităţi de alimentaţie publică din Oradea, Băile Felix şi 1 Mai, în acţiuni care au semănat mai degrabă cu cele ale "mascaţilor". Pe 21 ianuarie, BIHOREANUL prezenta în articolul "Antifraudă la rupere" abuzurile semnalate de administratorii unora din restaurantele şi pensiunile controlate (Ciuperca, Crinul Alb, Queens, Lord’s, Due Fratelli, Pizza e Vino, Noblesse, Perla).

Numitorul comun a fost peste tot excesul de zel şi abuzul de putere al inspectorilor. De cum au intrat în localuri, au ameninţat angajaţii cu dosare penale şi i-au percheziţionat corporal de faţă cu clienţii, căutând "bani negri", deşi acest lucru putea fi făcut civilizat, în birouri. La final, deşi amenzile sunt cuprinse între 1.000 şi 10.000 lei, funcţionarii au aplicat în aproape toate cazurile sancţiuni la limita maximă.

La Perla, în 1 Mai, de pildă, inspectorii ajungeau pentru a doua oară. În primăvară amendaseră unitatea cu 8.000 lei şi au suspendat activitatea pe 3 luni fiindcă o chelneriţă avusese în portofel 400 lei peste încasări, chit că femeia le prezentase hârtia ce arăta că în drum spre serviciu îşi scosese salariul de la ATM. La al doilea control, pe 28 decembrie, inspectorii au dat alte trei amenzi.

Una, de 10.000 lei, plus o nouă suspendare pe 3 luni, pentru că au găsit 500 lei în bancnote mici, să se poată da rest clienţilor ce plăteau cu bancnote mari. O alta de 10.000 lei, plus altă suspendare pe 3 luni, au decis-o pentru că unitatea uitase să achite timbrul muzical anual de 1.000 lei către Uniunea Compozitorilor. Iar a treia, de 2.000 lei, pentru că nu se ţinuse contabilitatea în ultimele 5 zile. "Am explicat inspectorilor că de sărbători contabila avea concediu şi le-am oferit contabilitatea primară, care evidenţia recepţiile de marfă şi plăţile către furnizori, dar nici n-au vrut s-o vadă", declara patronul, Valentin Micoriciu.

Fără discernământ

Patronii se plâng că, deşi se voia un fel de "DNA al Fiscului", Antifrauda nu deranjează marii evazionişti, ci amendează doar micii comercianţi, pentru ca inspectorii să arate că "n-au mamă, n-au tată", dar şi fiindcă majoritatea, provenind din instituţii militarizate, au mentalitate poliţienească, fără a stăpâni însă legislaţia fiscală şi fără a le păsa de consecinţe. Urmarea? Puzderie de procese. Patronul Perla a şi câştigat deja anularea amenzii din primăvară, fiind încrezător că judecătorii îi vor da dreptate şi în privinţa celor din decembrie.

Având în vedere situaţia şi bănuind că DRAF cheltuieşte resurse nejustificat de mari comparativ cu sumele recuperate efectiv, pe 15 ianuarie BIHOREANUL a solicitat ANAF să comunice oficial bugetul de cheltuieli al DRAF Oradea, să arate câte din sancţiuni au fost contestate, câte procese au fost câştigate şi câte pierdute, dar şi să precizeze câte controale au avut loc în Bihor şi în celelalte cinci judeţe din raza de competenţă a instituţiei şi, fireşte, cu ce efecte.

Pentru Bihor ciumă...

Răspunsul transmis redacţiei abia săptămâna trecută, marţi - cu o întârziere de două luni peste termenul legal - nu a lămurit deloc chestiunea eficienţei DRAF Oradea. Confirmă, în schimb, că firmele bihorene sunt controlate şi sancţionate mai frecvent şi mai sever decât companiile din toate celelalte judeţe ale regiunii.

Conform informării, în 2014 DRAF Oradea a făcut în cele şase judeţe 4.070 controale, din care în Bihor 1.773 (43,56% din total), în timp ce în Cluj doar 623 (15,30%), în Satu Mare 472 (11,59%), în Sălaj 223 (5,47%), în Bistriţa Năsăud 386 (9,48%) şi în Maramureş 593 (14,75%).

În Bihor, inspectorii au sesizat în 40 de situaţii organele de urmărire penală, pentru recuperarea unor prejudicii de 56,23 milioane lei (51,53% din totalul constatat în regiune), în timp ce în Cluj au sesizat procurorii doar în 14 situaţii (pentru recuperarea unor prejudicii de 31,76 milioane lei), în Satu Mare în 15 cazuri (7,59 milioane lei), în Sălaj în 5 situaţii (5,92 milioane lei), în Bistriţa Năsăud în 5 cazuri (1,07 milioane lei) şi în Maramureş tot în 5 cazuri (0,7 milioane lei).

În Bihor, DRAF a dat amenzi şi a confiscat bunuri de 5,61 milioane lei (25,73% din totalul pe cele şase judeţe), în vreme ce în Cluj de 3,02 milioane lei, în Satu Mare de 2,11 milioane lei, în Sălaj de 2,24 milioane lei, în Bistriţa Năsăud de 1,47 milioane, iar în Maramureş de 5,6 milioane lei.

În fine, în Bihor inspectorii au suspendat activitatea firmelor în 58 cazuri (dintr-un total de 113 suspendări decise în cele şase judeţe, adică un procentaj de 51,32%), în timp ce în Cluj au decis 35 suspendări, în Satu Mare 21, în Sălaj 17, în Bistriţa Năsăud 19, iar în Maramureş 25 cazuri.

În condiţiile în care Bihorul are 18.635 angajatori activi, iar în judeţul Cluj, mult mai dezvoltat, sunt 23.598 angajatori activi, deci cu 64,08% mai mulţi, cifrele furnizate de ANAF arată clar: firmele bihorene sunt mai des şi mai dur controlate şi sancţionate!

Discriminare

"Atenţia" de care se bucură bihorenii din partea DRAF a fost sesizată şi de organizaţiile patronale. "Concentrarea controalelor în Bihor este, practic, o discriminare. Chiar zilele trecute am avut întâlniri cu membrii noştri, care ne-au sesizat că verificările sunt abuzive, de pildă că inspectorii le-au confiscat marfă şi nici nu le-au explicat de ce. Vom sesiza ANAF", a declarat BIHOREANULUI Radu Silaghi, preşedintele Asociaţiei Firmelor Bihorene.

Aceeaşi constatare a făcut-o şi preşedintele Consiliului Local al Întreprinderilor Mici şi Mijlocii, Ioan Mintaş. "Colegii ni s-au plâns încă de anul trecut, iar la o întâlnire recentă cu conducerea ANAF am propus trei măsuri pentru oprirea abuzurilor: exercitarea cu prioritate a funcţiei preventive a controlului, cu informarea corespunzătoare şi stabilirea de avertismente înainte de emiterea sancţiunilor, eliminarea practicilor exagerate şi desfăşurarea unor campanii de informare privind dispoziţiile legale în domeniul fiscal".

Atâta doar că, până când semnalele de alarmă vor fi auzite, "durii" DRAF îşi continuă nestingheriţi abuzurile, controlându-i pe cei ce se plâng până se satură şi îşi închid singuri firmele...


PRODUCE CÂT CONSUMĂ?
Întrebări fără răspuns

Deşi a dat curs cu mare întârziere solicitărilor BIHOREANULUI, Direcţia Generală Antifraudă Fiscală a lăsat fără clarificare chestiunea eficienţei DRAF Oradea, nefurnizând nicio informaţie în legătură cu bugetul instituţiei şi cu numărul şi valoarea sancţiunilor decise de inspectori, dar anulate de instanţele de judecată.

"Solicitările privind situaţia proceselor şi bugetul de cheltuieli au fost transmise direcţiilor de specialitate din cadrul ANAF (Direcţia generală juridică şi Direcţia generală de investiţii, achiziţii publice şi interne) care au atribuţii de soluţionare în acest sens, şi de unde urmează să primiţi răspuns", se arată în adresă.

Pe de altă parte, în legătură cu excesele comise de inspectori la controalele din decembrie, DGAF afirmă că este preocupată de respectarea "standardelor de profesionalism şi prevenirea evenimentelor interpretabile", transmiţând aspectele relatate de BIHOREANUL către Direcţia generală de integritate din cadrul ANAF, "în vederea efectuării unei verificări interne".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
pt eutanasiu:
DOMNULE EUTANASIU, nu cumva eşti distinsul av LELE??? :)
Postat 22 Martie 2015, 22:30 de ADINA
bazar piata Rogerius
De luni cei de la Antifrauda fac legea in bazarul din Piata Rogerius. Jumatate din boxe sunt sigilate! Oare si in alte judete limitrofe sunt asa de harnici organele de control? Si de ce cei mici sunt vizati, cand cei mari isi pot face in continuare de cap, furand mii si mii de euro?
Postat 18 Martie 2015, 21:35 de Rika
Directia generala
Articolul este o fotografie mișcată a pornografiei din DGAF. Statul român, prin instituțiile sale de control ORL, ia la ștangă pe toţi cei mai mici decît ei cu acea nonșalanță pe care o regăsești doar la instalatorul neamț cu șapcă, mustață și bretele pe bustul gol, din filmele XXX ale anilor ’70. Aceştia sunt puşi cînd pe burtă, cînd pe spate, cînd în patru labe și sînt penetraţi după bunul plac. Undeva, în colțul acestei fotografii, în care Curtea de Conturi își acoperă sînii, iar SRI dansează dezbrăcat, puteți observa populația României și gemetele ei de indignare. Un ghem de fire și țevi, instalat cu forța prin ordonanţă de guvern, duce toate reclamaţiile românilor la urechile SRI, ori de cîte ori “autoritatea națională în materia interceptărilor telefonice” are chef. Poştaşii fiscali nu sînt “îndrituiți” să verifice mandatul de control ce se dă în fiecare dimineaţă de la SRI via Ministerul Finanţelor. Pentru că nimeni nu poate cere hîrtiile eliberate de satrapi, primarii, directorii regiilor, consilierii cu toate neamurile lor, nu împărtășesc același regim auditiv cu cetățenii de rînd, fiind protejaţi de verificările legale și ilegale. Ei bine, dacă asta vă consolează, Ilie Deadman, un băiat care se ocupă de apărarea regiilor din subordine, recunoaște existența instalațiilor de acces direct și impune oficialilor răspunsuri în scris pe care le dă înainte ca instituţiile să fie întrebate. Cu fiecare zi care trece înțelegem că această instituţie e copilul bătrîn al fostei Securități (cel puţin ca mentalitate, mod de organizare şi acţiune) făcut la mîna a doua sau la două mîini, folosind mai mult pixul decît hîrtia. E un copil instituționalizat prost crescut, care fumează, bea, fură, se poartă obraznic cu societatea civilă și trage de țîțe instituțiile majore ale statului.
Postat 18 Martie 2015, 13:38 de eutanasiu
gigi
Pai daca au intrat la DGAF in proportie de aproape 50% , doar candidatii cu note la scris in jur de 50 de puncte , ce rezultate pot sa apara ? Despre hotiile petrecute la sesiunile de examene , nu mai are rost sa mai discutam , devreme ce presa a vuit la vremea respectiva. DGAF o structura cu o calificare modesta , acest lucru fiind mai vizibil in viitor prin numarul foarte mare de acte intocmite invalidate in instanta si de numarul din ce in ce mai mare de plangeri penale.
Postat 18 Martie 2015, 13:28 de geoni
?
N-ar fi mai simplu ca agenții economici să respecte legislația la sânge? Atunci nu ar mai conta câte controale se fac, nu s-ar mai confisca marfa, etc.
Postat 18 Martie 2015, 10:44 de TDS
atat pot, atat fac...
trebuie sa traiasca si ei...pentru a te lupta cu evaziunea e nevoie de oameni pregatiti, nu de fosti politisti care nu au citi in viata lro codul fiscal. pe tanti frizerita e usor sa o sperii, la perchizitionat ospatarite le place lor,nu au ei nici o treaba cu preventia, ei dau amenzi la cei mici, la tanti cu usturoiul in piata.
Postat 18 Martie 2015, 10:37 de Florin25
gluma
DRAF este o alta gluma proasta a statului.Intr-o lume in care zilnic apar informatii despre mite,fraude de MILIOANE de euro,vajnicii inspectori ai institutiei amintite,sant interesati de bacsisul primit de nea'Nelu frizeru,si tanti Neli chelnerita.Si pentru asta sant dotati cu masini,armament si munitie de razboi,pentru a putea nimici pe 'marii evazionisti' din cauza carora o duc romanii prost.Nu stiu de ce se mira cineva de amenzile aberante,deplasarile de la Oradea la Bistrita sau Borsa Maramures pentru a controla pormoneul si sutienul unei ospatare dintr-o crasma de cartier costa....
Postat 18 Martie 2015, 09:29 de dyno
Dreptate pentru catei ca dulaii si-o fac ei !!!
Ca noi la nimeni !!! Anti faruda pentru pietari si buticari !! Marii evazionisti nu platesc si-i poarta ani de zile prin procese (ca au de unde si au spatele acoperit , ca doar sunt prin parlament) asa ca ii mai usor sa calci cateii ca dulaii te si musca ! la noi totul e circ pe spatele celor ce muncesc intr-un fel sau altul, nimic normal. O afacere cu 2-3 angajati e una de subzinstenta si nu una care sa genereze porofituri uriase. Acolo merg ciumatii ca astia nu au pe nimeni, numai pe Dumnezeu !!!! Asa sa le dea Dumnezeu pe cum lucreaza ei !!
Postat 18 Martie 2015, 09:05 de scortosul
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON