URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
08 Februarie 2018, 09:37

Autorizaţii fără donaţii: Judecătorii au stabilit că Primăria Oradea nu are voie să condiţioneze autorizaţiile de donaţiile de terenuri

Autorizaţii fără donaţii: Judecătorii au stabilit că Primăria Oradea nu are voie să condiţioneze autorizaţiile de donaţiile de terenuri VREA DESPĂGUBIRI. O staţie de carburanţi cu magazin şi restaurant. Acesta a fost proiectul fostului prefect PSD Aurel Tărău (medalion) pe terenul pe care îl deţine la ieşirea din Oradea spre Felix. În decembrie 2014, atât terenul, cât şi investiţia au fost preluate de o firmă constănţeană, Tiragram SRL, tranzacţia fiind condiţionată, însă, de obţinerea autorizaţiei de construire. Cum Primăria a refuzat s-o emită, pe 5 mai 2016 firma a reziliat contractul, motiv pentru care Tărău intenţionează acum să ceară daune municipalităţii
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Regula instituită de Primăria Oradea de a condiţiona eliberarea autorizaţiei de construire de donarea bucăţilor de teren necesare pentru amenajarea noilor drumuri e un abuz de drept.   Aşa au decis judecătorii într-un proces declanşat în 2015 de fostul prefect Aurel Tărău şi de soţia sa, după ce municipalitatea a refuzat să le autorizeze construirea unei staţii de carburanţi fără a ceda o bucată din terenul cu pricina în favoarea oraşului, pentru ca Primăria să amenajeze drumul.

Viceprimarul Mircea Mălan spune însă că trocurile "donaţii pentru autorizaţii" vor continua şi pretinde că acestea sunt de fapt chiar în favoarea solicitanţilor de autorizaţii: "Municipalitatea nu câştigă nimic, dimpotrivă! Oraşul are doar de pierdut: nu mai încasează impozit pe terenul donat şi, în plus, se obligă să facă drumuri", zice edilul.

Certificat da, autorizaţie ba

Aurel Tărău, fost prefect al judeţului Bihor în guvernarea Adrian Năstase, şi soţia sa, Aurora, au obţinut în vara anului 2013 un certificat de urbanism pentru construirea unei staţii de carburanţi cu magazin şi restaurant la ieşirea din Oradea spre Băile Felix, în dreptul hotelului Sky. Pentru acea zonă, Planul Urbanistic General al oraşului, adoptat în 2005, prevedea că accesul spre DN 76 urma să fie realizat printr-un aşa numit drum colector, pe care, din lipsă de fonduri, Primăria nu l-a făcut.

Pentru ca proiectul soţilor Tărău să fie autorizat, Comisia Municipală de Urbanism şi Amenajare a Teritoriului (CMUAT) a cerut ca investiţia să nu afecteze traseul viitorului drum şi le-a pus în vedere că "terenul afectat de servitutea pentru utilitate publică se va transfera domeniului public prin grija beneficiarilor".

Între timp, parcela, cu tot cu proiectul de construire, a fost vândută unei firme constănţene, Tiragram SRL, care a condiţionat tranzacţia de obţinerea autorizaţiei pentru construcţie. Ghinion! Deşi proiectul a fost modificat ca să corespundă cerinţelor, soţii Tărău au refuzat să facă donaţia, motiv pentru care Primăria nu le-a emis autorizaţia, comunicându-le că dosarul lor este incomplet: "Lipseşte oferta de donaţie pentru terenul grevat de servitute publică, înregistrată la Administraţia Imobiliară Oradea".

Nu-i în drum, dar tot degeaba

Pe 20 octombrie 2015, Tiragram SRL a deschis proces împotriva Primăriei, cerând obligarea instituţiei să emită documentul necesar pentru a deschide şantierul. Pentru că dezbaterile se arătau de durată, în mai 2016 firma a decis însă rezilierea contractului de cumpărare încheiat cu soţii Tărău, din culpa vânzătorului, orădenii fiind astfel obligaţi să returneze banii încasaţi.

Irina Poinar, avocat OradeaFostul prefect a continuat, în schimb, procesul cu Primăria în nume propriu. "Clienţii mei nu au fost şi nu sunt împotriva dezvoltării urbanistice a oraşului, dar intenţia sau nevoia de dezvoltare nu poate justifica şi nu trebuie să justifice un abuz sau încălcarea drepturilor cetăţeanului", a motivat BIHOREANULUI avocata lor, Irina Poinar (foto).

În timpul procesului, expertizele au arătat că proprietatea soţilor Tărău nici măcar nu se suprapune cu drumul colector ce urmează a fi construit lângă DN 76. "Aici este fie rea-credinţă, fie lipsă de profesionalism. Mă întreb câţi orădeni au fost obligaţi să doneze suprafeţe pentru unele servituţi publice care în realitate nu există?!", spune avocata.

În plus, adaugă aceasta, chiar dacă situaţia ar fi aşa cum o prezintă administraţia locală, ea nu poate condiţiona emiterea unui act administrativ de o ofertă de donaţie. "Nicăieri în Legea 50/1991 privind construcţiile nu există o astfel de condiţie. Este, practic, o adăugare la lege", susţine avocata, care consideră că singura soluţie legală în astfel de situaţii ar fi "exproprierea cu acordarea unei juste despăgubiri, situaţie în care proprietarul terenului nu poate decât să se conformeze".

Un exces de putere

După un proces întins pe 3 ani, întâi Tribunalul Bihor (pe 29 iunie 2017), iar acum Curtea de Apel Oradea (pe 26 ianuarie 2018) i-au dat dreptate fostului prefect, hotărând că Primăria nu poate invoca interesul public pentru a încălca drepturile cetăţenilor. "Acolo unde începe dreptul cetăţeanului se încheie dreptul de apreciere al administraţiei şi, astfel, emiterea unui act administrativ cu încălcarea unui drept reprezintă, desigur, un abuz de drept, adică un exces de putere", se arată în sentinţa judecătoarei Angela Tod de la Tribunal, menţinută de colegii ei de la Curtea de Apel.

Potrivit soluţiei, "refuzul autorităţii locale de a emite o autorizaţie de construire în pofida faptului că reclamanţii nu numai că au obţinut avizele, dar au şi retras construcţiile astfel încât în momentul în care urma să se realizeze investiţia publică să nu existe impediment, nu poate fi primit". Ca urmare, Primăria a fost obligată de instanţă să emită autorizaţia de construire "necondiţionat de prezentarea ofertei de donaţie".

Mergem mai departe

Mircea Mălan, viceprimar OradeaContactat de BIHOREANUL, viceprimarul Mircea Mălan (foto) a refuzat să comenteze sentinţa, dar susţine că trocul este, totuşi, strict în folosul solicitanţilor: "Municipalitatea nu câştigă nimic, dimpotrivă! Oraşul are doar de pierdut: nu mai încasează impozit pe terenul donat şi, în plus, se obligă să facă drumuri, deşi în oraş mai există încă 250 de străzi nemodernizate", spune vicele.

Mălan apreciază că varianta donaţiei e cel mai eficient compromis între interesul municipalităţii, care se asigură că drumurile vor fi suficient de late pentru a permite urbanizări ulterioare, şi interesul cetăţeanului, care evită birocraţia. "Spre deosebire de donaţie, care se poate perfecta repede, exproprierea durează mai mult. De fapt, nu e moral ca din banii tuturor orădenilor să expropriezi teren ca să faci drum pentru o familie care vrea să se mute în vârful dealului. Şi apoi, exproprierile ne-ar înghiţi tot bugetul de investiţii", justifică edilul.

În ciuda argumentaţiei, cert e că, odată demonstrat faptul că Primăria a impus condiţii abuzive pentru a emite autorizaţii de construire, procesele împotriva instituţiei s-ar putea înmulţi. Singura problemă este faptul că procedura este de durată şi, decât să piardă timpul pe coridoarele instanţelor de judecată, majoritatea orădenilor vor continua să cedeze "şantajului"...


TOTAL
33.241
metri pătraţi de teren au donat în 2017 oraşului orădenii care au avut nevoie de autorizaţii de construire


SCANDAL
Război pe donaţii

Regula "teren contra autorizaţii" funcţionează în Oradea încă din anii ’90, dar a declanşat un război politic abia în precampania pentru alegerile locale din 2016, când consilierii locali ai PSD au decis să se opună tuturor Hotărârilor prin care se acceptau donaţii de terenuri, invocând faptul că singura cale legală pentru ca municipalitatea să le ia este exproprierea lor, cu despăgubire.

Ulterior, după alegeri, pesediştilor li s-au adăugat udemeriştii, ajunşi şi ei în opoziţie, În august 2016, grupul PSD-UDMR a "trântit" 45 de proiecte de HCL privind donaţii imobiliare, profitând că, în absenţa unor colegi aflaţi în concedii, liberalii n-au avut cele 18 voturi necesare pentru a promova actele normative de patrimoniu.

Mariana Blaga, consilier PSDPractic, tot atâţia orădeni au fost lăsaţi fără autorizaţii de construire. "Cu regret vă informăm că oferta dvs. de donaţie a terenului necesar pentru lărgirea tramei stradale nu a întrunit numărul de voturi necesar în vederea aprobării în plenul Consiliului Local din 30 august 2016, grupurile de consilieri ale PSD şi UDMR votând «împotrivă», respectiv «abţinere», fără a-şi justifica în niciun fel decizia", a ţinut să sublinieze Primăria în răspunsurile trimise cetăţenilor afectaţi de votul opoziţiei.

Chiar dacă în şedinţele ulterioare, când liberalii s-au mobilizat, donaţiile au fost aprobate, PSD şi UDMR şi-au păstrat atitudinea până în prezent. Explicaţia? "În aceste cazuri, nu este o donaţie, este o constrângere, şi nu este în regulă", justifică Mariana Blaga (foto), consilier PSD.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
15 Comentarii
Încă un santaj
Si noi am fost șantajați de Primărie ca nu primim autorizație de construcție până nu le donam parte din teren, toate cheltuielile necesare cu donația trebuie suportate de noi, este vorba de o stradă cu clădiri vechi de peste 50 de ani care sunt case la strada si oricum nu se mai poate largi drumul , nu înțeleg cum de mai pot încă să practice în 2018 șantajul.Cum putem să ne unim mai mulți împotriva Primariei.
Postat 09 Martie 2018, 22:12 de Dikigoro
@ili3
O veste buna! In sfarsit cineva a atacat legalitatea hcl-urilor prin care se stabileste zona exclusiva si oradenilor le este interzisa bransarea la reteaua de gaz. Daca pana acum s-a mers pe obligatia de a face, adica fiecare isi urmarea propriul interes, dl DRIENYOVSZKI FRANCISC (respekt!) in dosarul 2123/111/2017, a mers la radacina raului si a atacat legalitatea actelor emise de birtinez via consiliul local. E vorba de hcl 517/2013 modificată prin hcl nr. 863/2013 şi hcl nr. 518/2013 modificată prin hcl nr. 864/2013. Mai mult, instanta ,,obligă pârâţii.....să emită în favoarea reclamanţilor avizul necesar lucrării de extindere a reţelei de alimentare cu gaz în perimetrul necesar imobilelor proprietatea reclamanţilor, situat în Oradea, str...." Felicitari judecatorilor Tribunalului Bihor, completului de judecata CAF 9! Sa vedem ce va fi la Curtea de Apel.... Daca se mentine hotararea de la fond, sistemul centralizat care a papat sute de milioane intra in faliment! Va fi cel mai mare succes al birtinezului, mult peste dealul Ciuperca, drumul fara sfarsit, Piata Unirii, s.a.m.d.
Postat 09 Februarie 2018, 13:27 de pinonel
@anticomunistule, de asta ce zici?
hcl-urile prin care consilierii pnl au stabilit o zona, zona A, exclusiv pt. cet, au fost anulate in instanta in mai multe procese. E drept, printr o jmekerie hotararea se aplica doar celor care au dat primaria in judecata, dar asta nu inseamna ca pt. ceilalti oradeni hcl-urile ar fi legale. Insa ticalosia alesilor e fara limite! In timp ce populimii ii inbterzice sa se branseze la reteaua de gaz, adica interzice sa dispuna cum vrea de banii ei si implicit sa beneficieze de confort, in mai 2017, prin hcl 420, au aprobat ca Transilvania si Astoria (asa le stiu oradenii!) sa poata fi bransate la reteaua de gaz, dar, citez: ,,fără execuţia altor branşamente de gaze naturale presiune redusă pe traseul str. Iosif Vulcan, Republicii, Piața Regele Ferdinand." Adica gemenii ot cacaceni pot, ceilalti pe langa care trece conducta NU!
Postat 09 Februarie 2018, 10:16 de ili3
Arurel vs. Ilie - 1:1 (la pupăză)
Fiecare bancrută are două feţe! Aceeaşi avocată are contract (abonament) în valoare de 15000 de euro pe an cu Compania de Apă Oradea (unde Preşedinte al Adunării Generale a Acţionarilor este Bolojan), contract (nr. 9423/09.05.2011) tocmai prelungit pentru al şaptelea an consecutiv. Nu mai contează că raportul Curţii de Conturi a declarat contractul ca fiind ilegal şi că toate sumele achitate constituie prejudiciu!
Postat 09 Februarie 2018, 08:50 de eutanasiu
@ anti
Nu-i asa ca din turnul de fildes al primariei nu se vad decat oradeni care se opun "dezvoltarii" orasului si dusmani ai actualei administratii??? Eu zic sa-i relocam in Siberia sau la canal pe undeva.. Ce zici? Ar fi o solutie pe placul nebunului?
Postat 08 Februarie 2018, 18:09 de User anonimizat
@anti...
Te trezisi cand auzisi ca oradenii s-au saturat se le fie furate terenurile?! Da' n-ai nicio problema, dormi linistit, dormi-re-ai.... cand amenzile pe care le primeste primaria pt. ca e condusa impecabil sunt platite din banii nostri si nu din banii celor vinovati?! NU te-ai gandit sa dai primaria in judecata pt. ca unii isi bat joc de noi si de banii nostri, da' te deranjeaza ca nu vrem sa dam de pomana! Putin iti pasa ca un avocat (intamplator si viceprimar) spune sus si tare ca el se... pe ea de lege! O hotarare a unei instante are putere de lege!
Postat 08 Februarie 2018, 15:49 de pinonel
@anticomunist ; chiar nu intelegi
vorbesti in necunostinta de cauza, cand am cumparat terenul exista drum, dar primaria vrea sa-l largeasca la 15 m probabil o sa faca o autostrada acolo. curentul si canalizarea le-am tras eu de la o distanta considerabila si m-a costat aprox 15000 lei si locatia nici macar nu e pe deal. si dupa ce am investit atat in locul primariei vor sa le mai donez 5 m de teren pe o lungime de 40 de metri, practic imi iau aproape jumatate din teren, ca atunci cand l-am cumparat ai venit tu cu primaria sa-mi platiti diferenta. PS se cere sa donezi teren si pe strazi vechi din oras pentru largire cum ar fi str.constantei care e strada de peste 100 de ani vechime. inca ceva am vecini care au donat, dar in urma cu 15 ani cand nu cereau decat 1 metru donatie strada tot neasflatata e. deci ce investii a facut primaria ???? iar ce spui tu acolo cu lipsa drumului de acces e o imbeciliate , cum sa primesti autorizatie de constructie daca n-ai cum sa ajungi la ea si daca nu exista acolo o strada; gandeste inainte sa scrii prostii...
Postat 08 Februarie 2018, 15:46 de grigore11
Stai asa, ca nu-nteleg!
Adica PMO sa cumpere pe banii nostri teren, ca sa le contruiasca (tot pe banii nostri) infrastructura, unor berbeci care au cumparat teren, fara sa verifice daca exista sau nu drum de acces? Pai in cazul asta, dau eu primaria in judecata! Nu vor sa doneze, nicio problema, sa mearga cu elicopterul la domiciliu, zic!
Postat 08 Februarie 2018, 14:24 de User anonimizat
New world order
--Viceprimarul Mircea Mălan spune însă că trocurile "donaţii pentru autorizaţii" vor continua--Acesta este statul de drept capturat de indivizi de speta MM care de altfel nu e mai prejos decit mentorul sau, parintele Oradiei.Statul in care Autorizatia de construire e un privilegiu aflat la discretia lor si a camarilei ce le paraziteaza institutiile , sub forma PUD,PAC,PUG,AC,PVRL, nu un drept pe care ti-l exerciti in calitate de proprietar .E extraordinar ca Vuscan si Tarau au obtinut in instanta ABOLIREA acestor abuzuri,pe viitor procesele nu vor mai fi in contencios administrativ, individul contra primariei ci pe persoana fizica, pentru ABUZ in functie, cu despagubiri pe masura sau detentie,ad libidum.
Postat 08 Februarie 2018, 11:12 de excalibur
"Cu regret va informam ca cererea dvs. de donatie ... bla-bla-bla" !?!
Daca oamenii erau obligati sa accepte sa doneze, de ce raspunsurile primariei invocau regrete de acest fel? E clar ca edilii sunt mincinosi, fac ilegalitati si sunt porniti sa faca rau cetatenilor, nu sa sprijine construirea in regim privat, care aduce si dezvoltare pe cale de consecinta !?!
Postat 08 Februarie 2018, 10:56 de WinDos
TOT RESPECTUL, ANGELA TOD
Doamnei Judecatoare Angela Tod îi urez multa putere si rabdare in "lupta" cu hienele Oradei.Din pacate sunt putini judecatori ca Angela Tod.Sunt surprins sa vad ca si Curtea DE Apel mentine hotararea Tribunalului.Probabil nu s-a intervenit.Suntem foarte multi in aceasta situatie de expropriere pe bani de nimic sau cu donatie.Sper ca Primaria sa ia masuri urgente pana nu se trezeste cu un val de procese.
Postat 08 Februarie 2018, 10:15 de adevarat
vrei nu vrei
Nu te va obliga la donatii, dar o vei face de buna voie "si ne silit de nimeni". Pentru ca va trebui gandita o infrastructura, si atunci va fi ceva de genul: "nu putem acorda autorizatie deoarece nu exista un proiect de infrastructura. Va rugam sa ne prezentati proiectul cu cf cu alea alea...... In alte tari ca tu sa construiesti, trebuie sa obtii si acceptul/acordul comunitatii care se face contra cost, adik primii veniti si-au facut utilitati, drumuri, autorizatii, proiecte etc, care au costat ceva. Tu daca vii si vrei sa faci trebuie sa vii cu banu' . Si sumele nu sunt deloc de neglijat (30000 - 50000euro). Da , pe lege nu e normal sa donezi, dar....tot acolo e.
Postat 08 Februarie 2018, 10:13 de Christa
@citizen
Revin. Consulta-l pe horia vuscan, el a ,,donat" apoi a cerut in instanta o justa despagubire si a luat vreo opt mii de euro! Deci (inca) se poate! Am spus inca se poate, gandindu-ma la ioan cupsa, cel cu confiscarea imobilului pe repede inainte, vezi legea nr.255/2010, cine stie ce porunca mai primeste de la stapan(i)!
Postat 08 Februarie 2018, 10:05 de pinonel
..........
Adica donatiile sunt strict in avantajul donatorului! Mai trebuia sa ne spuna ca donatarul iese in pierdere acceptand donatia! Intr-o minte stramba si adevarul se stramba! Stie distinsul avocat (viceprimar e vremelnic!) diferenta dintre impozitul per metru patrat si pretul de vanzare pe piata libera al aceluiasi metru patrat?! Daca ,,donez" primariei zece metri patrati, scap de plata unui impozit (oricum nesimtit!) de maxim 25 de lei, dar daca-l vand incasez minim 100 de euro. Ce zice dl avocat, ce m-ar sfatui sa aleg in situatia in care l-as consulta?! Si daca tot il ....grija de binele obstei, de ce nu-si doneaza salariul unui orfelinat, sau unui camin pt. batrani?! N-o face (si) pt. ca tine la bunul lui, dar ii ,,sfatuieste" pe oradeni sa-si doneze bunurile lor!
Postat 08 Februarie 2018, 09:57 de pinonel
O asociatie ?
Si eu am fost OBLIGAT de catre primarie,sa donez aproape 1000 (una mie) metri patrati catre municipalitate. Ar trebui sa ne strangem intr-o asociatie toti cei care am fost obligati sa donam.
Postat 08 Februarie 2018, 09:50 de Citizen
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON