URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
23 August 2016, 07:42

Şoferi, puneţi frână! Primăria Oradea vrea să-i convingă pe şoferi să circule în centru pe jos, aşa că a desfiinţat locuri de parcare şi a lăsat cale liberă pietonilor (FOTO)

Şoferi, puneţi frână! Primăria Oradea vrea să-i convingă pe şoferi să circule în centru pe jos, aşa că a desfiinţat locuri de parcare şi a lăsat cale liberă pietonilor (FOTO) CU OCHII ÎN PATRU. În Piaţa Unirii, atât şoferii, cât şi pietonii trebuie să deschidă bine ochii, dacă vor să nu devină victime ale unor accidente. Ca să nu "fircălească" piatra cubică, Primăria nu a trasat nicio trecere de pietoni, ci a montat doar indicatoare care arată pe unde pot trece aceştia. Indicatoare pe care prea puţini le bagă în seamă...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

De o săptămână, Primăria a dat liber la trafic prin centrul Oradiei, deschizând circulaţiei rutiere strada Independenţei şi podul Sfântul Ladislau. Au venit "la pachet" şi noi reguli de circulaţie, care însă îi cam încurcă şi pe şoferi, şi pe pietoni!

În zona centrală nu există niciun semafor, iar "zebrele" desenate pe şosea sunt şi ele rare. Astfel, pietonii traversează hai-hui, spre exasperarea şoferilor, care mai trebuie să fie atenţi şi la noile reguli de prioritate ori de sens unic. Edilii spun, însă, că aceste încurcături din trafic nu sunt deloc întâmplătoare. Ba chiar fac parte dintr-un plan...

Schimbări de direcţie

Circulaţia rutieră pe strada Independenţei şi pe podul Sfântul Ladislau a fost deschisă lunea trecută. În mare, noile reguli sunt cele de dinaintea lucrărilor de reamenajare a Pieţei Unirii şi de reabilitare a podului. Pe pod se circulă în ambele sensuri (numai că spre Teatru se poate merge exclusiv venind dinspre parcul 1 Deecembrie, nu şi dinspre Avram Iancu, cum era înainte de reabilitarea Pieţei Unirii), strada Independenţei şi-a păstrat sensul unic spre Primărie, la fel cum străzile Iuliu Maniu şi Traian Moşoiu au acum doar o direcţie de mers, spre Parcul 1 Decembrie.

Schimbări de sens s-au făcut pe strada Mihai Viteazul: şoferii care vin dinspre Facultatea de Medicină nu mai au voie să facă stânga pe lângă fostul magazin Făt Frumos. Pe această stradă circulă doar maşinile care trec prin faţa sinagogii ortodoxe şi merg înainte ori cele care vin dinspre Traian Moşoiu şi virează la stânga. De altfel, aceasta este acum unica rută prin care cei care vin din zona Universităţii pot ajunge în faţa Primăriei sau pe podul Ladislau.

O schimbare de direcţie s-a făcut şi în Piaţa Rahovei: maşinile pot veni doar dinspre Sulyok Istvan spre strada Primăriei, pe lângă restaurantul Queens, nu invers, cum circulau până acum.

Atenţie la prioritate!

Cele mai multe modificări vizează priorităţile din trafic. Pe strada Independenţei, care după montarea uriaşilor stâlpi negri dintre liniile de tramvai a rămas cu o singură bandă rutieră, şoferii pierd prioritatea când ajung la intersecţia cu Podul Ladislau. După ce trec de aceasta au de ales: fie se încadrează pe partea dreaptă şi merg înainte, spre Bancpost, fie pe una din cele două benzi ce virează prin faţa Primăriei, unde se intersectează cu şoferii care vin dinspre Tudor Vladimirescu. Aici, aceştia au un indicator de "cedează trecerea", astfel că prioritate au şoferii care vin dinspre pod, respectiv Independenţei.

În continuarea parcursului prin Piaţa Unirii, şoferii mai pot vira dreapta, pe strada Primăriei, sau o pot lua înainte, pentru a ieşi din piaţă la intersecţia Iuliu Maniu - Avram Iancu - Traian Moşoiu. În viitor, vor mai putea vira dreapta şi pe strada Episcop Mihai Pavel, deocamdată în lucru.

Nici la intersecţia cu Podul Ladislau, nici la ieşirea din Piaţa Unirii nu există vreun semafor funcţional, astfel că, la orele cu trafic mai intens, şoferii care trebuie să cedeze trecerea pot sta mult şi bine până să înainteze. Iar când nu mai au maşini cărora să le dea prioritate, prin faţă le pot apărea pietoni, care la rândul lor nu au niciun semafor.

Mai mult, şi trecerile de pietoni marcate sunt rare. Pe dalele din Piaţa Unirii nu a fost desenată nicio "zebră", ci au fost doar montate indicatoare. Numai că pietonii nu ţin cont de ele, ci trec pe unde poftesc, făcând slalom printre maşini...

Mai bine pe jos...

Şi mai exasperant pentru şoferi e faptul că un loc de parcare în centru a devenit raritate. Cum parcarea de pe strada Independenţei este încă în lucru, iar pe porţiunea cuprinsă între Podul Ladislau şi Primărie zonele de oprire au fost desfiinţate, şoferii găsesc cu greu un loc de parcare în zonă. Iar "fenomenul" e în extindere! Săptămâna trecută, mai multe locuri de parcare din faţa fostei Policlinici Mari şi a Şcolii Oltea Doamna au fost şterse, pentru a le oferi pietonilor trotuare mai generoase.

Mircea Mălan, viceprimar OradeaViceprimarul Mircea Mălan (foto) susţine că încurcăturile nu sunt întâmplătoare. "Într-adevăr, este o problemă cu lipsa locurilor de parcare, dar care se va rezolva odată ce lucrările pe Independenţei vor fi finalizate. Însă dorinţa noastră este tocmai aceasta: să descurajăm traficul în centru". Altfel spus, şoferii sunt intenţionat încurcaţi, ca să prefere să meargă pe alte rute sau pe jos.

În schimb, edilii recunosc deja că ar putea repune în funcţiune câteva semafoare în Piaţa Unirii. Vor lua însă o decizie abia la toamnă, după ce orădenii se vor întoarce din concedii, iar elevii vor începe şcoala. Reveniri care sigur se vor simţi - şi nu plăcut - în trafic...


VOCEA STRĂZII

Ce părere aveţi despre noile reguli de trafic din centrul Oradiei? Ce schimbări credeţi că ar trebui făcute?

Eu cred că sunt necesare semafoare la trecerile pentru pietoni, iar dacă nu, măcar nişte „bumpere” (n.r. denivelări în asfalt) în faţa acestor treceri.

Naty Orszag

Ar trebui atenţie pe malul drept al Crişului, între podurile Intelectualilor şi cel din centru. Este imposibilă circulaţia pietonilor sau plimbarea cu cărucioare.

Katalin Boros

O decizie ineptă pe strada Mihai Viteazul. Trebuia lăsată cu sensul de mers spre Traian Moşoiu sau chiar cu dublu sens, că nu încurca deloc.

Marian Vîrf

În faţa Primăriei şi la ieşire din Piaţa Unirii pe Traian Moşoiu se gâtuie traficul, ar trebui găsită o soluţie. În rest, mi se pare că este în regulă.

Alex Bere

Eu cred că vechile semafoare ar fi bune în tot centrul oraşului. Eventual ar putea fi programate cu un timp mai scurt de aşteptare.

Ioana Prodan

Circulaţie în ambele sensuri pe Mihai Viteazul şi semafor la intersecţia cu Independenţei. Altfel şoferii nu apucă să facă stânga niciodată.

Valeriu Domuţa

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Semafoare
Nu lipsa semafoarelor e problema în centru, ci lipsa de educație rutieră/civică a pietonilor care trec non-stop pe trecerile de pietoni fără să se gândească o secundă că încurcă traficul. Mare brânză ar fi să se adune mai mulți și apoi să treacă toți, în loc să treacă fiecare cum și când îi tună că doar - deh! - e dreptul lui, nu? Na, nu-i bai, o să pună semafoare și s-o rezolva problema. Referitor la lipsa locurilor de parcare în centru: da, bine ar fi să dispară toate însă trebuie să fie finalizată parcarea aia de lângă sinagogă. Tot așa în capătul celălalt al centrului, lângă poliția pașapoarte/buletine, unde toată lumea se aruncă să parcheze - pe interzis - pe singurul loc destinat persoanelor cu handicap, chiar în colț, în loc să facă un pustiu de bine și să intre în parcarea cea nouă, etajată, unde cel puțin 300 de locuri sunt libere mai tot timpul.
Postat 23 August 2016, 10:53 de Shogun
cz????
Am crezut ca esti perfect tov.Tds,dar m-am inselat amarnic in tine. ATIT
Postat 23 August 2016, 10:02 de tepes
EGALITATE, DAR NU PENTRU CATEI
In Piata Unirii exista o statie taxi de patru locuri! De regula sunt cinci-sase taxiuri parcate ( efectul: blocarea statiei de autobuz ). Ce zici, madam consilier PNL Dulca ? E bine ? E corect ? Eu zic cz nu !
Postat 23 August 2016, 08:38 de TDS
puterea exemplului!
Daca asa sta treaba, astept ca si angajatii primariei sa vina toti, de la portar la primar pe jos la serviciu! Sa se desfiinteze si parcarile din curtea primariei cu exceptia unui singur loc pt masinia de serviciu a primarului dar si aia sa fie folosita doar in cazul unor deplasari in afara orasului. Ce zici, se poate Malane?
Postat 23 August 2016, 08:08 de User anonimizat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON