URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 24 APRILIE 2018

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu înţeleg de ce nu poate să-ţi placă concomitent şi betonul şi cernoziomul. Ecologiştii se plâng că primarul Ilie Bolojan a betonat toată Oradea. Eu nu văd unde e problema, câtă vreme şi măreşte suprafaţa parcurilor. Prefer ca drumurile să fie din beton şi parcurile din pământ decât să avem parcuri betonate şi drumuri de pământ.
Zic şi eu
Adrian Cris
La CJ Bihor este blocaj, ţipă de doi ani coaliţia UDMR-PSD-ALDE şi divizia sa de presă, acuzând mai nou că refuzul consilierilor PNL de a vota bugetul pe 2018 a făcut ca salariaţii instituţiei şi ai celor subordonate să capete luna asta doar 70% din lefuri. Nicio noutate. Politrucii locali repetă papagaliceşte cuvinte precum "blocaj" şi "boicot" la fel cum şefii lor boscorodesc întruna "Soros" şi "Statul Paralel". De data asta, totuşi, nu cu ei am treabă, ci cu PNL-iştii...
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Recepţia organizată în foaierul Teatrului Regina Maria a avut un farmec aparte. Într-un gest fără precedent, conducerea Consiliului Judeţean i-a mulţumit în mod festiv fostului director Daniel Vulcu pentru cei 7 ani petrecuţi la cârma instituţiei. Preşedintele şi vicepreşedinţii CJ, actorii şi personalul au socializat cu şampanie, vin şi gustări, au făcut fotografii şi au depănat amintiri.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cum apreciaţi că au fost costurile încălzirii în Oradea în această iarnă?





De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Codul de procedură civilă prevede o procedură rapidă şi relativ ieftină prin care o persoană poate să obţină o hotărâre judecătorească prin care datornicul său să fie obligat să achite sumele de bani pe care i le datorează.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Pancreasul este o glandă anexă a tubului digestiv situată în profunzimea cavităţii abdominale, între stomac şi coloana vertebrală şi între duoden şi splină, cu rol în digestie (prin sucul pancreatic secretat la nivelul duodenului) şi rol endocrin (prin producerea de glucagon şi de insulină). Deşi există multe cauze de pancreatită acută, totuşi încă nu se cunosc mecanismele prin care factorii incriminaţi determină inflamaţia pancreatică.
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Consensul unanim în psihologie a fost până acum că depresia se leagă de procesele chimice din creier (serotonina în special), dar o serie de noi studii au propus o nouă teorie: şi anume aceea că depresia ar putea să aibă cauze fizice.
28 Septembrie 2017, 15:48

Ştii ce consumi? Parizer de pasăre cu până la 10 E-uri şi peste 50% din doza zilnică de sare recomandată

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

InfoCons - Asociaţie pentru Protecţia Consumatorilor a realizat un studiu pe produse tip Parizer de pasăre (pui).

Potrivit unui comunicat transmis BIHOREANULUI, în cadrul studiului au fost analizate 12 produse, ce au următorii producători sau distribuitori: Carrefour Romania S.A., Cristim 2 Prodcom SRL, Kaufland Romania S.C.S., Meda Prod '98 S.A., METRO Cash&Carry Romania SRL, S.C. CIA ABOLIV S.R.L., S.C. FOX COM SERV S.R.L., S.C. GOODIES MEAT PRODUCTION S.R.L., S.C. PROFI ROM FOOD S.R.L., SC Auchan Romania SA, SC. CIA ABOLIV S.R.L.. 41.66% dintre produse au menţionat pe etichetă, pentru producător, doar ţara în care au fost fabricate, respectiv România.

Ca urmare a realizării acestui studiu, în ceea ce priveşte numărul de E-uri, a reieşit faptul că acesta variază între 4 şi 10 E-uri, arată sursa citată.

Produsele cu cel mai scăzut număr de E-uri au fost:

La polul opus, produsele cu cel mai ridicat număr de E-uri au fost:

E-urile identificate în produsele studiate sunt: E120 - carmin, E250 - nitriti de sodiu, E262 - acetat de sodiu, E300 - acid ascorbic, E301 - ascorbat de sodiu, E316 - izoascorbat de sodiu, E327 - lactat de calciu, E330 - acid citric, E335 - tartrat de sodiu, E407 - caragenan, E412 - guma guar, E415 - guma xantan, E450 - difosfati, E451 - trifosfati, E452 - polifosfati, E508 - clorura de potasiu, E575 - glucono-delta-lactona, E621 - monoglutamat de sodiu.

Totodată, studiul Info Cons a relevat că 94.1% dintre produse au specificat pe etichetă tipurile de alergeni ce se pot găsi în produs, acestea fiind: soia, mustar, telina, grau, lapte, ou, fructe cu coaja tare, susan, lupin. 

În ceea ce privește cantitatea, la studiu au participat atât produse cu gramaj calibrat, cât și produse vrac. Dintre produsele calibrate, gramajul acestora a fost cuprins între 100 și 1000g. 

Toate produsele au menționat pe etichetă valorile nutriționale, valoare energetică fiind cuprinsă între 183,7 – 248 kcal/100g.

Produsele conțin grăsimi între 13,89 și 22 g/100g , iar trei dintre produsele studiate conțin doar grăsimi saturate:

Produsele cu cel mai mic conținut de grăsimi saturate identificate au fost:

La polul opus, produsele cu cel mai mare conținut de grăsimi saturate au fost:

Aportul proteic pentru produsele studiate variaza între 11 și 12.84 g/100g și are origine atât animală cât și vegetală:

- proteine din lapte

- proteine din ou

- proteine din soia

- proteine din porc

- proteine din vita

- proteine din mazăre

Conținutul de sare variază între 1.27 și 2.8 g/100g

Produsele cu cel mai mic conținut de sare identificate au fost:

La polul opus, produsele cu cel mai mare conținut de sare au fost:

Atenție! În condițiile în care Organizația Mondială a Sănătății recomandă un consum mediu de sare de 5g/zi pentru un adult, 100g din produsul cu cel mai mare conținut de sare acoperă 52% din cantitatea zilnică recomandată unui adult, iar produsul cu cel mai mic conținut de sare, 19.8%.

În ceea ce privește conținutul de fibre, acesta este menționat pe eticheta doar în cazul a două produse.


InfoCons: Ce este parizerul

Parizerul este unul dintre produsele cu o valoare nutritivă foarte scăzută. Dacă ne uităm pe etichetă vedem că ingredientul principal este carnea dezosată sau separată mecanic. Aceasta este de fapt o pastă care include oase, măduvă osoasă, piele, nervi, vase de sânge și resturi de carne rămase pe oase. Produsul rezultat este un amestec de mușchi și alte țesuturi care nu sunt în general considerate carne.

Prin urmare, deși este considerat un produs din carne, parizerul este o sursă precară de proteine. Astfel, în 100 g de parizer găsim doar 12 g de proteine. Comparativ, 100 g de mușchi de porc are 25 g de proteine, în timp ce 100 g de piept de pui are 26 g de proteine. Așadar, dublu față de parizer.

Pe lângă această pastă, parizerul mai conține șorici, piele de pui sau ambele, care nu sunt altceva decât surse de grăsimi saturate. Grăsimile saturate cresc riscul de apariție a afecțiunilor cardiovasculare precum infarctul sau accidentul vascular cerebral și sunt un factor de risc pentru cancerele de colon și sân. Ele ar trebui să reprezinte maxim 10% din totalul de grăsimi din dieta noastră. O dietă sănătoasă conține grăsimi în proporție de 30%. Cele mai bune surse de grăsimi, adică grăsimi nesaturate se găsesc însă în produsele de origine vegetală – semințe, avocado, măsline.

De asemenea, parizerul conține între 1 și 3 g de sare per 100 g. Adică, dacă mâncăm 10 felii subțiri de parizer putem consuma până la 3 g de sare, ceea ce înseamnă peste jumătate din doza zilnică recomandată doar dintr-un aliment. Dacă luăm în considerare că cele mai multe alimente pe care le cumpărăm conțin sare, putem depăși cu ușurință doza zilnică recomandată de o linguriță.

Sarea sau clorura de sodiu este necesară bunei funcţionări a organismului, cu condiţia să nu se depăşească un aport de maximum 5 grame pe zi. Problema este că majoritatea populaţiei din ţările civilizate consumă de două ori mai multă sare decât ar avea nevoie în mod normal organismul, potrivit estimărilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Aceasta pentru că excesul de sodiu provine în proporţie de 77% din sarea adăugată de producătorii din industria alimentară. Consumul excesiv de sare este vinovat pentru producerea hipertensiunii arteriale şi a bolilor cardiovasculare. 

Pe lângă toate acestea, parizerul conține și o listă lungă de aditivi alimentari, de la conservanți la coloranți și amelioratori, care pe lângă faptul că ne păcălesc simțurile, ne afectează și sănătatea.

În ceea ce privește efectele aditivilor alimentari asupra sănătății, aș aminti în primul rând contribuția lor la creșterea numărului de cancere de tract digestiv. Așa cum știm, celulele organismului nostru se regenerează periodic. Celulele care vin cel mai des în contact cu aceste non-alimente (aditivii alimentari) sunt celulele tractului digestiv. În momentul în care regenerarea lor se produce în prezența unor substanțe care nu sunt naturale, apar celule cu defecte – respectiv celule canceroase.

În al doilea rând, consumul constant de produse procesate poate duce la alergii cutanate (dermatite, eczeme, etc), tulburări gastrointestinale, poate afecta funcția de detoxifiere a ficatului și poate scădea imunitatea.

*Studiul face parte dintr-un proiect de informare asupra produselor comercializate atât pe piața romanească, cât și pe cea europeană si este derulat de InfoCons - Organizație Națională pentru Protecția Consumatorilor (membră cu drepturi depline în cadrul consorțiului I.C.R.T. - International Consumer Research & Testing pentru produse și servicii la standarde europene), pentru ca alegerea cetățeanului consumator să fie facută în cunoștință de cauză. Rezultatele complete ale studiului pot fi regăsite aici.


Verifică parizerul pe care îl cumperi!

Instalează Aplicația InfoCons Scanează Codul de Bare pentru telefoanele cu ANDROID, cât și pentru cele cu IOS.

Poți cumpăra produsele dorite din magazinele clasice sau magazinele online, dar trebuie să fii atent la ofertele prezentate și, mai ales, trebuie să-ți cunoști drepturile! Examinează cu atenție ofertele comercianților, analizează „chilipirurile” oferite pe site-uri. 

Infocons este alături de consumatori prin alegerea produselor și serviciillor în cunoștință de cauză accesând aplicația ce se descarcă GRATUIT.

Descarcă aplicația InfoCons pentru telefoane mobile și verifică etichetele produselor înainte de a le cumpăra:

Printr-o simplă scanare a codului de bare a produsului dorit puteți obține informații care vă pot ajuta la alegerea produsului, aplicație în care regăsiți informații a peste 30.000 de produse, începând de la produse alimentare, cosmetice, curățenie până la produse electronice și electrocasnice.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

FOTO BIHOREANUL

  • Tise pe sus: A început relocarea arbuştilor din faţa Teatrului în Parcul 1 Decembrie (FOTO / VIDEO)
  • Pradă vandalilor! Parcurile au ajuns la voia huliganilor pentru că Primăria Oradea face economii cu paza (FOTO)
  • Lecţie în aer liber: Copiii au aflat, pe malul Crişului, ce înseamnă viaţa acvatică (FOTO/VIDEO)
  • Cu bicicletele în aer: Bicicliştii orădeni cer mai multe piste şi respect în trafic (FOTO/VIDEO)
  • Universitatea altfel: Studenţii orădeni au făcut punţi colorate din flori peste Crişul Repede (FOTO)
  • Recorduri la Swimathon: Aproape 400 de înotători şi peste 210.000 lei strânşi pentru 23 de proiecte de bine (FOTO/VIDEO)
  • Maşini istorice, în Piaţa Unirii: Orădenii au admirat autoturisme de epocă, între care un Peugeot din 1929, la Retroparada primăverii (FOTO/VIDEO)
  • Elevi cu aparatul în gât: Romii din Tinca, protagoniştii unei expoziţii de fotografie (FOTO/VIDEO)
  • Zi de sărbătoare: La 99 de ani de la eliberarea Oradiei, primarul Ilie Bolojan face apel la 'înţelepciune' şi 'unitate' (FOTO / VIDEO)
  • Campionatul de cocktail-viteză: Barmanii orădeni s-au întrecut în prepararea unor băuturi spectaculoase, la Rivo (FOTO/VIDEO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 3.8697 RON
  • 1 EUR = 4.5959 RON
  • 1 HUF = 0.015 RON