URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
22 August 2014, 08:13

Oradea haute-couture: Tot mai mulţi designeri locali îşi găsesc cliente în rândul orădencelor cu ţinute unicat şi extravagante

Oradea haute-couture: Tot mai mulţi designeri locali îşi găsesc cliente în rândul orădencelor cu ţinute unicat şi extravagante DE POVESTE. Ca să-şi promoveze creaţiile, designerii orădeni comandă pictoriale profi şi, evident, costisitoare. E şi cazul seriei "Gothic Episode" semnate de Amalia Buie, pentru care shooting-ul a fost realizat la Castelul Huniazilor
Oradea haute-couture: Tot mai mulţi designeri locali îşi găsesc cliente în rândul orădencelor cu ţinute unicat şi extravagante SHOOTING LA MILANO. Diana Enciu şi Alina Tănasă, poate cele mai cunoscute bloggeriţe de modă din ţară, cu apariţii în publicaţii precum Vogue, Elle şi InStyle, au acceptat să promoveze, într-un pictorial realizat la Milano, prima colecţie semnată Camelia Roatiş. Pe numele ei de designer, Antoanelle, orădeanca este chiar absolventă a unui institut de modă din Italia
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

O rochie din magazinele de serie nu mai impresionează pe nimeni dacă se pregăteşte de evenimente deosebite. O ştiu şi orădencele, care apelează tot mai mult la designerii locali pentru a-şi cumpăra ori crea ţinutele ideale şi, fireşte, unice.

Le ajută şi oferta tot mai mare, căci în ultimii ani numărul creatoarelor de modă din Oradea, unele absolvente ale unor institute de modă recunoscute în lume, a crescut semnificativ. Şi, implicit, şi calitatea creaţiilor. Ce-i drept, o rochie de efect, cu broderie manuală ori cristale, poate ajunge lejer chiar şi la 1.500 lei...

În pas cu moda

Oradea este tot mai fashion. Asta se vede şi în numărul de tineri designeri vestimentari care s-au lansat cu succes pe piaţa locală şi nu numai. Până de curând obsedate, la fel ca toate româncele, de hainele din Occident, orădencele se bazează acum tot mai mult pe talentul creatoarelor locale. De ce? Deşi rochiile lor de seară se vând la preţuri destul de piperate, cumpărătoarele obţin creaţii unicat sau în serie limitată, din materiale de calitate şi de cele mai multe ori brodate manual.

Iar creatoarele de modă din oraş sunt departe de a fi rămas simple croitorese. Urmând, ce-i drept, tendinţele internaţionale, ele gândesc modele pentru a ieşi în evidenţă inclusiv pe piaţa naţională. În plus, folosindu-se de metode moderne, îşi prezintă colecţiile în pictoriale profesioniste, le promovează pe bloguri, pe reţelele de socializare, precum şi pe site-uri specializate, anume create. Orice pentru a atrage atenţia fashionistelor. "Este important că rochiile lor sunt unicat şi din materiale de calitate. Mi-am cumpărat o rochiţă care costa 700 lei, dar era 100% din mătase şi dantelă franţuzească", spune Beatrice Szuhai, blogger de modă.

La Fashion Week

Una dintre cele mai de succes creatoare din Oradea este Alexandra Indrieş (26 ani). Pasionată de modă încă din copilărie, s-a apucat în urmă cu câţiva ani să confecţioneze rochii pentru prietene. Vrând să devină designer, a urmat în urmă cu trei ani cursurile unei şcoli italiene de modă cu o tradiţie de peste 50 de ani, Institutul Burgo din Milano. Întoarsă la Oradea, a început să lucreze la prima colecţie personală de rochii de seară, numită "New Year's Eve" şi lansată în 2011, odată cu deschiderea showroom-ului propriu în Oradea.

De atunci, Alexandra şi-a câştigat numeroşi clienţi, iar la sfârşitul anului trecut a fost selectată pentru a-şi prezenta colecţia "Bohemian spirit" la Bucharest Fashion Week, eveniment organizat sub egida Fashion TV. Rochiile sale costă între 1.000 şi 1.500 lei, în funcţie de complexitatea modelelor şi de materialele folosite. "Folosesc broderii făcute manual în Italia, care costă între 500 şi 700 lei metrul. Dar sunt broderii, de obicei pentru rochiile de mireasă, care costă chiar şi 250 euro metrul", spune Alexandra, care îşi vinde produsele în magazine orădene (de exemplu Glow, din incinta complexului Oradea Shopping City), dar şi direct din atelier.

"Lucrez atât pentru orădence, cât şi pentru fete din Timişoara, Cluj, Baia-Mare", spune ea. Semn al succesului, din toamnă, rochiile semnate Alexandra Indrieş se vor vinde şi în Galeria Designerilor Români din Bucureşti.

Premiată de Botezatu

07-Amalia-Buie_bihoreanul.jpgPictoriţă pasionată încă de când era la grădiniţă - chiar acum lucrează la o nouă expoziţie - Amalia Buie (foto) s-a dedicat în paralel şi modei, creând mai multe colecţii. Cu una dintre ele, "Mesajul lui Napoleon", a câştigat în 2011 Festivalul "Culorile Toamnei", al cărui juriu a fost condus de Cătălin Botezatu. Acum, îşi vinde creaţiile caracterizate prin feminism diafan în magazine dedicate designerilor români, precum Dressing Room din Lotus Center şi Attitude din Timişoara.

De asemenea, şi-a deschis şi un magazin online şi, în ciuda unor preţuri care ajung până la 1.500 lei, spune că cererile curg, astfel că a angajat noi croitorese. "Preţul reflectă calitatea croiului şi a materialelor folosite. Rochiile care trec de 1.200 lei au de regulă broderie manuală ori inserţii cu cristale Swarovski", explică ea.

Rochii de poveste

De curând, Amalia şi-a lansat o nouă colecţie, "Gothic episode", căreia i-a făcut o prezentare de poveste într-un pictorial realizat la Castelul Huniazilor. Printre clientele ei se numără prezentatoarea TV Ilinca Vandici, dar şi fashioniste din Arad, Timişoara, Cluj şi chiar din Austria. "Ajută şi promovarea online, dar mai mult reclama din vorbă-n vorbă", zice artista.

În ultimii ani, orădencele apelează la ea pentru creaţii unicat, din materiale exclusiviste precum dantelă Chantilly ori broderie cu cristale, dar Amalia spune că, totuşi, multă lume nu face încă distincţia între haine de serie şi cele de designer. "Ne luptăm cu haine de proastă calitate făcute în serie prin China ori Turcia. Sunt fete care-şi cumpără rochii de genul acesta cu 400 lei, pe când la designer poate nu fac mai mult de 550-600 lei...".

Absolventă la Milano

07-Camelia-Roatis_bihoreanul.jpgDin categoria new entry pe piaţa modei locale, se remarcă Camelia Roatiş (foto), fost manechin şi Frumoasă a BIHOREANULUI, care la 25 de ani a absolvit Institutul Marangoni din Milano, considerată una dintre şcolile de modă de top din lume. Anul acesta Camelia şi-a lansat prima colecţie, "Everlasting", cu ţinute business, casual şi cocktail. "Îmi propun să creez haine simple şi cu bun gust. Folosesc materiale din Italia şi Portugalia", spune tânăra care şi-a ales ca nume "de scenă" pseudonimul Antoanelle, pe care speră că-l va transforma în brand.

Orădeanca şi-a lansat colecţia spectaculos, reuşind să convingă cele mai cunoscute bloggeriţe de modă din România, Alina Tănasă şi Diana Enciu, să-i poarte creaţiile pentru un pictorial inedit realizat la Milano. Camelia îşi vinde ţinutele la atelierul propriu din Oradea, dar şi pe site-uri precum welovecouture.ro, la preţuri de la 170 lei (o fustă de tulle) spre 400 lei (o rochiţă din dantelă cu mătase).

Desigur, din punct de vedere financiar, ţinutele de designer nu sunt pentru toată lumea. Dar, pentru un look unic şi de efect, ce nu fac fetele pasionate de fashion?...


DESIGNERI LA MALL
Piaţă în creştere

Dovadă că designerii locali sunt tot mai căutaţi este şi faptul că aceştia nu mai vând doar în atelierele lor, ci s-au impus şi în magazinele din toate cele trei malluri orădene: "Dressing Room" în Lotus Center, "La Galeria" în ERA Shopping Park şi "Glow" în Oradea Shopping City.

Printre orădencele care se remarcă prin creaţii deosebite şi au priză la public se remarcă în ultima vreme şi Ioana Silaghi, premiată la numeroase festivaluri, şi fost jurat al emisiunii "Shoppingul, pasiunea mea", Laura Ciobanu, Raluca Mihălceanu, Gabriella Olar, Rozalia Bot şi Diana Barbur, ale cărei creaţii apar sub numele comercial Mashenka.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Bravo
Felicitari!!!!!
Postat 22 August 2014, 22:26 de Oradean
Designeri oradeni
Laudabila initiativa de a preyenta munca si reusitele designerilor oradeni, dar permiteti-mi, cu tot respectul, sa fac cateva remarci: - Termenul Haute Couture este protejat prin lege si este definit de catre Camera de Comert si Industrie din Paris, institutie care desemneaza casele de moda indreptatite sa foloseasca aceasta titulatura. Nu aveţi dreptul a folosi acest termen asociat cu designerii pe care ii prezentati in articol ! - În Oradea exista o scoala care formeaza designeri vestimentari, in cadrul Universitatii Oradea. O parte din cei amintiti in articol si-au finalizat studiile in Oradea. Din acest punct de vedere, consider articolul limitativ, pentru ca avem designeri in Oradea, care nu au fost amintiti, dar care fac cinstre acestui domeniu creativ. - Poate nu ar fi fost fara valoare, o consultare prealabila a cadrelor didactice ale specializarii Moda-Design vestimentar, pentru a va forma o imagine de ansamblu asupra designerilor oradeni. Toate cele bune !
Postat 22 August 2014, 13:56 de Olimpia
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON