URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
17 Decembrie 2016, 12:41

Plata sau casa? Restanţierii la facturile de utilităţi pot fi executaţi silit, fără să se mai apere în faţa judecătorilor

Plata sau casa? Restanţierii la facturile de utilităţi pot fi executaţi silit, fără să se mai apere în faţa judecătorilor PLĂTIŢI MAI REPEDE! Pe lângă simplificarea procedurii de executare silită a datornicilor, noua formă a legii privind serviciile comunitare de utilităţi publice aduce şi o altă modificare importantă: scurtarea termenului scadent al facturilor de utilităţi. Până acum, acestea trebuiau plătite în 15 zile lucrătoare de la comunicarea lor, ceea ce însemna aproximativ 30 de zile de la emiterea lor. De acum, însă, ele sunt scadente în 15 zile calendaristice de la emitere
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Aveţi restanţe la factura de apă, încălzire sau gunoi? Plătiţi-le rapid, altfel vă puteţi trezi executaţi silit!

Legea serviciilor comunitare de utilităţi publice a fost modificată, aşa că de-acum înainte facturile aferente acestor servicii sunt considerate titluri executorii, ceea ce înseamnă că neplata lor poate duce automat la executare, fără a mai fi necesar un proces în instanţă pentru acest demers.

Fără apărare

Legea nr. 225/2016, care completează şi modifică Legea serviciilor comunitare de utilităţi publice nr. 51/2006, a intrat în vigoare la finalul lunii noiembrie, odată cu publicarea ei în Monitorul Oficial. Modificările nu sunt multe, însă îi vizează pe toţi clienţii, persoane fizice sau juridice, ai societăţilor de utilităţi publice: de alimentare cu apă, de canalizare, de termoficare şi de salubritate. Acum, legea prevede că "factura emisă pentru serviciile de utilităţi publice constituie titlu executoriu". Asta înseamnă că restanţierii pot fi executaţi silit fără a mai avea şansa să se apere în faţa judecătorilor.

Până acum, ca să-şi recupereze banii de la datornici, o societate de servicii de utilităţi publice trebuia să deschidă un proces în instanţă, la finalul căruia, dacă judecătorul constata că într-adevăr datoria există şi trebuie plătită, admitea cererea şi emitea un titlu executoriu. În baza acestei hotărâri, societatea se adresa unui executor judecătoresc, care la rândul său trebuia să obţină tot de la un judecător încuviinţarea executării şi abia apoi putea începe recuperarea datoriei. Întregul demers putea dura chiar şi ani de zile...

Mai rapid

Graţie noii legi, societăţile au scăpat de procesele contra datornicilor. "Titlul executoriu este direct factura. Astfel, nu mai este necesar un proces, ci societatea se adresează direct unui executor judecătoresc", explică executorul Andrei Beiuşan. În continuare, executorul va trebui să obţină în instanţă încuviinţarea executării silite, care este de fapt recunoaşterea datoriei existente, însă această procedură este una simplă şi scurtă. "După ce a obţinut încheierea judecătorească pentru încuviinţare, executorul poate demara executarea silită", arată Beiuşan. Asta înseamnă că poate pune poprire pe contul bancar al datornicului sau chiar să-i scoată la vânzare proprietăţile.

Dacă în cazul datornicilor persoane fizice recuperarea creanţelor pare simplă, situaţia se complică atunci când vine vorba de asociaţiile de proprietari, care în majoritatea oraşelor sunt cei mai mari datornici la societăţile de servicii comunitare. De cele mai multe ori fără imobile în proprietate şi fără bani în conturi, întrucât încasează banii în numerar de la locatari, asociaţiile vor fi executate silit degeaba.

Ruşinarea, cel mai bun executor

Julianna Pănoiu, directorul economic al Companiei de Apă OradeaReprezentanţii societăţilor de utilităţi publice din Oradea salută noua lege. "Această modificare legislativă este utilă, ne scuteşte de procese", spune Julianna Pănoiu (foto), directorul economic al Companiei de Apă Oradea. Însă, precizează aceasta, CAO nu are probleme deosebite la încasările de facturi. "Avem puţine asociaţii cu debite mai mari de 2-3 luni, iar când se întâmplă asta, afişăm un anunţ în aceste blocuri, ca să ştie şi locatarii. De regulă, urmarea este că asociaţia plăteşte", explică Pănoiu.

Aceeaşi tactică o aplică şi conducerea RER Ecologic Service, operatorul licenţiat de salubritate din municipiu. "Am avut câteva asociaţii cu datorii mari, iar luna trecută am decis să tipărim flyere pe care le-am pus în fiecare căsuţă poştală din aceste asociaţii şi prin care am informat locuitorii despre datorii. Ulterior, asociaţiile au plătit", spune Zoltán Pálhegyi, director general economic-marketing în cadrul RER Ecologic Service Oradea.

Când această metodă nu se va mai dovedi suficientă, cu siguranţă societăţile vor găsi rapid executorii care să-i facă pe datornici să plătească...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
toti ne executa!!!!!!!!!!!
.....de bine de rau ai, nai bani, faci rost si platesti facturile, ma refer la oamenii de bun simt, pentru ca statul nu iarta, te penalizeaza. Da vine o vreme când nu ai apa calda si caldura, nu numai in ajun de craciun, astai o nenorocire la care se gândesc doar pesimistii dar, din pacate ne loveste sau, nea lovit pe mai multi in ajunul acesta si, ce sa vezi, nu putem executa pe nimeni, nu putem penaliza pe nimeni, stam ca prostii pe frig si fara apa calda. Brava tara, brav conducator. In curând vor veni dupa noi cu arcanu....asa ne trebe
Postat 27 Decembrie 2016, 13:17 de FLORIN64
Ignoranta la oradeni.
Executorul judecatoresc nu poate sa faca ordine de capul lui, trebuie sa aiba chiar si formal incuvintarea instantei. Asa ca se poate contesta daca nu e corect calculul, asa cum se intampla cam des, ca nu e tara lui Papura Voda.
Postat 18 Decembrie 2016, 13:17 de WinDos
Mărimea are o valoare relativă
Suma datoriilor către CAO a primelor zece Asociaţii cu restanţe este de 330.000 de lei. În scimb, S.C. GCLPS Sânmartin are datorii de 2.660.000 de lei (mai veci de doi ani), Electrocentrale are datorii de 1.670.000 de lei, Termoficare are datorii de 391.000 de lei (de asemenea mai vechi de doi ani). Ţeapa dată de C.L. Oradea, sub îndrumarea atentă şi nemijlocită a hienei administrative, pe numele ei din buletin, Bolojan Ilie Gavril, prin intrarea în insolvenţă şi probabil şi în faliment a Termoficării este mai mare decât suma datoriilor (mai mici de trei luni) a primelor zece Asociaţii de Proprietari! Domnule Mureşan, în calitate de Director Comercial, să înţeleg că îi veţi executa silit (şi) pe primii zece restanţieri din rândul societăţilor comerciale (persoanelor juridice)? Aşteptăm un comunicat oficial în acest sens! Şi FAPTE! Sau acum veţi uza de lipsa numirii oficiale în respectiva funcţie? P.S. N-ar fi rău ca în acest demers să o implicaţi şi pe consiliera cu greutate, doamna Rodica Ungur. Aşa, îi púteţi eventual testa utilitatea, sau să stabiliţi definitiv dacă nu cumva e cazul să rămână în Ţara Sfântă pentru o veşnică specializare. Până acum era specialistă în „scăderi din debit”. Acum, în bârfe.
Postat 17 Decembrie 2016, 20:37 de eutanasiu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON