URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
25 Octombrie 2016, 19:16

Expoziţie la Cetate: Cum era urmărit Regele Mihai I – sub nume de cod precum "Rex", "Leon" şi "Străinul" – de Securitate (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În ziua în care Regele Mihai a împlinit 95 de ani, la Muzeul Cetăţii şi oraşului Oradea a fost deschisă expoziţia "Regele urmărit. Mihai I al României în dosarele Securităţii", realizată de CNSAS.

Dosarul "Străinul"

Orădenii pot vedea pe mai multe panouri expuse în Palatul Princiar imagini şi documente din dosarele de urmărire ale Regelui Mihai I pe parcursul celor patru decenii de exil. De asemenea, autorii prezintă aspecte şi fotografii legate de copilăria şi adolescenţa monarhului.

Securitatea folosea pentru Regele Mihai nume de cod precum "Rex", "Leon" şi "Străinul". În expoziţie sunt reflectate articole din presa internaţională legate de abdicarea şi exilul lui Mihai I, precum şi referitoare la conferinţele de presă ţinute de acesta în ţări democratice.

"În dimineaţa zilei de 30 decembrie 1947, primul ministru Petru Groza însoţit de Gheorghiu-Dej au sosit la palat şi mi-au prezentat textul actului de abdicare somându-mă să-l semnez imediat. Aceasta se întâmplă după ce palatul regal fusese înconjurat de detaşamente armate. Aceşti domni m-au informat că mă fac răspunzător de vărsările de sânge cari se vor produce ca o consecinţă a instrucţiunilor pe cari ei le-au dat, pentru cazul când nu voi consimţi să semnez abdicarea în timpul fixat. Actul de abdicare a fost deci impus prin forţă de un guvern instalat şi menţinut la putere de o ţară străină, guvern care nu reprezintă voinţa poporului român", spunea Regele Mihai I într-o conferinţă de presă ţinută la Londra în martie 1948 şi citată de postul Vocea Americii.

Radiograme descifrate

Legat de prezenţa în acea perioadă a monarhului la Londra, în expoziţie sunt prezentate radiograme "strict confidenţiale" în care sunt descrise mişcările şi întâlnirile Regelui Mihai I, precum şi felul în care declaraţiile sale au fost reflectate în presa europeană. Într-o "radiogramă descifrată" se transmitea: "Mihai sosit azi Londra şi invitat de Rege la dejun. Declarat presei că a abdicat forţat. Guvernul francez s-a opus ca declaraţia să fie făcută la Paris. Ambasadorul american a vizitat pe Mihai de două ori în Elveţia. La Washington va face o declaraţie complectă".

Expoziţia realizată de CNSAS arată şi felul în care a fost reflectată abdicarea şi monarhia în presa comunistă, cu titluri precum "Bunurile fostului rege Mihai de Hohenzollern şi ale membrilor fostei familii regale jefuite dela poporul român au intrat în proprietatea Statului popular" şi "Dece eram popor sărac în ţară bogată? Iată ce poseda monarhia cea mai lacomă acaparatoare de averi".

"Apele ruso-comunismului…"

În 1981, generalul-maior Aron Bordea de la Departamentul Securităţii Statului transmitea, printr-o radiogramă, tuturor inspectoratelor judeţene ale Ministerului de Interne să intensifice activitatea informativă înaintea împlinirii a 100 de ani de la instaurarea monarhiei în România şi să întreprindă "măsuri de prevenire şi neutralizare" a celor care ar putea iniţia acţiuni de solidarizare cu manifesările care erau programate în acest sens în străinătate.

Orădenii care vizitează expoziţia vor putea vedea fotografii şi articole publicate în Europa şi Statele Unite despre vizitele Regelui Mihai I, imagini cu viaţa de familie a acestuia, precum şi mesajele sale către poporul român cu diverse ocazii.

De Anului Nou, în 1962, Mihai I transmitea: "Neamului românesc – trăind cu omenie şi fără a râvni vreodată la bunul altuia – i-a fost înlesnită supravieţuirea, cu toate crâncenele primejdii prin care a trecut în cele 18 veacuri ale istoriei sale. Pentru că neamul nostru şi-a aflat întotdeauna izvor de viaţă în credinţa, în limba şi în datinile păstrate, fără ştirbire, din tată în fiu. În curând, apele ruso-comunismului – care înăbuşe azi viaţa românească – se vor trage de pe plaiurile ţării noastre şi neamul românesc va reveni la propria sa viaţă, aşa cum a cunoscut-o din moşi-strămoşi, cu bunătate, omenie şi neclintită credinţă în Dumnezeu. Români! Împreună cu Regina şi cu iubita Mea Mamă urmărim cu durere în suflet crudele voastre suferinţe, dar şi cu mândrie pentru demnitatea şi statornicia voastră românească, dovedite cu grele sacrificii, în faţa tiraniei ruso-comunismului. Trăiască neamul românesc! Trăiască România!".

Expoziţia a fost realizată de Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii, curatorii acesteia fiind Oana Demetriade, Mihai Demetriade şi Mădălin Hodor, cercetători în cadrul acestei instituţii. Partener în realizarea expoziţiei este Asociaţia Foştilor Deţinuţi Politici din România, filiala Bihor. Expoziţia poate fi vizitată de marţi până duminică, în intervalul orar 9.00-17.00, la Muzeul Cetăţii şi Oraşului Oradea, Corpul A, parter, până pe 8 noiembrie.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON