URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 Decembrie 2013, 15:22

2014, condamnat de 2013

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cine ar fi crezut anul trecut pe vremea asta că, ajunsă la guvernare, dar nu trasă de liderii proprii, ci împinsă de ura celor mulţi faţă de predecesorii lor, USL va eşua în timp-record? Nici cei mai fanatici susţinători ai actualei opoziţii, mai mult ca sigur.

Departe de a fi o grijă exclusiv a partidelor, eşecul îi va costa pe toţi românii, interesaţi sau dezgustaţi de politică, şi e simplu de înţeles de ce: dacă o guvernare nu ia deciziile importante în primul an, nu le ia nici după, de teamă că ele nu-şi vor face simţite efectele pozitive până la următoarele alegeri.

Anul 2013 va rămâne cel în care USL şi-a compromis toate proiectele până s-a compromis iremediabil pe sine însăşi. Unele nu afectau direct cetăţenii (revizuirea Constituţiei, descentralizarea, reforma administrativ-teritorială), dar puteau îndrepta ceva din aşezarea câş a ţării. Altele, inventate din prostie, nici n-ar merita pomenite dacă la un moment dat Guvernul n-ar fi avut de gând să-şi asume răspunderea pentru a le adopta (modificarea Codului Rutier). Dar interesele imediate ale societăţii şi cu atingere la fiecare individ nici măcar nu au fost puse în dezbatere: nu s-a discutat deloc reducerea birocraţiei statului, iar despre reducerea fiscalităţii doar s-a vorbit, cu rezultat invers: noi taxe şi impozite adăugate celor vechi şi de mult prea multe.

Cu ce ne-am ales după primul an cu USL? Paradoxal, deşi guvernarea avea 70%, ceea ce teoretic trebuia să stingă conflictele, acestea s-au generalizat, aşa că nu se mai ceartă doar USL cu Băsescu, ci şi Băsescu cu PDL şi cu Macovei, PSD cu PNL şi Ponta cu Antonescu. Ba, mai grav, şi România cu restul lumii.

Finalul anului a pus capac la toate: o întreagă Adunare a Deputaţilor (care nu are cum să includă doar idioţi ori ticăloşi) a votat ca turma modificări la Codul Penal menite a mai tăia din puterea ANI. Şi, iarăşi culmea, salvatorul legii a fost Băsescu. Da, cel care odinioară şi-a dat singur casă (conflict de interese) susţinând că n-a avut niciuna (fals în declaraţii). Pas de mai deosebeşte negrul de alb şi viceversa!

Baiul e că nici 2014 (fie că USL rămâne "unită", fie că PSD va guverna cu UDMR) nu va fi unul de respiro, ci acaparat de două scrutinuri, şi e previzibil ca intrarea în normalitate să fie din nou amânată, la fel şi deciziile corecte, pentru a nu speria alegătorii.

Întrebarea e dacă aceştia vor mai merge la urne în condiţiile în care nici încredere nu mai au în nimeni, nici pe unii nu-i detestă mai puţin decât pe alţii? Sau, dacă ieşiţi din logica votului-pedeapsă, vor refuza votul cu totul, lăsând politica exclusiv în seama politicienilor care au făcut din ea o afacere de familie?

Eu, unul, nu ştiu cum va fi mai bine (rectific, mai puţin rău). Sper totuşi să aflu răspuns la anul, iar 2013 să se dovedească un vis urât din care ne vom deştepta cu toţii. Cu mic şi, mai ales, cu mare.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
de spariet esti ma ficior
No nu mai spune ma umflatuel!!! Te plezneste dezamugirea!!! Las ca-ti trece...da-i doua limbi alejdanului si sa vezi ca-i mai bine...
Postat 04 Ianuarie 2014, 18:47 de ioncsi chioru
teapa
Ce bine imi pare ca ai luat teapa, Cris! Nu am nicio remuscare. Mai am un dram de minte.
Postat 02 Ianuarie 2014, 11:42 de oradean
oare daca dispar de revelion cu banii, ma mai gasesc astia?
Singurul plan al USL a fost si a ramas neschimbat: "sa furam cat mai mult si cat mai repede", iar planul merge aproape perfect! Singurele probleme le are Guvernul si Parlamentul cu Procuratura, cu DNA si ANI, care nu cedeaza la presiunile lui Ponta si la santajul mediatic al Latrinelor TV afiliate politic PSD_PC. Panica lui Ponta provine din cauza faptului ca a inteles ca nu poate opri justitia, ca nu poate legaliza hotia, ca nu poate scapa nepedepsit! Si toate astea din cauza americanilor, a UE si a nenorocitelor de tratate la care Romania este deja semnatara! Mare ghinion sa ajungi sa-i calci pe urme lui Adrian Nastase!
Postat 30 Decembrie 2013, 13:44 de viorele
Daca ajung iarasi la putere niscai pdl-isti dupa 2016?
Ce orientare va avea bihoreanul, dupa ce i-a pupat in fund pe usl-isti vreo 2 ani (plus pe bolojean vreo 5 ani deja) si i-a injurat pe pdl-isti vreo 9 ani din care pe fata si direct doar 6? Cred ca nu le e usor acestor jurnalisti sa schimbe fundurile de pupat la fiecare nou mandat! Sau fiind acelasi miros/putoare nici nu mai conteaza!
Postat 30 Decembrie 2013, 11:53 de Port
Adevarat graiesti !!!
Asa este. Pana acum tot am votat sa scapam de ba de comunisti prima data.ba sa scapam de impostorul de la Cotroceni,in speranta ca vin cei mai tineri (viitorul tarii = nu ???) si vor schimba ceva. Si s-a schimbat 2 cocosi impopotzanatzi in functziile cele mai importante se dau in spectacol de toata jalea in fatza natziunii. Dar asta inca nu e nimic. Continuiand "orbul gainilor" fatza de piatza neagra,evaziunea fiscala ca si PDL-isti primului ministru Basexcu domnul Ponta s-a apucat si el la mariri de taxe,ca doar taierile de salarii si pensii le facu-se deja Popey marinarul. Asa ca evazionistii de tot felul se strica de ras cand vad cata putere au si nimeni nu se atinge de ei. Si guvernantzii mai au neobrazarea sa spuna ca nu sunt bani la buget.Ptiu drace !! Oricum nu mai ai pe cine sa votezi. Nu mai cred in nici un politician. Sunt totzi o apa si un pamant. Si atunci sa mai mergi la vot ??? Ca sa votez inca vreo 120 de trantori ,spagari ...in parlament ??
Postat 30 Decembrie 2013, 01:29 de GABORESCU
2014, condamnat de 2013, zise prim-adjunctul primului gunoi al jurnalismului oradean !
.
Postat 29 Decembrie 2013, 12:13 de Link
Generalizari
Conform procentelor la vot ~15% din populatie se astepta ca USL sa fie cum sunt. Evident nu tot 15% dar o mare majoritate se asteptau. Daca dvs nu ati avut viziunea sau inteligenta sa vedeti ce se va intampla nu jigniti pe altii care nu au zis nimic cand era fanatismul USL. Ar fi fost incredibil sa vezi un articol cu un jurnalist onesy care zice da, m-am inselat, altii aveai dreptaye. E un semn de maturitate.
Postat 28 Decembrie 2013, 12:00 de B. Patrascu
Stai linistit pupincuristule, ca PNL-ul lui Bolo tot nu va fi la guvernare singur ... in timpul tau!
O sa fie cu PDL-ul ce se va reforma sub noul Base, cu gasca lui din dreapta de extrema stanga cu tot ... asta ca sa crapi tu de ciuda cand PSD-ul o sa-i dea pe liberali afara din curtea pe care ai votat-o ... de tine spun Cris, nu de alticineva!
Postat 27 Decembrie 2013, 16:37 de Snow
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON