URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 August 2013, 12:08

Regionalizarea. Ultima şansă

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Victor Ponta a declarat că agreează o formulă administrativă cu 10 sau 12 regiuni, ceea ce mai dă o şansă Oradiei să devină capitala unei asemenea construcţii. S-a prins şi premierul că împărţirea statistică imaginată de Liviu Dragnea este o prostie cât el de mare.

În loc să fim bihoreni sau transilvăneni, în viziunea şefului morţilor din Teleorman am fi devenit nordvestiţi, iar constănţenii, de exemplu, sudesteţi. Asta îmi aduce aminte de dorinţa comuniştilor de a comasa, din raţiuni financiare, secţiile Academiei Române. Un hâtru a propus atunci să se unească geologia cu geografia şi cu geometria şi toate trei să fie conduse de Geo Bogza.

Senatorul Cseke Attila a prins din zbor spusele premierului, aducând din nou în discuţie istoricul Partium. Şansele sunt însă slabe, pentru că teama de segregare etnică îi face pe guvernanţi extrem de prudenţi. Poate ar fi bine să ne limităm la vechea Crişană, cu un Sălaj şi un Satu Mare alături, dar fără Maramureş. Dacă tot ţinem la respectarea regiunilor istorice, ar trebui acceptată şi existenţa Maramureşului.

Ei bine, acum vreau să văd dacă marii noştri politicieni de Bihor mai reprezintă pentru Bucureşti şi altceva decât o masă de manevră şi o sursă de colectare a banilor pentru partid. Dacă nici acum nu reuşesc să facă un lobby eficient, care să permită Oradiei să ajungă centru de regiune, va trebui ca la viitoarele alegeri să aruncăm cu ştampilele după ei şi să le băgăm pe gât pelerinele şi găleţile cu care vin după voturi.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
31 Comentarii
Sterilele dezbateri continuă ***
Ponta a preluat modelul Boc. La inceput era Basescu care transmitea, uneori prin Udrea, ce sa mai comenteze pe la colturi hoarda PDL-ista. Acum se cauta sa se transmita mesaje pe linia vocilor pe care le aude Daciana Sirbu pe la colegii europeni. Si intr-un caz si in altul se lasa cu acelasi rezultat. Nimic nu e vesnic, si nici atunci nu devine etern, pana nu pune semnatura unul de la FMI, vreo doi de la CE, inca unul de la BM, unul din rezerva strategica NATO si, nu in ultimul rand, unul care supervizeaza de la Cotroceni.
Postat 01 Septembrie 2013, 19:40 de Alpha
In esenta :
În esenţă, iată ce reprezintă 15 martie 1848 pentru români, acele crime şi nenorociri făcute de unguri fără deosebire de apartenenţa socială, asupra românilor majoritari din Transilvania care s-au opus deznaţionalizării prin maghiarizare forţată. Această dată este una de tristă amintire pentru români datorită evenimentelor tragice la care a fost supus poporul român. Ca atare, nu este de mirare că sărbătorirea ei de către maghiari în România, ocazie cu care se recurge şi la numeroase lozinci antiromâneşti, segregaţioniste, autonomist-teritoriale, generează indignare, revoltă şi resentimente antimaghiare. În situaţii de acest gen ar fi necesar ca maghiarii şi secuii din România să dovedească respect faţă de o problemă atât de sensibilă, dar în schimb aceştia mai au neobrăzarea să solicite statului român şi „declararea zilei de 15 martie ca zi nelucrătoare în Transilvania”! Nu ne mai miră nimic, din moment ce nu mai departe de anul trecut etnici minoritari maghiari şi secui au sărbătorit ocupaţia horthystă din Transilvania de nord-vest!!! Dacă mai amintim că Ziua Naţională a României, 1 Decembrie, este sărbătorită de aceşti indivizi cu banderole negre la mâini, iar unii dintre ei au solicitat autorităţilor statului chiar schimbarea acestei zile cu alta, pentru a nu-i mai „ofensa” pe ei, maghiarii, avem tabloul complet al tupeului, obrăzniciei nemăsurate şi antiromânismului ce-i caracterizează pe toţi aceştia!
Postat 01 Septembrie 2013, 08:01 de Adevărul istoric
Ce reprezină ziua de 15 martie pt români?
În cadrul Adunării Naţionale de la Blaj, din 3/5 mai 1848, de pe Câmpia Libertăţii, contrar programului revoluţionar maghiar, românii cer recunoaşterea naţiunii române şi se declară împotriva unirii forţate a Transilvaniei cu Ungaria şi, mai mult, aduc la cunoştiinţa Europei crezul lor politic şi naţional: „Noi vrem să ne unim cu Ţara !”, adică cu celelalte teritorii româneşti. Împotrivirea românilor, la unirea savamolnică a Transilvaniei cu Ungaria, a declanşat din partea Ungariei „revoluţionare” războiul contra românilor din Transilvania. Acest război, purtat de cele mai multe ori mişeleşte de unguri, a fost pierdut de aceştia. Dar preţul plătit de români a fost enorm: peste 40.000 mii de români ucişi, peste 300 de sate locuite de români arse şi şterse de pe faţa pământului, sute de crime odioase şi barbare care nu puteau să-şi aibă locul într-o Europă plecată pe drumul „libertăţii, egalităţii şi fraternităţii”, la care ungurii dar şi maghiarii minoritari din Transilvania s-au dedat şi se vor mai deda şi în secolul următor, XX. Toate acestea au fost săvârşite asupra a peste 100 de preoţi ortodocşi români spânzuraţi, la ele adăugându-se schingiuiri, incendieri a unor comunităţi întregi de români, execuţii ale „tribunalelor de sânge” destinate uciderii a cât mai mulţi români. Este suficient să amintim între aceste crime atavice, proprii mai de grabă unor populaţii migratoare venite nu se ştie de unde pe continentul european, uciderea laşă, mişelească şi dezonorantă pentru totodeauna de către acei aşa zişi revoluţionari maghiari, a prefectului Zarandului, Ioan Buteanu, marele erou martir al Revoluţiei paşoptiste transilvănene, a marelui umanist european sas Stephan Ludwig Roth şi a tribunului erou Samuil Farago, al cărui trup a fost tăiat şi sfâşiat în bucăţi!!! Prin recurgerea la astfel de mârşăvii „revoluţia maghiară” a compromis tot ceea ce însemna libertate, demnitate şi progres.
Postat 01 Septembrie 2013, 07:49 de Adevărul istoric
Ce reprezină ziua de 15 martie pentru ungurii din ungurii şi pt ungurii minoritari din alte tări ?
La această dată a fost declanşată Revoluţia de la 1848 din Ungaria, iar Dieta ungară întrunită la Pojon, în această zi, a decretat independenţa Ungariei faţă de Imperiul Habsburgic. În programul revoluţiei, la punctul 12, era prevăzută unirea Transilvaniei cu Ungaria, fără să se consulte voinţa românilor covârşitor majoritari. Era vorba despre o unire forţată! Anul 1848 este cunoscut în istorie ca „primăvara popoarelor” întrucât de la un capăt la altul al Europei naţiunile subjugate de un regin feudal retrograd se ridicaseră la luptă pentru libertate şi emancipare naţională. Aşa au făcut şi ungurii din Împeriul Habsburgic prin revoluţia declanşată la 15 martie, dar până la un punct. Deşi revoluţionarii unguri proclamau principiile general valabile ale revoluţiei europene de la 1848, cum au fost libertăţile sociale şi naţionale, desfiinţarea iobăgiei etc., ei au urmărit realizarea acestor deziderate numai pentru maghiari nu şi pentru celelalte naţiuni, ca de pildă românii, rămânând tributari ideologiei hungarismului expansionist, exclusivist şi şovin. Ca atare, la acel moment, revoluţionarii unguri urmărind desprinderea Ungariei de habsburgi intenţionau realizarea unui imperiu ungar, de fapt transpunerea în practică a hugarismului prin constituirea Ungariei Mari, în cadrul căreia deznaţionalizarea românilor prin continuarea maghiarizării s-ar fi derulat într-un ritm dramatic! Datorită punctului 12 al programului revoluţiei maghiare, aceasta a încetat să mai fie o revoluţie şi s-a transformat într-o contrarevoluţie, într-un război îndreptat împotriva românilor ardeleni care nu doreau unirea Transilvaniei cu ungaria şi acţionau pentru salvarea naţiunii lor!
Postat 01 Septembrie 2013, 07:37 de Adevărul istoric
Rangul II
Din cauza idiotilor unguri separatisti, izolationisti I, segregationisti care au sabotat si saboteaza dezvoltarea acestui oras, suntem la distanta in urma oraselor mari din jurul nostru.
Postat 30 August 2013, 20:28 de Key
Re: anticomunistu
Nu trebuie sa dau eu in Bolojan, ca stie singur cum se face treaba singur ca la onanisti. Ca si tine, face parte din categoria celor cu care nu se juca nimeni cind era mic, de urit si rau ce era. In ceea ce tine de grad, ai posibilitatea, ca doar esti pe facebook toata ziua si asta te-a invatat mentorul tau Popa Prostu, sa iei la puricat legislatia cu privire la administratia publica locala si vei afla ca municipiile resedinta de judet sub 200.000 locuitori sunt de gradul II (se citeste doi, bodeo).
Postat 30 August 2013, 19:17 de Hope
ATENTIE ROMANI !
lepra udmr, trage cu dintii de varianta cu 16 regiuni, (observăm regiunea formată strategic din judeţele Harghita, Covasna şi Mureş, zonă în care ungurii sunt majoritari) plus regiunea Bihor, Satu-Mare si Sălaj (procent destul de important al acestei minorităţi) aşa zisul partium. Aceste două regiuni îi \\"arde\\" pe udemerişti ! Se observă încercarea de compactare a etnicilor unguri, in zonele respective. Este lesne de observat \\"caracterul etnic\\", al variantei respective. Varianta ar fi cît se poate de defavorabilă pt românii din aceste zone. Sunt foarte cunoscute cazurile de numeroase abuzuri semnalate de români, în primăriile conduse de udemerişti. Vedeţi mai multe pe internet. Intraţi pt informare pe \\"Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita si Mureş\\". Aici, aproape, ştim cu toţii situaţiile din Salonta, etc. situaţii relatate şi in Bihoreanul.
Postat 30 August 2013, 15:36 de ATENTIE ROMANI !
Regiune
udemeristii si cozile de topor locale [29.08.2013, 06:45] Asistam la, discutiile aprinse despre regionalizare aici, in Ardealul nostru romanesc, regionalizare dupa orientari unguresti, sustinute de cozi de topor locale, conform unor tinute si obsesii ale celor care doresc, din 1990 incoace, destructurarea statului national unitar roman. Incet, incet, romanii, cu perseverenta, au reusit sa se uneasca, desavarsind procesul unificarii la 1 Decembrie 1918. Lucrurile pareau lamurite dar acum suntem, din nou, in faza accentuarii eforturilor in directia autonomiei teritoriale, al separatismului unguresc dar mascate, sub grija pentru implementarea dezvoltarii economice. Sa nu uitam ca liderii radicali ai ungurilor nu au ezitat sa afirme ca independenta Kosovo este un model de urmat !!!! Atentie Romani !!!!! postat de: Valhalla-Asgard
Postat 30 August 2013, 02:17 de @slugile hortistilor
Regiune
Nu va jucati cu focul! [29.08.2013, 07:05] Prin planurile ascunse, de culise, acest ONG-udmr, nici uniune culturala, nici partid politic, struto-camila a ajuns – prin tradarea de aici si politica pasilor mici ai udmr si ai budapestei – la pretentiile teritoriale ale lui horthy, hitler si stalin, privind Ardealul romanesc. postat de: 2K13
Postat 30 August 2013, 02:10 de @slugile hortistilor
Regiune
Ne dorim aici un pamant romanesc, fara sarbatori ostentative, de 15 martie, ale ungariei pe pamantul Ardealului romanesc (in ungaria – da!, nu in Romania!), fara asa-zisul Tinut Secuiesc, fara RAM (Regiunea Autonoma Maghiara), fara alte zone autonome de la extrema vestica, in Bihor, Salaj, Satu Mare, fara Partium, tot o alta dorita autonomie teritoriala. Un Ardeal fara sarbatorirea si pomenirea, cu fast, a criminalului de razboi Wass Albert, condamnat la moarte, in contumacie, vinovat de moartea romanilor si evreilor, fara proslavirea unui Nyrõ Jozsef, fascist, antiroman, antisemit si hortyst notoriu. Un Ardeal fara un manual de “Istoria secuilor”, ofensa la adresa Romaniei si a romanilor. O regiune in care sa nu se dea uitarii genocidul de la 1848-1849 impotriva romanilor, nici crimele abominabile de la Ip, Traznea, Muresenii de Campie, Sucutard, Prundul Bargaului, Moisei si Sarmasu, din multe alte localitati ardelene, pe timpul Diktatului de la Viena, in teritoriile vremelnic ocupate de trupele hortyste si de administratia de la Budapesta! Un Ardeal in care limba romana sa fie, la ea acasa, stapana! Vrem linistea interiorului si a hotarelor, nu taceri cu subintelesuri, aici, unde avem si acele sfaturi din strabuni, de care sa se tina cont, mai ales ca ei sunt inaintemergatorii care “au inflorit brazda”. postat de: Rusine lui chirila
Postat 30 August 2013, 02:08 de @slugile hortistilor
TOTI udemeristii si tokesistii
mars in pusta ! faceti-va acolo viitor cu partium ! aici n-aveti ce cauta, frane sociale ! huu.......... voi ungurii sunteti niste primitivi cu creierele praf (udmeristi si tokesisti de-a valma). mars in pusta ! MARS IN ungaRRia !
Postat 30 August 2013, 02:01 de pt studentul sogor
TOTI astia care sunt contra Regiunea Crisana
Voi care tot sustineti ca Oradea nu are ce cauta ca si capitala vezi avea viata un iad daca stati in Oradea. O sa mergeti la Cluj pentru fiecare prostie. Oradea va ajunge cum este Salonta sau Beius. Dar normal romanii se gandesc doar la prezent nu si la viitor. SIncer tara asta nu poate sa aiba un viitor cu asa un popor.
Postat 29 August 2013, 16:56 de Student
pt @rusine lui chirila
buda si pesta porcina peste iredentismul hunguresc ! de fapt asta e singurul lucru care va intereseaza. mars afara din Ardealul Romanesc ! go in pusta ! go back to asia !
Postat 29 August 2013, 13:01 de @ /gelu/
REGIONALIZAREA .... DOAR CU ORADEA CAPITALA CRISANEI
Sa o luam metodic regionalizarea in care Oradea aveea sanse 100% sa fie capitala de regiune se putea face acum 2 ani, au sabotato UDMR -stii cu regiuni gen PARTIUM SAU TINUTUL SECUIESC, ultima varianta a fost regiuni si sa ramana Harghita si Covasna ca si judete (microregiuni) nu lea convenit voiau tot sovini segregationisti si Base lea spus pas,. aici sa terminat ati primit 90% din ceea ce ati cerut dar vroiati tot doar pt voi, nu poate Ceke Oradea putea fi linistit capitala Crisanei dar tu si ai tai o ardeti cu partium care se dovedeste un pîrț .... in rest nam pretentia ca Oradea e Cluj nici nu vreau sa fie sau nu am pretentia sai conducem ca nu are precedent in istoria de 900 de ani a orasului iar pt fanii clujului GO EST ... valea
Postat 29 August 2013, 12:00 de Gelu
@rusine lui chirila
Aceea RRomanie este in Illiria nu aici :) Daca va duceti inapoi in Albania de unde ati venit amu d e800 ani, atunci poate ca veti reusi.
Postat 29 August 2013, 10:06 de @rusine lui chirila
Regiune
Ne dorim aici un pamant romanesc, fara sarbatori ostentative, de 15 martie, ale ungariei pe pamantul Ardealului romanesc (in ungaria – da!, nu in Romania!), fara asa-zisul Tinut Secuiesc, fara RAM (Regiunea Autonoma Maghiara), fara alte zone autonome de la extrema vestica, in Bihor, Salaj, Satu Mare, fara Partium, tot o alta dorita autonomie teritoriala. Un Ardeal fara sarbatorirea si pomenirea, cu fast, a criminalului de razboi Wass Albert, condamnat la moarte, in contumacie, vinovat de moartea romanilor si evreilor, fara proslavirea unui Nyrõ Jozsef, fascist, antiroman, antisemit si hortyst notoriu. Un Ardeal fara un manual de “Istoria secuilor”, ofensa la adresa Romaniei si a romanilor. O regiune in care sa nu se dea uitarii genocidul de la 1848-1849 impotriva romanilor, nici crimele abominabile de la Ip, Traznea, Muresenii de Campie, Sucutard, Prundul Bargaului, Moisei si Sarmasu, din multe alte localitati ardelene, pe timpul Diktatului de la Viena, in teritoriile vremelnic ocupate de trupele hortyste si de administratia de la Budapesta! Un Ardeal in care limba romana sa fie, la ea acasa, stapana! Vrem linistea interiorului si a hotarelor, nu taceri cu subintelesuri, aici, unde avem si acele sfaturi din strabuni, de care sa se tina cont, mai ales ca ei sunt inaintemergatorii care “au inflorit brazda”.
Postat 29 August 2013, 07:27 de Rusine lui chirila
Nu va jucati cu focul!
Prin planurile ascunse, de culise, acest ONG-udmr, nici uniune culturala, nici partid politic, struto-camila a ajuns – prin tradarea de aici si politica pasilor mici ai udmr si ai budapestei – la pretentiile teritoriale ale lui horthy, hitler si stalin, privind Ardealul romanesc.
Postat 29 August 2013, 07:05 de 2K13
udemeristii si cozile de topor locale
Asistam la, discutiile aprinse despre regionalizare aici, in Ardealul nostru romanesc, regionalizare dupa orientari unguresti, sustinute de cozi de topor locale, conform unor tinute si obsesii ale celor care doresc, din 1990 incoace, destructurarea statului national unitar roman. Incet, incet, romanii, cu perseverenta, au reusit sa se uneasca, desavarsind procesul unificarii la 1 Decembrie 1918. Lucrurile pareau lamurite dar acum suntem, din nou, in faza accentuarii eforturilor in directia autonomiei teritoriale, al separatismului unguresc dar mascate, sub grija pentru implementarea dezvoltarii economice. Sa nu uitam ca liderii radicali ai ungurilor nu au ezitat sa afirme ca independenta Kosovo este un model de urmat !!!! Atentie Romani !!!!!
Postat 29 August 2013, 06:45 de Valhalla-Asgard
hahalera batrana si nesimtita (ghirila)
bai nesimtitule, asa sa poti tu manca si bea apa dupa cum vrea ceke altceva in afara de partium si enclavizarea (compactarea, concentrarea ungurilor). separatism, segregationism unguresc!
Postat 29 August 2013, 06:02 de segregationismungure
realitatea
oricat am vrea noi, Oradea nu s-a putut, nu se poate si nu se va putea compara cu Clujul si nici macar cu Aradul (oras care va vrea oricum sa fie cu Timisoara, cu cei mai buni nu sa se subordoneze Oradiei care este si va fi un oras de rangul II. In Cluj este infrastructura net superioara, (drumuri, aeroport international,etc). sunt scoli, facultati, spitale, specialisti. aici avem o Univ. cu n probleme si care probabil va intra in faliment. asta e adevarul si trebuie privit in fata. studentii care vor vrea sa faca scoala (posibil ca in Oradea nici sa numai aiba unde) se vor duce ca si acum, tot la Cluj sau la Timisoara. l-ati tot injurat pe \"Unchiu\" cu \"Sorbonica\" lui, dar a fost unul dintre putinii care a facut ceva concret pt dezvoltarea orasului. a adus bani si studenti. in rest. doar gargaragii, \"cenusii\" care vor sa faca o gramada de bani daca se poate \"moca\", iar ei sa stea cat mai mult prin crasme, la betii, sabotori unguri segregationisti si lingai pupincuristi. acuma culegeti roadele acestui mod imbecil de a fi.
Postat 29 August 2013, 05:03 de regiune ?
asa-i bade chirila
ungurii tampiti cu segregarea lor etnica sunt si au fost principala frana in dezvoltarea orasului. nu cautatii vinovatii in alta parte. ei sunt aici si sunt sustinuti de majoritatea covarsitoare a ungurimii.
Postat 29 August 2013, 04:05 de keke otila
@bolan
tu esti prost din tata-n fiu. oradea n-are nici macar un aeroport. in rest ce sa mai vorbim. oras sub 200 000 de locuitori. si furnica s-ar vrea elefant iar tot udemeristu' ca traieste in defunctul partuim al defunctei si aberantei ungaria mare.
Postat 29 August 2013, 03:59 de walk
.
regiunea Crisana, cu capitala la Oradea. Sper din tot sufletul ca asa o sa fie
Postat 29 August 2013, 01:36 de David
trolan
@hope, se vede ca esti cam prost din nastere. Bacaul are 144.000 si e oras de rangul 1. normal ca Oradea e tot de rangul 1. da un search pe google, te vad salva de multe tampenii debitate pe viitor.
Postat 28 August 2013, 18:02 de bolan
beton
domnule Chirila, asocierea pe care o faceti e bestiala, la fel ca si propunerea lui Moisil.... tot asa!
Postat 28 August 2013, 15:28 de articol
o mare prostie
SIncer imi pare rau de Oradea ca va ajunge un oras ca Beius in 5 ani si Clujul va fii cat un al doilea Bucuresti. Toti care gandesc putin la viitorul lor stiu ca aici la Oradea sau in Romania nu au sanse, asa ca nu va uitati la EST spre Cluj, uitativa spre vest .
Postat 28 August 2013, 14:18 de Student
@hope
Daca esti prost informat, stai in banca ta. Oradea este municipiu de rang 1. Deci fabulezi la greu. Se vede ca esti basist si vrei sa dai in Bolojan, dar incearca sa faci asta cu afirmatii care nu pot fi verificate in 20 de secunde (atat a fost necesar pentru a verifica rangul municipiului Oradea). Asa ca mai usor cu pianu' pe scari, nu de alta da-i curg clapele.
Postat 28 August 2013, 14:02 de anticomunistul
Oradea
Doar populatia Clujului si Timisoarei au crescut, interesant.
Postat 28 August 2013, 13:00 de Miklo
Oradea
Daca vor fi 10-12 regiuni, de ce nu poate fi Oradea centru de regiune? Este pe locul 10 ca populatie in tara. A scazut sub 200 de mii, cu 3.000 de locuitori, asta poate fi doar o fluctuatie, depinde de ce se va intampla pe viitor in oras. Dar Oradea are sanse mari sa devina centru de regiune. Daca politicienii bihoreni vor da gres, la urmatoarele alegeri cand ii vad dupa pomeni in oras, vor primi o flegma in fata!
Postat 28 August 2013, 12:59 de Lascu
question
Ok, bai Hope. si cum il cheama pe premierul care a retrogradat Oradea. Era de la Cluj cumva? Legat de referendum, oare cum se face ca exista unele anomalii statistice prezentate pe la tv. Ex: populatia Timisoarei a scazut cu cateva mii, ca sa ramana peste 300.000? cand toata lumea stie care e adevarul?
Postat 28 August 2013, 12:55 de question
Iar o ia pe arătură câte un rătăcit
Oradea are sub 200.000 locuitori, fiind municipiu reşedinţă de judeţ de gradul II. A pierdut şansa de a îndeplini criteriile de pol regional sau, după exprimarea guvernamentală a grupului Tăriceanu, pol de creştere, aşa cum devenise prin HG în 03.12.2007 (locul 9 pe lista de 12 municipii agreate şi de CE). Urmare nerespectării calendarului de portofoliu de către municipalitatea orădeană în a doua jumătate a anului 2008, oraşul a decăzut, tot printr-un HG care a fost dat de acelaşi guvern, la nivelul de pol urban de dezvoltare, similar altor peste 30 de municipii din România. Ca să fie clar, doar muncipiile de gr. I care sunt şi poli de creştere, pot deveni centre regionale. În jurul acestora se vor face regiunile, iar Oradea s-a dus de pe acea listă deja de mulţi ani, cu toate că putea, prin zona metropolitană, să îndeplinească criteriile europene cerute. De aceea am spu. în repetate rânduri că Oradea a fost scoasă de pe harta Europei la scurt timp după venirea la putere a administraţiei publice locale care conduce azi Oradea pentru al doilea mandat.
Postat 28 August 2013, 12:38 de Hope
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON