URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 08 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La nivel de Oradea şi Bihor, aşa cum arată marile proiecte de investiţii, este evident că în doi-trei ani vom avea o infrastructură aeroportuară, feroviară şi rutieră absolut rezonabilă. La fel e şi cu spitalele şi şcolile, care, după ani buni de investiţii, încep să ofere condiţii mai mult decât decente.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
20 Martie 2014, 08:34

Cu Muzeul ce facem?

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Prin stilul său abrupt şi autoritar, Ilie Bolojan a reuşit din nou să-i încaiere pe orădeni. Pornind de la nişte considerente strict economice, nici acelea nu prea detaliate, primarul e decis, avându-l alături, de data asta, şi pe preşedintele Consiliului Judeţean, Cornel Popa, să mute Muzeul Ţării Crişurilor în Cetate.

Orice se face în oraşul acesta este din start contestat. Mai ţineţi minte cum iubitorii de poţoci plângeau de mila rozătoarelor deoarece prin construcţia podului Sovata le-ar fi fost tulburat arealul? Acum, dacă podul ar fi blocat o oră, ar fi revoluţie printre şoferi. Pe de altă parte, reacţia oamenilor e benefică, căci este nevoie de dezbaterea proiectelor importante. Dacă orădenilor le pasă de oraşul lor e semn bun.

Primii care au ieşit la rampă au fost artiştii plastici. Din păcate, însă, în loc să se rezume la argumente de specialitate, au calculat după minţile lor de pictori că mutarea în Cetate ne-ar costa sute de milioane de euro în plus. Aberant!

Mult mai aplecată a fost expunerea directorului Muzeului, Aurel Chiriac. A venit cu argumente de bun-simţ, dar a ocolit cu eleganţă componenta economică a afacerii, şi anume cât va costa întreţinerea uriaşei clădiri a fostei Garnizoane.

Ce am înţeles eu până acum e că, oricum, în Cetate n-ar strica să avem un muzeu. Tema e prea importantă ca dezbaterile să nu continue. Şi să se ţină cont că în toată afacerea se contrapun banii şi dorinţa de a avea un muzeu modern. E uşor din poziţia de bugetar să ceri bani grămadă şi pentru cultură, şi pentru spitale, şcoli şi drumuri. Mai greu este să-i lămureşti pe orădeni să accepte ca impozitele să urce până la cer.

Citiţi pe această temă şi articolul "Aoleu, ce mai muzeu: Care sunt argumentele pro şi contra mutării Muzeului Ţării Crişurilor în Cetate"

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
15 Comentarii
Centru
Bolojan, aredreptate si cand spune (impreuna cu specialistii), ca trebuie daramate vechiturile din centru. Peste tot, vechiul face loc noului. Abia se circula prin zona respectiva.
Postat 23 Martie 2014, 21:45 de Bine, Bolojan !
pt KaBoou
Bai, frana, ideea cu muzeul in cetate e buna ! Tin amandoua de istorie. La garnizoana e ok pt CJ. Nu facem un ghiveci in care sa amestecam de toate. Mergi sa vizitezi cetatea, ai posibilitatea sa vizitezi si muzeul. Nu faci muzeu printre birourile CJ ! E aberant ! La faza asta si cea cu cainii vagabonzi (bineinteles ca sunt si periculosi), Bolojan are dreptate !
Postat 23 Martie 2014, 21:40 de Bine, Bolojan !
.
alte preocupari mai importante nu sunt in orasu asta?
Postat 21 Martie 2014, 12:21 de David
naspa
Bolojan nu a avut inca niciun proiect care sa nu fi fost redesenat,refacut re,re,re de vreo zece ori (deci si acesta risca sa ramana tot proiect in urmatorii 100 de ani ca toate celelalte).Pe langa asta a dat dovada clara ca il doare drept in cot de cultura,sport.(orasul asta duce asa lipsa de orice fel de eveniment de s-au calcat toti in picioare pentru un banal concert Smiley)Oradea da cei mai putini bani la cultura,educatie si cam la toate in comparatie cu orasele din jur.Argumentul cu buget e de tot rasul in conditiile in care se pregateste sa cheltuie 10 milioane de euro pe un Aqua park in timp ce ne explica sa ne unim cu Sanmartinul ca sa facem un mega aqua park si atunci ce facem cu primul? si o gramada de chestii de genul fara cap.Alte orase din jurul nostru cu care ne place sa ne comparam sunt cu un mileniu in fata noastra in tot ce tine de administratie locala.
Postat 20 Martie 2014, 18:23 de x
păreriştii muzeografi
Băi, voi ăia care-l susţineţi pe săcuiu de Mang Janos, pă Chiş+camarila iudemeristă, şi vă plac poveştile de minimax.hu, credeţi că dacă vociferaţi mai tare aveţi dreptate ?!? S-au strâns pictorii cu muzeografii să ne explice despre construcţii, climatizare şi economie...... Va decide Ilie pentru toţi, că de-aia e primar ales din primu tur. Banii de la CJ sunt tot bani de la români, da' ???? Iar Oradea e cea mai importantă din tot judeţu'....... Hai să-i cheltuim pe ce e nevoie, să nu mai alimentăm mafia de clienţi politici abonată la bani publici. Când Şoani va fi istorie, sperăm că se va face lumină şi la finanţările CJ. Nu te lăsa Ilie !
Postat 20 Martie 2014, 17:20 de Poac
Muzeul Tarii Crisurilor la Palat ... nu politrucii
astia care il tot sustineti pe Bolovan la orice idee tampita mai taceti din gura ca aveti botul maro deja ... nu putem fi de acord cu decizii arbitrare dea dreptul dictatoriale ale lui Bolojan ...da cine te crezi domnule sa decizi tu pe ceva ce nu iti apartine, si comunisti au lasat specialisti sa decida la amenajarea muzeelor, Oradea daca vrem sa fie un oras turistic cum ne place sa credem ca va fi dupa restaurarea cetatii si inaugurarea muzeului dar nu dupa indicatiile tov. Bolovan ca nu suntem in anii 50 nui nici un colhoz pe aici, iar pentru uni gen Mihai, asteapta tu vara asta sa te plimbi prin cetate (visezi) prin parc prin sant poate in toamna 2015 si intr-un muzeu al Cetatii prin 2018 in cel mai fericit caz ...
Postat 20 Martie 2014, 13:19 de Boom
Ramane cum am stabilit
Din moment ce cladirea de la garnizoana a fost pregatita pentru Muzeu si este gata, sa fie mutat acolo Muzeul cum s-a stabilit.Simplu si rapid.Vine acum sucitul de Bolojan cu ideile lui cretine sa faca iar schimbari si cheltuieli in plus.Sincer, omul asta devine pe zi ce trece tot mai nesuferit cu stilul lui de tiran care nu tine cont de parerile altora. Oricum decizia va fi luata de consiliul judetean.Ce treaba are Bolojan cu cheltuielile de la C.J.Sa-si vada el de treburile de la primarie si sa nu se mai bage unde nu-i fierbe oala.
Postat 20 Martie 2014, 13:02 de Boom
mai avem nevoie si de iarba
Sa transformam Oradea in muzeu in aer liber, iar locuitorii sai sa fie bagati in formol! La o populatie care oscileaza intre ideile socialiste (salariul minim garantat de Stat!) si votarea administratiei Bolojan (USL stanga-dreapta!) mai trebuie sa aflam un singur lucru: pana unde ne tine plapuma bugetara cu care acoperim atata cultura si arta cata produce Oradea!
Postat 20 Martie 2014, 12:45 de vladimir ilici adolf
Greu invatam
Si parca va vad la vara pe toti cum va plimbati prin muzeul de la cetate si spuneti vai da ce idee buna, dar pana atunci ne behaim ca nah, e sport national
Postat 20 Martie 2014, 12:32 de Mihai
WTF, again!
Primarul a decis? Dar, parca, dupa umilele mele cunostinte in materie administrativa, muzeul apartine de Consiliul Judetean? Sau s-o fi schimbat ceva azi-noapte? Si ce treaba au "considerentele economice" cu o institutie de cultura? Ca oricum nici o institutie culturala din Romania, nu se intretine din cat incaseaza!
Postat 20 Martie 2014, 11:33 de Merlin from Berlin
Cu Muzeul facem aşa !?!
Punem de o sindrofie acolo şi vă invităm pe toţi: politicieni interlopi, lipitori de afişe deconcentraţi, jurnalişti mercenari, funcţionari publici pupincurişti, ş.a.m.d. ... mai aducem ceva miliţieni, procurori şi judecători ... iar după ce toţi se întreabă, unii pe alţii, pentru ce sunt acolo şi unde e coştălăul ... noi ceilalţi închidem porţile şi aruncăm cheia cât mai departe !?!
Postat 20 Martie 2014, 10:22 de Carp III
"Feciaoara BOLOJAN" 3
Cum au cumpărat teren în Cartierul EUROPA următorii: Ștef Doina(4 loturi în 28.12.2010/între Crăciun și Anul Nou), Dimir Cristina(4 loturi în 21.06.2011), Cioponea Florin(3 loturi în 07.12.2009), Pădureanu Ion(5 loturi în 06.04.2012), Popp Vlad Andrei(6 loturi în 12.03.2012), Neda Gabriela(4 loturi în 20.07.2012), Vărzaru Lidia(3 loturi în 28.09.2012). Toate aceste persoane sunt LEGATE ombilical de dezvoltatorul IMPACT. Ca să sumpere terenul trebuiau să prezinte contractul de v/c a caselor(NU PUTEAI CUMPĂRA TEREN ÎN CARTIERUL EUROPA DACĂ NU AVEAI ĂÎN PROPRIETATE O CASĂ). Nimeni nu s-a întrebat cum puteau niște persoane fizice să cumpere de la IMPACT 3-4-5-6 CASE? Nu bătea la ochi? Dar în Instanță ce acte de proprietate a prezentat avocata de casă a IMPACT-ului? Ce contracte de v/c a avut la dispoziție? FALSE? Deci rezultă cî vânzarea de către PMO a terenurilor este LOVITĂ DE NULITATE. Cine constată asta? Investigarea fraudelor? Păi se chinuie de mai bine de 1 an! DNA-ul?
Postat 20 Martie 2014, 09:26 de TDS
Nu
Cu o asemenea tampenie nu poti fi de acord. Daca argumentele lui Bolojan de mutare, au fost cele prezentate zilele trecute, domnul primar este departe de cultura. Cum sa dezintegrezi tot muzeul, si nici asa sa poata fi expus in intregime? E chiar idiot! Chiar nu are pic de logica!
Postat 20 Martie 2014, 09:25 de jiks
"Feciaoara BOLOJAN"2
Cireașa de pe tort a reprezentat-o vânzarea parcelei de peste 3.500 mp din centrul cartierului EUROPA către cine credeți? Către IMPACT, firește! Cu 25 E/mp. Care IMPACT a și revândut-o a doua zi unui fost polițist din Valea lui Mihai! Cu 35 E/mp. De ce nu putea Primăria să vândă parcela directa fostului om al legii? Cu 35 E? E o întrebare! Dar această întrebare nu și-a pus-o nici unul dintre consilieri! Nici unul dintre consilieri nu s-a întrebat de unde aveau acele persoane fizice care au câștigat împotriva Primăriei în instanță bani să achiziționeze și câte șase case? OK, în fapt nici nu i-au avut, nici nu i-au plătit IMPACT-ului pentru că acele contracte de vânzare cumpărare dintre IMPACT și persoanele fizice respective ERAU FICTIVE(exact cu Primăria a susținut inițial). În felul acesta IMPACT mai tras o țeapă Primăriei. Persoanele fizice aveau de plătit un impozit local mult mai mic decât ar fi avut de plătit IMPACT-ul(IMPACT care a mai tras țepe și statului prin vânzarea exact a acestor case cu TVA redus de 5% deși CASELE ERAU NEFINISATE IAR UNELE DINTRE ELE ERAU AMPLASATE PE LOTURI MAI MARI DE 250 mp, deci CONTRAR PREVEDERILOR CODULUI FISCAL!).
Postat 20 Martie 2014, 09:11 de TDS
"Fecioara BOLOJAN"1
Eu unul nu mă pot pronunța care este soluția ideală: Muzeul în Cetate sau în clădirea garnizoanei! Să spună specialiștii(nu mă pronunț nici care sunt ăia)dar să spună cât mai repede și să se ia o Decizie cât mai rapid. În ritmul acesta și ceea ce s-a făcut deja la Garnizoană se degradează rapid. În schimb pot să afirm în deplină cunoștință de cauză că BOLOJAN nu mai este demult o fecioară neprihănită. Și deși poate unii s-au plictisit să tot citească aceste opinii(pe care le-am tot scris și le voi mai scrie)revin și le mai prezint o dată până poate cineva va studia atent problema. Așadar în Bihoreanul din februarie 2013 apărea articolul cu titlul Ţeapă de Impact: Dezvoltatorul cartierului Europa, acuzat că a "tunat" oraşul cu 22 milioane euro! Primăria nu a contestat articolul, deci cu alte cuvinte era perfect de acord că așa s-au întâmplat lucrurile! Asta se întâmpla în februarie 2013, vorbindu-se chiar de existența unei Plângeri penale promovate de.....Eugenia Borbei! A trecut mai bine de un an de-atunci, Primăria Oradea susține că Plângerea respectivă nu a fost retrasă de către primarul BOLOJAN și că este cercetată de Biroul de Investigare a fraudelor din cadrul IPJ Bihor! Cam lungă perioada, zic! Și cu toată tevatura iscată în jurul subiectului primarul BOLOJAN, pe sistemul orice se poate reevalua(mă rog, precedente de reevaluare există la case mai mari!)a încheiat ceea ce iubitorii de IMPACT din toată țara(Constanța, București Băaneasa, Cluj Napoca) au numit PACEA DE LA ORADEA! Așa s-a ajuns la o Tranzacție aprobată cu UNANIMITATE DE VOTURI de către Consiliul Local Oradea(inclusiv de către L.U., Doamne iartă-l!)prin adoptarea HCL 651/09.09.2013! Doar Cristian Pușcaș a adresat o întrebare(destul de la obiect), Cristian Beltechi a dat un răspuns așa, de ochii lumii ȘI TOATĂ LUMEA FERICITĂ A VOTAT! Iată lista consilierilor prezenți în acea ședință Bonchiş Ioan, Coste Adelina, Dan Octavian, Delorean Ion-Iulius, Dulca Camelia Mariana, Felea Adrian Ioan, Filimon Teofil Laviniu, Dan Octavian, Huszar Istvan Eric, Ile Cristian, Lascu Tudor Sebastian, Manea Mihai, Mohan Aurel George, Mureşan Ionel Ovidiu, Negrean Daniel Dumitru, Popa Dan Lucian, Ritli Laszlo Csongor, Szabo Jozsef, Tau Ioan, Uniţa Lucian , Vulcu Daniel Sorin.
Postat 20 Martie 2014, 09:09 de TDS
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6253 RON
  • 1 EUR = 4.9757 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON