URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
09 Octombrie 2015, 09:23

Şeful Direcţiei de Organizare a Evenimentelor: "Vrem ca orădeanul să vrea să iasă din casă"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Săptămâna trecută a debutat Toamna Orădeană 2015, festival aşteptat de numeroşi concitadini. Atât pentru că a redeschis porţile Cetăţii, proaspăt reabilitate, cât şi pentru că este cel mai lung şir de evenimente organizate de Primărie pentru orădeni. Concerte, spectacole, expoziţii, toate se înghesuie în zece zile de festival, gândite să fie pe placul fiecărui cetăţean.

Anul viitor, însă, distracţia ar putea începe din vară! Unul dintre responsabilii pentru evenimentele publice ale Oradiei, Mircea Oaie, şef al Direcţiei Monitorizare Cheltuieli şi organizare Evenimente din cadrul Primăriei, spune că, odată ce şantierele din oraş vor fi închise, îşi doreşte ca în agenda fiecărui weekend din sezonul estival să figureze măcar un eveniment.

Adio, bâlciuri!

- În premieră, Toamna Orădeană anul acesta se ţine în Cetate, monument proaspăt reabilitat. Ce schimbări a determinat această mutare în programul festivalului?

- Cetatea a impus o anumită eleganţă, aşa că am pus la dispoziţia celor 40 de comercianţi de produse de artizanat sau alimentare standuri din lemn, identice. O noutate a fost şi participarea unor restaurante din Oradea, partenere în proiectul City Card, care au deservit latura de alimentaţie.

- Noul concept al Toamnei Orădene prevesteşte schimbări pentru toate evenimentele organizate de Primărie? A renunţat oraşul definitiv la bâlciuri şi chinezării?

- Primul pas a fost făcut anul trecut, când am stabilit pentru comercianţi tarife reale raportate la costurile municipalităţii, ceea ce a făcut o selecţie automată în rândul lor. Am eliminat definitiv produsele precum haine, accesorii de telefoane, articole de lenjerie intimă, care într-adevăr nu-şi aveau locul aici.

Evenimente şi în cartiere

- Anul trecut, festivalul muzicii militare i-a impresionat pe orădeni. De ce aţi renunţat la el?

- Nu am renunţat, dar în oraş se fac multe lucrări care nu ne-ar fi permis să-l desfăşurăm cum ne doream. În plus, orădeanul s-a obişnuit să participe la evenimente doar în zona centrală. Anul trecut, în parcul Magnoliei, la festivalul muzicii militare am avut puţini spectatori. Tocmai de aceea, după ce lucrările de modernizare din oraş se încheie, vreau să inventariem toate locurile care pot găzdui evenimente şi să le gândim un calendar. Oradea are o mulţime de zone nefolosite şi orădeanul trebuie să ştie că un eveniment se poate petrece şi în cartierele rezidenţiale. Festivalul de muzică militară ne dorim să-l facem vara, ca eveniment de sine-stătător. De altfel, Toamna Orădeană am prefera să fie doar închiderea unui sezon mai lung de evenimente. Mi-aş dori ca în fiecare weekend din perioada iunie-octombrie să avem un eveniment în oraş.

- La ce gen de evenimente vă gândiţi?

- Ne dorim, de pildă, şi un concert cu un artist internaţional, dar nu avem încă o sală potrivită. Ne dorim spectacole de teatru, rulare de filme în aer liber, Serbările Cetăţii, expoziţii, târg de meşteşuguri. Vrem ca orădeanul să vrea să iasă din casă şi să vadă ce se întâmplă în oraş.

Ne mulăm pe ce avem

- A făcut Primăria un sondaj ca să afle ce tip de evenimente preferă orădenii? Ştiţi care este "reţeta succesului", ca să-i scoateţi din case?

- Anul acesta am făcut un sondaj pentru ce muzică şi-ar dori orădenii la Toamna Orădeană şi am avut puţine răspunsuri. Marea masă nu se apleacă la astfel de întrebări, de aceea cred că soluţia este să venim în întâmpinarea dorinţelor lor înainte de a şi le exprima. Orădenii sunt obişnuiţi să se muleze pe ce li se oferă.

- Va avea Oradea în viitorul apropiat un eveniment care ar putea să atragă turişti din alte oraşe, aşa cum Sibiul are festivalul de teatru sau Clujul festivalurile de muzică?

- Municipalitatea trebuie să identifice evenimentele pe care le poate ajuta să crească şi să câştige notorietate. Important este să ne bazăm pe ce putem să suportăm financiar.

Fără bubuială

- Piaţa Unirii a intrat în reabilitare tocmai pentru a deveni o piaţă în adevăratul sens al cuvântului, gazdă pentru evenimente ample. Cum veţi umple piaţa centrală?

- Eu nu-mi imaginez ca, în momentul în care va fi gata, piaţa să fie într-o permanentă sărbătoare. Vor fi evenimente de impact, concerte, spectacole în aer liber, probabil şi mult-doritul târg de Crăciun, dar nu va fi o permanentă bubuială.

- Care este optica municipalităţii în privinţa evenimentelor culturale? Ce vă doriţi să promovaţi, dat fiind că pentru ediţia din acest an a Festivalului de Teatru Scurt Primăria a alocat mult mai puţini bani decât în alţi ani?

- Municipalitatea a încercat mereu să fie lângă cei care organizează diverse evenimente pentru orădeni, iar cultura înseamnă piese de teatru, dar şi concerte, târguri de carte ori de meşteşugari. Legat de Festivalul de Teatru Scurt, la care şi Consiliul Judeţean şi-a redus finanţarea, a fost vorba pur şi simplu de raportarea la sumele financiare disponibile.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
Sa iesim din case ca sa ce?
Santiere neterminate am mai vazut.
Postat 10 Octombrie 2015, 09:59 de Tinas
sebastianu,
Nu mă contrazic deloc atîta timp cît panoul informativ cu istoria cetății de la intrare a fost înlocuit cu o reclamă Kaufland,din cîte ştiu sighişorenii au Kaufland...
Postat 10 Octombrie 2015, 08:53 de ducfer
SA NE INTOARCEM...INVERS!
@pinonel: Mai fratziwear, dar ce comentarii scrii tu? Poate se supara parintele! Cum care parinte? Bolos!'Marcel Ioan Bolos! Vezi ca in cur-and iese legea aceea si nu te vad bine...
Postat 09 Octombrie 2015, 20:14 de TDS
Oaie?! Atunci nu ma mir!
Nea oaie, poate la matale la stana cand inviti pe cineva in vizita intorci totul cu c*rul in sus, dar ACUM te adresezi unor oraseni (e drept, multi sunt de teapa ta!)! Asa ca, multumesc, dar NU, innamolestete singur sau cu cei de seama ta!
Postat 09 Octombrie 2015, 18:25 de pinonel
Te contrazici
"cetatea" te contrazici singur acuma zici ca cetatea e inca santier (categoric nu e finalizat) "panouri informative" sa te duca la ce?! daca inca nu e gata, ce sa vizitezi. Bucurati-va ca s-a deschis. De cand nu ai mai fost in cetate? ... aha... ani de zile. De acuma incolo v-or venii si shighisorenii sa ne vada cetatea si altii. Numai bine
Postat 09 Octombrie 2015, 17:57 de sebastianu
corect
viața e plină de lucruri jenante! ...să iasă oradeanul din casă, dar nu numai, da să vină și la Cetate și sa aibă și portofelul plin și să și cheltuie cât mai mult pe acolo. doar să aibă pe ce să cheltuie banii... e corect.
Postat 09 Octombrie 2015, 11:43 de vg
Cetatea...
...este un şantier în desfăşurare,multe lucruri încă de făcut.Probabil anul viitor pe vremea asta se va putea da un verdict complect asupra reabilitării.În prezent multe minusuri,nu se poate să ai atîta istorie în spate şi singurul pliant disponibil să fie programul Toamnei Orădene.Centru de informare,galerii închise deşi au orarul afişat.Absența totală a panourilor informative...păcat!
Postat 09 Octombrie 2015, 10:44 de ducfer
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON