URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
11 Aprilie 2012, 11:51

Candidaţii la rectoratul Universităţii au adoptat un cod al dezbaterilor electorale

La propunerea Senatului Universităţii din Oradea, cei şase pretendenţi la funcţia de rector a Universităţii, adică Gheorghe Ionescu, Constantin Bungău, Ioan Felea, Ioan Horga, Alexandru Ilieş şi Mircea Chiriac, au fost de acord să adopte "Codul de desfăşurare a întâlnirilor cu candidaţii la poziţia de rector a Universităţii din Oradea".

Practic, candidaţii vor participa la cinci întâlniri organizate cu membrii comunităţii academice, întâlniri ce vor să asigure posibilitatea fiecărui alegător din Universitate să evalueze direct planurile manageriale ale candidaţilor şi promisiunile acestora.

Întâlnirile au, astfel, nişte reguli stabilite: toate intervenţiile sunt strict limitate în timp, sunt legate de programul managerial al candidaţilor, iar condiţiile de prezentare sunt egale pentru toţi cei şase.

Fiecare dezbatere va începe printr-o tragere la sorţi a ordinii de prezentare a candidaţilor, iar apoi fiecare din aceştia va avea 5 minute la dispoziţie pentru a-şi prezenta ideile principale ale programului. După aceea, se vor trage la sorţi întrebări comune pentru toţi candidaţii, iar în final alegătorii vor putea pune întrebări fiecărui candidat în parte, acesta având la dispoziţie un minut să răspundă.

Prima întâlnire va avea loc joi, 12 aprilie, de la ora 13, în Aula Magna a Universităţii, când sunt invitate să participe cadrele didactice titulare şi de cercetare de la facultăţile Inginerie Electronică şi Tehnologia Informaţiei, Inginerie Managerială şi Tehnologică, Inginerie Energetică şi Management Industrial şi Ştiinţe.

A doua întâlnire e programată pentru 18 aprilie, de la ora 13, în aceeaşi aulă, invitaţi fiind universitarii de la Arte, Geografie, Turism şi Sport, Istorie, Relaţii Internaţionale, Ştiinţe Politice şi Ştiinţele Comunicării, Litere, Ştiinţe Economice, Ştiinţe Socio-Umane, Teologie Ortodoxă şi Departamentul pentru Pregătirea şi Perfecţionarea Personalului Didactic. În aceeaşi zi, de la ora 15, tot în Aul Magna, vor fi invitaţi la dezbatere studenţii orădeni, cu precădere cei membri în Senat sau consiliile facultăţilor.

Pe 19 aprilie, de la ora 13, în Aula Magna Facultăţii de Medicină şi Farmacie vor fi invitate cadrele didactice ale acestei facultăţi la o întâlnire cu cei şase candidaţi, iar ultima dezbatere va avea loc pe 20 aprilie, de la ora 13, în Aula Magna a Facultăţii de Protecţia Mediului, unde sunt invitaţi universitarii de la Construcţii şi Arhitectură, Drept şi Protecţia Mediului.

Moderatorul întâlnirilor va fi Lia Pop, preşedintele Comisiei de Relaţii Internaţionale şi Interne a Senatului universitar.

Primul tur al alegerilor pentru noul rector al Universităţii din Oradea va avea loc pe 23 aprilie, urmând ca cel de-al doilea tur de scrutin, dacă va fi necesar, să aibă loc pe 25 aprilie.

Află mai multe despre pretendenţii la funcţia de rector din articolul "Şa(n)se pentru Universitate"

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
matache
O dezbatere reusita. S-au comportat corect. Organizarea destul de buna. Bravo !
Postat 12 Aprilie 2012, 16:45 de matache
fara ingineri
Nu se gaseste nimeni care sa schimbe perceptia despre Universitate.ILIES e omul lui MAGHIAR, BUNGAU al lui ANTAL. Oare cand scapam de astia? si de ingineriile lor. In ziua cand si/a depus candidatura, Ilies cobor scarile de la medicina, primise promisiuni de la fratii MAGHIAR.
Postat 12 Aprilie 2012, 13:55 de tigru nedungat
marin
Fiecare va avea "bastonul de general" in mana. Ramane sa vedem cum il va folosi.
Postat 12 Aprilie 2012, 08:40 de marin
?
S-a rasturnat carul cu democratie si trasparenta la Universitatea din Oradea si au descoperit candidatii abc-ul comunicarii civilizate. Initiativa lui Curila de a organiza dezbateri in comun e laudabila dar se ridica problema daca sunt in stare candidatii sa danseze dupa o muzica noua? Cred ca in cadrul acestor dezbateri se vor sparge multe bube din discursul fiecaruia. Mai mult, sunt convins ca strategiile unora se vor clatina zdravan de tot pana acolo incat unii vor lua in calcul si varianta retragerii din cursa. In fond, singurii candidati cu sanse pentru turul doi sunt Ionescu, Bungau si Horga. Felea, Ilies si Chiriac si-au depus candidaturile nu pentru a castiga competitia ci mai degraba pentru a-si putea negocia mai bine relatia cu viitorul rector, fiind interesati direct de pozitii de prorector sau decan. Totusi, cei trei pot dirija cel putin 150 de voturi care sunt decisive pentru rezultatul final. Marea intrebare ramane: cine si in ce conditii se va retrage? O retragere argumentata prin abuzul de insulte si atacuri personale este cea mai plauzibila, insa un astfel de scenariu ii permite celui care se va retrage fie sa sprijine direct un anumit candidat, fie sa discrediteze alti candidati (conform traditiei, aceasta va fi abordarea). Anticipez ca Ilies o va face primul, urmat de Felea, rapus de constiinta cu ocazia Sfintelor Pasti (asta daca are un Dumnezeu). Restul e tacere...
Postat 12 Aprilie 2012, 01:03 de Ganditorul grabit
belisim
Ingineri, ingineri, ingineri. Peste tot doar ingineri !!! Uraaaa !!!
Postat 11 Aprilie 2012, 21:45 de belisim
o mica greseala in redactare ;)
"/inginerie Electronica si Tehnologia Informatiei" cred ca se vroia Inginerie Electrica si Tehnologia Informatiei. Electronica din pacate are doar rang de Departament nu de Facultate la fel ca centrele universitare care se respecta(sau cel putin incearca sa se respecte).
Postat 11 Aprilie 2012, 19:14 de doggy
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON