URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
16 Martie 2012, 08:41

Căminul bunicilor: Azil de lux pentru vârstnicii bihoreni (FOTO)

Căminul bunicilor: Azil de lux pentru vârstnicii bihoreni (FOTO) INTIM. Centrul pentru vârstnici din Şoimi are 12 camere, fiecare cu baie proprie, şi poate primi 24 de persoane
Căminul bunicilor: Azil de lux pentru vârstnicii bihoreni (FOTO) CASA EDEN. Recent deschis, centrul "Casa mea Eden" îşi poate primi deja locatarii. "Avem o pagină de prezentare pe internet şi am lăsat pliante prin staţiuni. Am fost căutaţi de câteva familii, dar deocamdată suntem doar în discuţii", spune Rotar
Căminul bunicilor: Azil de lux pentru vârstnicii bihoreni (FOTO) VIAŢĂ LA VOLAN. După un deceniu şi jumătate trăit departe de părinţi şi rude, Mihai Rotar (foto) s-a întors în România şi a lăsat şofatul pentru a îngriji bătrâni. "În America aveam afacerea mea, dar eram mereu pe drumuri, zile în şir. Ca să reuşeşti acolo, ca străin, trebuia să dai nu 100%, ci 120% din tine. La un moment dat, am zis că ajunge", mărturiseşte el
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

După creşe, grădiniţe şi şcoli private, investitorii îşi îndreaptă atenţia şi spre centrele de îngrijire pentru bătrâni. O astfel de afacere a pornit orădeanul Mihai Rotar, care a ridicat la marginea comunei Şoimi primul centru rezidenţial de lux pentru vârstnici din Bihor.

Departe de gălăgia oraşului, scufundată în verdeaţa liniştitoare a dealurilor ce tivesc poalele Munţilor Codru Moma, "Casa mea Eden" se vrea un adevărat cămin al bunicilor: cald, luminos şi primitor.

Idee de peste Ocean

Ideea unui centru pentru bătrâni i-a venit lui Mihai Rotar în America, unde a locuit mai bine de 14 ani. "Acolo sunt multe asemenea cămine, doar aici e o breşă de piaţă neacoperită. Toată lumea deschide baruri, restaurante, pensiuni... Adevărul e şi că un astfel de centru e o responsabilitate foarte mare, dar dacă îţi face plăcere să lucrezi cu oameni, merită încercat", spune el.

În America a deschis şi primul cămin rezidenţial, însă doar pentru un an, căci nu s-a putut ocupa de el. "Eu eram şofer de TIR. Aveam maşinile mele, făceam transporturi, lucram zi şi noapte, iar soţia nu biruia singură. După ce am pus căminul pe picioare, l-am vândut".

În 2009, a renunţat şi la afacerea din transporturi şi s-a întors în România, adus de dorul de ţară şi de mama sa, rămasă singură la bătrâneţe. "Mi-au murit doi unchi, unul după altul, a murit tata, iar mama a rămas singură. Am hotărât să ne întoarcem de tot în ţară. Avem două fetiţe, ambele au cetăţenie americană, dacă ele vor vrea vor putea pleca înapoi".

Odată întors acasă, a decis să pună din nou pe picioare un cămin de bătrâni. Aşa a apărut Asociaţia pentru îngrijirea persoanelor vârstnice "Casa mea Eden" şi centrul rezidenţial din Şoimi, administrate de el. "N-a fost uşor. În America am obţinut toate autorizaţiile într-o săptămână. Aici a durat mai bine de un an doar obţinerea actelor", povesteşte Mihai.

Ca acasă

Căminul este situat la 50 de kilometri de Oradea, la marginea comunei Şoimi, înconjurat de dealuri şi pădure. "Aerul e curat şi priveliştea liniştitoare. Centrul l-am construit la câţiva paşi de Crişul Negru, pentru cei care doresc plimbări. Avem şi un parc propriu, iar în curând vom avea şi o baltă, unde se va putea pescui", spune Mihai.

Clădirea are 12 camere mari şi luminoase, toate cu băi proprii, încălzire prin pardoseală, televizoare şi mobilier pentru depozitarea bunurilor personale, acces la telefon, internet, sistem de alarmare şi posibilitatea monitorizării video la solicitarea familiilor vârstnicilor. "Sistemul nostru de supraveghere va putea fi accesat permanent de aparţinători, prin internet", explică bărbatul.

Fiecare nivel are locuri amenajate pentru socializare, de unde nu lipsesc biblioteca şi jocurile de societate, iar sala de mese de la parter a fost gândită ca o sufragerie primitoare. "Aici nu e un spital, cu un pat şi o noptieră, într-o cameră cu necunoscuţi. Aici oamenii trebuie să se simtă acasă", subliniază Mihai.

Profit? Sentimental...

Costul internării în centrul "Casa mea Eden" se calculează în funcţie de pachetul de servicii solicitat şi începe de la 2.000 lei pe lună, incluzând consultaţii medicale săptămânale, cazarea într-o cameră cu două locuri, serviciile de curăţenie şi igienă zilnice, asigurate de infirmiere cu atestate pentru îngrijirea bătrânilor recunoscute internaţional, precum şi trei mese pe zi. "Acestea vor fi pregătite zilnic în bucătăria noastră proprie, numai cu ingrediente proaspete, majoritatea organice. Meniul e diversificat şi adaptat în funcţie de afecţiunea fiecărui rezident, în acord cu recomandarea medicului", spune proprietarul.

Aflat la început, Mihai Rotar nu poate aprecia cât de profitabilă îi va fi afacerea şi nici când anume va ajunge să-şi recupereze investiţia făcută în amenajarea centrului şi şcolirea personalului. Asta pentru că, zice el, din cauza unor idei preconcepute, puţini sunt românii care apelează din proprie iniţiativă la serviciile unor astfel de unităţi. "În Occident, un loc într-un cămin privat este foarte scump, costă între 2.000 şi 3.000 de euro. În România, un asemenea serviciu le pare oamenilor un abandon", zice Mihai. Ca urmare, afaceristul a decis să lase deocamdată calculele deoparte. "Profit? Nu mă gândesc aşa departe. În primii ani, doar sentimental", spune el, bucuros că după ani întregi petrecuţi pe drumuri şi printre străini, a reuşit să o ia de la capăt. Acasă...


CONDIŢII
Acceptaţi doar cu analize

Internările în "Casa mea Eden" se vor face doar cu aprobarea medicului centrului, care va întocmi obligatoriu o fişă medicală în baza documentelor prezentate, dar şi a unei evaluări a fiecărui solicitant.

Medicamentele, manoperele medicale neprevăzute ori consumabilele (precum scutecele, în cazul persoanelor cu probleme neurologice) sunt taxate separat la sfârşitul fiecărei luni. "Administrarea medicamentelor se va face exclusiv de către un asistent medical, conform fişei fiecărui rezident. Vizita medicului va fi săptămânală sau în caz de necesitate, însă avem supraveghere de specialitate permanentă, iar în caz că se impune internarea într-o unitate spitalicească, avem asigurat transportul prin Serviciul de Ambulanţă. În plus, există un contract de colaborare şi cu Turism Felix. Pentru cei care vor dori, asigurăm transport pentru orice proceduri medicale în staţiune", explică Mihai Rotar.

La cerere, rezidenţii pot beneficia şi de alte tipuri de consultanţă medicală de specialitate, consiliere psihologică, masaj, servicii de coafură, frizerie, manichiură, pedichiură, îngrijire corporală şi facială.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
19 Comentarii
paul
Bravo felictari am fost acolo si am dus pe mama mea si sunt mindru de mine ca am avut sansa sa_i cunosc pe administrator BRAVO VOUA!!!!
Postat 21 Octombrie 2013, 21:26 de cristi
dr.ing.
Ma intereseaza daca aveti locuri si in camere cu un pat,Pretul este pe pat sau camera ?
Postat 12 Februarie 2013, 19:36 de Hann Felician
Da sigur...
Ce-mi plac mie povestile astea....14 ani de amerika, ...am facut un azil dar l-am vandut.....aveam masinile mele........am renuntat la afacerea de transporturi,si...s-a intors in romania din dor de tara...!!!! Siiigur ca da. Iar la profit ....nici nu se gandeste. A facut casa pt. 24 de batrani, numai ca are inima maaare.
Postat 25 Martie 2012, 22:57 de Viktor
curaj gaina ca te tai
aveti curaj , haideti aveti incredere ! haideti cu munca agonisita de o viata si ramaneti faliti peste noapte , servicii de cea mai buna calitate.... in tandem ......
Postat 21 Martie 2012, 12:14 de jony
pt. woooou...
Bai tembelule de WOOOU..cine dracu esti si ce virsta ia de scrii timpeniile astea.Sa nu apuci virsta batrinetii ,dupa ce treci de 30 ani sa te ia gaia sa mori tinar.. daca vorbesti asa de batrini. RUSINE B.O.U.L.E.
Postat 20 Martie 2012, 20:50 de tinerelu-batrinelu..
Bravo Mihai!
Bravo Mihai si la mai mare! Un proverb dedicat rautaciosilor de aici spune:"gura lumii doar pamantul o poate inchide"!!! Cei care critica aici cu siguranta si acuma merg la WC in spatele casei!)))))))))
Postat 20 Martie 2012, 18:48 de Somanescu
pentru wooooow mare e lumea
Pentru cetateanul care spune ca luxul nu e pentru batrani,ci pentru tineri,asa sa iti ajute Dumnezeu ca la batranete ,dupa o viata de munca la stat si de platit taxe si impozite(asta in cazul in care muncesti si iti platesti impozitele)sa ai parte numai de paine cu margarina si o camera friguroasa si intunecata unde sa iti petreci batranetile,ca sa intelegi atunci ca dupa o viata de munca si realizari,orice batran isi doreste sa isi petreaca ultimii ani in conditii cat mai bune si mai umane.Si atunci sa vedem daca mai conteaza luxul .......
Postat 19 Martie 2012, 08:59 de Geo
Invidia cetateanului roman.
Din cauza oamenilor ca voi (celor care faceti comantarii rautacioase)nu reusim sa facem nimic in tara asta,stam si ne plangem de mila si nu suntem in stare de nimic,ii invidiem si criticam pe cei care fac ceva bun. Altii muncesc pe coate in strainatate sa adune un ban sa se intoarca asaca unde,dupa cateva confruntari cu oameni ca voi ajung sa regrete ca a investit un leu in tara asta necivilizata.Rusine voua,cetateni romani care nu stiti decat sa criticati .
Postat 19 Martie 2012, 08:50 de alina
Vladimir,prostule!!!!!!
VLADIMIRRRRR manca-te-ar AZILU!!!!!! impreuna cu facturile tale cu Fonduri Europene!!!!!!!!!!
Postat 19 Martie 2012, 08:48 de Anonim
ZONARUL
BRAVO UTU,FOARTE MISTO AI FACUT ! SA AI BAFTA FRATE IN AFACEREA ASTA ! AI BAGAT LOVELE SERIOASE NU GLUMA ! MULT NOROC FRATIOARE.............
Postat 16 Martie 2012, 22:17 de SEBI SOIMANU
Alo! Redactia?
Voi ați citit descrierea imaginii atașate? Scrie acolo așa: \"INTIM. Centrul pentru vârstnici din Şoimi are 12 camere şi poate primi 24 de persoane, fiecare cu baie proprie\". Să înțelegem că fiecare persoană poate fi primită cu baia sa proprie? Adică vine fiecare persoană cu câte o baie :)), nu?
Postat 16 Martie 2012, 20:57 de Redactor voluntar
marcell
scump dom'le...scump....sincer in alta parte e mai 'eftin...max 800 de lei....dar rushine dinu patriciu...statul roman isi bate joc de banii asiguratilor.punct.
Postat 16 Martie 2012, 20:47 de m
felicitari
Felicitari si tot respectul, cel putin al meu! Un roman care ajuta intr-o forma sau alta ca acei batrani sa nu moara pe strada si nealintati. Un antreprenor roman, care a investit. Eu atata zic, Jos Palaria!
Postat 16 Martie 2012, 20:29 de dan
jos traian basescu!
si ce daca a locuit 14 ani in AMERICA rromi si au facut vile in 4 ani cu banii furati nedovediti pe acte :))) cooruptia trebuie eliminata, totii hotii de masini si au tras vile , joos cu justitia corupta, ghilea cati banii publici baga in familia lui , este legal sa asistam la coruptie si coruptie foooc trebuie sa le dam sa intelega ca ne am saturat .... Tarau unde locuieste cu tunul tras in Romania?
Postat 16 Martie 2012, 16:59 de joos coruptia
Mihai Rotar
trebuie sa justifice veniturile :))) ROMANIA condamna coruptia si prin urmare si cauza ei, evaziunea :))) cauza evaziuni este politica, ministerul finantelor sa si faca fisa postului la ia la rand toate cartierele si sa condamne coruptia din sisitem :)) munciti nu furati ca e pacat de copii vostri!
Postat 16 Martie 2012, 11:45 de condamna coruptia
Semnul P
Domnisoara Gal, ati uitat sa specificati ca ati facut publicitate prin acest articol si pe deasupra si dezinformati. Exista un centru pentru persoane varstnice deschis anul trecut la Suncuius si in care conditiile sunt net superioare celor prezentate in acest articol si tarifele net inferioare. Pentru a nu risca o eventuala sanctiune pecuniara in instanta va rog sa va indreptati greseala si sa va faceti treaba cu responsabilitate.
Postat 16 Martie 2012, 10:33 de Vladimir
anchetati cine a acordat autorizatii acestui azil
va rog sa faceti o ancheta privind autorizarea acestui azil , face discriminare sociala , nu e normal sa practici discriminarea pe criterii sociale , eu inteleg ca faceti reclama dar nu se autoseizeaza nimeni :)) plang batranii cand vad in ce confditii traiescei si au muncit 40-50 de anii :))
Postat 16 Martie 2012, 09:26 de o ancheta
de parca ei au luciditate sa simta LUXUL
o alta forma de jafff :))) saraci copii li se duce mostenirea rechinilor :)) o foram de imbogatire rapida este normal!!!! PIRATERIE sociala ii iei mintile si il jefuiesty .
Postat 16 Martie 2012, 09:17 de woooow mare e lumea
de parca ei au luciditate sa simta LUXUL
batranul se intoarce pe drumul final la mintea de copil vrea lucruri simple , vizaul ce a vazut cand era copil, deci LUXUL este un alt mecanism la NEBUNIEI, natura o tanjesc totii nu LUXUL, luxul inseam procreere bunastare cum naiba sa i fie benefic! du te si studiaza cat de cat psiholigia umana .LUXUL e pentru TINERI nu batrani !
Postat 16 Martie 2012, 09:15 de woooow mare e lumea
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON