URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
07 Decembrie 2017, 18:25

Noua preşedintă a Uniunii Artiştilor Plastici, Vioara Bara, vrea să "dezmorţească" artiştii: "Trebuie să-i învăţăm pe orădeni să ne iubească"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Până la jumătatea acestei luni, orădenii pot vedea în Cetate ce creează artiştii din oraş. În galeria pe care o deţine în corpul C al fortăreţei, Uniunea Artiştilor Plastici Oradea a vernisat recent Salonul Anual de Artă, în care sunt expuse lucrări de pictură, grafică şi sculptură realizate de 53 de artişti orădeni.

A fost primul Salon organizat de noua preşedintă a UAP Oradea, Vioara Bara, reputată pictoriţă şi scenografă a Teatrului Regina Maria. Bucuroasă că a reuşit să reunească în expoziţie jumătate din membrii Uniunii, artista vrea ca de acum înainte orădenii să audă mai des despre artiştii propriului oraş. "Trebuie să devenim mai vizibili, este vina noastră că până acum nu am fost", admite pictoriţa.

Tinerii promit, dar nu se înghesuie

- Recent aţi devenit preşedintele Uniunii Artiştilor Plastici Oradea. De ce v-aţi dorit această poziţie, în fond o răspundere? Ce doriţi să faceţi?

- Eu n-am vrut, nu-mi arde, la 60 de ani, să adun iar filiala. Dar în august, când colegii mi-au propus să preiau conducerea pentru că noi, artiştii din perioada optzecistă, în 1990 am pus UAP Oradea pe primul loc în ţară, am zis că încerc să mişc lucrurile. N-am venit pentru generaţia mea, ci pentru tineri, care sunt mai greu de adunat. Am reînfiinţat deja Atelier 35, dedicat lor. În principal, asta mi-am propus: să mobilizez tinerii.

- Câţi membri are UAP Oradea? Care e media lor de vârstă? Sunt atraşi tinerii artişti de Uniune?

- Suntem cam o sută de membri înscrişi, de vârste diferite. Motivul pentru care mulţi îşi doresc în UAP este indemnizaţia de 50% din pensie pe care o vor primi doar dacă sunt membri ai unei uniuni de creaţie. Mulţi membri UAP Oradea nu activează, însă, iar eu cred că dacă nu ai activitate ar trebui să nu ai dreptul la acea indemnizaţie. Dar nu e decizia mea. Absolvenţii facultăţilor de arte se înghesuie să-şi facă dosar de înscriere, dar nu se înghesuie să expună. Îi şi înţeleg: nu au ateliere şi nu îşi permit să plătească taxele de galerii. Acum reuşim să îi ajutăm, pentru că anul acesta am primit spaţiul din Cetate, unde nu plătim chirie şi utilităţi. Aşa că tinerii pot expune fără costuri de galerie.

- Promit generaţiile noi de artişti?

- Sigur că da, eu cred în talentul lor şi în puterea lor de muncă. Dacă vor dovedi sau nu ţine de ei. Este un fel de selecţie naturală, căci în artă e 90% muncă şi 10% talent. Cine arde de nevoie să se exprime va face artă.

"Din artă se trăieşte foarte greu"

- Există şi printre artişti fenomenul migraţiei spre Occident, aşa cum se întâmplă cu meseriaşii?

- Da, dar asta se întâmplă de mult. Colegii noştri au început să plece înainte de 1989, alţii au plecat după, au evoluat în alte spaţii şi au ajuns artişti importanţi. Şi astăzi mulţi tineri îşi doresc să migreze, ca s-o ducă mai bine.

- Unde pot vedea orădenii creaţiile artiştilor din oraşul lor?

- În galeria din Cetate şi în cea de pe Republicii, unde este însă un spaţiu restrâns, în care intră doar lucrări mici.

- Se cumpără în Oradea creaţii de artă?

- Nu prea. Vara, turiştii cer peisaje cu Oradea, dar rar se vinde o pictură abstractă. Noi, artiştii, trebuie să-i atragem pe oameni, să-i facem să cumpere de la noi. Şi în primul rând trebuie să devenim vizibili, e vina noastră că acum nu suntem. Orădenilor le place arta, dar noi trebuie să-i învăţăm să ne iubească.

- La ce preţuri se vând operele de artă?

- Preţurile sunt mici şi un artist nu rămâne cu prea mult. De exemplu, la un tablou de 6.000 de lei, artistul rămâne cu 58% după ce plăteşte galeria şi impozitele. Apoi mai scade şi costurile materialelor.

- Poate un artist să trăiască doar din creaţiile sale?

- În niciun caz. Nici în Oradea, nici în România. Cine trăieşte din artă, trăieşte foarte greu.

"Muianul, manifest artistic"

- În ultimii ani, orădenii au fost contrariaţi de creaţiile lui Gabriel Miloia, care, sub pretextul unui manifest artistic, şi-a imprimat chipul pe clădiri şi s-a masturbat într-o expoziţie. Cum vede un artist consacrat ca dvs. aceste manifestări?

- Nu am văzut performance-ul, dar nu sunt împotrivă, pentru că nu e ceva nou. Încă din anii ’70, marii artişti europeni îşi arătau frustările folosind limbajul trupului, au făcut acţiuni în sânge, cu carcase de animale. Şi masturbarea s-a mai folosit în artă. Nuditatea deranjează doar dacă nu este motivată. Dacă e motivată, este o manifestare artistică. Fiecare artist îşi alege un limbaj, iar în timp valorile se cern de la sine.

- Sunteţi printre cei care consideră că autorităţile ar trebui să sprijine mai mult arta. Cum stau lucrurile în Oradea?

- UAP Oradea a primit finanţări şi de la Primărie, şi de la Consiliul Judeţean, şi le mulţumesc. Dacă explici ce vei face cu banii şi nu ceri sume nesimţite se poate.

- Există în UAP Oradea ideea realizării unei sculpturi sau unei instalaţii în beneficiul oraşului sau poate al Universităţii?

- Problema asta s-a mai discutat între primarul Bolojan şi oamenii de cultură din oraş. Eu am propus ca Primăria să susţină o tabără de creaţie, în care să reunească artişti din Oradea, din alte oraşe şi din străinătate, iar comunitatea se va alege cu picturile astfel realizate. În Occident se practică astfel de tabere, şi eu particip anual. Primarul a fost de acord, dar încă nu s-a concretizat.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
:-)
...fost si eu azi sa vad exozitie...Sambata la ora ranzului nici tienie de om Am avut o tentativa sa vad si eu azi expozitia. Sambata (cand ar mai iesi lumea) la ora pranzului...nici tipenie de om...usa inchisa. O privire indiscreta aruncata pe geam asupra lucrarilor...mi-a taiat apetitul de a ma intoarce. Sunt pe masura lucrarilor expuse in "Galeria" de pe Republicii....nu comentez mai mult...doar ca se simte mana mentorilor Facultatii de Arta aferenta Sorbonicai...influenta lui Durghe (marele artist local) pt necunoscatori autorul "operei" sculpturale din fata detasamentului de pompieri. Nu stiu cate este de "reputata" dna Bara ca si pictorita dar are nevoie de multa energie si clarviziune ca sa "dezmorteasca" viata de profil de pe malurilte Ptezei. Ar putea sa o faca eventual invitand artisti din alte zone ale tarii organizand tabere de creatie...etc. Altminteri daca se bazeaza pe prestigiosi si talentati absolventi de arte locali precum Dates (cunoscatorii stiu :-) )..."dezmortirea" poate sa mai astepte. Mai ca imi vine sa spun ca ar fi potrivit pe post Miloia...macar omul e entuziast, nu se plange de povara anilor si nu e in pana de idei.
Postat 09 Decembrie 2017, 12:05 de Cleopard
LIKE
Eu sunt de partea doamnei! Și ma refer la scenografie! Mai făcea misto de dumneaei un regizor mai masculin dar cum el nu mai e....
Postat 08 Decembrie 2017, 19:04 de TDS
...ca sa nu uit
Nu sunt de acord cu afirmatia dnei in virtutea careia "...in arta 90% e munca si 10% talent"...poate invers.
Postat 08 Decembrie 2017, 11:03 de Cleopard
railor
...nu comentez infatisarea dnei...pt o dna de 60 de ani (nu are chiar atatia) se tine bine. "Multi stiu putini cunosc" ca inainte de 1990 la Facultatea de Arte erau in jur de 10-12 locuri pe tara (CJ, IS, Buc) cu zeci de concurenti pe loc...examenul consta in probe practice - desen, pictura etc...care nu erau mazgalituri ci reproduceri fidele + interpretare artistica. Fara mana si talent nu prea aveai cum sa treci. Ulterior dupa ce stapaneau reproducerea fidela (studii, nuduri etc) se trecea la abstractizari...in concluzie un absolvent de Arte (inainte de 1990) chair daca facea zi pictura abstracta nu prea are cum sa nu stie sa picte4ze/deseneze realist...doar ca cei care o fac adesea se prostitueaza pt o bucata de paine. Mai toti artistii oradeni si inainte si acum erau angajati la stat pe joburi caldute (profesori de regula, muzeu, galerie) dupa care, ce pictau era bonus. Nu o duceau rau...viata boema + mai o zugraveala, mai un articol vestimentar vandut la Fondul plastic (se vindeau bine pt ca nu aveau concurenta). Azi e cam la fel...majoritatea lucreaza in sistemul public...si mai picteaza din cand in cand...sunt putini cei care obtin 6000 ron pe un tablou...majoritatea vand cu sume cuprinse intre 1500 max 2000 ron. Daca Galeria de Arta (cu vanzare) de pe Republicii reflecta comunitatea artistica oradeana...se sta cam prost. Despre Miloia...cat timp isi face de cap pe banii lui si in galeria lui...numa de bine :-)
Postat 08 Decembrie 2017, 10:54 de Cleopard
impostura are picioare scurte
doamna din imagine este o asa zisa artista, in fapt doar mazgaleste niste ciudatenii pe neste panze mari, crezandu-se artista. vai da capu' nost' daca urateniile alea de le "concepe" madam Bara sunt arta ! Inseamna ca s-a dus dracului arta adevarata, care sigur ca nu e formata numa din peisage sau floricele pe campii, dar categoric ce face ea este o mare vrajeala iar cine pune botu' la balivernele ei are sigur o problema :D Pai daca asta, care are niste figuri de mare artista in cap si un comportament pe masura grandomaniei afisate, e presedinta UAP, cand sunt in Oradie si Bihor atatia artisti foarte buni, inseamna ca arta a murit deja.
Postat 08 Decembrie 2017, 08:47 de topograf
..................
... precis ca arta se preteaza la cheltuieli...dar sa ramai cu 58% ... cum este?
Postat 07 Decembrie 2017, 23:20 de ADINA
Ultima intrebare arata o idee buna.
Dar in rest, nu impresioneaza noua sefa: cand zici ca piata nu vrea sa cumpere mazgalituri abstracte, nu dai vina pe piata ca e inculta, ci pe producator ca nu stie realiza ceva frumos si complex, cu standarde artistice inalte. Arta a involuat: cred ca majoritatea membrilor nu ar putea desena un peisaj sau o compozitie cu mai multi oameni si animale, ci doar abstractiuni pe care le numesc "munca grea". Si cand ii mai tii partea la Muian, te faci chiar de ras!
Postat 07 Decembrie 2017, 19:19 de unu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON