URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
16 Februarie 2018, 08:51

Bolojan o ţine pe-a lui: "Când au fost la guvernare, PSD şi UDMR au votat toate donaţiile de terenuri"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Tema donaţiilor de terenuri făcute către municipalitate de orădenii care doresc să obţină autorizaţie de construire a declanşat din nou discuţii aprinse în Consiliul Local.

În cadrul şedinţei ordinare de joi consilierul PSD Mariana Blaga a cerut lămuriri dacă municipalitatea va continua să încurajeze donaţiile în condiţiile în care tot mai mulţi orădeni care refuză să renunţe la teren câştigă procese în instanţă, aşa cum a scris şi BIHOREANUL recent.

Deşi consilierul a cerut un răspuns arhitectului şef al oraşului, Antonina Buruiană, care îşi căuta cuvintele, acesta a venit din partea primarului Ilie Bolojan. "Cât voi fi eu primar, voi susţine câteva chestiuni legate de consecvenţă şi de dezvoltarea oraşului. E adevărat că nu este plăcut ca în momentul în care ţi-ai cumpărat teren într-o zonă pe jumătate dezvoltată regulamentul de urbanism să îţi impună un aliniament stradal care nu e identic cu ce ţi-ai imaginat şi nu e plăcut să cedezi din teren pentru o retragere de 2-3 metri, dar există raţiuni de dezvoltare pe care indiferent cine va fi în Primărie va trebui să le respecte", a spus edilul.

Exemplu: strada Izvorului!

Primarul a afirmat că municipalitatea este nevoită să uzeze de măsura donaţiilor pentru a putea urbaniza zonele mărginaşe în continuă dezvoltare. Un front stradal îngust, a explicat Bolojan, limitat doar la actualul drumul de acces din proprietatea oraşului, va însemna pe viitor un trafic îngreunat care va afecta în primul rând proprietarii caselor din zonă.

"Este obligatoriu să ne gândim la ce se va întâmpla pe viitor având în vedere ritmul în care se dezvoltă oraşul. Cel mai bun exemplu este strada Izvorului, care are o singură bandă pe sens, iar când se întâlnesc două maşini venind din sens opus, de multe ori una trebuie să urce pe trotuar", a spus edilul.

Nu mai asfaltăm!

Bolojan a subliniat că, în condiţiile în care proprietarii refuză să cedeze din terenul deţinut la stradă pentru lărgirea drumului, municipalitatea ar fi nevoită să îi exproprieze cheltuind banii tuturor orădenilor.

"Nu îmi pare normal ca oraşul să ţi ducă utilităţile, să îţi facă strada, să ţi-o lărgească şi să îţi mai şi dea o jumătate de milion de euro pentru terenul afectat de drum", a declarat primarul.

Bolojan a spus că în zonele în care proprietarii refuză să facă donaţii de terenuri procesul de urbanizare va fi încetinit. "Ne vom duce să investim unde randamentul investiţiei e mai mare".

Când veţi fi la guvernare...

În plus, primarul i-a acuzat pe reprezentanţii opoziţiei de dublu standard. "Ce nu mi se pare corect este că PSD şi UDMR, când au fost la guvernare, au votat toate donaţiile de teren, când nu mai sunt, nu le mai votează".

Edilul şi-a îndemnat colegii de partid să aprobe prin vot donaţiile de terenuri nu doar acum, ci şi când vor intra în opoziţie, şi le-a atras atenţia reprezentanţilor PSD şi UDMR că vor proceda la fel, peste ani, când vor ajunge la putere. "Gândiţi-vă că într-un ciclu electoral, în două, veţi fi la guvernare şi vă veţi aminti această discuţie", a afirmat Bolojan.

Cum până atunci mai este însă destul, opoziţia a refuzat să dea curs cererii primarului. Donaţiile de terenuri de pe ordinea de zi au fost votate exclusiv de liberali, în vreme ce udemeriştii şi social-democraţii au votat împotrivă.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
20 Comentarii
!!!!
@scortosul @excalibur: AȘA ESTE ! Vă susțin !
Postat 18 Februarie 2018, 13:05 de TDS
Stii tu cine......
Stii tu cine palteste toate procese pierdute de PMO? Tu taxatule. Tu le platesti cand platesti super taxele si super impozitele bolovaniste! Te intreaba cineva ce vrei, ce doresti? Nu tu platesti ca popa! El cheltuieste ca de la ...... buget! Ce cosmaruri are noapte le pune in cheltuiala ziua! Tu taxatule plateste linistit ca el cheltuieste in sminteala lui!
Postat 18 Februarie 2018, 10:54 de scortosul
La noi ca la nimeni!
Doua aspect sunt interesanta. Marea majoritate a acestor ulite inguste sunt dotate cu toate utilitatile-curent, apa, canalizare si chiar gaz. Cine a platit? Cine a luat spaga? Cu asemenea dotari stradale nu se pot lauda toate strazile aflate in zona traditionala a orasului. De patit stiu ca am platit noi, taxatii! Un alt aspect este faptul ca cel care construieste la o asemenea alee isi asuma situatia si e treaba lui. In occident am vazut multe situatii asemanatoare cand m-am inghesuit sa ajung la vreo adresa si nici unui primas nu I-a trecut prin cap sa rechizitioneze terenul, proprietatea oamenilor. La noi se poate, la noi statul isi fura contribuabilii si da pe nimic strainilor.
Postat 18 Februarie 2018, 10:44 de scortosul
News alert - lectura a 2-a
Sa fie reala transcrierea : "Edilul şi-a îndemnat colegii de partid să aprobe prin vot donaţiile de terenuri nu doar acum, ci şi când vor intra în opoziţie..." sau e doar efectul vreunui editor de text "gratuit de pe internet",vorba codrutei.Daca e reala, pare a fi o instigare la abuz in serviciu sau ceva de genul, atita timp cit se pune contra a cel putin doua sentinte definitive ce bun bazele unui consistent precedent judiciar, dincolo de toate parerile pro sau contra ale profanilor.Si totul din cauza consilierilor psd care probabil au simtit in aer plutind niste circumstante agravante sub denumirea de "forma continuata" ...sau pur si simplu le-a venit mintea la cap.
Postat 18 Februarie 2018, 00:30 de excalibur
Tds
Dar nici nu sunt curios. O să-ți dea Bolojan ceva bani pt terenul din fata casei.
Postat 16 Februarie 2018, 17:47 de Sandu1201
!!!-
Mișto ! Sandu1201 a auzit de Hagi Tudose ! Dar gramatic-a nu se lipește de el...neam !
Postat 16 Februarie 2018, 17:28 de TDS
Unu
Corect. Dar sa nu uitam ca Hagi Tudose sa nascut in Romania. Unii daca au o proprietate se vad un fel de Trump.
Postat 16 Februarie 2018, 17:21 de Sandu1201
Simplu: cine nu doneaza, nu vede asfalt! Nu vrei sa donezi terenul dar vrei trotuar si strada pe bani publici? Pana nu donezi, sa nu se investeasca nimic in fata casei tale, pe terenul tau.
Daca se face drum de utilitate publica, centura, drum expres, se va expropia, ca si pana acum! Daca se face un drum normal prin fata terenului tau e alta situatie: trafic acolo nu exista, si nici nevoie de investitii in asfalt. Tu ceri autorizatie de urbanizare ca sa construiesti si sa cresti nevoia de trafic local, dar ai vrea sa iti faca primaria si drum, si sa te mai si plateasca pentru ca ti-l face. Cand iti cumperi teren, daca esti inteligent, te informezi inainte ce regulamtente si incadrari sunt, la fel cum te intrebi daca e intravilan sau extravilan! PS: Extinderea drumurilor nu se face pe fonduri europene ca nu exista nici o axa ptr asta. Iar fondurile europene sunt tot bani publici, procent din impozitele noastre. Electrica e o firma privata, nu a primariei, Distrigaz la fel. PSD si UDMR au fost la guvernare local avad viceprimari in administratie in alianta cu alte partide si majoritate in consiliul local. In cazurile de drum privat nu se cere donatia, dar eu nici nu as fi fudul sa cumpar teren intr-un cartier daca drumul ar fi prevazut prea ingust. Un avantaj ar fi daca dezvoltatorul asfalteaza singur drumul mai repede, si dezavantajul e ca sigur nu il va intretine, repara gropile, deszapezi, curata santurile...
Postat 16 Februarie 2018, 16:44 de unu
Scortosul
Ai dreptate. Scuze.
Postat 16 Februarie 2018, 15:18 de Sandu1201
Eu zi asa
Primăria sa nu mai asfalteze , sa nu mai faca utlitati, si sa sa lase asta in mana marilor proprietari.
Postat 16 Februarie 2018, 12:00 de Sandu1201
@sandu1201
Sandule cred ca ai gresit adresantul! :)
Postat 16 Februarie 2018, 11:56 de scortosul
?exkaliburake-foame birtineza
Ce are Firea cu Oradia Mare?Alo?Si inca ceva..este evident ca viata la oras e grele pentru tine!Oare in Bucuresti-unde se da ora exacta in Ro-cam pe la ce colt ai latra?Alo?Mare-i foamea de pamint a birtinezului atotstiutor...mare e gradina ta...
Postat 16 Februarie 2018, 11:36 de grigore
Care urbanizare tzarane ?
Oare ce inseamna pentru retardatul acesta de primar ..."procesul de urbanizare "....? Am donat primariei "de buna voie si nesilit de nimeni" mai mult de 1000 mp (approx 15.000 Eur) de teren intravilan...Curent mi-am tras din banii mei (approx 7000 Ron), la gaze nu avem nici o sansa si umblam in noroi de 20 de cm...
Postat 16 Februarie 2018, 11:32 de Citizen
Scortosul
Acel drum de 9m se numeste drum privat, dar acel drum sa nu fie declarat duleu. Si nicio nu îl va asfalta si fac e trotuare . Te ocupi tu de tot. Acel drum nici pe harta nu va exista
Postat 16 Februarie 2018, 11:29 de Sandu1201
Ții ca orbul de botă...
Sunt situatii si situatii! Am o bucata de pamant si am decis sa o parcelez si sa o vand pe bucati. SINGUR, repet, SINGUR am prevazut un drum cu latimea de 9(noua) metri. Drumul nu-l voi dona, voi introduce utilitatile pe banii mei si va fi un drum privat, cu toate avantajele proprietatii private. Dar daca as locui pe o strada pe care au pus ochii firmele de casa ale primariei cu gandul sa o ,,modernizeze" (adica sa sifoneze niste fonduri!), nu le-as da nimic gratis.
Postat 16 Februarie 2018, 10:50 de pinonel
Normalitatea ar fi......
Normalitatea ar fi ca PMO sa despagubeasca proprietarul cu suma valorii de piata a terenului rechizitionat. In cazul exproprierii se face despagubirea. De ce nu se face si in cazul "donatieie" fortate bolovane?
Postat 16 Februarie 2018, 10:38 de scortosul
Primari contra arhitecti
Din ciclul "Romania vesela" : Ordinul Arhitecților București nu mai poate comunica cu mega-arhitectul Gabriela Firea, temporar primar in bucuresti. Prin urmare, au infiintat un site : Ordinul Arhitecților București pentru Gabriela Firea,cu adrese fara raspuns(www.oarb-pentru-firea.ro/). Intre Oradea si Bucuresti sunt vreo 600km, dar soarele rasare la Bucuresti,totusi...
Postat 16 Februarie 2018, 09:27 de excalibur
"raţiuni de dezvoltare" mai presus de constitutie si justitie si
Primarul are dreptate sa-si doreasca drumuri largi,moderne cu utilitati.Donatia e un abuz iar conditionarea eliberarii unei autorizatii de constructie e un abuz si mai mare.Exagereaza cu costurile exproprierilor,de miloane de euro.Ar putea de exemplu sa ofere compensatii proprietarilor expropriati din impozitele datorate de acestia pe un numar de ani,pina la stingerea valorii terenului cedat/expropriat.Investitiile se fac preponderent din bani europeni,nu din contributiile celorlalti cetateni.In alta ordine de idei ,donatiile reprezinta un razboi de uzura,pe termen lung: santajul primariei poate avea efect in 9 cazuri din 10, dar investitia poate ramine blocata pe termen nedefinit din cauza unui singur proprietar care nu are nici o urgenta sa construiasca sau nu cedeaza santajului. Ar mai fi o solutie: edilul sa se inscrie in psd-structura centrala, acolo se duce o lupta crincena cu justitia strimba din romania
Postat 16 Februarie 2018, 09:16 de excalibur
La conducerea mun. Oradea ...
... oportunisti, mercenari, amatori ...
Postat 16 Februarie 2018, 09:02 de WinDos
Când a fost PSD lavonducerea mun. Oradea ???
Niciodată, primarule cu mintea praștie, care minti precum un politruc de la DNA-central !?! Avand in vedere ca PDL si PNL e unul si acelasi in zilele noastre, rezulta ca liberalii conduc orasul de la primele alegeri locale pana astazi !?!
Postat 16 Februarie 2018, 09:01 de WinDos
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON