URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 01 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
21 Aprilie 2016, 14:00

Spectacol folcloric maraton cu ocazia lansării unui nou album semnat Cornel Borza (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Sala Casei de Cultură a Sindicatelor s-a umplut, miercuri seară, la concertul "Din Bihor în toată ţara", care a inclus lansarea unui nou CD al interpretului bihorean Cornel Borza, intitulat "Când am plecat de-acasă".

Spectacolul a fost un adevărat maraton folcloric şi s-a întins pe mai bine de cinci ore, între invitaţi numărându-se câţiva dintre cei mai reprezentativi cântăreţi din Moldova, Oltenia, Banat şi Maramureş. Toţi au mărturisit pe scenă că sunt prieteni de suflet ai colegului lor de cântec, Cornel Borza. De altfel, gazda a şi interpretat, în duet cu olteanul Gelu Voicu, una dintre melodiile celebre ale lui Borza, şi anume "Tepe lepe prin urzici", spre încântarea publicului.

Un recital cum rar se vede la Oradea a prezentat şi Benone Sinulescu, în repertoriul căruia a intrat şi romanţa "Ionică", prin care invitatul a reuşit să-i emoţioneze pe spectatorii orădeni.

Cântece de inimă şi dor au interpretat adevăraţi profesionişti ca Sava Negrean Brudaşcu, Daniela Condurache, Florica Duma, Mărioara Deac, Anghelina Timiş Lungu, Petrică Mureşan şi mulţi alţii. De asemenea, pe scenă a urcat şi un grup de şase interprete tinere care au cântat melodii ale regretatei Florica Ungur.

Folclorul bihorean pare a fi pe mâini bune după prestaţiile unor tineri precum Dana Ionela Jurjuţ şi a copiilor Alexandru Miclăuş şi Andrei Urs.

Şirul soliştilor Ansamblului Artistic Profesionist Crişana în frunte cu directorul şi cântăreţul Leontin Ciucur, a corpului de dansatori şi orchestra dirijată de prof. Sorin Miescu şi fiu au contribuit substanţial la buna reuşită a evenimentului. Ca de obicei, nu au dezamăgit nici instrumentiştii Stângaciu şi Petrică Popa.

Trebuie menţionat că, la concertul de miercuri seară, s-a aflat şi cunoscuta realizatoare de emisiuni Florentina Satmari, cea care l-a introdus pe Cornel Borza, în urmă cu 15 ani, telespectatorilor Televiziunii Române. De altfel, aceasta i-a şi prezentat interpretului bihorean o plachetă în semn de recunoaştere, în timp ce Leontin Ciucur i-a înmânat o diplomă de excelenţă pentru aportul pe care l-a adus în Ansamblul Artistic Profesionist Crişana.

Spectacolul "Din Bihor în toată ţara" s-a încheiat cu Cornel Borza pe scenă, cel care a interpretat, alături de invitaţii săi, melodia "Când am plecat de-acasă", care dă titlul celui mai nou album şi a ţinut să mulţumească publicului pentru că l-a sprijinit şi aplaudat o carieră întreagă.

Viorel Orbai

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
LIMBA ROMANA
@Valhalla-Asgard : ....spectacolele....face ? Pe tine nu te-a scolit Micula /aripa liberala ca pe Cornelus ? Lui i-a daruit o facultate , tie ?
Postat 22 Aprilie 2016, 19:11 de TDS
Felicitari organizatorilor si tuturor participantilor!
Iata ca spectacolele folclorului romansec autentic, sufletul natiunii romane, face ca salile de spectacol sa fie intodeauna neincapatoare. Atat interpretii cat publicul spectator au fost si de aceasta data EXCEPTIONALI! FELICITARI TUTUROR!
Postat 22 Aprilie 2016, 17:40 de Valhalla-Asgard
CONCERT CU AROMA ELECTO - LIBERALA
Din cate imi aduc aminte ( dar mai verific ) " Tepe lepe..." a fost cantat de regretata Florica Ungur ! (poate cu alte versuri ). Pe vremea aceea Borza canta inclusiv piese din Moldova ! ( stiu ce vorbesc, era la "Mandru-i cantecu-n Bihor prin 1987 -1988 , nu mai tin minte titlul, era ceva cu " branza usturoaie " ). Deci sa pastram niste proportii ! O fi fost un spectacol maraton dar cu " catindatul " Cornelus !
Postat 21 Aprilie 2016, 18:47 de TDS
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6361 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON