URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 20 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Voi nu simțiți că, încet, încet, sportul bihorean se duce la vale? Că, deși acum se dau mult mai mulți bani decât înainte, rezultatele sunt mai modeste? Ne-om fi prostit noi sau s-or fi deșteptat adversarii? Dacă la baschet am ajuns să tremurăm la meciurile cu Voluntarii, care joacă în sala căminului cultural din localitate, înseamnă că am făcut ceva greșit. Sigur, suntem în finală cu Clujul, dar parcă nu mai avem tăria de a aduce titlul acasă...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
19 Martie 2014, 07:49

Aoleu, ce mai muzeu: Care sunt argumentele pro şi contra mutării Muzeului Ţării Crişurilor în Cetate

Aoleu, ce mai muzeu: Care sunt argumentele pro şi contra mutării Muzeului Ţării Crişurilor în Cetate NU-I PENTRU CINE SE PREGĂTEŞTE... Rămas fără sediu din 2003, când Palatul Baroc a fost retrocedat Episcopiei Romano-Catolice, Muzeul Ţării Crişurilor urma să fie găzduit în clădirea Garnizoanei (fundal), a doua din Oradea ca mărime, pentru a cărei reabilitare Consiliul Judeţean a şi cheltuit deja peste 10 milioane euro. Numai că, dacă primarul Ilie Bolojan (foto) îşi va impune voinţa, muzeografii vor trebui să se mulţumească cu Cetatea. Tot înnoită, dar mai mică şi, spun muzeografii, nepotrivită din cauza igrasiei...
Aoleu, ce mai muzeu: Care sunt argumentele pro şi contra mutării Muzeului Ţării Crişurilor în Cetate STOP JOC! Cu doar un an înaintea termenului de finalizare, reabilitarea Cetăţii Oradea (foto) ar putea fi oprită, reproiectată şi licitată din nou. Susţinut cu jumătate de gură de preşedintele Consiliului Judeţean, Cornel Popa, primarul Ilie Bolojan vrea să mute Muzeul Ţării Crişurilor în incinta fortificaţiei pentru a-i creşte atractivitatea. Cu opoziţia tuturor celorlalţi politicieni...
Aoleu, ce mai muzeu: Care sunt argumentele pro şi contra mutării Muzeului Ţării Crişurilor în Cetate SĂ FIE BIROURI! Aflată la finalul reabilitării, clădirea Garnizoanei ar putea fi transformată în Palat Administrativ al judeţului. „Nu văd ce ne-ar reţine. Singurele funcţiuni specifice pentru muzeu sunt obloanele din geamuri şi reţeaua electrică trasă pentru exponate, că lifturi şi instalaţii de stingere a incendiilor trebuie la orice instituţie”, zice Ilie Bolojan. Edilul spune că saloanele enorme ale clădirii (foto) ar putea găzdui birouri deschise, după model american, pentru toate instituţiile judeţului
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Lansată ca idee în urmă cu un an şi reluată concret acum două săptămâni de primarul Ilie Bolojan şi preşedintele Consiliului Judeţean Cornel Popa, ideea mutării Muzeului Ţării Crişurilor în Cetate a declanşat o furtună.

Tabăra muzeografilor, în frunte cu directorul Aurel Chiriac, a protestat vehement, Uniunea Artiştilor Plastici a lansat pe internet o petiţie care a strâns peste 1.500 de semnături, iar politicieni de toate culorile s-au pronunţat contra. De cealaltă parte, Bolojan nu pare impresionat. "Dacă dau ei banii pentru finalizarea lucrărilor de la Garnizoană şi pentru întreţinerea Muzeului, n-au decât să facă ce vor, dar dacă toacă banii şi aşa puţini ai bihorenilor, să tacă", spune primarul.

Bolojan şi restul lumii!

Bolojan a aruncat bomba, într-o declaraţie de presă, după care a plecat în delegaţie. "Încasările Muzeului pe un an nu asigură costurile curentului electric pe o singură lună", a spus edilul. Concluzia? Singura soluţie pentru scăderea costurilor de întreţinere a Muzeului ar fi mutarea sa în Cetate, nu în fosta clădire a Garnizoanei. Spaţiul mai mic ar fi mai uşor de întreţinut, iar fortificaţia ar câştiga la atractivitate. 

06_aurel_chiriac.jpgIeşirea primarului i-a enervat la culme pe muzeografi. Trecând peste preşedintele CJ, Cornel Popa, care i-a cerut să nu iasă public, directorul Muzeului, Aurel Chiriac (foto), a trimis presei un punct de vedere de 5 pagini în care susţine teza păstrării instituţiei în Garnizoană. Directorul spune că anul trecut, cu numai şase săli vizitabile, instituţia a încasat circa 736.000 lei, adică 9,5% din buget, achitând fără probleme factura de curent. "E limpede că atunci când Muzeul va funcţiona în Garnizoană, veniturile vor fi altele. De pildă, preţurile noi ale biletelor nu vor fi 2 şi 4 lei, ci dublu", a spus directorul.

Chiriac a adăugat că "în Cetate sunt probleme de igrasie, de microclimat, dar şi de lipsă de spaţiu pentru expunere, depozite, laboratoare de conservare şi restaurare, inclusiv de securitate a patrimoniului". A subliniat de asemenea că, renovată în proporţie de 85% fosta Garnizoană a fost pregătită la standarde europene, în urma unei investiţii de 16 milioane euro, în vreme ce spaţiul din Cetate e nu doar nepotrivit, ci şi prea mic. Cei 5.900 metri pătraţi din Palatul Princiar al Cetăţii sunt insuficienţi de vreme ce Muzeul se întindea înainte, în Palatul Baroc, pe 10.400 mp, a arătat Chiriac.

"Nu vrem în Cetate!"

Muzeografilor li s-au alăturat reprezetanţii Uniunii Artiştilor Plastici, care au lansat online în română, maghiară şi engleză, petiţia "Salvaţi Muzeul Ţării Crişurilor". Semnatarii susţin că Ministerul Culturii a dat Consiliului Judeţean clădirea fostei Garnizoane cu destinaţia de muzeu, deci aceasta trebuie păstrată, iar cele 18 milioane euro investite în Cetate au fost alocate cu destinaţii precise care nu pot fi schimbate, pentru că finanţatorul va cere returnarea banilor.

Protestatarilor li s-au mai raliat senatorul UDMR Rozalia Biro şi consilierul local PDL Cristian Puşcaş, care a spus că "rocada" ar costa bugetul local şi judeţean pe puţin un milion de euro, bani pe care nici oraşul şi nici judeţul nu îi are, anunţând totodată că opoziţia locală, adică PDL, va încerca să blocheze proiectul în CJ, împreună cu UDMR.

O groază de "contre"

Printre argumentele împotriva relocării se mai numără faptul că Palatul Princiar are încăperi mici, cu arcade, fapt pentru care aici nu se pot expune tablouri sau obiecte mari. De asemenea,  fortificaţia nu are o sală pentru tezaur conform normativelor, iar imobilul - fiind monument naţional de categoria A - nu poate suferi modificări, deci nu se vor putea pune gratii la geamuri pentru protejarea patrimoniului, cum cere legea.

Necunoscute profanilor, există însă cauze mult mai serioase care pot periclita proiectul. Reamenajată cu fonduri UE, Cetatea nu poate fi modificată oricum. Înainte de semnarea contractului de finanţare, municipalitatea s-a angajat "să menţină proprietatea facilităţilor construite / modernizate / reabilitate şi natura activităţii pentru care s-a acordat finanţarea, pe o perioadă de cel puţin 5 ani după finalizare". Deci, modificarea proiectului ar fi o încălcare a promisiunii făcute.

"Jos mistria!"

În plus, reproiectarea astfel încât Cetatea să poată găzdui Muzeul va determina suspendarea lucrărilor în pragul finalizării lor. Firma Constructorul Sălard, care a finalizat 85% din lucrările pentru reabilitarea corpurilor din curtea Cetăţii şi 50% din reabilitarea Palatului Princiar, va lăsa mistria jos. Iar un proiect nou înseamnă o lucrare nouă, deci şi o licitaţie nouă!

Dacă se ia în calcul că reproiectarea Pieţei Unirii a durat un an, se poate estima că reamenajarea spaţiilor din Cetate pentru a găzdui Muzeul ar putea fi licitată abia în martie anul viitor, iar dacă procedura mai e şi contestată lucrările ar putea începe abia în vara lui 2015. Or, având în vedere volumul de muncă, e greu de crezut că noul constuctor va închide şantierul la timp, în decembrie 2015. Iar depăşirea termenului limită înseamnă în cel mai bun caz că Primăria va plăti din bugetul local lucrările încă nedecontate, iar în cel mai rău că va returna toţi banii!

Greu de trecut

06_cornel_popa.jpgVisul primarului Ilie Bolojan de a vedea Muzeul în Cetate este departe de realitate. "La ce scandal a ieşit, e greu de crezut că vom reuşi să trecem acest proiect prin Consiliul Judeţean", recunoaşte preşedintele Cornel Popa (foto). Şi chiar dacă liberalii ar găsi între consilierii UDMR, PSD şi PDL votanţi, e greu de crezut că proiectul va şi fi avizat.

Conform legii, pentru ca Muzeul să poată fi mutat în altă locaţie, proprietarul are nevoie de avizul Ministerului Culturii, iar acesta este condus de udemeristul Kelemen Hunor. Or, UDMR Bihor se opune din răsputeri relocării. Cetatea este un simbol al maghiarimii, unde catrinţele ardeleneşti nu au ce căuta, la fel nici orice dovadă a prezenţei româneşti pe aceste meleaguri.

Termen: până la Paşti!

Obişnuit să trateze lucrurile în forţă, primarul Ilie Bolojan ţine totuşi cu dinţii de proiect. "E adevărat, va trebui să ne hotărâm până la Paşti dacă mutăm Muzeul sau nu, pentru că altfel nu va mai exista timp pentru refacerea proiectului şi licitarea lucrărilor, dar eu spun că se poate", zice edilul.

Bolojan spune că nu există niciun risc ca municipalitatea să piardă finanţarea europeană din cauza schimbării. La fel crede şi Marcel Boloş, directorul Agenţiei de Dezvoltare Regională Nord Vest. "Nu se pune problema să pierdem banii pentru Cetate fiindcă am schimba destinaţia spaţiilor, deoarece funcţiunile de muzeu şi galerie de artă au existat şi înainte în proiect. Acum nu facem decât să le extindem şi în alte spaţii", zice Boloş.

Printre spaţiile peste care s-ar extinde muzeul se numără şi cele rezervate ONG-urilor. "Cetatea va trebui să se susţină financiar la terminarea lucrărilor, fapt pentru care vom lua din spaţiul alocat ONG-urilor, pe care tot Primăria le ţine, ceea ce nu e normal", spune primarul.

Din Prefectură, parchete...

În ce priveşte schimbarea destinaţiei clădirii Garnizoanei, Bolojan nu vede nicio problemă în faptul că aceasta a fost cedată judeţului cu destinaţie de muzeu şi ar putea deveni Palat Administrativ. "Clădirea va avea tot o destinaţie publică. Se discută cu Secretarul General al Guvernului, se dă o Hotărâre de Guvern şi gata!", o taie primarul.

În viziunea edilului, clădirea Garnizoanei ar putea găzdui Consiliul Judeţean, Prefectura şi toate instituţiile deconcentrate care stau acum prin oraş plătind chirii, cum ar fi Direcţia de Evidenţă a Persoanelor, Instituţia Arhitectului Şef, ITRSV, în vreme ce Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare chiar s-a mutat din Oradea în Nojorid. Odată eliberată, clădirea Prefecturii din Parcul Traian ar putea deveni tot un soi de Palat de Justiţie, dar pentru parchete. Doar muzeul nu va mai avea palat...

... din Muzeu, "muzeuţ"

Ilie Bolojan are planuri de restructurare a Muzeului prin desfiinţarea secţiei de ştiinţe naturale. "Grădina Zoologică e cea mai bună secţie de ştiinţe naturale. Cine vrea să vadă crocodili, să meargă acolo! Nu are niciun sens să dăm 1.000 de euro pe nu ştiu ce peşte, aşa cum apare în proiectul Muzeului". O soartă similară ar avea şi biblioteca Muzeului, pe considerentul că judeţul are deja una nouă, plus alte secţii şi departamente fără căutare la public.

"Să nu se teamă domnul Chiriac că nu va încăpea în Cetate", zice edilul cu subînţeles. Primarul spune că muzeul are destul spaţiu, chiar dacă nu s-ar mai lăfăi ca la Garnizoană, unde există săli uriaşe, şi de 1.000 mp, un birou pregătit deja pentru directorul Aurel Chiriac, întins cât un aprtament de lux, şi în plus s-au construit cinci garsoniere pentru oaspeţi, iar în beci s-au amenajat bazine pentru aligatori.

Bolojan susţine că nici ideea spaţiului nepotrivit din Palatul Princiar nu stă în picioare. "Pentru obiectele de patrimoniu avem încăperi, mai mici, dar potrivite, iar pentru tablouri există galeria de artă din Cetate. Să nu ne spună nimeni că mediul este nepotrivit. Arhivele au stat aici 200 de ani şi nu am auzit să fi fost probleme", argumentează primarul.

Din păcate, ca de atâtea alte dăţi, în absenţa unor studii temeinice făcute din timp, răspunsul corect la dilema legată de Muzeu îl vom afla mult prea târziu. Când răul - sau poate binele - va fi fost deja făcut...


BLOCAJ
Contract în impas

06 Radu Tirle.jpgAdjudecate de firma Selina în 2008, lucrările pentru reabilitarea clădirii Garnizoanei au înghiţit până acum circa 10 milioane euro, fiind realizate în proporţie de 85%. Amenajările s-au blocat în 2010, după un conflict între fostul preşedinte CJ Radu Ţîrle (foto) şi patronul Selinei, Beniamin Rus. Războiul îşi face efectele inclusiv în mandatul actualului şef al CJ, Cornel Popa. Întrucât contractul a expirat pe vremea lui Ţîrle, iar Popa nu a găsit o formulă pentru continuarea lucrărilor, fie prin prelungirea lui, fie prin alegerea unei alte firme care să încheie ce-a mai rămas de făcut, proiectul stagnează de mai bine de un an.

Potrivit constructorilor de la Selina, reamenajarea clădirii în această fază pentru a deveni Palat Administrativ ar costa circa un milion de euro şi ar putea fi terminată în trei luni. Clădirea are săli uriaşe, patru lifturi, rampă pentru persoanele cu handicap şi alte facilităţi, plus o parcare ideală pentru armatele de funcţionari şi pentru cetăţenii care au treabă la instituţiile judeţene, şi care nu va fi niciodată umplută de vizitatori ai Muzeului.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
16 Comentarii
SI IN GARNIZOANA SI CETATE
Spatiul este insuficient si la garnizoana. Asa ca pana se aproba extinderea in cetate PORNITI O DATA MUZEUL IN GARNIZOANA SI DUPA AIA IL EXTINDETI IN CETATE
Postat 01 Aprilie 2014, 14:16 de SI GARNI SI CETATE
catre florin
draga domnule Florin, muzeul functioneaza potrivit unei legi pe care matale in imbecilitatea ta nu o cunosti. ar fi interesant de intrebat bihorenii legat de treaba asta cu muzeul, dar nimeni nu a intrebat despre moara emilia sau alte monumente ale acestui oras al carui cetatean din pacate esti...atat am avut de spus, iati sacul cu limbi si fuguta la dosul lui bolo, poate are ceva turturi de ieri si inca nu i ai lustruit. hai pa!!
Postat 21 Martie 2014, 12:04 de glis
VREM SA VIZITAM MUZEUL
Sunt un cetatean ce plateste doar impozitele impuse de conducatori. Si repet acest comentariu poate poate, (intr-o locatie sau alta) muzeul va fi in cele din urma deschis publicului, asa cum ar trebui sa arate un muzeu. De nu stiu cati ani le spun copiilor mei ca dupa ce se deschide muzeul ii voi duce sa vada scheletul de mamut , monoxila veche si multe alte minunatii ce le-am vazut si eu cand eram copil. Copii tot asteapta sa se deschida muzeul, si mai trece un an si tot asa. Nimeni nu se gandeste ce incantare ar fi pentru toti elevii ( si nu numai) sa viziteze acest muzeu. Pacat, pacat, pacat. Sa stiti ca este foarte trist.. Sunt sigura ca la fel ca mine gandesc si alti parinti sau profesori. Daca cei ce pot sa o faca si stiu sa o faca ar organiza fel de fel de cursuri ce sa ii atraga pe copii, tineri spre istorie, stiinte naturale, etnografie etc, (vezi cursurile organizate de muzeul Antipa), in clairea garnizoanei sau nu muzeul s-ar putea autofinanta fara prea mari probleme. Va rog sa ma credeti ca interes ar exista. Copii oradeni nu prea au acces la o cultura diversificata (sa zic asa), sau poate nu le cunosc eu pe toate. Dar din pacate nu se gandeste nimeni la cei ce vin
Postat 21 Martie 2014, 11:34 de anca
????????
Primarul idiot Bolo da din nou cu bita-n balta!Crede ca Garnizoana-Divizia este sens giratoriu..Stai ca vedem curind cine plateste milioanele europene cheltuit la ...Armata Romana nr1!!!!!Bolo mare idiot mai esti ,liberalule...!Nu te mai votam,esti la fel ca Crin-scuzati cacofonia!!!!
Postat 21 Martie 2014, 07:51 de gheorghe@sandor
HAI BOLO!!!
Dl. Bolojan ne va termina autostrada Suplacu de Barcau - Gilau!!!! Bravo BOLO, da-i inainte... Acesta este urmatorul pas ce il va face Oradea pentru dezvoltarea ei ! Pai daca pe primarul orasului Oradea il DOARE si NU MAI POATE DE BANII CONSILIULUI JUDETEAN si vrea sa-l invete pe POPA cum sa si-i gestioneze, urmeaza sa-l invete si pe Sova cum e cu AUTOSTRAZILE si sa se apuce de constructia, lobby si alte masuri aferente pentru modul cum se va construi, pe unde va trece, eventual un NOU TRASEU al autostrazii astfel incat aceasta sa fie cel mai profitabill si incarcat segment de autostrada! SA LUPTAM ORADENII sunt banii nostri! Hai Florin, hai oradean SA LUPTAM!! Sa avrem grija totusi sa nu va dati cu capul de pereti! Poate suna a GOL!!!
Postat 19 Martie 2014, 23:23 de Adi Oradeanul
Nedumerire
Ma tot intreb daca Bolojan este chiar batut in cap, sau vrea sa iasa in evidenta cu orice pret.Dupa ce a luat in calcul demolarea unui rand de cladiri pe Avram Iancu,acum se leaga de muzeu.Desi Muzeul apartine de Consiliul Judetean, se baga si el fara sa-l intrebe nimeni. Modul cum pune problema culturii este de-a dreptul scandalos.O insulta la adresa oradenilor. Parca ar vorbi despre niste lazi pe care le muti dintr-o parte in alta.Adica pregatesti cladirea pentru Muzeu, pana e aproape gata si apoi te intorci la 360 de grade? Ce sa caute o armata de bugetari intr-o cladire asa impozanta? Muzeul si cetatea sunt doua obiective distincte si asa trebuie sa ramana.Punct!
Postat 19 Martie 2014, 18:59 de Boom
Oradea indatorat pe veci banciilor
Pai tot orasul e un mare santier cu lucrari incepute si neterminate, cu credite uriase luate de la banci iar acesti bani noi cetatenii si copii nostri vom plati prin taxe si alte accize obraznice noi inventate si majorate pe veci de acom incolo. Am fost mare prost cand am votat pe Bolo. Sper s-a o schimba Puscas sau oricine la alegerile viitoare.
Postat 19 Martie 2014, 15:28 de Naiv am fost
Bolovan atotstiutorul
ce sfaturi de specialist ...mister Bolovan cate muzee ai amenajat erai foarte bun la transformat palate in C.A.P -uri si colhozuri teai nascut putin cam tarziu cu vreo 50-60 de ani acum nu se mai poarta ca o cizma comunista sa explice cum desfintam cultura, biblioteca ... ca vrem birouri pentru politruci esti abject prin modul de a vorbi si modul cum faci tu organigrama Consiliului Judetean Bihor ....
Postat 19 Martie 2014, 13:44 de Johny B
Bolo vrea palatul ... pentru ce pentru cine ???
primarul Bolo nu are nici o logica, apropo Muzeul nu este ar primariei Oradea si se cam baga unde nui fierbe oala ... aloo avem destule probleme locale, in al doilea rand poate imi explica inteligentii care il sustin cum bagi fosila de mamut in care camaruta din cetate ... si tablourile de 4 metri, in al doilea rand Muzeul Tarii Crisurilor e un brand al Crisanei si Bihorului si implicit al Oradei deci e foarte bine sa aiba un sediu impunator toti turisti care vin In Felix nu au un muzeu care sa il viziteze ... halal oras turistic .. apropo in cetate la arhive putrezeau carti de patrimoniu din cauza umezeli si igrasiei nefind chemat pe post de specialist la amenajarea vreunui muzeu, las-o balta bolojane, nici gradina zoologica nu era rentabila la 1-2 lei biletul, dar acum cu 10 lei e altceva sunt sigur, faptul ca incerci sa ne convingi ca palatele si cladirile putrede rasfirate prin cetate ar fi mai ieftin de incalzit
Postat 19 Martie 2014, 13:37 de GELU
Bun simt
Primarul nu e nici pe departe "singur impotriva tuturor", orice om cu bun simt vede ca logica locatia Muzeului in Cetate. Insa la fel de logic este si ca investitia facuta in cladirea Garnizoanei a fost o mare tampenie. Cetatea fara Muzeu va fi ca o masina fara roti. Intrebarea care ramane este ce se poate face cu Garnizoana. Ne dam cu totii seama ce vor prefera muzeografii. Din fericire nu ei decid soarta banilor nostri!!!
Postat 19 Martie 2014, 11:26 de oradean
ganditi????
Daca n-am plati noi impozite Tampitii di Primarie cum si-ar lua salariile....??????Eate foarte clar ca asta se razbuna pe Oradea dintr-un complex.....du-te ma ca ai distrus tot !!!!! mai lasa-ne cu teoriile tale....
Postat 19 Martie 2014, 10:26 de dinca
Mi-e sila de politicieni
SUPERFICIALITATEA cu care priveste domnul Bolojan problema muzeului este INGRIJORATOARE. Habar nu are ca sectia de Stiintele naturii de la Muzeul Tarii Crisurilor contine piese UNICAT. Daca astfel trateaza toate probleme orasului, ma gandesc cat de repede se va alege scrumul de tot ceea ce face dumnealui. Sa fim seriosi: chiar crede cineva ca din 14000m2, 1000m2 reprezinta un singur birou? Arunca cu mizerie ca si cum acesta ar fi un argument pentru mutarea muzeului in cetate. Calculele domnului Bolojan cu referire la sectiile fara cautare la public au fost facute cumva facute in ultima perioada cand aceste sectii stau inchise sau este din nou o parere personala? Toate analizele cu privire la alegerea unui sediu potrivit pentru muzeu au fost facute deja. Asa vom face cu toate proiectele? Le incepe si le lasam neterminate? In afara de cheltuielile pe care le presupune un muzeu, s-a gandit cineva din oamenii primarului si la beneficii? Am o singura concluzie: singura rasa de care planeta se poate lipsi este cea a politicienilor.
Postat 19 Martie 2014, 10:11 de eu
WTF!!!!!!!!!!
Mai, inteligentilor, care sunteti voi inteligenti, astia care tot ii dati cu costurile functionarii muzeului, acele costuri nu-s treaba voastra, oricum nici o institutie publica bugetara nu se intretine din cat incaseaza, niciunde in lume, ca de aia e bugetara, dar, na creierasul vostru nu prea stie multe, asa ca ciocu'mic si mai lasati in pace institutiile de cultura, ca habar n-aveti cu ce sa mananca "alea" !
Postat 19 Martie 2014, 10:06 de Merlin from Berlin
ioi
ar trebui sa se spuna pentru inceput ca in toata lumea exista doar cateva muzee care se autosustin financiar, in rest tot ce inseamna muzee sunt finantate de catre autoritati, locale sau centrale dupa caz. de aici trebuie sa intelegem si sa acceptam ca un muze in minunatul nostru oras niciodata nu va reusi sa se autofinanteze. mai departe problema se pune usor. mai avem sau nu mai avem nevoie de cultura, cultura diversificata in oradea si daca raspunsul este da, atunci cat suntem dispusi sa platim pentru ea. eu prefer cetatea cu specificul ei si un muzeu dependent de ce reprezinta o cetate in integritatea ei
Postat 19 Martie 2014, 09:39 de io
indignare
Domnul Bolojan ar trebui sa isi ceara scuze de la votantii sai pentru modul in care le insulta inteligenta cand spune lucruri de genul " daca vrei sa vezi un crocodil poti sa mergi la Zoo" sau avem biblioteca, de ce ne mai trebuie inca una?". Nu toti, domnule primar, ne-am petrecut copilaria pe tarla.
Postat 19 Martie 2014, 09:26 de M
costuri
poate ne spune si noua bihoreniloe cineva cat costa pe an funcționarea Muzeului Tării Crisurilor, este usor sa tinzi la confort mare domnule Chiriac, atata timp cat fraierii de bihoreni iti sustin financiar această lafaială. va somez public domnule presedinte Popa sa publicati un raport privind cheltuielile de funcționare ale muzeului Tarii Crisurilor si sursele de venituri poate ar ajuta la fundamentarea unei decizii în acest sens iar cat despre mutare, cred ca ar necesar ca autoritățile sa-i intrebe si pe bihoreni
Postat 19 Martie 2014, 08:36 de florin
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5879 RON
  • 1 EUR = 4.9751 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON