URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 11 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La nivel de Oradea şi Bihor, aşa cum arată marile proiecte de investiţii, este evident că în doi-trei ani vom avea o infrastructură aeroportuară, feroviară şi rutieră absolut rezonabilă. La fel e şi cu spitalele şi şcolile, care, după ani buni de investiţii, încep să ofere condiţii mai mult decât decente.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Pe 9 iunie, românii îşi vor alege nu doar primarii, ci şi eurodeputaţii. Suntem tentaţi să ignorăm importanţa scrutinului european, deşi afacerile europene sunt de fapt afaceri interne, ale noastre. Ne privesc direct, căci şi noi putem hotărî cum sunt gestionate, trimiţând în PE 33 de reprezentanţi şi având un comisar în executivul Uniunii.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
25 Octombrie 2011, 11:33

Mişto de recensământ

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Nici nu a început bine recensământul că au şi apărut bancurile pe temă. "Zeci de recenzori s-au îmbulzit la uşa unui locatar înstărit din oraşul Cutare", zice una din glume, continuând: "Dacă unii recenzori l-au întrebat ce venituri are, alţii au lăsat ruşinea la o parte şi l-au chestionat direct când va fi plecat de-acasă".

Alt banc, parafrazând campania unui cotidian care astă-vară meditase 10 copii căzuţi în prima sesiune de Bac, anunţă că respectivul ziar a decis să mediteze acum 10 cetăţeni care să răspundă perfect la întrebări, astfel încât să nu pice la Recensământ. Pişicheri, redactorii unui portal de ştiri în cheie de umor absurd (cum e şi ţara) dau sfaturi despre cum poţi recunoaşte un fals recenzor: are armă şi cagulă, te întreabă dacă ai în casă fier vechi sau sticle goale, te roagă să contribui cu ceva fiindcă tocmai a murit un recenzor, băiat tânăr, şi n-are nevastă-sa bani de înmormântare, plus că mâine e şi ziua sfântului patron al recenzorilor, ş.a.m.d.

Sigur, într-o ţară civilizată, recensământul e luat în serios, dar la noi, unde chiar şi mediatizarea acţiunii s-a făcut mai în pripă şi cu mai puţine costuri decât pentru frunza din "Carpathian Garden", statul nici nu se putea aştepta la alte tipuri de reacţii decât bancurile şi indignarea. Căci, pe lângă glume, mai sunt şi suspiciuni serioase. De ce vrea statul CNP-urile asociate cu caracteristicile economico-sociale şi locative ale cetăţenilor dacă nu pentru a frauda alegerile de la anul?

De ce pune statul întrebări privind "diverse dificultăţi" ("de vedere, de auz, de comunicare, de îngrijire personală, de a urca sau coborî scările" - sic!) dacă oricum guvernanţii vor s-o rupă cu "statul asistenţial"? Păi, dacă nu intenţionează să mă ajute în caz că am "dificultăţi", atunci i le împărtăşesc doar medicului, nu recenzorului, primarului ori prefectului!

De ce, dacă tot ascunde numărul real al şomerilor, statul vrea să-mi afle nu doar pregătirea profesională şi ocupaţia, ci şi locul de muncă, cu denumirea şi adresa firmei? De ce vrea să ştie ce religie am, e treaba lui cui mă rog sau vrea doar să afle dacă nu cumva va fi mai rentabil să finanţeze nu Biserica Ortodoxă, ci pe cea Mormonă? De ce e curios să afle cine e capul familiei (când oricum sunt, din nou vorba bancului, doar două categorii de bărbaţi: cei aflaţi sub papucul nevestei şi cei care nu recunosc)?

Da, ştiu că statele civilizate fac recensăminte ca să cunoască mai bine nevoile cetăţenilor, pentru a elabora politici publice pe măsură, dar ce credibilitate are statul nostru, care n-a ţinut niciodată seama de ce am vrut noi?

Ei, bine, pentru toate acestea, am decis să mă dau de etnie olandeză, religie tibetană şi cu limba maternă laponă. Dacă statul îşi bate joc de propriii slujbaşi şi de mine ca cetăţean, eu de ce-aş rata şansa să-mi iau revanşa, plătindu-i cu aceeaşi monedă?...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
10 Comentarii
Hai sa te luminez, mai Körös Ady
Intrebarile care te framanta si care iti dau insomnii ar trebui sa i le pui celui a carui sluga (ticaloasa altminteri !) esti : bolovanului ! Ele, intrebarile, au fost formulate in 2007, cand tara era guvernata de partidul PeNaL, iar chelul era secretar general al acelui guvern, adica era un om cu rang(a), nu era fitecine ! La ce le trebuiau acele date lui tariceanu, armeanului sau lui chelu' ?! Simplu : ai termopane ? Stai la casa si ai centrala termica ? Ia mai pune niste bani la taxe si impozite, tu (mai) poti, ia sa mai stoarcem ceva de la tine ! O sa vezi in decembrie/ianuarie, cum acest cl, in frunte cu bolovan, vor mari taxele si impozitele....Dezmatul pe care-l fac pe spinarea oradenilor, imprumuturile (la ce sume s-a ajuns ?! dar asta nu-i important pt. tine, doar n-o sa-ti tai propriile venituri !) toate astea trebuiesc platite !
Postat 30 Octombrie 2011, 06:50 de .
hunlandezule !
abrudane, toata lumea stie ca ti-ai dorit sa fii hun. da' acuma ce sa faci, karma e o curva. ce tot ii dai cu CNP si alte prostii ? faci gargara prin articolasele tele ca vrei ordine, dar sa nu se aplice in cazu' tau, in rezumat cam asta faci. de fapt dezideratu' teu e urmatorul: etnie hun, religie reformat unguresc, limba materna hunlandeza. toate astea ti se pot implini la urmatoarea mezalianta (casatorie v 4.0 parca). esti varza, mint mindig.....
Postat 28 Octombrie 2011, 09:58 de ovidiu
Trist, dar adevarat!
Cu siguranta, alegerile din 2012 vor fi fraudate, dar nu cu ajutorul informatiilor de la recensamant. Toate statele membre UE recenzeaza populatia, imobilele, terenirile, animalele. etc. Haosul creat in jurul actualului recensamant este generat de lipsa de prodesionalism a celor care au intocmit chestionarele. Ce sa-i facem, unde nu e, nici Dumnezeu nu cere.
Postat 27 Octombrie 2011, 16:52 de safe
pacat
e adevarat nu e cel mai bine organizat recensamant dar e necesar. de criticat e usor.cei care critica sunt perfecti? in tara asta toata lumea critica .e usor sa distrugi sa comentezi mai greu sa fii constructiv. urasc actuala putere dar recensamantul trebuie facut in orice tara civilizata.
Postat 27 Octombrie 2011, 13:24 de un recenzor
mai ce prosti suntem
subscriu Lola. Dumnezeu sa nu ne ierte.
Postat 26 Octombrie 2011, 21:28 de chirila
vendetta
Un stat cu politicieni prosti. Recensamant organizat in consecinta. Ce s-a intamplat, nu mai au securistii timp sa adune informatii? Au prea multe afaceri?
Postat 25 Octombrie 2011, 23:44 de vendetta
Haida de !
Cris este inca un idiot nerecenzat in Romania. De etnie olandeză nu poti fi pentru ca nu ai educatie elementara. De religie tibetană nu te poti declara pentru ca spagarii nu au loc in credinta noastra. Cu limba maternă laponă nu-ti merge pentru ca nu vorbesti nici macar daneza. Asa ca singurul batjorcorit esti tot matale, ciudatule. Iar moneda este cea pe care nu o s-o ai niciodata.
Postat 25 Octombrie 2011, 16:44 de Lola
dar care e problema nu va tine buzunarul si latrati
nu sunteti obligati sa l dati, platiti amenda si GATA cu jelirea, daca ai banii ai si respect nu ai esti mort in ROmania, sau cersetori (muritori de foame)mai exact.ADRIAN CHIS mai citeste si tu putin nimeni nu e obligat sa deschida dar sa si asume si amenda, simplu ca bunaziua, CNP, RELIGIA nu este obligatorie de spus si oricum spui ce vrei TU si semnezi, datele nu sunt reale 100% si se pot modifica oricum azi sunt penticostal maine baptist:)))))))).
Postat 25 Octombrie 2011, 14:17 de anka
recensamint
Ca ne place,ca nu, trebuie sa luam in serios recensamintul.Pacat de recenzorii care lucreaza in acest domeniu,este o munca destul de grea ,dificil sa bati la usa unui om ca un cersetor"va rog sa ma primiti"...Poate ca intrebarile sint destul de nesemnificative..dar trebuie sa raspundem la ele.Orice guvern trebuie sa aiba o situatie cit de cit clara a populatiei.
Postat 25 Octombrie 2011, 14:11 de anonim
tot eu
am fost recenzat, desi nici nu l-am vazut pe recenzor la fata. da, se face la 10 dimineata cand oricum nu-i nimeni pe-acasa in afara de pensionari. bravo organizare
Postat 25 Octombrie 2011, 11:54 de eu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6364 RON
  • 1 EUR = 4.9753 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON