URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 Decembrie 2013, 12:18

Biserica pentru-contra

Biserica pentru-contra (foto: citynews.ro)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Nu poţi sluji la doi stăpâni, şi lui Dumnezeu, şi lui Mamona, ar fi spus, potrivit Apostolului Matei, acum două milenii, Iisus Cristos. Biserica Ortodoxă Română demonstrează, însă, că poate cu acelaşi glas şi să-i ridice osanale Celui de Sus, din Ceruri, şi să slugărească mai-marilor de pe lumea aceasta.

O nouă probă a duplicităţii BOR s-a produs săptămâna trecută, când într-un capăt de Românie, la Pungeşti, un preot de ţară (nu de capul lui, nu lipsit de binecuvântarea şefilor ierarhici) a fost în fruntea localnicilor contra americanilor de la Chevron veniţi să scoată gaze din pământurile răzeşilor. În acelaşi timp, în alt capăt de Românie, urmând pilda Patriarhului Daniel, mitropolitul Clujului pupa obrajii lui Ponta la inaugurarea noii Facultăţii de Teologie (ce-o fi căutând premierul la o fabrică de noi sugative bugetare, doar Dumnezeu ştie) şi îi decerna cea mai înaltă distincţie, Crucea Transilvană. Cei care au văzut la televizor scena în care militanţii ecologişti i-au strigat şefului Guvernului "Trădătorule!", iar corul popilor se chinuia să astupe huiduielile cu "O, ce veste minunată!", n-o vor uita, cu siguranţă, niciodată.

Nici într-un caz, nici în celălalt, nu se pot ignora lumeştile interese ale BOR. Dacă în Moldova Biserica ţinteşte stăpânirea unor ţinuturi întinse, pretinse pe legende ori în cel mai bun caz pe hrisoave din negura Evului Mediu, ierarhii ardeleni au ţinut isonul premierului în nădejdea că, aidoma predecesorilor, acesta va fi la fel de darnic în alocarea banilor publici pentru ctitoriile pe care Biserica le plănuieşte cu o obstinaţie demnă de cauze mai inimoase.

BOR şi mai-marii ţării se slujesc unii pe alţii de secole. În feudalism, popii "noştri" nici nu-şi puneau problema turmei de români, fiind mai toţi "piarişti" de sorginte bizantină. În epoca modernă, singurul care i-a pus la respect a fost Cuza, naţionalizându-le averile, iar după el doar Regii au mai ştiut să-i ţină dezlipiţi de stat. Paradoxal, dat fiindu-i ateismul, comunismul a ajutat BOR, dându-i proprietăţile greco-catolice în schimbul înrolării preoţilor sub semnul Mănăstirii Secu. După 1990, Teoctist şi Iliescu au ştiut să profite şi ei unul de celălalt pentru a-şi încropi o poveste de disidenţă şi suferinţă comună. Mai încoace, Băsescu şi-a aliat Biserica făcându-i tot felul de favoruri, până când şi-a pierdut interesul, pentru alte "jucării". Acum, fiindcă în pumnul lui se concentrează puterea, premierul a devenit noul preferat al BOR, care îl legitimează la schimb cu asigurarea că, alături de Armată, ea e stâlpul Naţiei şi trebuie, deci, corespunzător bugetată.

Unde e poporul, turma, în toată povestea asta? Veţi începe să vedeţi în săptămânile ce vin, când vom fi îndemnaţi la danii, şi luna viitoare, când popii vor umbla "cu Iordanul", ca Guvernul, după taxe!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
10 Comentarii
pt alex
link-ul despre care ii vorbeam lui alex , studiaza-l si apoi da-ti cu parerea.
Postat 17 Decembrie 2013, 22:57 de ulpius
ură și adversitate
E adevărată uneori dublicitatea unor slujitori ai Bisericii dar până la a cataloga o facultate de teologie și pe viitori preoți ”fabrică de noi sugative bugetare” e mult și e vorba de ură,adversitate față de Biserică.Dar până la urmă fiecare plătește pentru ce face și ce scrie !
Postat 17 Decembrie 2013, 10:52 de Christian Craciun
pt alex
Rasfoind zilele acestea paginile internetului, am vazut cateva articole care mi-au atras atentia, intr-un mod deosebit, sau mai bine zis comentariile la unele articole. Intrucat ai mentionat cateva aspecte ce tin de domeniul istoriei, ar fi potrivit daca le-ai mentiona sine ira et studio (fara ura si partinire, expresie introdusa de istoricul roman Tacitus), intrucat asa ar prevede un anume cod deontologic, aparte faptul ca esti destul de confuz in a spune ca `` Biserica Ortodoxa, cea singura care in istoria neamului nostru a luptat alaturi de omul de rand``. Spun asta pentru ca exista in arhive, asta daca ai fost vreodata intr-una, documente in care Biserica Ortodoxa da dovada de exact opusul a ceea ce cu o foarte mare convingere ai spus. Prin urmare, iti pun la dispozitie link-ul unde, din intamplare, am intalnit un document ce iti va mai lumina intunericul necunostintei, ce il manifesti atat de evident. Mult spor la studiu, ai nevoie.
Postat 13 Decembrie 2013, 15:11 de ulpius
alex
bai alex, tu cat mulgi de la bor???/ alta explicatie rationala pt tine nu exista
Postat 13 Decembrie 2013, 11:41 de ioana
pt alex
cred ca esti un om fericit.........nu de altceva ,dar prostia nu te doare.......sufera cei din jurul tau......
Postat 13 Decembrie 2013, 11:25 de sorana
Vai de voi (2)
meagra inapoi la Vatican de unde au venit!!!!!!!!! Nu au ce cauta aici!!!!! Noi suntem si am fost dintotdeauna un popor roman crestin ortodox, fara niciun dubiu. Sa nu uitam ca stramosii nostri au luptat impotriva hienelor acestea. Luptati! Luptati!
Postat 12 Decembrie 2013, 22:39 de Alex
Vai de voi (2)
Vai de capul celui care a facut acest articol jalnic. Cum poti sa afirmi astfel de lucruri. In loc sa admiri gestul unui preot ca sta alaturi de credinciosii lui impotriva celor care vin sa ne fure pamantul de sub picioare, pamantul pentru care au murit si s-au jertfit stramosii nostri, tu iti bat joc si acuzi. Esti jalnic. Este interesant cum, intr-o situatie in care ceilalti, desi sunt ajutati la fel de mult de statul roman precum Biserica Ortodoxa, si aici prin ceilalti ma refer la cele 2 culte catolice, nimeni nu spune nimic despre ei. Bine ca ei au tot dreptul sa ia inapoi cladirile Statului Roman, cladirile oamenilor, ale romanilor, fara niciun drept, insa Biserica Ortodoxa, cea singura care in istoria neamului nostru a luptat alaturi de omul de rand, si lupta si va lupta si in continuare, nu are niciun drept, nu are dreptul sa fie partinitoare ci sa lase sa fie batjocorita intr-una de unii si de alti. Pana aici! Uitati-va la ce fac ceilalti! Sa ne uitam numai in Oradea: ne-au luat Biblioteca Judeteana, ne-au luat policlinica, ne-au luat Muzeul, vor sa ne ia liceul Eminescu (vechea Academie de Drept), vor Felixul (ce tampenie), vor pana la urma sa ne ia orasul pe sus !!!!!!
Postat 12 Decembrie 2013, 22:37 de Alex
Vai de voi
Vor sa ia pamantul si tara pentru care au luptat inaintasii nostri si pentru care s-au jertfit, luptand chiar impotriva celor care astazi sunt "cei mai corecti". SA MEARGA SI SA IA CLADIRILE VATICANULUI CA ALEA SUNT ALE LOR, IAR CE E AICI, IN ACEASTA GRADINA A MAICII DOMNULUI SA IL LASE CELOR CARE IL AU DE DREPT: ROMANILOR CRESTIN ORTODOCSI!!!!!!! NU MAI PERMITETI BATAIA DE JOC ADUSA LA ADRESA NOASTRA!!!!!! AMINTITI-VA DE STRAMOSII NOSTRI!!!!!! LUPTATI PENTRU NEAM, LUPTATI PENTRU CREDINTA SI PENTRU ROMANI!!!! LUPTATI FRATI ROMANI PENTRU ADEVAR SI DREPTATE!!!!!!!!!
Postat 12 Decembrie 2013, 22:36 de Alex
Secularizare
În urmă cu 150 de ani, în decembrie 1863, sub conducerea lui Alexandru Ioan Cuza, România adopta legea secularizării averilor mânăstirești, punându-se bazele modernizării țării. Clasă politică de acum trebuie să stopeze programele de finanţare bugetară ale cultelor religioase. Cultele să se autofinanțeze din contribuțiile voluntare ale credincioșilor, printr-un mecanism similar celui german, mai ales în condițiile în care dețin averi impresionante, evaluate în cazul BOR, de exemplu, la peste 3 miliarde de euro. Desi sistemul de învățământ este subfinanțat, iar din spitale lipsesc până și medicamentele și materialele de bază, precum serul fiziologic sau compresele sterile, statul sprijina financiar cheltuielile extravagante ale cultelor religioase și, în special, ale Bisericii Ortodoxe.
Postat 12 Decembrie 2013, 19:59 de PreotiPeBandaRulanta
Arza-i-ar sistu si pe astia!
.
Postat 12 Decembrie 2013, 15:25 de Sand
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON