URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
05 Octombrie 2011, 13:26

Rectorul Cornel Antal: Ierarhizarea domeniilor de studiu a deschis calea competiţiei

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Luni, taman la debutul anului universitar, Ministerul Educaţiei a făcut publică ierarhizarea domeniilor de studiu pe cinci nivele (A - cel mai bun, F - cel mai slab) ale fiecărei universităţi. În urma acestei ierarhizări, Universitatea din Oradea are doar două domenii de categoria A, şapte de categoria B, 25 de categoria C, 8 de categoria D şi patru de categoria E.

Ierarhizarea domeniilor i-a luat prin surprindere pe universitarii orădeni. Asta pentru că domeniul Agronomie, Horticultură, Silvicultură, Inginerie forestieră, ale cărui reuşite nu sunt făcute publice prea des, e în prima categorie, în timp ce Economicele a intrat în ultima categorie, chit că Facultatea de Ştiinţe Economice e considerată una dintre cele mai bune.

Rectorul Cornel Antal a explicat, însă, miercuri, într-o conferinţă de presă, că ierarhizarea trebuie gândită doar în comparaţie cu alte universităţi şi că o comparaţie între domeniile Universităţii din Oradea privind locul în clasament este incorectă. Asta pentru că la fiecare domeniu s-au aplicat criterii diferite de încadrare. "S-au aplicat criterii diferite de încadrare în categorii, criterii elaborate de comisii specializate. Unele comisii au stabilit criterii mai dure, altele mai puţin dure", a precizat Antal.

De asemenea, la fiecare categorie în parte a fost stabilită Universitatea care are cel mai bun domeniu, iar restul domeniilor au fost clasificate în funcţie de acesta. Astfel, aşa cum e şi firesc, Economicele Universităţii din Oradea s-au dovedit mult mai slabe decât ocupantele primelor locuri din domeniu, Universitatea Babeş-Bolyai sau Academia de Studii Economice Bucureşti.

"E complet eronat să compari domeniile de la Universitatea din Oradea între ele. Ne putem compara doar cu alte universităţi", mai spus rectorul. Totodată, Antal consideră foarte important că această ierarhizare deschide calea competiţiei între universităţi, iar în mod normal fiecare cadru didactic ar trebui să lupte ca domeniul său să fie mai bine cotat.

Ierarhizarea domeniilor se va face anual, iar poziţia va conta la finanţarea lor. Deocamdată, nu se ştie însă cum va influenţa ierarhizarea domeniilor finanţarea, Ministerul Educaţiei nerealizând încă metodologia.

19, numărul norocos al Universităţii

În aceeaşi conferinţă de presă, Antal a mai vorbit despre o nouă clasificare a universităţilor, de data aceasta la nivel mondial. Baza de date Scopus, care, la fel ca ISI, monitorizează producţia ştiinţifică, a realizat clasamentul mondial Scimago, care include pentru prima oară şi Universitatea din Oradea.

"Universitatea din Oradea apare, ce-i drept, pe la coada clasamentului, pe plan mondial pe locul 2.981, din totalul de circa 3.000 de universităţi, în Europa de Est pe locul 193, iar în România pe locul 19", a precizat Antal.

Locul 19 în clasamenentul din România realizat de Scopus este acelaşi cu cel realizat de Asociaţia Universităţilor Europene, prin Ministerul Educaţiei, care a clasificat universităţile româneşti în trei categorii.

"E o realizare pentru Universitatea din Oradea să fie vizibilă pe plan internaţional", a mai spus rectorul orădean.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
@gojdistu
Problema e ca Georgel cel mititel, in loc sa ii felicite pe cei clasificati in A si B ii spala de rusine pe cei din D si E, si asta numai din dorinta de a nu da ocazia celor de la Mediu sa se evidentieze, ca ar trebui sa se adreseze si lui Bara. Plus ca o spala de rusine pe Anca Dodescu. Iar daca ne referim la salarii in interiorul UO, ce sa compari? Salariul lui Domuta cu cel al Ancai Dodescu? Mai interesant e sa compari salariul decanitei de la FSE cu al unor decani de la ASE sau UBB. Ca daca verifeci declaratia de avere a doamnei mentionate constati ca are venituri de la UO cu mult peste cele ale decanilor de profil de la cele doua universitati mentionate. Asa ca nu stiu in final pentru ce e recompensata? Pentru activitatea de cadru didactic, sau pentru ca e tare in clont?
Postat 06 Octombrie 2011, 14:06 de lili
marketing
Este vb despre faptul ca, daca vor fi bine informati absolventii de licee, sectiile de A (ca nici nu e vb de facultati) ar trebui sa atraga mai multi studenti. De ce sa mearga la Tm sau Cj la sectii care la Oradea sunt la fel sau chiar mai bune?
Postat 06 Octombrie 2011, 09:58 de Lucica
@david
putini inteleg ce se intampla. faptul ca anumite domenii sunt in A, B, C, etc. nu inseamna inca cine este mai bun. Mai multe domenii din C sunt superioare celor din A si B. Vom vedea la finantare. Pana atunci nu merita discutat.
Postat 05 Octombrie 2011, 20:44 de sorbonel
Concluzie
Mai multe slabe si f slabe (8+4) decat bune si f bune (7+2). Restul mediocre. Cred ca merita sa fie reales!
Postat 05 Octombrie 2011, 18:24 de David
lauda-ma gura...
N-am prea inteles cum ”in mod normal fiecare cadru didactic ar trebui sa lupte ca domeniul lui sa fie cat mai bine clasat”. De ce? Daca in cadrul universitatii nu incape comparatie/competitie salariile sunt la fel fie in A fie in E (sau nu e asa?), locurile bugetate se dau tot ca inainte, de ce s-ar stradui mai mult unul de la agronomie decat unul de la zootehnie, sau invers? Sa se poata bate Georgel cu pumnu in piept ca a juns pe locul 2981 din 3000? (in clasificare au intrat numai universitatile cu o productie stiintifica cotata ISI in 2009 de peste 100 lucrari). Cate a publicat el si camarila?
Postat 05 Octombrie 2011, 17:13 de gojdistu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON