URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
29 Aprilie 2017, 18:15

Piaţa cărţilor: Caravana Gaudeamus aduce la Oradea edituri de top, într-un târg amenajat în Piaţa Unirii

Piaţa cărţilor: Caravana Gaudeamus aduce la Oradea edituri de top, într-un târg amenajat în Piaţa Unirii INVITAŢIE LA LECTURĂ. Că e vorba de beletristică, psihologie, filozofie, bestseller-uri, cărţi pentru copii ori dicţionare în ediţii noi, toate vor fi aduse, multe chiar la preţuri reduse, la ediţia a IV-a a Caravanei Gaudeamus la Oradea
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În luna mai, "florarul" anului, orădenii sunt invitaţi să îmbine mirosul florilor cu cel al cărţilor. În perioada 10-14 mai, în piaţa centrală a oraşului va poposi din nou Caravana Gaudeamus, organizată de Radio România, în parteneriat cu autorităţile locale.

Şi ediţia de anul acesta se anunţă una bogată, în cadrul căreia zeci de edituri de top din ţară, precum şi unele din Oradea, vor expune spre vânzare, inclusiv la preţuri reduse, câteva dintre cele mai noi şi mai căutate volume scoase pe piaţă.

Radio pentru cărţi

De mai bine de 20 de ani, Radio România şi-a asumat organizarea, în Bucureşti, a unui târg internaţional de carte, care a devenit tot mai atractiv cu fiecare ediţie. În 2016, Târgul Internaţional Gaudeamus - Carte de Învăţătură, ţinut la Romexpo, a avut nu mai puţin de 125.000 de vizitatori, a reunit peste 300 de participanţi din ţară şi din străinătate şi a programat numeroase lansări de carte.

De mai multă vreme, decişi să promoveze cărţile şi lectura, în special printre tineri, organizatorii au hotărât să iasă şi în provincie, aşadar au iniţiat Caravana Gaudeamus, care, din 2014 încoace, ajunge anual şi la Oradea. Urmând modelul evenimentului din Bucureşti, ediţia locală a Târgului Gaudeamus a devenit tot mai cunoscută şi căutată de amatorii de lectură. Dacă la prima ediţie pavilionul expoziţional a fost vizitat de circa 15.000 de orădeni, în 2016 numărul acestora a ajuns la 17.000.

Mutare în piaţă

Ediţia de anul trecut, care s-a desfăşurat sub semnul aniversării a 150 de ani de la debutul lui Mihai Eminescu în Revista "Familia", n-a fost de succes doar prin prisma numărului de vizitatori. Cortul special amenajat în Parcul 1 Decembrie a găzduit 66 de participanţi, reuniţi în 43 de standuri, suprafaţa pavilionului fiind mărită, în premieră, la 400 mp.

Văzând că orădenii nu se feresc de carte, Radio România, în colaborare cu Primăria, prin Asociaţia pentru Promovarea Turismului în Oradea şi Regiune (APTOR), organizează în perioada 10-14 mai o nouă ediţie a târgului, care, însă, nu se va mai ţine în parc. "În premieră, anul acesta Gaudeamus Oradea se va ţine în Piaţa Unirii. Schimbarea se datorează faptului că, la ediţia precedentă, spaţiul a fost insuficient şi nu am putut răspunde tuturor solicitărilor, cât şi excelentei amplasări a pieţei, în centrul oraşului, într-un spaţiu deja tradiţional pentru evenimente", spun reprezentanţii Radio România.

Edituri de top

Aşadar, la mijloc de mai, cu câteva zile înainte ca în Piaţa Unirii să ajungă o altă caravană, dedicată gurmanzilor, şi anume Street Food Festival, orădenii sunt chemaţi în centru să-şi îmbogăţească bibliotecile şi să-şi astâmpere "foamea de lectură", descoperind cele mai noi apariţii editoriale, serii de autor şi cărţi celebre.

Organizatorii anunţă de pe acum că vor fi prezente "cele mai importante nume de pe piaţa naţională de carte şi unele dintre cele mai cunoscute edituri orădene". Cum înscrierile nu s-au terminat încă, numărul acestora nu se cunoaşte cu exactitate, însă între oaspeţi se numără cu siguranţă Humanitas, Polirom, Corint, Art, Paralela 45 (în premieră), Nemira, Trei, All, Nomina, Rao. Bestseller-urile din ultimele luni, precum şi titluri nou-nouţe, vor fi disponibile inclusiv la preţuri reduse.

De asemenea, în pavilionul expoziţional se vor găsi şi volume aduse de agenţii de difuzare a cărţilor în limbi străine, între care Okian-Pearson, Fischer International şi Centrul de Carte Sitka, precum şi importatori de muzică, ca Getmusic.ro şi Byton Music.

Cărţile se întorc acasă

Cortul Gaudeamus va putea fi vizitat de miercuri până sâmbătă (10-13 mai), între orele 10 şi 20, şi duminică, 14 mai, între orele 10 şi 15. Ca în fiecare an, organizatorii mai plănuiesc să dea premii clienţilor care se vor înscrie într-o tombolă, precum şi să o găsească pe "Miss Lectura".

Prin proiectul "Invitaţi de nota 10: Olimpicii României", Radio România şi partenerii săi vor premia patru elevi din Oradea medaliaţi la diferite discipline la olimpiade internaţionale. De asemenea, prin campania "Cărţile se întorc acasă", vizitatorii şi expozanţii sunt chemaţi să doneze diverse volume pentru constituirea unui fond de carte, care ulterior va ajunge într-o comunitate ce nu are bibliotecă.

În perioada 10-14 mai, în Piaţa Unirii se vor ţine, totodată, lansări de carte, iar organizatorii pregătesc şi câteva evenimente speciale. Deocamdată, ca finalul unei cărţi bune, acestea sunt încă învăluite în mister...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON