URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.

Noile zile ale Muzeului: A XXI-a ediţie a Zilelor Muzeului Ţării Crişurilor programează expoziţii, concerte şi... deschiderea parţială a noului sediu

Noile zile ale Muzeului: A XXI-a ediţie a Zilelor Muzeului Ţării Crişurilor programează expoziţii, concerte şi... deschiderea parţială a noului sediu PREGĂTIRI CU PAUZĂ. Începută în 2008, reabilitarea clădirii fostei garnizoane a Oradiei a fost blocată timp de şase ani în urma unui conflict între firma constructoare, Selina, şi Consiliul Judeţean. Lucrările au fost terminate, de o altă firmă, în luna aprilie a acestui an
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Revenirea la normalitate. Acest moto l-au ales organizatorii pentru ediţia a XXI-a a Zilelor Muzeului Ţării Crişurilor, întrucât luna aceasta se va deschide, chiar dacă numai parţial, noul sediu al unuia dintre cele mai bogate instituţii de profil din ţară, cu aproape 500.000 de piese.

Evenimentul include şi de data aceasta Noaptea Muzeelor, în cadrul căreia orădenii sunt chemaţi să descopere, gratis, patrimoniul cultural şi religios lăsat de înaintaşi. Cum turul va include şi înnoita clădire din strada Armatei Române, se aşteaptă ca numărul de 15.000 de vizitatori înregistrat la alte ediţii să fie depăşit...

Mai e de lucru…

Zilele Muzeului Ţării Crişurilor vor avea loc în perioada 16-21 mai şi includ programe menite să suscite orădenilor şi bihorenilor curiozitatea faţă de patrimoniul local, naţional şi internaţional. Evenimentul va debuta marți, la ora 11.30, la Palatul Baroc, cu obişnuitele speech-uri ale oficialilor, urmate de lansarea anuarelor Crisia şi Nymphaea, precum şi a mai multor cărţi semnate de specialişti ai Complexului MŢC, între care Aurel Chiriac, Sorin Şipoş şi Gabriel Moisa. Tot marți, la ora 17, vor fi vernisate două expoziţii de fotografie documentară: "Oameni şi cruci", realizată de Vasile Dorolţi, şi "Confesiuni religioase", de Remus Ţiplea.

Programul va continua joi 18 mai, când - de Ziua Internaţională a Muzeelor - va fi deschis, doar parţial şi cu expoziţii temporare, noul sediu al Muzeului Ţării Crişurilor din strada Armatei Române nr. 1. Deşi lucrările de reabilitare a clădirii fostei comenduiri a garnizoanei s-au încheiat, în clădire mai trebuie investite circa 10 milioane euro pentru mobilierul de birouri, pentru cel special de expunere, precum şi pentru transportarea obiectelor de patrimoniu şi reamenajarea peisagistică a curţii.

Scoarţe din Moldova 

Pe 18 mai, aşadar, vor fi vernisate doar cinci expoziţii temporare, nu Muzeul în sine. Este vorba despre "Imaginea lumii ţesute în lână", adusă de la Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală din Chişinău, care cuprinde covoare populare ţesute la război în secolele XVIII şi XIX, denumite "scoarţe". Colecţia este una de anvergură, piesele ce-o compun făcând parte de anul trecut din patrimoniul UNESCO.

Tot la noul sediu vor fi deschise expoziţiile "Etnographica - reprezentări grafice ale portului popular", de la Muzeul Déri din Debreţin, şi "Donaţia Iosif Fekete" din colecţia MŢC, cu lucrări ale cunoscutului sculptor care a trăit la Oradea şi a creat lucrări importante precum Statuia Aviatorilor din Bucureşti şi cea a lui Mihai Viteazul din Alba Iulia, aceasta din urmă alături de Oscar Han.

Cea de-a patra expoziţie reuneşte creaţiile mai multor pictori şi sculptori orădeni, realizate între 1950 şi 1980, iar a cincea este dedicată graficianului Nistor Coita (1943-2013), care a lucrat şi la Muzeul Ţării Crişurilor. "Este considerat cel mai bun grafician contemporan român", spune directorul instituţiei, Aurel Chiriac (foto). De asemenea, tot în noua clădire organizatorii vor expune imagini din proiectul de reamenajare a spaţiilor verzi din jurul acesteia, oferind astfel vizitatorilor o idee despre cum vor fi primiţi în viitor. "Lumea se va convinge că potenţialul Muzeului este imens", crede Chiriac.

Vizite nocturne

Dacă la vernisaj accesul se va face exclusiv pe bază de invitaţii, pe 20 mai, de Noaptea Muzeelor, orădenii vor putea vizita gratuit expoziţiile. Tot atunci, între orele 19 şi 02, curioşii sunt chemaţi la mai multe expoziţii ce prezintă valorile patrimoniale ale etniilor şi cultelor din Oradea. Pe lângă muzeele memoriale Iosif Vulcan, Aurel Lazăr şi Ady Endre, orădenii pot vizita Palatul Baroc, unde Episcopia Romano-Catolică a pregătit evenimente speciale dedicate Sfântului Ladislau, inclusiv o proiecţie animată despre viaţa acestuia pe faţada Bazilicii din complexul baroc.

De asemenea, vor fi deschise secţiile Muzeului Cetăţii şi oraşului Oradea, Casa Darvas - La Roche, Muzeul Militar, Sinagoga Zion, Muzeul Episcopiei Ortodoxe, catedralele romano-catolică şi greco-catolică, centrul expoziţional Lorántffy Zsuzsanna şi Turnul Primăriei. În seara de 20 mai, OTL va asigura transport gratuit, prin curse speciale, pe un traseu care face posibilă deplasarea până în apropierea fiecărui obiectiv inclus pe listă.

Ediţia 2017 a Zilelor MŢC se va încheia duminică, 21 mai, cu un concert programat la ora 18.30 la noul sediu al instituţiei, cu "Anotimpurile" lui Vivaldi interpretate de Camerata Mille Fiori, ansamblu format din tineri interpreţi ai Facultăţii de Artă. Locurile sunt limitate, aşa că cei interesaţi trebuie să-şi ia din timp invitaţii gratuite de la secretariatul Muzeului, situat pe str. Traian Lalescu nr. 1, în fostul sediu al Tribunalului.

Orădenii vor putea vedea expoziţiile temporare încă două luni după eveniment, pentru noul muzeu plin cu exponate mai având încă de aşteptat, nu se ştie cât...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON