URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
23 Octombrie 2014, 18:56

Victimele accidentelor rutiere au acum o linie telefonică non-stop şi gratuită unde pot primi sprijin de specialitate

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Victimele accidentelor rutiere au acum o linie telefonică non-stop şi gratuită unde li se oferă atât asistenţă psihologică dar şi informaţii despre drepturile pe care le au, respectiv paşii pe care trebuie să îi urmeze ca să recuperareze eventualele daune materiale şi morale.

Serviciul, care va fi operaţional începând de vineri, e oferit de Asociaţia Română pentru Promovarea Educaţiei şi Siguranţei Rutiere (ARPER), în cadrul proiectului naţional "Sub roţi", realizat în parteneriat cu Serviciul Poliţiei Rutiere Bihor şi Primăria Oradea. "În cadrul campaniei s-au amplasat totodată şi 11 desene urbane pe arterele principale ale municipiului Oradea. Şi tot acum a fost lansat şi pagina de internet www.subroti.ro, cu informaţii privind incidenţa accidentelor rutiere cu victime ce au avut loc în Oradea", a explicat, joi, în cadrul unei conferinţe de presă, preşedintele ARPER, Jari Vanda.

Întâlnirea s-a derulat cu participarea şefului Poliţiei Bihor, chestorul Liviu Popa şi a şefului Serviciului Rutier, comisarul şef Dorin Sava, respectiv a avocatului Mircea Ursuţa, prodecan al Baroului Bihor şi membru în Comisia de elaborare a Codului civil, dar şi a Liviei Jurcan, a cărei fiică, Adriana, a murit ucisă într-un accident rutier în vara anului 2011 iar geamăna fetei, Anca, a rămas cu sechele permanente fizice şi psihice.

"În fiecare an, România pierde în accidente rutiere peste 8000 de oameni. Putem să o considerăm o comună care dispare", a exemplificat şeful Poliţiei Bihor motivul pentru care instituţia a devenit partenera ARPER în proiectul de informare menit să atragă atenţia asupra urmărilor nefaste ale accidentelor rutiere.

Marţea neagră

În timpul întâlnirii, şeful Serviciului Rutier Bihor, Dorin Sava, a prezentat date statistice legate de evoluţia accidentelor produse în judeţ, în primele 9 luni ale acestui ani. Astfel, faţă de anul trecut, a scăzut atât numărul accidentelor rutiere (cu 73) cât şi a evenimentelor rutiere grave (cu 15). "În primele 9 luni, s-au produs 352 accidente de circulaţie soldate cu 34 morţi, 34 răniţi grav şi 293 răniţi uşor", a declarat comisarul şef Dorin Sava.

Din statisticile poliţiştilor, cele mai multe accidente s-au produs în zilele de marţi şi majoritatea pe timp de zi, între orele 7-18, ora de vârf fiind 16. De asemenea, din analiza prezentată rezultă că, faţă de anul trecut, numărul accidentelor a scăzut în lunile martie şi aprilie.

Lega de cauzele generatoare de accidente, principalele motive ale evenimentelor rutiere au fost viteza neadaptată la condiţiile de drum, neacordarea de prioritate între vehicule dar şi pentru pietoni.

De acum avem şi cazier rutier!

Tot în cadrul întânirii de vineri a fost prezentată şi o nouă ediţie a Codului rutier, actualizat la 1 octombrie 2014, de avocatul Mircea Ursuţa. Cartea e de fapt o culegere cu extrase importante din Noul Cod penal şi din Legile de aplicare a Noilor Coduri, acte normative esenţiale despre procedura pe care poliţiştii trebuie să o urmeze în timpul utilizării aparatelor radar, utile în cazul şoferilor care, dintr-un motiv sau altul, sunt în proces cu Poliţia rutieră.

Tot în carte este descris şi modul în care se întocmeşte şi la ce foloseşte cazierul rutier al şoferilor. "Cazierul rutier este ataşat, de pildă, în toate procesele împotriva şoferilor. Din 18 octombrie, se ataşează la dosarele penale din instanţă, deschise pentru încălcarea Codului rutier", a explicat Mircea Ursuţa.

Numărul de telefon la care pot apela victimele accidentelor rutiere este 0735.025.600, număr apelabil gratuit şi non stop.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
bla bla bla
ditamai articolul...bla bla bla....informatii ioc..... de fapt ne-am obinuit cu asa ceva. Deci care este linia telefonica operabila non-stop şi gratuită unde se oferă atât asistenţă psihologică dar şi informaţii despre drepturile pe care le avem ?????????? asta ne interesa de fapt.... nu statistici si vorbe politice
Postat 24 Octombrie 2014, 10:32 de popescu
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON