URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
18 Mai 2017, 16:22

Ca să recicleze 15% din deşeuri în fiecare an, Oradea va "importa" măsuri din oraşele membre în reţeaua Zero Waste

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

De acum înainte, Oradea va primi sfaturi despre cum să recicleze gunoaiele de la reprezentanții altor oraşe din lume care fac parte din reţeaua Zero Waste Cities, unde sunt membre inclusiv localităţi care şi-au propus ca în decurs de patru ani să atingă o rată de reciclare de 80%.

Scopul Oradiei nu este chiar atât de ambiţios, însă, oraşul de pe Crişul Repede propunându-şi în primă fază doar să respecte ţintele anuale de reducere cu 15% a deşeurilor aruncate la groapa de gunoi.

Zero Gunoaie

Viceprimarul Florin Birta a anunţat joi, într-o conferinţă de presă, că Oradea a semnat acordul cu organizaţia Zero Waste (Zero Deşeuri), care reuneşte 350 de oraşe din lume, recunoscute din 2014 de Uniunea Europeană ca model de inovare în strategia reciclării.

Mai precis, toate aceste oraşe au aplicat diferite măsuri menite să crească procentul de deşeuri reciclate, măsuri care acum vor fi importate şi în Oradea. "Un specialist din Italia va veni în această lună în Oradea, pentru a face o analiză în teren. (...) În jumătate de an vom găsi soluţii reale pentru Oradea", a spus vicele. Pentru că, în mod evident, nu toate măsurile din cele 350 de oraşe se potrivesc oraşului, specialiştii de la Zero Waste şi reprezentanţi ai Primăriei, ai RER Ecologic Service şi ai Eco Bihor vor stabili, în cel mult şase luni, o strategie ce va fi aplicată în Oradea.

Contracte cu fiecare

Membrii respectivei comisii au făcut deja şi o vizită de studiu la Parma, Italia, tocmai pentru a vedea cum se aplică acolo regulile "Zero Waste". Au aflat, de pildă, că în oraşul italian, în fiecare apartament se colectează în patru fracţii (biodeşeuri, hârtie, sticlă şi deşeuri menajere), iar locatarii din blocuri scot sacii în faţa imobilului în ziua colectării. Fiecare sac are un cod de bare specific unic pentru fiecare client, cod pe care muncitorii de la salubritate îl scanează. Astfel, operatorul ştie exact cât trebuie să factureze fiecărui client.

Florin Birta a spus că această soluţie este una care, teoretic, se poate aplica şi Oradiei, inclusiv prin renunţarea la contractele de salubritate încheiate între RER Ecologic Service şi asociaţiile de proprietari, în favoarea celor cu fiecare apartament în parte. De altfel, oficialii Primăriei au mai spus că vor să implementeze un nou sistem de tarifare a deşeurilor, în funcţie de cantitatea sau volumul acestora (cunoscut în lume ca "pay as you throw").

O primă măsură Zero Waste va fi chiar punctul de colectare pe care Primăria şi RER Ecologic Service îl amenajează lângă cimitir şi unde orădenii vor putea preda gratuit numeroase feluri de deşeuri reutilizabile, de la corpuri de mobilier la moloz. După cum a anunţat Birta tot joi, amenajarea acestei platforme va începe probabil în luna iunie şi se va încheia în septembrie. 

Scopul aderării Oradiei la această reţea nu este la fel de ambiţios ca în alte oraşe. "Noi vrem să atingem ţintele de 15% prevăzute pentru fiecare an şi să nu mai luăm amendă", a declarat Birta, cu referire la amenda de peste 300.000 de lei pe care Primăria Oradea a încasat-o la începutul acestui an de la Administraţia Fondului de Mediu, pentru că n-a redus cu 15% cantitatea de deşeuri aruncată la depozitul ecologic.

Din România, Oradea este singurul oraş mare membru Zero Waste. Conform site-ului reţelei, mai fac parte din această reţea oraşele Avrig, Calnic, Mihai Viteazul, Recaş, Sâncrai şi Târgu Lăpuş.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
11 Comentarii
ERATA IN...." I "..
...copiii..
Postat 19 Mai 2017, 18:53 de TDS
PMO ADP
@unul: Ba am avut si ieri ! Si azi cand dadui bot in bot cu E.A.F. ! SUDist-ul ! Plescaia dintr-o apa plata D. ! Consoarta era la " coada " ! Cred ca erau ceva mexicanisme ! L-am intrebat: buna apa, buna ? ( un fel de...sanatos, voinic ? a la Bendei )! Acum tin sa precizez: nu mistocaresc pe nimeni ! Era dupa ora 17,00, madama probabil nu se da in vant sa gateasa, deci totul era OK ! Copii ce-or fi mancat ? Sau erau si ei pe-acolo ?
Postat 19 Mai 2017, 18:50 de TDS
Lui Nul i'au pierit laudatorii!
Nul se baga singur in seama dar in ascuns , zice ca'i "continental"
Postat 19 Mai 2017, 15:44 de scortosul
@TDS
N-ai venit cu plasa la tine, nu te-a recunoscut lumea.
Postat 19 Mai 2017, 15:21 de unul
!!!???
@Mick: Eu am fost în jurul orei 18,00 ( când pe scenă presta brazilianul ). El o fi fost mai târziu ! Na, ce să fac ! Am ratat !
Postat 19 Mai 2017, 11:20 de TDS
@ tds
a fost aseara,cum de nu l - ai vazut? sau tu nu mai mergi, ca anul trecut nu a fost pe gustul tau, mancarea!
Postat 19 Mai 2017, 11:09 de User anonimizat
FRATE, FRATE, FRATIORUL MEU....
Florin Alin Birta ! Vezi că s-a dat drumul la Street Food Festival ! Poat îți plimbi din nou odrasla ( ca în octombrie 2016 ) cu mașina Primăriei ! Oricum tătâne-tu’ Bolojan n-o să zică nimic. Poate doar frătziwear-ul Mălan să mai mârâie !
Postat 19 Mai 2017, 08:56 de TDS
@unul
Sunt perfect de acord cu tine! RER ar trebui sa primeasca niate vizite de la Curtea de Conturi, dar de la capitala, nu de la mamaligile astea de la Oradea! Ca astia de la Oradea doar le tainuiesc ilegalitatile! Multe aranjamente se petrec la RER, muuuuulte, muuuuuulte achizitii la pret 200, chiar si 300% umflate!! Desi banii sunt tot ai nostri, ai oradenilor! Primaria Municipiului Oradea fiind actionarul RER!
Postat 19 Mai 2017, 08:39 de continental
monopolul rer
RER nu ridica gunoiul reciclabil. Trebuie de fiecare data sa sun la ei ca sa vina sa-l ridice. Acum aflam ca mai si primim amenda. Asa se intampla cand avem monopol.
Postat 19 Mai 2017, 08:25 de unul
RRR
De ce nu incercati sa apelati la elevi in chestia asta cu reciclarea( sau la studenti ) ? . De ex. ptr. o anumita cantitate de reciclabile adusa la un punct de colectare ecologic, fiecare elev/student sa primeasca un zece la o materie sau colocviu , care vrea el. Sau un 5 , daca-i modest. Macar de proba , sa vedem ce iese.Da' nu le dati bani sub nici o forma !
Postat 18 Mai 2017, 22:52 de SM
ZERO vaste-Nul vice!
Nul se ocupa de ce stie ... de gunoaie! Acolo e locul lui, la gunoi!
Postat 18 Mai 2017, 20:26 de scortosul
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON