URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
26 Octombrie 2013, 12:49

Eco Merită! Cea mai mare livadă de mere ecologice din România este la Cheresig (FOTO)

Eco Merită! Cea mai mare livadă de mere ecologice din România este la Cheresig (FOTO) SOI BUN. Pe zeci de şiruri, livada de meri de la Cheresig are opt soiuri de fructe, mai puţin cunoscute consumatorilor de rând, precum Remo, Reglindis, Pinova şi Florina, perfecte pentru o livadă ecologică, întrucât sunt rezistente la boli şi dăunători
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Considerat regele fructelor, mărul e unul din cele mai lăudate poame ale pământului. Vindecător în bolile de stomac, migrene, dureri de ficat şi de splină, este cu atât mai bun dacă n-a fost atins niciodată de chimicale. Logic, în aceste condiţii ar trebui să fie şi mai căutat.

Pe asta şi mizează orădeanul Constantin Demian, administratorul singurei livezi de mere ecologice din Bihor şi cea mai mare din ţară. Zilnic, livada sa din Cheresig scoate la vânzare lăzi uriaşe cu mere "curate" ca-n vremea bunicilor, plus câte o tonă de suc la fel de natural.

Mere cu diplomă

Livada de la Cheresig se întinde pe 20 de hectare şi a fost plantată în 2006 de un bihorean, Teodor Ianc, în parte cu fonduri europene. Anul trecut, afacerea a fost cumpărată de Constantin Demian, patronul unei firme de construcţii, care a obţinut astă-vară, în iulie, certificarea ei ca livadă ecologică. "Demersul de certificare presupune că trei ani de zile se iau continuu probe de sol şi de fructe", explică Demian.

01 demian.jpgActul primit de la Ecoinspect, organismul românesc care verifică agricultorii ecologici, garantează că fiecare măr din livada de la Cheresig este 100% natural, exact ca-n vârf de munte. De altfel, aici se foloseşte ca îngrăşământ doar gunoi de grajd sau dolomită, iar insecticidele sunt acceptate doar dacă au fost făcute din extract de plante. "Avantajul se vede cu ochiul liber: livada e vie, plină de insecte şi de păsări", spune administratorul (foto).

În această toamnă, depozitele frigorifice ale livezii sunt pline-ochi cu fructe. A fost un an îmbelşugat, iar întreprinzătorul se aşteaptă ca la finalul sezonului recolta să se ridice la cel puţin 300 de tone.

Ferit de fermentare

Când a cumpărat livada, Demian a dotat-o şi cu o instalaţie pentru producţia de suc de mere care, la rându-i, este certificată ecologic. Procesul e relativ simplu: merele spălate şi sortate sunt măcinate, iar apoi puse într-o presă unde sunt zdrobite prin presiunea apei. Sucul astfel obţinut ajunge într-un pasteurizator, unde e încălzit la 85 de grade vreme de 10 minute, pentru a fi curăţat de bacterii, iar apoi este introdus în aşa-numitele bag-in-box, nişte pungi speciale dotate cu robinet, care nu permit sucului să intre în contact cu aerul, drept urmare nu are cum să fermenteze. "Nedesfăcut, sucul are o valabilitate de un an. De la desfacere, o lună", explică Demian.

Sucul Merita Bio, care nu vede nici urmă de zahăr, conservanţi, arome ori apă, se găseşte în numeroase magazine din Oradea şi, încet-încet, oamenii îi prind gustul. "Consumatorii încep să se gândească că au nevoie de produse naturale", spune Demian.

Suc româno-polonez

Pe lângă suc, în livada de la Cheresig se vând şi mere în lăzi, însă doar pentru firme. "Pieţarii au cumpărat anul trecut, când le-am livrat noi direct în piaţă. Aici nu vine niciunul să ia. Pe ei îi interesează strict banii, nu ecologia", spune administratorul livezii. Aşa că a şi renunţat să fugă după comercianţii din pieţe şi preferă să vândă doar celor care îi caută anume fructele sănătoase şi naturale.

Culmea este că ajunge să vândă merele eco unor firme din Polonia care le cumpără pentru a face... suc natural. "Eu nu am capacitatea de producţie atât de mare încât să le pot procesa pe toate, aşa că prefer să le vând şi ca atare", zice Demian. Muşterii sunt destui, căci marfă ca a lui nu prea mai are nimeni...


ECO-FERMIERII
Subvenţii sunt, doritori prea puţini

La mare modă în Europa, printre bihoreni agricultura ecologică prinde greu. Asta deşi prin Fondul European de Garantare Agricolă agricultorii eco pot primi subvenţii în perioada de conversie, adică de trecere de la agricultura convenţională la cea ecologică. Anul trecut, 112 fermieri din judeţ au depus cereri pentru a primi asemenea stipendii, însă anul acesta au înaintat hârtiile la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură Bihor doar 6.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
D
Poate se documenteaza si ziarul Bihoreanul inainte sa publice titluri gen `Cea mai mare ... ` , exista altele mai mari ... Felicitari domnule Demian pentru realizari 1
Postat 27 Februarie 2014, 13:59 de M
bio?
domnu Sandu, inainte sa afirmi prostii documenteaza-ta; sunt soiuri de mere care nu necesitata tratamente, ele fiind special selectate cand s-a creat plantatia ;sunt 8 soiuri de care n-ai auzit probabil deorace nu sunt mere de consum obisnuite , avantajul fiind ca dau o productie buna si in conditii vitrege de vreme , intradevar un mar precum golden , ionatan, sau idared nu este optinut in livezi intensive fara stropiri, dar cum spuneam exista soiuri rezistente si care se produc fara stropiri, va invitam la Cheresig sa va convingeti de procesul de prouctie;
Postat 11 Ianuarie 2014, 14:37 de meritabio
BIO ???
NU EXISTA MERE BIO !!!!!! CHIAR CREDETI CA TOATA LUMEA ESTE TAMPITA ?????? CATE STROPIRI A FACUT ????? FARA STROPIRI NU EXISTA MERE !!!! DECI ??? CUM ESTE BIO ???
Postat 04 Noiembrie 2013, 11:10 de sandu
Insecte sunt mereu pe mere ca le place sucul vere
Cand musti din mar sare viermele si striga: sunt fluture in eco-liga !
Postat 26 Octombrie 2013, 15:10 de Mereu mere si o bere
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON