URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
10 Septembrie 2016, 11:31

Poftiţi la teatru! Ediţia 2016 a Festivalului de Teatru Scurt aduce orădenilor spectacole puse în scenă de regizori prestigioşi

Poftiţi la teatru! Ediţia 2016 a Festivalului de Teatru Scurt aduce orădenilor spectacole puse în scenă de regizori prestigioşi BRAVUL SOLDAT SVEJK. Unul dintre spectacolele incluse în Festival este "Svejk", o dramatizare regizată de Alexandru Dabija după faimosul roman "Peripeţiile bravului soldat Svejk" al lui Jaroslav Hasek, soldatul tolomac fiind jucat de o vedetă în vogă, Pavel Bartoş
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ca în fiecare an, Teatrul Regina Maria îşi începe noua stagiune cu Festivalul de Teatru Scurt, unul dintre cele mai longevive evenimente culturale ale Oradiei, ajuns acum la ediţia a XXII-a.

Între 25 septembrie şi 2 octombrie, publicului orădean îi sunt oferite 19 spectacole pe toate gusturile, semnate de regizori precum Victor Ioan Frunză, Alexandru Dabija şi Bobi Pricop, şi având în distribuţie actori apreciaţi, cum ar fi Dorina Lazăr, Pavel Bartoş şi Emilian Oprea.

Cea dintâi premieră

Selecţionerul actualei ediţii a Festivalului a fost criticul Doru Mareş, care a ales 16 producţii de teatru scurt, într-un singur act, pentru secţiunea concurs. În plus, conducerea teatrului orădean a programat şi trei spectacole "mari", în cel puţin două acte, între care unul propriu - "Domnul Jurdan", realizat după "Burghezul Gentilom" al lui Moliere, dar şi după "Jurdain cel Scrântit" al lui Bulgakov, în direcţia de scenă a reputatului Victor Ioan Frunză, autor a peste 200 de producţii, cu care a câştigat mai bine de 50 de premii naţionale şi internaţionale.

De altfel, Frunză a semnat regia şi pentru un alt spectacol din Festival, "A douăsprezecea noapte", după comedia cu acelaşi nume a lui Shakespeare, produs la Teatrul Metropolis din Bucureşti, din distribuţia acestuia făcând parte, între alţii, Diana Cavallioti, Alexandru Pavel, George Costin şi Andrei Huţuleac.

Vârful aisbergului

A treia producţie mare poartă semnătura unui alt regizor de renume, Alexandru Dabija, care aduce la Oradea spectacolul "Svejk", produs la Teatrul Odeon din Bucureşti şi inspirat din peripeţiile naivului personaj creat de romancierul ceh Jaroslav Hasek, capete de afiş fiind Pavel Bartoş, Dorina Lazăr şi Alexandru Papadopol.

Spre deosebire de acestea, majoritatea celorlalte spectacole înscrise în competiţia FTS 2016 sunt bazate pe texte contemporane. Din această categorie face parte, de pildă, "Vârful aisbergului", de Antonio Tabares, regizat de Theodor Cristian Popescu la Teatrul Ioan Slavici din Arad. Povestea e şi ea modernă: trei angajaţi ai unei multinaţionale se sinucid, iar o reprezentantă a companiei trimisă să investigheze situaţia descoperă o atmosferă de lucru supraîncărcată, în care persoanele nu contează, ci doar rezultatele muncii lor. 

Iluzii şi întâmplări

Orădenii vor putea vedea şi două spectacole ale tânărului Bobi Pricop, care a montat anul trecut pe scena Teatrului Regina Maria "Uciderea ritualică a lui Gorge Mastromas", cu Richard Balint protagonist, rol pentru care a şi primit o nominalizare la Premiile UNITER. De data aceasta, Pricop vine cu "Iluzii", spectacol produs la Teatrul Naţional Marin Sorescu din Craiova, o poveste despre destinul a două cupluri aflate în amurgul existenţei. "Cei patru prieteni vorbesc despre iubire, adevăruri şi minciuni, iluzii şi dorinţe nemărturisite, vise netrăite sau frânte", se arată în prezentarea producţiei.

Tot în regia lui Bobi Pricop va fi reprezentat spectacolul "O întâmplare ciudată cu un câine în miezul nopţii", după un bestseller de Mark Haddon, vândut în peste 6 milioane de exemplare şi distins cu 17 premii literare. Piesa, descrisă ca fiind o îmbinare între comedie şi dramă, prezintă povestea unui adolescent cu sindromul Asperger, tulburare din spectrul autismului, care porneşte într-o aventură pentru a desluşi cine l-a ucis pe câinele Wellington. Din distribuţie fac parte, între alţii, Ciprian Nicula şi Emilian Oprea, cel care acum doi ani l-a portretizat pe procurorul Cristian Panait în filmul "De ce eu?".

Ofertă bogată

În ultima săptămână a lunii, iubitorii teatrului vor putea vedea pe scenele orădene şi spectacolele "Agamemnon", regia Andrei Măjeri (Teatrul Naţional Cluj-Napoca), "Albastru. Galben. Roşu", de Radu Macrinici (Teatrul din Baia Mare), "Aniversarea", regia Erwin Şimşensohn (Botoşani), "Autobahn", regia Laura Moldovan (Satu Mare), "Cartea bătrânilor", regia Mihaela Panainte (Teatrul Maghiar din Cluj-Napoca), "De fapt, e frumos", de Volker Schmidt (Teatrul German din Timişoara), "Ich bin Ofelia", regia Sorin Militaru (Bacău), "Obsesii", în regia lui Yannis Paraskevopoulos (ARCUB Bucureşti), "Prah", regia Matei Varodi (Piteşti) şi "Trilogia belgrădeană", regia Erwin Şimşensohn (Galaţi).

În cadrul secţiunii concurs va fi jucat şi un spectacol al Teatrului Csokonai din Debreţin - "Orlando", după Virginia Woolf, în regia orădencei Anca Bradu, seria reprezentaţiilor fiind închisă de "With a little help from my friends" (Teatrul Excelsior, Bucureşti), în regia lui Alexandru Mâzgăreanu, care descrie spectacolul drept un "strigăt de furie al unei generaţii", şi de încă o producţie a Teatrului Regina Maria, "În inima nopţii - Episodul Lear", inedită adaptare după Shakespeare realizată de Gavriil Pinte.

Pentru toate spectacolele din programul ediţiei 2016 a Festivalului de Teatru Scurt biletele se vor pune în vânzare zilele următoare, aşa că orădenilor nu le rămâne decât să aleagă preferatele. Apoi, să se ridice cortina!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON