URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
07 Aprilie 2014, 13:39

Maraton în Arenă: Spectacolul Tezaur Folcloric de Paşte a ţinut mai bine de 6 ore! (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Mai bine de 1.000 de orădeni s-au dus, duminică seară, la Arena "Antonio Alexe", dar nu pentru a vedea vreun meci, ci pentru a urmări ediţia specială de Paşte a emisiunii Tezaur Folcloric, realizată la Oradea de Consiliul Judeţean Bihor şi Şcoala de Arte Francisc Hubic, în colaborare cu Televiziunea Română.

Spectacolul, prezentat de interpreta Gheorghiţa Nicolae, s-a dovedit a fi un adevărat maraton, căci a durat mai bine de 6 ore, spectatorii mergând spre case abia după miezul nopţii.

Evenimentul a fost împărţit în două segmente, unul cu pricesne (cântece religioase specifice Postului Mare), iar celălalt cu melodii populare ritmate, de primăvară. Prin faţa spectatorilor s-au perindat interpreţi cunoscuţi, ansambluri şi coruri teologice din mai multe zone ale ţării.

Orădenii au intrat în atmosfera Paştelui ascultând toaca şi pricesnele interpretate, printre alţii, de Veta Biriş ("Am venit la tine mamă"), Marius Ciprian Pop ("Iisuse, al meu"), Maria Sidea, Alexandru Pugna şi grupul "Lioara" al Şcolii de Arte Francisc Hubic, condus de Antoanela Ferche Buţiu.

În cea de-a doua parte, spectatorii au fost horiţi de bihorenii Leontin Ciucur, Florica Zaha, Cornel Borza, dar şi, în premieră la Oradea, de Nicoleta Voica, interpretă care a cântat o doină bănăţeană în memoria realizatoarei Mărioara Murărescu. De altfel, fiul regretatei prezentatoare a emisiunii Tezaur Folcloric, Petre Murărescu, a fost invitatul special al spectacolului.

Printre interpreţii care i-au făcut pe orădeni să reziste spectacolului-maraton, şi chiar cu zâmbetul pe buze, s-au mai numărat Nicolae Furdui Iancu, Matilda Pascal-Cojocăriţa şi Ştefan Gicu, Nicolae Mureşan, soţii Florentina şi Petre Giurgi.

Întregul maraton de folclor a fost acompaniat de orchestra "Rapsodia Bihoreană", condusă magistral de prof. Liviu Buţiu.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Felicitari !
A fost un spectacol folcloric foarte frumos. Habotnicii astia cu crucea lor, "calcata in picioare", sa ne scuteasca de aberatiile lor mistice.
Postat 07 Aprilie 2014, 16:59 de Spectator
Sa va fie rusine !
Ma amatorilor, cine e Stefan Gicu?
Postat 07 Aprilie 2014, 16:36 de crestin
Sa va fie rusine !
Un spectacol extraordinar, cu un decor pe masura. Ati ajuns sa cantati pe o scena in forma Sfintei Cruci, pe care Mantuitorul si-a dat viata. Exceptional. Rusine sa le fie organizatorilor si celor care au venit cu o astfel de idee blasfemica. Unde ati mai vazut ca semnul crucii sa fie pus pe jos si calcata in picioare ? Asta este probabil cultura "cantecacilor" din Bihor. Rusine !
Postat 07 Aprilie 2014, 15:40 de crestin
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON