URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
01 Iunie 2016, 10:01

Canci referendum

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Curtea Constituţională ne-a spus clar: dacă vrem referendum, să-l facem separat de alegerile locale! Mie mi-a plăcut cel mai mult definiţia referendumului pentru unirea Oradea-Sînmartin dată de profesorul Mihai Maci: unificarea unei administraţii performante cu un formidabil brand turistic.

Dar, de fapt, cine nu şi-a dorit unirea? Udemeriştii au fost primii duşmani, pentru că unii din şefii lor nu judecă ce se întâmplă în Oradea decât în cheie etnică. La ei nu mai există conceptul de orădeni, ci acela de unguri orădeni şi români orădeni. Pesediştii de rând nu au nimic cu referendumul. În schimb, conducerea PSD Bihor, care este în siajul UDMR, a jucat cum i-a dictat partidul etnic.

Poate că e mai bine aşa: dacă vrei referendum, n-ai decât să respecţi tot ce spune legea. Dacă Bolojan este cu adevărat bărbat, va lupta să scoată lumea la alt referendum. Şi dacă nu se mai încăpăţânează să facă totul exclusiv după mintea lui, vor fi şanse de reuşită şi fără cârja unor alegeri locale sau parlamentare.

Ceea ce mă deranjează pe mine este, însă, că un infractor de teapa lui Dragnea încă poate să ne decidă destinul. Dacă chiar e mânat de setea de dreptate, de ce nu l-a scos din raclă pe Avocatul Poporului şi în 2014, când s-a legiferat prin ordonanţă traseismul primarilor?

În ce priveşte scula PSD-ului, Victor Ciorbea, ce-ar fi de zis? Lăsând la o parte că de câte ori îl văd am tentaţia să dereglez televizorul, în orice stat civilizat, Ciorbea ar putrezi la puşcăria datornicilor, nicidecum în fotoliul de avocat al poporului.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
26 Comentarii
@TDS
Corect, dar o afirmatie trebuie demonstrata, pentru a se diferentia de calomnie.
Postat 02 Iunie 2016, 11:52 de User anonimizat
CU PASI MARUNTI
@anticomunist : a denigra e una , a spune adevarul e alta !
Postat 02 Iunie 2016, 07:39 de TDS
@TDS
Nu am nici cea mai mica tangenta cu STRATEGIA DICTATORULUI. Nu stiu cat este de razbunator, pentru ca nu il cunosc personal, dar ma intreb, ce anume poate sa-ti faca, sa-ti fure caii de la bicicleta, sau ce? Poate in schimb, sa actioneze in instanta pe cei care il denigreaza, cu afirmatii false si atat. Evident ca faza cu pastilutele era o ironie, insa o ironie pornita de la niste afirmatii care devin tot mai fantasmagorice de la o zi la alta. In curand o sa aflam de la eutanasiu, ca aceste "corectii" o sa depaseasca in valoare, chiar valoarea cumulata a proiectelor din fonduri UE. E un pic cam aiurea, nu crezi? Revenind la subiectul articolului, pentru mine este foarte clar, ca toata tevatura facuta despre neconstitutionalitatea OUG, este o modalitate clara de "razbunare" a conducerii PSD, locale si nationale. Ca mie mi se pare total aiurea aceasta strategie a PSD, e o chestie, dar pe 5 iunie o sa vedem si ce cred ceilalti alegatori din Oradea despre ea.
Postat 02 Iunie 2016, 00:06 de User anonimizat
CALM
@anticomunist : Sa fim seriosi ! Chestia cu " medicamentele " , " psihiatria " etc este ( sunt ) de ingrosare ! Sa subliniem ceva ! Dar daca tu ( restul ) insisti ( insistati ) pe aceasta tema nu foloseste nimanui ! Este evident : SUNTEM DOUA TABERE ! Fiecare tabara isi sustine punctul de vedere ! Dar de ce chiar insulte ? Relatez in premiera : in aceste zile aflandu-ma intr-un loc , am fost abordat de cineva din PMO ! M-a recunoscut ( probabil din poza de pe FB ) si mi-a spus " ca ma admira " dar " sa fiu foarte atent ca este extrem de razbunator " ! Sincer , nu-mi venea sa cred ! N-am avut replica ! Persoana nu era una oarecare ( oricum nimeni nu va afla vreodata despre cine este vorba ! Daca si-a exprimat admiratia , din partea mea are respectul ! Deci DE CE insulte cu medicamente ? Ironii , OK ! Dar atat ! Dar stiu si eu , asta o fi STRATEGIA DICTATORULUI ?
Postat 01 Iunie 2016, 22:56 de TDS
@eutanasiu
Usor cu epitetele pe scari! Singura victima de aici, esti tu. Nu sunt medic, dar sunt sigur ca are un nume conditia ta medicala si sunt convins ca tine de psihiatrie, avand in vedere fabulatiile pe care le debitezi fara nici cea mai mica retinere sau jena. Esti intr-un permanent delirium tremens, care se agraveaza de la zi la zi, dupa cum usor se poate observa din ceea ce postezi. Recomandarea din postarea mea anterioara era chiar sincera!
Postat 01 Iunie 2016, 22:09 de User anonimizat
Altceva mai ştii? Sau faci copy-paste din lista cu răspunsuri tipizate scrise de primar?
Răspunsul elaborat pe care l-ai dat dovedeşte că eşti ignorant ori victimă a sistemului de învăţământ din ultimii ani din România, cele două alternative desigur, neexcluzându-se reciproc.
Postat 01 Iunie 2016, 16:28 de eutanasiu
@eutanasiu
Pastilutele, nu uita de ele, pentru tine sunt vitale!
Postat 01 Iunie 2016, 16:14 de User anonimizat
VIOL
@anticomunist : E ca la viol ( care este infractiune ! ). Pentru ca actiunea penala da puna in miscare este necesar ca victima sa faca plangere ! S-a considerat PSD victima ? Habar n-am. Eu insa , DA , m-am considerat !
Postat 01 Iunie 2016, 16:13 de TDS
@anticomunist/hateretard
23 de milioane corecţii financiare şi 37 de milioane cheltuieli NEELIGIBILE! (Euro). Întrebaţi-vă între voi, respectiv pe domnul miliţian POIU, care acum cercetează cum şi cine are acces la documente care după părerea lui ar fi confidenţiale! Asta dacă puteţi face diferenţa între corecţii financiare şi neeligibil. Pentru restul cititorilor neavizaţi, corecţii financiare = amenzi. Sumele neeligibile sunt acelea care nu se vor deconta datorită neîndeplinirii obiectivelor proiectelor, modificărilor ilegale (juridic - nelegale) ale proiectelor, pentru decontarea nelegală a unor sume, pentru lucrări suplimentare nejustificate, pentru servicii (de consultanţă şi proiectare/reproiectare - atât de dragi echipei lui Bolojan şi lui "însuşi"), pentru folosirea altor materiale decât cele prevăzute în proiectul aprobat la data obţinerii finanţării, pentru neîncadrarea în termenul de execuţie, pentru prelungirea fără justificare a graficelor de execuţie (cu unicul scop de a -i scuti pe constructori de plata penalităţilor de întârziere), pentru decontarea unor lucrări în avans (în noiembrie şi mai ales decembrie 2015 deşi ele nu erau realizate), pentru plăţi în afara perioadei de eligibilitate a proiectului (adică TOATE plăţile făcute după 31.12.2015!)şi multe, multe altele. Că PSD scoate doar jumătate de adevăr în campanie este la fel de josnic ca şi ceea ce au făcut de-a lungul implementării membrii şi organele domnului Bolojan (care acum tace convenabil aşteptând ziua de luni. Poate nu ştie nimic! Geru de crezut. Poate nu înţelege! Şi mai grav dacă una ca Coste a înţeles puţin mai mult). Instinctul de conservare/supravieţuire ulterior zilei de 5 iunie a reprezentaţilor PSD le spune că începând cu 6 iunie vor fi răsplătiţi de PNL pentru amânarea informării complete a cetăţenilor în privinţa situaţiei fondurilor europene. Ca să putem purta o conversaţie pe acest subiect e nevoie să mai citeşti şi tu contractele de finanţare, Ghidul de aplicare a corecţiilor financiare, documentele de decontare şi nu în ultimul rând să o iei cu începutul, adică să aplici toate cele studiate proiectelor!
Postat 01 Iunie 2016, 15:53 de eutanasiu
@TDS - erata
...organizat in acelasi timp cu alegerile nationale,
Postat 01 Iunie 2016, 15:28 de User anonimizat
@TDS
Ok, s-a facut sesizarea doar pe caracterul de urgenta, fie cum vrei tu. Intrebare: OUG din 2009, care "modifica" aceeasi lege, fix cu aceleasi precizari, cu referire insa la referendumul national organizat in acelasi timp cu alegeri, a fost constitutionala din punctul de vedere al urgentei?
Postat 01 Iunie 2016, 15:27 de User anonimizat
@eutanasiu
Esti bine cu caputzu? Daca mai tine putin campania asta electorala, cu postaci cu tot, o sa ajungi la corectii mai mari decat valoarea totala a fondurilor accesate. Mai taie din "iele", da-le dreacu'!
Postat 01 Iunie 2016, 15:18 de User anonimizat
Şi darea în plată ar fi o variantă
Mai mult de 60 de milioane de euro tot nu face Sânmartinul. Cam cât corecţiile financiare de la U.E. adunate cu cheltuielile neeligibile!
Postat 01 Iunie 2016, 13:26 de eutanasiu
Unire
Ar mai fi o varianta: sa ia oradea un megacredit si sa cumpere sinmartinul.N-ar mai trebui atitea referendumuri,ccr,psd,pnl.Un act de vinzare-cumparare e aproape imbatabil.Poate chiar cu fonduri nerambursabile de la ue.Banii ar putea fi folositi in megadezvoltarea comunei prospat asimilate.Same shit
Postat 01 Iunie 2016, 13:22 de excalibur
Sa traiti bine!
S-au iscilizat deontologii, farul calauzitor le-a licarit din zambetul suspendat a d-lui Dragnea astfel incat au pus-o victoriosi de-o ciorba populara. Ei vor sa dezvolte Oradea si cand va fi dezvoltata o vor uni cu praful din Sinmartin. Un plan rosu excelent, adica e rosu pentru ca rosu nu are plan. Sa prospere Turism Felix SA si actionarii sai iar taranul din Rontau sa merga la buda in fundu gradinii si sa se spele la ligheanul lipit cu chirpici. Pana una alta Mirceo, ghinion!
Postat 01 Iunie 2016, 12:36 de Klaus_Sebastian
Legile romanesti sunt extrem de prost facute si daca o sa intrebi un avocat, o sa-ti spuna ca se pot gasi, la nevoie, suficiente deficiente, in aproape orice lege, astfel incat, sa fie declarata neconstitutionala.
Pornind de la aceste "principii" şi evaluări, domnul Bolojan ar fi trebuit să atace LEGEA în sine la CCR. Şi nu oricum. Ci, propunând, asemeni OUG/2016, o nouă formă a Constituţiei în "vizu(i)n(e)a" experimentaţilor sfătuitori în ale dreptului- Cupşa, Mălan şi Borbei. În privinţa spiritului (legii), acesta se aplică în primul rând la aplicarea ei.
Postat 01 Iunie 2016, 12:31 de eutanasiu
115 ( 4 )
@anticomunist : O lege poate fi modificată prin Ordonață . Nu este NECONSTITUȚIONAL. Când am tot insistat că Legea 3 / 2000 este practic modificată prin OUG am făcut-o pentru a sublinia ceea ce s-a scris în unele articole și comentarii ! S-a spus acolo că în definitiv OUG aduce doar clarificări. FALS ! Orice Instanță de judecată ( deci și CCR ) NU SE POATE PRONUNȚA DECÂT STRICT PE CEEA CE SE CERE. În acest caz AVOCATUL POPORULUI a sesizat CCR cu privire la caracterul de urgență ! Conform Constituției , art 115 (4) „Guvernul poate adopta ordonanţe de urgenţă numai în situaţii extraordinare a căror reglementare nu poate fi amânată, având obligaţia de a motiva urgenţa în cuprinsul acestora”. CCR a decis că nu sunt îndeplinite aceste criterii. Problema este că toată lumea înțelege perfect despre ce e vorba dar se preface că NU !
Postat 01 Iunie 2016, 12:29 de TDS
@TDS
Daca ar fi asa cum spui tu, respingerea ca fiind neconstitutionala, s-ar fi facut pe aceasta baza, a faptului ca modifica o lege organica si nu pe penibilul motiv al lipsei de urgenta. Nu vreau sa incarc fara sens forumul, dar la articolul ""PA", referendum! " tot de pe ebihoreanul, am dat copy/paste celor doua precizari introduse, ambele, in lege prin OUG. Vei constata ca sunt aproape identice ca si formulare, se refera stric la situatiile cand referendumurile se desfasoara in acelasi timp cu alegeri nationale sau locale, dupa caz. Legile romanesti sunt extrem de prost facute si daca o sa intrebi un avocat, o sa-ti spuna ca se pot gasi, la nevoie, suficiente deficiente, in aproape orice lege, astfel incat, sa fie declarata neconstitutionala. Idea unei Curti Constitutionale, este in opinia mea, de a judeca in spiritul legii. Poate insa ma insel.
Postat 01 Iunie 2016, 12:18 de User anonimizat
Opa, piuneza e si sovin
pe langa ca e ...! Mai lampa, maghiarii din Oradea, sunt cetateni ai acestui oras si au aceleasi drepturi ca si tine, cum ar fi, dreptul la cultura in limba materna. O tot tii langa cu cei veniti de aiurea in Oradea. Pai mai "Einstein", daca asta e criteriu, al vechimii in oras, ungurii din Oradea, ar trebui sa aiba mult mai multe drepturi decat ai tu, idiotule! Ti-am mai spus si din pacate ma vad nevoit sa ma repet, logica nu e defel punctul tau forte, in fapt e punctul tau foarte slab. In esenta, Chirila, are perfecta dreptate. Impotriva referendumului sau "ridicat" ungurii, pe false calcule etnice si ... PSD, pe criterii ce n-au legatura cu logica sau cu bunul simt. In fapt, manglitorul, a si recunoscut ca unificarea este benefica si pentru oras si pentru comunele limitrofe, doar ca problema ar fi ... cine face unirea! De noaptea mintii!
Postat 01 Iunie 2016, 12:07 de User anonimizat
BA DA
@anticomunist : Ba chiar vorbesc in cunostinta de cauza ! OUG daca punea o virgula in textul L 3 / 2000 se chema " adaugare la lege " ceea ce este o modificare ! Tot ce este posibil sa fie cum zici cu "marinarul" dupa cum este posibil ca acea Ordonanta sa fi fost aprobata in Parlament , deci " la revedere " . Ma gandesc ca avocatul Ursuta ar putea confirma cele scrise de mine.
Postat 01 Iunie 2016, 12:06 de TDS
@anticomunist
Toti "rosii" tac - dovada ca nu au replici. Moda OUG-urilor pt orice a fost data din perioada lui nea Ilici, insa atunci era ceva normal. Inainte de alegeri dadeau cateva ordonante pe zi in functie de necesitati. Acum s-au trezit ca ordonanta nu e constitutionala. Eu stiu ca avocatul poporului se poate si autosesiza. Cate ordonante in ultimii 10 ani (ca sa nu ne ducem mai departe) au indeplinit criteriul urgentei? Probabil sub 10%. Dar dl Ciorbea are gandirea la fel ca si ochelarii.
Postat 01 Iunie 2016, 12:05 de andy
@TDS
Hai sa jonglam mai usurel cu termenii, mai ales daca nu suntem in cunostinta de cauza, ce zici? Exasperat de interventiile pe linie de propaganda, am pus mana si am citit legea 3/2000 cap-coada. Si am observat doua chestiuni: 1. Modificarea propusa de OUG din 2016, nu modifica nimic, ci doar precizeaza in ce conditii se poate desfasura un referendum local care se tine la aceeasi data cu alegerile locale. Dovada in sprijinul afirmatiei mele o reprezinta chiar ... motivul de neconstitutionalitate invocat, adica lipsa urgentei. Daca OUG ar fi fost neconstitutionala, in forma sau continut, fii sigur ca acesta ar fi fost motivul de neconstitutionalitate invocat si nu lipsa urgentei. Mergand pe precedente, asta ar insemna ca 90%, cel putin, dintre OUG date dupa 1990 sunt neconstitutionale. 2. Exact aceeasi precizare, legata de desfasurarea in acelasi timp a referendumurilor nationale si a alegerilor la nivel national (deputati si senatori) cu un text aproape identic, a fost introdusa in lege prin, ghiceste ce, OUG. Curat constitutional coane Fanica! Atunci insa interesat era basaul si ordonanta a fost data de guvernul lacheului, supranumit si "mini me". QED!
Postat 01 Iunie 2016, 11:31 de User anonimizat
....
(...) E josnic si te descalifica sa afirmi ca ,,[...] PSD Bihor a jucat cum i-a dictat partidul etnic." Dar penalii in frunte cu nea ilie, ei nu-s in siajul ungurilor?! Cu cine si-a trecut primarul toate tampeniile prin consiliu, nu cu ungurii?! Si nu le-a implinit dorintele?! Nu le-a dat spatii unde au vrut?! Pt. cine a segregat etnic nea ilie teatrul de stat, pe cel de papusi, filarmonica, scolile?! Nu in mandatul lui nea ilie s-au fircalit in ungureste masinile politiei locale, firmele institutiilor publice subordonate primariei?! Mirceo, la cata populime s-a aciuat pe aceste meleaguri, venetici ca nea ilie, acesta probabil va iesi primar, dar tu merita sa te balacesti in dejectii?! Citind titlul ma gandeam ca vei deschide o discutie, vei fi un fel de pr al primarului, care cand e vorba sa-si comunice planurile e mai mut decat Johannis, vei prezenta avantajele unirii pt. oradenii de rand. Si vorbesc de lucruri concrete, nu de sloganuri electorale, de genul ,,vor veni banii, vom face, vom drege". Pacat, inteleg ca i-ai dat pixul primarului, cu imprumut, dar cu demnitatea ce-ai avut?!
Postat 01 Iunie 2016, 11:16 de pinonel
bravo Mircea!!!
Nimic de adaugat...pacat de orasul asta ca e populat cu asemenea specimene!
Postat 01 Iunie 2016, 11:06 de TC
LECTIA
Cetățeanul Ilie Gavril BOLOJAN a sperat atât de mult că organizat odată cu alegerile locale REFERENDUMUL va trece încât și sloganul de campanie ( care apare și aici pe Bihoreanul este FAPTELE FAC DIFERENȚA ! ILIE BOLOJAN PRIMAR PENTRU ORADEA MARE ! Să nu-mi spună că a tradus din limba maghiară NAGY VARAD că nu-l cred !
Postat 01 Iunie 2016, 10:44 de TDS
RE CANCI
Observ că acum se pedalează pe altă idee. Se acceptă că asta a fost, Decizia CCR este totuși corectă . Dar de ce „RĂUL RĂILOR” , „INFRACTORUL INFRACTORILOR” , LIVIU DRAGNEA, a îndrăznit să sesizeze AVOCATUL POPORULUI ?! Dar cetățeanul Ilie Gavril BOLOJAN de ce a îndrăznit să insiste pe lângă Guvern ( hai să nu mai zic TRAFIC DE INFLUENȚĂ ) să modifice Legea 3 / 2000 ? Știa perfect că o astfel de modificare a Legii este neconstituțională dar a zis: Hai să o fac , poate ține ! Este greșită și ideea că OUG doar clarifică unele prevederi din Lege ! FALS ! Evident , O MODIFICĂ ! Este în fapt o ADĂUGARE la Lege. Și o mai spun o dată ! Nu doar PSD-ul a sesizat AVOCATUL POPORULUI ! A mai făcut-o cel putin cineva ! De ce ? Pentru că așa i s-a părut persoanei respective că este corect ! ȘI S-A DOVEDIT CĂ A FOST CORECT ! Cetășeanul Ilie Gavril BOLOJAN trebuie să priceapă ( măcar în ceasul al ...treisprezecelea ) că NU POATE FACE ÎN MUNICIPIU CHIAR CEEA ÎI TRECE PRIN MINTE ! TRANZACȚII DUBIOASE CU DEZVOLTATORI MAI POȚI FACE, CU GUVERNUL SAU ALTE INSTITUȚII, NU ! Admit că sesizările unor persoane private nu aveau aceeași greutate ca sesizarea unui partid dar poate așa a văzut mai bine D-l Victor CIORBEA că opinia unor cetățeni cu privire la speță coincide cu cea a partidului ( din care cetățenii respectivi nu fac parte ! ).
Postat 01 Iunie 2016, 10:36 de TDS
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON