URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
10 Mai 2016, 18:52

Ultima şedinţă. Consiliul Local a aprobat investiţii de peste 44 milioane de euro în infrastructura de apă şi canalizare

Ultima şedinţă ordinară a actualului Consiliu Local s-a desfăşurat rapid şi fără derapaje majore, în ciuda campaniei electorale. Întâlnirea a durat doar 40 de minute, deşi pe ordinea de zi s-au numărat nu mai puţin de 53 de proiecte de hotărâri, şi s-a încheiat într-o notă împăciuitoare.

Primarul Ilie Bolojan le-a mulţumit aleşilor locali pentru colaborarea din ultimii patru ani. "Sper că aceia care vor fi aleşi vor face pentru Oradea cel puţin la fel de multe lucruri cât aţi făcut şi dumneavoastră", a spus edilul. Bolojan a încheiat întâlnirea urându-le consilierilor locali aflaţi la final de mandat succes în ceea ce vor întreprinde pe viitor.

Investiţii de 44 milioane de euro

Consiliul Local a aprobat marţi cu unanimitate de voturi şi fără comentarii investiţii de 44,3 milioane euro pe care Compania de Apă Oradea urmează să le deruleze în perioada 2014 – 2018 potrivit Master Planului pentru dezvoltarea acestui sector la nivelul judeţului Bihor.

Conform proiectului de hotărâre, din această sumă, 21 milioane euro sunt lucrările aferente sectorului de alimentare cu apă, 16,5 milioane euro sunt investiţiile în sectorul de apă uzată, iar diferenţa de 6,7 milioane euro o reprezintă lucrările contractate în perioada 2017 - 2013 care urmează să se finalizeze până în 2020.

"Aprobarea de către Consiliul Local a listei de investiţii prioritare revizuite este necesară în vederea depunerii cererii de finanţare a lucrărilor pentru perioada 2014 - 2020", se menţionează în proiectul de hotărâre.

Lista de investiţii aprobată de Consiliul Local numără 23 de poziţii de la extinderea reţelelor de apă şi canalizare, la interconectarea uzinelor 4 şi 5 şi achiziţionarea de echipamente pentru localizarea şi cartarea reţelelor precum şi identificarea pierderilor.

"Orădenii nu trăiesc cu cifre"

Tot în cadrul şedinţei de marţi, aleşii orădenilor au luat act de raportul primarului privind starea economică, socială şi de mediu pe anul 2015. Documentul a trecut prin Consiliul Local fără comentarii, consilierul local Adelina Coste pronunţându-se asupra datelor din acesta abia la votarea situaţiilor financiare a municipiului.

"Orădenii nu tăriesc cu cifre, ci cu salarii mizere. Sunt salarii de 600 lei, nu cele pe care le-aţi prezentat în broşuri", l-a atacat Coste pe primarul Ilie Bolojan. Potrivit candidatului social democrat la funcţia de primar, "amenzile, taxele şi datoriile reprezintă starea municipiului".

Primarul s-a ferit de o confruntare cu consiliera pe tema cifrelor din raport şi a evitat să intre în polemici cu aceasta.

Record de investiţii şi datorii

Conform raportului, conceput în cea mai mare parte de angajaţii Direcţiei Economice, anul 2015 a fost un an al recordurilor atât din punct de vedere al fondurilor atrase de municipiu, cât şi din punct de vedere al creşterii datoriei publice.

"Absorbţia de fonduri europene şi contractarea de datorie publică a permis realizarea unui buget de investiţii de şase ori mai mare decât într-un an obişnuit", a explicat pentru BIHOREANUL directorul economic al Primăriei, Nadia Haş.

Astfel, în 2014, municipalitatea a implementat majoritatea proiectelor europene contractate a căror valoare este de 247 milioane euro, fondurile atrase efectiv ridicându-se la 150 milioane euro. Pentru a putea derula investiţiile contractate, oraşul a fost nevoit să se împrumute, datoria publică majorându-se de la 23% la 61% într-un singur an.

"Creşterea gradului de îndatorare a municipiului este dată de linia de credit luată de la CEC pentru asigurarea cash-flow-ului necesar proiectelor europene. Presiunea pe buget nu se va face simţită, însă, pentru că împrumutul va fi rambusat din decontările pe care le vom face anul acesta pe proiectele europene încheiate", a spus Haş.

Oraşul şi-a recuperat anul acesta de la finanţatorul europena circa 60 milioane lei din sumele plătite pe lucrările derulate în cadrul proiectelor.

"Se retrage..."

Ultima şedinţă de Consiliu Local s-a derulat cu repeziciune şi fără derapaje electorale şi pentru că primarul Ilie Bolojan a retras în ultima clipă de pe ordinea de zi 15 proiecte de hotărâri care se refereau la diferite donaţii de terenuri făcute de orădeni care şi-au construit sau vor să îşi ridice case şi au renunţat la o parte din curte sau grădină pentru ca Primăria să poată poată amenaja pe aceste porţiuni drumuri publice.

În precedenta şedinţă de Consiliu, din 26 aprilie, consilierii PSD au "trântit" la vot toate proiectele de hotărâri privind donaţiile de terenuri şi au anunţat că aşa vor proceda de fiecare dată.

Social-democraţii nu s-au lăsat convinşi de argumentele reprezentanţilor municipalităţii care au arătat că preluarea terenurilor de la orădeni nu aduce niciun avantaj Primăriei, căci înainte de donaţii aduceau venituri bugetului local prin impozitare, iar ulterior produc doar obligaţii, pentru că oraşul trebuie să amenajeze drumuri...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
truda
1. sper sa nu cedeze Bolojan spre o administratie prea moale, cum e Boc la Cluj, si mai apoi sa ne trezim ca se fac exproprieri pentru fiecare drum de acces in curtea omului si trotuar din sosea pana in casa, si alee auto din sosea pana in garaj. Sper ca primaria NU va tine cont de toate aberatiile socialiste, si sa aprobe terase pe pietonale care nu au si spatiu public inchis de alimentatie in apropiere (ca am patit acuma la cluj sa stau pe erolilor la o terasa, se raceste un pic temperatura si nu am unde intra si in plus, nici unde merge la baie)!; 2. propunerea PSD ca sa se renunte la donatiile pentru terenuri nu e socialism, nu e dreptate, ci e subventie necinstita si mascata pentru dezvoltatorii imobiliari: adica din banii de la bugetul local (din impozitele mele) sa primeasca bani dezvoltatorul X care cumpara mii de mp de teren agricol si vrea sa faca nush-cate case si blocuri, pe acelasi principiu pt care selina si kiss sunt anchetati in privinta cart. Luceafarul! cu singuranta voi vota impotriva celor care propun asa ceva si m-as opune oricat acestor initiative aberante. Nu doar ca legea permite aceste donatii (desi nu le reglementeaza obligatoriu, ca legea romana e in general ambigua) dar este si corect dpdv moral sa se procedeze astfel!
Postat 11 Mai 2016, 09:16 de unu
noa
Conteaza amenzi, da – dar doar care se platesc; datorii – da, dar doar cele pe termen lung; sunt si someri in oradea care nu vor sa munceasca si voteaza PSD care vor sa le dea bani gratis; sunt si necalificati care nu se specializeaza nici pe sudura unde sunt salarii de 1000 eur sau altceva, si nici nu cauta ceva mai bun. Pentru salariul minim, sa multumeasca guvernului ca nu primaria decide care e salariul minim in oras.
Postat 11 Mai 2016, 09:11 de unu
Deficit total pe 2015 = 97.000.000 Euro = 525 Euro/cap de locuitor !!!
Deficitul de 97 milioane reprezintă diferenţa între cheltuieli şi venituri reale, până ieri (data de 9 mai 2015) !!! Documentul poartă semnătura primarului municipiului Oradea, pusă pe Proiectul de Hotărâre aferent raportului financiar anual (execuţia bugetară pe anul 2015) !!! Iar speranţa decontărilor pe proiectele europene este ultima care moare la vârful municipalităţii, chiar dacă e "moartă-n păpuşoi", vorba unui ales local care chiar ştie ce vorbeşte (DO ...) !!!
Postat 10 Mai 2016, 19:43 de WinDos
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON