URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
19 August 2011, 11:14

Sala Mare a Primăriei din Oradea va lua înfăţişarea Parlamentului britanic

Sala Mare a Primăriei din Oradea va lua înfăţişarea Parlamentului britanic TRECUTUL DIN PREZENT. Sala Mare a Primăriei, locul de întrunire a aleşilor locali, dar şi unde se oficiază cununii, îşi va schimba aspectul. Modificările nu vor fi inovatoare, ci restauratoare, deoarece dispunerea scaunelor în amfiteatru a fost varianta originală a amenajării impozantei săli
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

De peste 100 de ani, e locul unde se iau hotărârile importante privind viaţa oraşului, iar de câţiva ani aici se şi unesc destine. Sala Mare a Primăriei, învechită de vreme, se va schimba la faţă.

La ideea edilului şef Ilie Bolojan, uriaşa încăpere va fi reamenajată după modelul original, cu scaune dispuse în amfiteatru şi cu un pupitru în faţa căruia se vor posta cei care vor lua cuvântul. Totul pentru a da mai multă solemnitate adunărilor publice, în speranţa că forma va determina şi schimbarea fondului...

Renovare cu restaurare

01 ilie bolojan.jpgGazdă a numeroase evenimente care au decis soarta oraşului şi a orădenilor în ultimul secol, Sala Mare a Primăriei, denumită azi Traian Moşoiu, are nevoie de atenţie. Decorată cu elemente de arhitectură deosebite, încăperea a fost în anii din urmă doar spoită, dar niciodată recondiţionată cu adevărat. "Când am venit în Primărie, mi s-a spus că în Sala Mare ar trebui întărit plafonul în zona unde e montat candelabrul, pentru că prezintă o uzură destul de serioasă", spune primarul Ilie Bolojan (foto). Edilul s-a gândit, însă, că odată cu renovarea s-ar putea face şi o reamenajare, astfel încât locul să capete mai multă prestanţă şi valoare.

Asta presupune implicit şi schimbarea mobilierului. În prezent, sala are o masă ovală în centru, în jurul căreia stau aleşii orădenilor la şedinţele Consiliului Local, un prezidiu în partea opusă intrării, la care se aşază primarul, cei doi primari, secretarul oraşului şi consilierul care prezidează şedinţa, un pupitru pentru cei care doresc să sublinieze caracterul formal al intervenţiilor lor, iar în părţile laterale scaunele unde pot lua loc cetăţenii care asistă la reuniune şi funcţionarii municipalităţii. Sala are şi un balcon, dar nu mai este de mult deschis publicului, foarte rar fiind folosit pentru unele spectacole extraordinare, ca loc pentru coruri, de pildă.

Ca odinioară, dar modern

Primarul Ilie Bolojan a propus refacerea sălii conform modelului original, adică în formă de amfiteatru. Practic, s-ar păstra în continuare masa de prezidiu acolo unde e şi în prezent, iar în faţa ei ar fi pupitrul pentru cei care doresc să se adreseze audienţei. Apoi, ar urma rândurile de scaune aşezate în formă de semicerc, cu deschiderea spre prezidiu. "Scaunele ar fi aşezate pe şase rânduri. Primele două rânduri ar fi rezervate consilierilor locali, iar următoarele pentru cetăţenii care asistă la şedinţele Consiliului", explică Bolojan. La fiecare două rânduri de scaune va exista o treaptă cam de 20 de centimetri. Modelul original ar avea o singură inovaţie: la fiecare scaun va exista priză, pentru conectarea calculatorului personal.

Prin această dispunere a mobilierului, s-ar reduce numărul de locuri de la circa 200, câte sunt acum, la 150. Însă în mod cert aspectul ar fi cu totul altul, mai cu seamă că modelul original este cel al Parlamentului britanic, renumit pentru sobrietatea dezbaterilor, determinată şi de modul de amplasare a mobilierului. "Această dispunere permite inclusiv organizarea de concerte de cameră, dar şi prezentări, conferinţe şi diferite vizionări", spune primarul, care în prealabil s-a consultat cu arhitectul Ernest Pafka. Evident, şi după reamenajare sala va putea fi în continuare închiriată de tinerii însurăţei pentru cununia civilă.

Mobilier pe bani europeni

Lucrările de reabilitare a sălii urmează să fie suportate de bugetul local, dar pentru partea de mobilier municipalitatea s-ar putea să profite de relaţia cu reprezentanţii regiunii Trentino, din Italia. Aici există un Institut al Lemnului ce a câştigat un proiect cu finanţare europeană în cadrul căruia ar putea fabrica şi livra gratuit mobilierul pentru Primăria Oradea.

Italienii vor veni în România pe 25 august, pentru a stabili dacă bat palma sau nu cu edilii oraşului, variantă ce pare mai mult decât probabilă. "Oferta de colaborare a fost făcută de Alberto Pacher, fost primar al oraşului Trento (n.r. - oraş cu care Oradea este înfrăţită), şi de consulul onorific Maurizio Passerotti, motiv pentru care le mulţumesc sincer", spune Ilie Bolojan.

Cu sau fără mobilierul realizat în Italia, prin readucerea Sălii Mari la chipul ei original, Primăria ar demonstra că pune preţ pe trecut, pe simboluri şi pe valoarea oamenilor de atunci. Căci, în fond, de la ei avem toate bogăţiile cu adevărat importante ale oraşului...


PRESA, LA ÎNĂLŢIME
Balconul, redeschis pentru jurnalişti

Deşi în prezent nu este deschis publicului, balconul Sălii Traian Moşoiu ar putea fi redeschis după finalizarea lucrărilor de renovare. Tot după modelul britanic, primarul Oradiei vrea ca la şedinţele Consiliului Local jurnaliştii să aibă locuri rezervate în balcon, de unde au vizibilitate asupra întregii săli.

Bineînţeles, şi scaunele lor ar urma să fie dotate, la fel ca ale consilierilor, cu prize pentru laptop-uri, pentru ca ştirile să poată fi redactate chiar la faţa locului şi trimise instantaneu spre redacţii.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
bravoo IONEL
UNGURIME de nationalitate romana daca crede ca noi le mancam LATURILE ne confunda suntem gata oricand sa le smulgem BEREGHEATA , eu prefer sa traiesc cu tiganii imi intareste conditia fizica, nu lupul e periculos in viata ci ursul :)))
Postat 21 August 2011, 22:09 de anka
Pt Rimanoczy Kalman si alti minoritari
Atat timp cat un urmas al lui attila se trezeste sa schimbe culorile budapastei pe motiv ca ar aduce a tricolorul Romaniei (?!), nu poti nici tu, minoritate ungureasca, nici UE, sa-mi impui la mine in casa sa varuiesc cum vrei tu ! Ni se rupe noua, romanilor, de trecutul vostru ,,glorios'' ! Nu va convine, asta e ! Trebuia sa luptati sau sa crapati in 1919 sau in 1944-45 ! Cand veti ajunge si voi sa calariti pe bulevardele Bucurestiului, atunci sa faceti in Romania ce vă va placea ! Chestia asta de ,,prietenie'' este doar o aparenta si voi si noi ne pregatim pt. solutia finala a acestei probleme ! Doane ajuta-i pe romani !
Postat 21 August 2011, 12:05 de ionel
BRAVO
Felicitari domnule Bolojan! In sfarsit , actuala conducere pretzuieste zestrea orasului. Oradea este un oras deosebit de frumos cu multe valori arhitecturale deosebite., care trebuie conservata, restaurata. (ptr "iluminatii" de mai jos: bransare-debransare apa calda-rece, mancare, pensie, gen. Mosoiu, etc. etc n-au nici o treaba cu restaurarea Salii de la primarie, mai ales ca nu se fac din banii "poporului" sic, ci din banii europeni, dar cum se vede si cu cititul unii stau prost.... .ehhhh ce frumos era la Caminul cultural din sat.....)
Postat 21 August 2011, 07:44 de Rimanoczy K
DEMISIA BOLOJAN!
le trebuie se cred SUVERANI :)) UUUUUUUUUUUU demisia Bolojan, Demisia si desfintarea partidelor comuniste va scaldati in material si sugarii nu au strictul necesar sa cresaca sanataosi, cine o sa va platesca pensiile SALA MARE A PRIMARIEI nu vrem Primarie in Oradea daca tot o modernizam sa fie in CLUJ, atatia banii rispipti pe lucruri materiale, viata este importanta nu Primaria care suuugggeee banul de la om.
Postat 20 August 2011, 09:50 de UUUUUUUUUUUUUU
Zic ca nu-i normal !
De ce trebuie ca sala mare a primariei unui municipiu, capitala unui judet romanesc, sa fie cica ,,restaurata'' dupa planurile de la 1900 ?! Nu-i destul ca ne-am umilit si ne-am varuit masinile politiei locale in ungureste ?! Sa invete bolovan si toti pnl-istii lui ungureste, treaba lor ! Cred ca se rasuceste Traian MOSOIU in mormant ! Mai bine statea acasa decat sa elibereze Oradea de sub unguri ! Uite unde s-a ajuns....De fapt toata istoria noastra e plina de cozile de topor ,,rasarite'' din randul nostru, al romanilor !
Postat 19 August 2011, 21:21 de ionel
Foarte bine!
Este locul unde se primesc orice oficialitati, unde se pun bazele colaborarilor de toate felurile.....adica e o carte de vizita extrem de importanta pentru cineva care nu are timp sa vada intregul oras. Foarte bine ca se renoveaza! Personalitatile importante care veneau acolo isi faceau o impresie nu tocmai fericita, de oameni negospodar. Personal, apreciez ideea. Fiecare avem dreptul la o parere!
Postat 19 August 2011, 20:18 de Radu
Forme fara fond
Nu mai intelegi cand are Primaria bani si cand nu are, adica pt ce are si pt ce nu. Cand e vorba de extinderea retelei de geotermala sau gaz - nu sunt bani, cand e vorba de giratorii, floricele, bancute, supra-extra-iluminat public - sunt bani. Cand e vorba sa schimbe distributia agentului termic de pe verticala pe orizontala - nu sunt bani, dar imediat se gasesc daca e sa faca modificari de dragul schimbarii. Majoritatea suntem la limita saraciei, am prefera ca "edilul sef" sa faca lucruri care sa ne usureze viata. Dupa aceea o poate si infrumuseta. Altfel toate aceste briz-brizuri par batjocura si sfidare la adresa oradenilor carora le-ar fi mai de folos un pret mic al gicaloriei decat restaurarea Salii Mari a Primariei. Masura omului o da masura lucrurilor pe care le face. Lucruri marunte faci - marunt om esti. Inca ma gandesc cu ce e mai bun Bolojan decat Filip. Din pacate am impresia ca nu e cu nimic mai bun. Poate mai perfid, inteligent, viclean si iscusit in a salva aparentele. In rest... Daca n-o sa avem apa calda, incalzire (ca suntem debransati la gramada sau pt ca ne lipsesc banii sa le achitam) ne doare in posterior de giratorii, gazon, poduri etc. Si canci vot la anul.
Postat 19 August 2011, 12:17 de Kill Bill
Chelului tichie de margaritar ii lipseste !
Nea Bolo, si zici ca te vrei la inceput de secol XX...Ok ! O nelamurire am : ce faceti cu peretii ? Nu de alta, dar ti-au spus ,,pretenii'' unguri cam ce era varuit pe pereti pe la 1900 ? Si crezi ca asa veti obtine ,,sobrietate'' ?! Doamne, suntem condusi de cei pe care-i meritam, de ce sa ne plangem ?!
Postat 19 August 2011, 12:04 de .
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON