URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
21 Martie 2018, 18:39

Centru de învăţare, la Universitate: Studenţii orădeni vor primi online cursurile

Centru de învăţare, la Universitate: Studenţii orădeni vor primi online cursurile foto: arhivă

Universitatea din Oradea se numără printre cele 12 universităţi din ţară care vor avea câte un centru de învăţare, adică un spaţiu anume dedicat studenţilor, unde aceştia vor putea folosi aparate moderne, pentru a aprofunda cursurile predate de profesorii lor şi unde vor primi sfaturi despre cum să înveţe. Finanţarea este asigurată de Ministerul Educaţiei, printr-un program realizat în parteneriat cu Banca Mondială.

"Pe foarte puţini studenţi îi mai ţii în campus după cursuri. Prin acest proiect, încercăm să creăm o zonă mai neconvenţională, unde să nu vedem bănci, ci fotolii şi mese, ca un lounge, unde studentul să vină cu un laptop şi unde colegi dedicaţi să le arate şi o altă faţetă de a învăţa", a declarat rectorul Constantin Bungău, miercuri, într-o conferinţă de presă.

Concret, în acest centru - care va avea, printre dotări, ecrane interactive, internet wireless, un aparat foto, 20 de calculatoare desktop, o imprimantă multifuncţională şi mai multe notebook-uri - 15 tutori, adică cadre didactice de la fiecare facultate, îi vor consilia pe studenţi, oferindu-le sfaturi în procesul de învăţare, dar şi privind orientarea profesională ori dezvoltarea personală.

Pe lângă accesul la acest centru de învăţare, studenţii orădeni vor mai avea şi o altă facilitate: acces la o platformă online, unde vor găsi cursurile predate de profesorii lor, dar şi lucrări scrise de alţi specialişti decât cei ai facultăţii la care ei învaţă. "Ne dorim un fel de blending (n.r amestec), să amestecăm tehnologia clasică de învăţare cu tehnologia indispensabilă azi. Dar nu vorbim doar de un simplu curs pe calculator, ci de o multitudine de alte materiale care ţin de o disciplină şi care trebuie să fie la îndemâna studenţilor", a precizat Bungău.

Proiectul, intitulat "Blend in - Centru de învăţare al Universităţii din Oradea", are un buget de  250.000 de euro, asigurat de Ministerul Educaţiei şi Banca Mondială. Ministerul a oferit astfel de finanţări pentru ca în universităţi să scadă numărul studenţilor care abandonează studiile.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Super
Un proiect excelent. Am văzut ceva similar la Universitatea de Vest din Timișoara. Ce-i drept era un colț mai ferit, cu bean bags și măsuțe unde studenții puteau sta cu laptopurile și petrece ferestrele dintre cursuri. Până acum toată lumea mergea ori ca o cafea în sala de mese, ori la sala de celtură a Bibliotecii Universitare ca să piardă vremea în pauzele dintre seminarii. Va fi mai comod cu o sală dedicată unde găsești deja laptop, Internet și un loc în care să stai să-ți recitești cursurile.
Postat 21 Martie 2018, 21:39 de Razvan_T_Coloja
Si de-aicea si de-acolo
Universitatea si-a gasit tutori unu si unu la facultati. Cel putin daca la noi e Botezat zisa ”si de-aicea si de-acolo”, e clar ce scoala o sa facem in proiectul asta. Nu putea gasi un prof mai (ne)potrivit, nu intelegi nimic din ce vorbeste. Dar e tot neo, asa ca intelegem.
Postat 21 Martie 2018, 20:28 de IoanaBB
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON