URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
09 Septembrie 2013, 09:29

Bătrâneţe, boală grea: Deşi suferă de afecţiuni ce o ţin imobilizată, o orădeancă de 73 de ani nu primeşte pensie de handicap

Bătrâneţe, boală grea: Deşi suferă de afecţiuni ce o ţin imobilizată, o orădeancă de 73 de ani nu primeşte pensie de handicap CONDAMNATĂ ACASĂ. Pe când alte femei de vârsta ei se bucură de nepoţi, Elisabeta Seserman n-are motive să zâmbească. Locuieşte singură într-o casă cu o singură cameră, încălzită cu lemne, şi se bazează pe vecine sau prietene să vină să-i gătească şi să o schimbe...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În urmă cu trei ani, o orădeancă în scaun cu rotile venea la sediul redacţiei BIHOREANUL adusă de o vecină. Nu voia nici să se plângă, nici să ceară ajutor. Umilă şi recunoscătoare, dorea doar să mulţumească asistentelor de la fundaţia Hospice Emanuel, care îi îngrijeau soţul bolnav de cancer în fază terminală şi imobilizat la pat.

Rămasă singură la bătrâneţe, Erzsi plânge de câte ori îşi aduce aminte de bunătatea ONG-ului care a sprijinit-o fără a primi nimic în schimb. Mai ales acum, când, deşi abia se mai poate mişca din cauza bolilor, autorităţile i-au refuzat dosarul pentru încadrarea în grad de handicap.

Bătrâneţe în lacrimi

Să te ferească Dumnezeu să ajungi bătrân şi singur! Aşa se vaită în fiecare zi, la cei 73 de ani, Elisabeta Seserman. Deşi locuieşte pe strada Primăriei, n-a mai văzut-o de multă vreme; nici vorbă să poată ieşi la o plimbare. A rămas singură în urmă cu aproape trei ani, când soţul ei a murit de cancer la prostată, după o lungă suferinţă dusă la pat, iar copii n-a putut avea.

"M-am născut în Arad, însă am rămas orfană de mică şi m-a adus un unchi la el, la Oradea. După ce m-am căsătorit am mai muncit pe ici, pe colo, dar n-am vechime pe cartea de muncă. Soţul a fost şef de echipă la Metalica, aşa că eu mai mult am avut grijă de casă", povesteşte Erszi.

Şi înainte de moartea soţului, femeia abia se putea mişca prin casă din cauza unei coxartroze bilaterale, o afecţiune care i-a distrus ambele şolduri. De proteză, nici nu poate fi vorba. "E scumpă operaţia şi mi-a spus medicul că e posibil să nu mă mai trezesc, căci am probleme şi cu inima. I-am zis: dacă sigur mor, să mă opereze...", zice cu lacrimi în ochi bătrânica.

Tot în jos...

De unde atâta amărăciune? Dacă atunci când soţul ei era grav bolnav, asistentele de la Hospice Emanuel, o asociaţie specializată pe îngrijirea bolnavilor de cancer în fază terminală, o ajutau mereu, ba chiar i-au împrumutat un scaun cu rotile, cu care putea să mai iasă din casă, acum Erzsi a rămas fără niciun ajutor. "Dacă scap ceva, pe jos rămâne. Nu pot să-mi fierb o oală de mâncare şi abia mă mai duc la toaletă", se plânge femeia.

Pe lângă coxartroza bilaterală, bătrâna suferă şi de gonartroză, o boală degenerativă, care-i afectează genunchii şi, din cauza unei alte afecţiuni, tromboflebită, picioarele-i sunt practic negre în mai multe locuri. "Am şi cistită şi probleme cu inima. Ultima oară când am fost la doctor mi-am plătit ambulanţă privată, că altfel nu mă pot deplasa. Mi-a spus că am atâtea boli că ar ajunge la 10 oameni".

Erzsi trăieşte din 550 de lei, pensia de urmaş după soţul ei, iar alt venit n-are. Cum nu mai poate să-şi facă nimic singură, a cerut ajutor statului. "Am o nepoată îndepărtată, dar nu stă în Oradea. Mai sună din când în când, dar are şi ea ale ei, n-are vreme de mine", povesteşte orădeanca.

Vârsta-i de vină

După ce, ajutată de prieteni, a reuşit să-şi întocmească dosarul pentru încadrarea în grad de handicap, Elisabeta a fost vizitată acasă de doi reprezentanţi ai Comisiei de specialitate din subordinea Direcţiei de Asistenţă Socială (DGASPC Bihor). Nu prea omenoşi. "Mi-au reproşat că m-au sunat de două ori şi n-am răspuns. Apoi, dacă nu sunt lângă telefon, nici n-am cum să ajung repede la el...", zice femeia.

Dar nu de acest lucru se plânge Erzsi, ci de felul în care s-a desfăşurat aşa numita "evaluare complexă" la domiciliu. "Ştiţi cum se uitau la mine? Ca la o zdreanţă. Nu s-au prezentat, n-au vrut să vadă că nu mă pot mişca, nici să vadă cum îmi arată picioarele. Doar doamna mi-a zis că aş putea plăti oameni să-mi aducă lemne în casă, să-mi facă mâncare şi cumpărături...", spune revoltată bătrâna, care, din puţinii bani, abia se ajunge cu medicamentele, cheltuielile curente şi cu lemnele pentru iarnă.

Cert e că dosarul Elisabetei Seserman, întocmit cu multe eforturi, a fost respins la sfârşitul lunii iulie pe motiv că afecţiunile acesteia "nu se încadrează în criteriile medicopsihosociale" aprobate de Ordinul comun al ministerelor Muncii şi Sănătăţii, care stabileşte exact condiţiile de încadrare în grad de handicap. Printre acestea nu se numără, însă, nici coxartroza şi nici gonartroza, căci acestea "sunt boli degenerative care apar odată cu vârsta".

Chiar şi aşa, orădeanca a contestat decizia la Comisia Superioară de Evaluare a Persoanelor Adulte cu Handicap. Cel mai probabil, însă, răspunsul va fi acelaşi. Şi anume că suferinţa ei este - nu-i aşa? - doar povara bătrâneţii. Şi, evident, statul nu are treabă cu asta. Dar, atunci, cine?

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Despre dosare .
Oare cum explica cele care acorda ajutor de handicap, unor personae cu varste peste 75 ani, cu pensii de limita de varsta de peste 1.500 roni si cu presupuse handicapuri:fie ca poarta ochelari sau baston? Probabil ca aceste asa zise handicapuri sunt pe alte liste. La fel cum sunt si pensionarile pe caz de boala ale unor personae ce lucreaza in Franta sau Germania, unde odata trecuta granita, devin sanatoase, prin schimbarea mediului!Se mai fac si pensionari pe caz de boala, celor in pericol de disponibilizare, dar....."o mana spala pe alta", ca asa e la noi, suntem "tara tuturor posibilitatilor", a tuturor escrocilor!
Postat 10 Septembrie 2013, 09:05 de Victoria P
BATRANETEA..
Off Doamne le as dori acelor angajati care au fost la d-na acasa sa ajunga sa traiasca ca si d-na Erzsi cu toate durerile ei si cu acei putini bani,daca si ar permite sa mai plateasca pe cineva sa i ajute din 550 lei si sa manance 1 luna si sa si plateasca toate cheltuielile inclusiv medicamentele. Ar fi un teste al rezistentei pentru acesti angajati scarbosiu care se uita la oamenii bolnavi ca si la niste zdrente.
Postat 09 Septembrie 2013, 20:58 de Dana
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON