URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 Septembrie 2011, 16:38

Studenţii care stau în chirie pot primi subvenţie

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Preşedintele studenţilor din Senatul Universităţii din Oradea, Răducu Şerbănescu, a anunţat miercuri, într-o conferinţă de presă, că a debutat cazarea studenţilor în căminele orădene.

În total, Universitatea dispune de 1.359 de locuri în patru cămine, două în campus şi două închiriate de la Primărie şi situate lângă Colegiul Tehnic Mihai Viteazul. "Avem 1.519 cereri, sensibil mai puţine decât în 2010", a precizat Şerbănescu. Asta înseamnă, totuşi, că 160 de studenţi nu vor primi loc în cămin, însă există şi posibilitatea ca cei care şi-au depus cerere să nici nu mai dorească să se cazeze, solicitarea pentru cămine fiind doar o opţiune de rezervă.

În plus, rectorul Cornel Antal estimează că în luna noiembrie sau la începutul anului viitor se vor da în funcţiune locurile din noile cămine construite în campus. "La aceste cămine mai sunt lucrări PSI la subsol. Bani avem, dar la nivel naţional s-a impus o limită de cheltuieli pentru fiecare universitate. Noi am atins această limită, aşa că nu mai putem cheltui. Prioritatea mea e să deblocăm aceşti bani, pe care, repet, îi avem, dar nu-i putem folosi", a spus Antal, în aceeaşi conferinţă de presă.

Bani de chirie, de la stat

Pe de altă parte, Şerbănescu a precizat că studenţii care nu prind un loc în cămin şi vor sta în chirie pot să primească o parte din banii pe care-i cheltuie lunar. Statul acordă subvenţii pentru ei, potrivit unei Ordonanţe de Urgenţă a Guvernului.

Cei care doresc să o primească trebuie să depună o cerere la facultăţile unde învaţă. Ei trebuie să dovedească, însă, că locuiesc în chirie printr-un contract. Acest lucru poate fi mai dificil, pentru că prea puţini proprietari de imobile acceptă să încheie un act, majoritatea preferând formula "la negru". Asta pentru că, realizând un contract, trebuie şi să declare aceste venituri, implicit să achite impozitul aferent.

Subvenţia pentru chirie poate fi cerută, însă, şi de studenţii care n-au cerut loc în cămine, condiţiile impuse de lege fiind să fie studenţi bugetaţi şi să provină din familii cu venituri brute pe membru de familie care nu depăşesc salariul minim pe economie. Suma ce se va acorda studenţilor care stau în chirie nu a fost încă stabilită.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
@unu
Dar ce sa faci cu Georgel si a lui ceata de... inteligenti, ca au bani dar nu ii pot cheltui...?!?!? De unde nu e, nici Dumenzeu nu cere! Cu Primaria cica nu se poate intelege pt caminele acelea, bine ca s-a inteles pt afacerea Statiunea Pomicola!!! Bine ca recunoaste singur ce potenta are!!!
Postat 29 Septembrie 2011, 10:44 de una
...
catre redactia bihoreanul: daca vreti o stire ca lumea, mergeti si faceti niste poze in asa zisele camine de langa mihai viteazul. mi-a povestit cineva care a primit azi loc acolo ca peretii sunt sparti, usa de la intrarea in camera nu se inchide, si alte "nimicuri" de astea perfecte pentru o stire ca lumea.
Postat 28 Septembrie 2011, 17:34 de unu
Bihorene nu fabula
Ideea ca unii proprietari nu fac contracte ca sa nu plateasca cei 16% impozit pe venitul respectiv este gresita. De ce? Pentru ca suma de plata ca impozit este deductibila si compensatorie, conform Codului Fiscal, in raport de platile/obligatiile aferente pentru asigurarile de sanatate si cele de pensie, care sunt cu mult peste ceea ce inseamna 16% in functie de tipul de apartament inchiriat. Asadar, daca inchiriez cu 100 Euro lunar o garsoniera, ar trebui sa achit un impozit de 16 Euro. Dar platile minime cumulate la pensie si sanatate este de minim 60 Euro lunar conform grilei legale. Asa ca mai lasati povestile, pentru ca proprietarii evita sa faca contrcate ca sa nu riste sa ramina cu procese pe cap cu chiriasii rau platnici care refuza sa plece din locuintele respective.
Postat 28 Septembrie 2011, 17:30 de Fuel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON