URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
15 Mai 2015, 14:00

Unică în România! Turbina de 18,8 milioane euro a noii centrale pe gaz a ajuns la Oradea (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cea mai scumpă componentă a noii centrale pe gaz, turbina produsă de General Electric în Germania şi testată în Ungaria, a ajuns vineri la Oradea. Echipamentul, în valoare de 18,8 milioane euro, reprezintă 30% din valoarea noii centrale, funcţionează pe principiul unui motor de avion şi este unic în România.

Muncitorii firmei SCT Italia, împreună reprezentanţii producătorului, au început montarea încă de dimineaţă pe fundaţia turnată de angajaţii Elasaco în curtea CET.

„Poziţionarea turbinei pe fundaţie este o operaţiune migăloasă. Echipamentul trebuie fixat în buloanele deja montate, iar toleranţele admise sunt de ordinul milimetrilor”, a explicat BIHOREANULUI inginerul Cătălin Ifrim, manager de proiect din partea Elsaco.

Pentru a evita orice eroare, în cadrul procedurilor de verificare, constructorii au reluat măsurătorile de nu mai puţin de 17 ori.

Turbina pe gaz a fost amplasată pe fundaţia construită între generatorul electric, deja poziţionat, şi cazanul recuperator al aburului, montat şi el, fapt pentru care operaţiunea este cu atât mai dificilă. Ulterior, după fixarea echipamentului, acesta va fi dotat cu instalaţiile auxiliare de ulei, de răcire şi altele, aduse deja cu un troliu în curtea Electrocentrale.

După montarea instalaţiilor auxiliare, în jurul turbinei va fi ridicată o clădire menită să o protejeze. Potrivit inginerului Ifrim, echipamentul era programat să ajungă ajungă la Oradea abia pe 19 mai, iar faptul că a sosit cu 4 zile mai repede va ajuta la recuperarea în parte a întârzierii de două săptămâni faţă de grafic a construcţiei noii centrale.

Până în prezent staţia de pompare este finalizată în proporţie de 80%, clădirea fiind deja închisă cu panouri, staţia electrică este realizată în proporţie de 30%, iar angajaţii Construcţii Bihor au început lucrările la fundaţia viitorului cazan de apă fierbinte.

Livrată la cheie, noua centrală pe gaz a municipalitatăţii orădene va avea o putere instalată de 45 MW electric. Aceasta va fi dotată cu recuperator de căldură de minim 43 MW termic, acumulator de căldură de minim 8.500 mc, două cazane de apă fierbinte (CAF), plus instalaţii auxiliare, de la sistemul de alimentare cu gaze naturale până la instalaţiile de tratare chimică a apei din cazane.

Construcţia noului CET pe gaz face parte dintr-un proiect european în valoare totală de 77,7 milioane euro, finanţat prin fondurile structurale al Programului Operaţional Sectorial Mediu. Proiectul cuprinde inclusiv reabilitarea a 17,5 kilometri de reţea din magistralele 1 şi 3 care traversează oraşul prin Bulevardul Dacia şi strada Traian Lalescu, lucrări realizate de o asociere de firme reprezentată de Construcţii Bihor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
Da!Windos!
Perfect!!!Sincer nu mă pricep doar ce am văzut prin documentare,rămâne să forțăm ideea ce e și prin țările civilizate ,căci,cum e aici nu ne ajută deloc,decât că siiigur se vor umplea facturile la asociațieSsau cum spunea Băse pe un sait de socializare,să nu și....încace facturile degeaba...he he!
Postat 16 Mai 2015, 11:28 de crisan
Bio este in Oradea, la statia de epurare, inca din anul 1979 !!!
Cu tot rakatul orasului se incalzesc birourile de la Statia de Epurare si ramane pentru o sera de 2.000 mp !!! O centrala care sa asigure pentru 100.000 de locuinte ar trebui sa adune kaka de la 3.000.000 de epuratori de tip fund individual !!! Voi, unu+crisan, sunteti inca copii si nu stiti ca treaba e functionala de aproape 30 de ani la noi, dar nu va fi nicodata materie prima suficienta in Oradea ... doar daca Bolojan se incumeta, motivat fiind ca de obicei, sa importam ceva de la altii !!!
Postat 16 Mai 2015, 10:54 de WinDos
@crisan - biogaz
e in discutii sa se faca o astfel de centrala de captare de biogaz pe depozitul de gunoaie. insa nu se face de primarie (e ca si cum ai zice ca primaria sa isi deschida supermarket la subsolul institutiei, ca poate ii e foame cuiva, or auto-servire) ci de catre privati, pe banii privatilor, daca acestia considera ca se merita si isi scot investitia+ ceva profit. sa vedem daca se merita si daca se pune in practica. insa nu garanteaza nimeni ca o sa aiba pret mai bun decat gazul din alta parte..
Postat 16 Mai 2015, 10:26 de unu
ar fi bine
Ca autoritățile locale să se gândească și la producerea de biogaz cum multe localități din țările civilizate au(captare gaz din resturi vegetale),decât să fie arse aiurea pe câmp.Chiar așa greu ar fi?
Postat 16 Mai 2015, 10:05 de crisan
Turbina a ajuns la poarta CET ...
... noroc ca era deschisa si inca nu avea afisat inscrisul cu falimentul !!!
Postat 15 Mai 2015, 20:15 de WinDos
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON