URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
23 August 2010, 10:38

Gunoaie în curat

Gunoaie în curat FĂRĂ DUHOARE. Locatarii blocului turn din intersecţia străzilor Nufărului şi Constantin Noica simt "după nas" că e mai bine să facă un mic efort, coborând cu sacii de gunoi la parter, decât să-i arunce în ghena de gunoi. Nu de alta, dar aşa în mod sigur gunoaiele de la etajul VI nu se mai blochează pe la II. Şi, deci, nu mai împut toată scara...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Puţin probabil să existe vreun orădean care locuieşte într-un bloc cu ghenă şi care să nu fi fost deranjat măcar o dată de mirosurile pe care "ţeava de gunoaie" îl împrăştie în toată scara.

Locatarii unui bloc din Nufărul nu mai trebuie, însă, să se ţină de nas când intră în clădire: nu mai au ghenă!

Şi gângănii, şi miros

Un obicei care dăinuie nu e musai şi bun. De asta şi-au dat seama şi orădenii care locuiesc în blocul A32 din strada Constantin Noica nr. 32. După mai bine de 20 de ani, ei au renunţat să mai arunce gunoiul prin ghena care străbătea pe verticală tot blocul pentru a "dirija" deşeurile într-o încăpere de la parterul blocului, într-un container anume pus acolo.

03 ionel todita site.jpg"Ghena ne umplea toată scara de şobolani şi gândaci, deoarece containerul trebuia ţinut cu capacul deschis tot timpul, iar o parte din el ajungea pe lângă, din cauza vitezei căpătate, mai ales dacă era aruncat de la etajele superioare. În plus, mirosea urât în tot blocul", spune Ionel Todiţă (foto), administratorul Asociaţiei de proprietari. Aşa că, împreună cu vecinii, omul a decis să renunţe la această deprindere.

Simplu şi cu folos

Primul pas a fost renunţarea la tubulatura care străbătea tot blocul pe verticală şi prin care aruncau deşeurile. Apoi, au zugrăvit încăperea în care "picau" gunoaiele, i-au pus gresie şi au montat inclusiv o chiuvetă. La intrare au pus un bec cu senzor, care se aprinde de fiecare dată când cineva deschide uşa. Însă nu oricine poate intra în camera de gunoaie, ci doar locatarii blocului, căci accesul se face în baza cartelei de interfon cu care se intră şi în casa scării. În loc de container, orădenii au acum mai multe pubele în care îşi lasă deşeurile şi cărora, fireşte, le închid capacele. "Femeia de serviciu spală pubelele lunar", precizează Todiţă.

Oamenii au ştiut să profite şi de fosta ghenă. La fiecare etaj al blocului, în locul orificiului prin care altădată aruncau gunoaiele, locatarii şi-au montat rafturi, câştigând în acest fel mici spaţii de depozitare.

Model de urmat

Administratorul a aplicat aceeaşi soluţie la fiecare scară a blocului, iar apoi a copiat modelul şi la un alt bloc din strada Ialomiţei care face parte din aceeaşi asociaţie. "E cea mai eficientă soluţie, căci previne proliferarea gândacilor, a şobolanilor şi a mirosului neplăcut. Este un exemplu de urmat", spune Ionel Ban, directorul de producţie al operatorului de salubritate RER Ecologic Service, primul interesat să evacueze din blocuri gunoaie cât mai "curate".

Şi are dreptate, căci în alte oraşe din ţară asemenea schimbări s-au făcut de mult. De pildă, în Timişoara majoritatea locatarilor de la blocuri au renunţat la ghene. Semn că se poate să-ţi îmbunătăţeşti viaţa şi făcând lucruri mici, dar cu simţ gospodăresc...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON