URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
03 Decembrie 2016, 09:01

Sărbătoarea României Mari: Orădenii au cântat cu Grigore Leşe şi Nicolae Furdui Iancu (FOTO/VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

"România în sărbătoare" a fost numele spectacolului pentru care orădenii au umplut, vineri seară, Teatrul Regina Maria. În organizarea Primăriei Oradea, a Consiliului Judeţean Bihor, a Asociaţiei pentru Promovarea Turismului din Oradea şi Regiune, a teatrului gazdă şi a Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Bihor, pe scenă au urcat mai mulţi solişti de muzică populară românească.

Spectacolul a fost deschis de orchestra profesionistă a Ansamblului Crişana, dirijor Adrian Miescu, care a cântat o suită. Apoi, pe rând, acompaniaţi de aceiaşi muzicieni, au cântat taragotistul Petrică Popa, vioristul Stângaciu, soliştii Simona Costin, Otilia Haragoş Seghedi, Luminiţa Tomuța, Leontin Ciucur şi Cornel Borza. Printre melodiile acestora, spectatorii au putut vedea şi suite de dansuri din diferite zone ale ţării, executate de ansamblurile Nuntaşii Bihorului şi Crişana.

Cu Leşe despre moarte, sărbători şi simplitate

Chiar dacă şi pe artiştii locului i-au răsplătit cu ropote de aplauze, orădenii au mers la sala mare pentru cei doi solişti cap de afiş: Grigore Leşe şi Nicolae Furdui Iancu.

Originar din Ţara Lăpuşului, Leşe, celebru pentru doinele culese de la bătrânii din satele României, a intrat pe scenă într-un cadru aproape funebru: fără lumini colorate, cu o cortină neagră lăsată. Cu nelipsitu-i clop pe cap, Leşe a cântat la fluier, iar apoi a horit. Horele lui sobre însă nu îndeamnă la niciun dans, ci mai degrabă îi amintesc celui care le ascultă că trebuie să-şi primenească sufletul, aşa cum de altfel şi Leşe le-a spus ulterior orădenilor.

De îndată ce muzicianul a început să cânte celebra "Nu-i lumină nicări", orădenii l-au urmat. Aşa cum artistul şi-a şi dorit, spectatorii au cântat cu el versurile cântecului lugubru, iar apoi chiar singuri, cu artistul privindu-i şi ascultându-i.

Grigore Leşe le-a vorbit orădenilor şi despre patriotism, spunându-le că acesta este un dat, "îl ai sau nu", dar şi despre simplitate, care, a spus el, trebuie promovată, şi despre sărbători. "Rugămintea mea este să fiţi iertători de sărbători", a spus Leşe. Solistul i-a şi flatat pe orădeni, spunându-le că au fost pentru el un public nemaipomenit, care l-a umplut de energie, dar şi că s-a convins că ei i-au înţeles mesajul. "Nu aţi aplaudat în timpul melodiilor, şi asta mă bucură. Înseamnă că aţi înţeles muzica", a spus Leşe.

Cântece din Apuseni

După Leşe, pe scenă a urcat grupul Crai Nou, care-l însoţeşte în concerte pe solistul Nicolae Furdui Iancu. După ce au concertat și în Piața Unirii, aceștia i-au animat rapid pe orădenii prezenți la teatru, cu cântece patriotice. 

Spectatorii au aplaudat pe ritmul melodiilor "Sus, române, sus", "Treceţi batalioane române Carpaţii" ori "Noi suntem români". Şi de această dată, artiştii de pe scenă au preferat ca, în anumite momente, să lase sala să cânte singură, iar orădenii au răspuns acestei doleanţe.

Spectacolul, care s-a întins pe durata a mai bine de trei ore, s-a încheiat cu un colind cântat de Furdui Iancu şi soliştii bihoreni.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON