URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
24 Iunie 2015, 19:32

Totul pe internet! Primăria Oradea vrea să fie cea mai transparentă municipalitate din ţară

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Municipalitatea orădeană vrea să fie cea mai performantă din ţară. "Este un obiectiv strategic al Primăriei Oradea de a deveni cea mai performantă din ţară prin transparenţă şi debirocratizare", a declarat city managerul Eduard Florea, miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă.

În acest sens, începând cu data de 1 iunie, Primăria, instituţiile şi societăţile subordonate publică pe propriul site sinteza cheltuielilor făcute în luna precedentă. Pentru un plus de accesibilitate, informaţiile vor fi centralizate pe portalul municipalităţii în format Microsoft Excel.

"Link-urile către secţiunea dedicată plăţilor de pe site-urile proprii ale instituţiilor şi întreprinderilor publice locale vor fi preluate pe site-ul www.oradea.ro, iar data limită pentru publicarea datelor menţionate este 15 a lunii curente pentru datele din luna precedentă", a spus Florea.

Promit transparenţă...

Astfel, pe site-ul Primăriei a fost înfiinţată la începutul lunii iunie rubrica "Transparenţă" cu trimiteri la "licitaţii", "contracte", "plăţi", "rezultatele procedurilor de achiziţie" şi "sursele financiare, bugetul, bilanţul contabil şi lista de investiţii".

Având în vedere că este prima lună de la implementarea acestor măsuri de transparentizare, AIO, ASCO, OTL, Centrul de îngrijire de zi Oradea, Poliţia Locală, Termoficare şi Electrocentrale au postat pe site-ul municipalităţii doar cheltuielile făcute în luna mai.

În schimb, conform unor dispoziţii mai vechi ale conducerii municipalităţii, o parte din societăţile subordonate Consiliului Local au publicat pe internet, chiar şi pe sărite, informaţii legate de licitaţiile organizate şi contractele încheiate.

Spre exemplu, chiar dacă a anunţat pe SEAP, societatea Electrocentrale nu şi-a publicat pe site-ul propriu licitaţia de luna trecută pentru achiziţionarea serviciilor de pază. Aşa s-a ajuns în situaţia ca la licitaţie s-au înscris doar firme din Bucureşti şi Brăila.

Teoretic, pe viitor, astfel de situaţii vor fi evitate. Societăţile subordonate municipalităţii au obligaţia să îşi anunţe pe site toate procedurile, chiar şi cele sub pragul de 30.000 lei pentru achiziţii şi 100.000 lei pentru lucrări, şi au la dispoziţie trei luni să îşi posteze pe internet toate contractele.

... dar mai au încă de lucru

Deşi una dintre cele mai deschise municipalităţi din ţară, inclusiv Primăria mai are de lucrat la transparenţă. Chiar dacă există ordine clare ca toate contractele să fie publicate pe portalul Primăriei, cele care au la bază finanţări europene, cum ar fi contractul încheiat de municipalitate cu firma Marconst pentru reabilitarea Pasajului Vulturul Negru, sunt încă ţinute la sertar.

"Am discutat cu colegii mei şi am înţeles că în contractele încheiate cu finanţatorul există clauze de confidenţialitate. Va trebui să vedem în ce măsură putem face publice aceste contracte fără a periclita proiectul", a spus Florea, chestionat de BIHOREANUL.

La fel, deşi ar fi normal ca la deschiderea ofertelor depuse în cadrul unei licitaţii municipalitatea să poată face cunoscute firmele participante şi ofertele acestora, pe care concurenţii şi le ştiu deja, chiar dacă adjudecarea ar urma să se facă ulterior, Primăria se fereşte de acest lucru.

"Membrii Comisiei de licitaţie sunt obligaţi să semneze înainte o declaraţie de confidenţialitate că nu vor divulga niciun fel de date din procedura la care participă. Discutăm cu juriştii să vedem cum putem publica măcar lista participanţilor şi cea mai mare, respectiv cea mai mică ofertă", promite Florea.

Dispoziţiile primarului, la secret

Tot cu juriştii spune Florea că va discuta şi despre publicarea pe portalul Primăriei a dispoziţiilor primarului Ilie Bolojan, o altă omisiune la capitolul "transparenţă".

BIHOREANUL a dezvăluit, în urmă cu un an, că primarul orădean foloseşte intensiv practica dispoziţiilor, multe fiind suspectate că adaugă sau chiar eludează hotărârile Consiliului Local.

Ziarul a descoperit că numai în perioada 2012-2013, edilul a emis peste 3.200 de dispoziţii anual, nedisponibile publicului. Deşi Legea 215/2001 prevede că măcar deciziile cu caracter normativ se anunţă public, în lipsa oricărei sancţiuni obligativitatea a fost ignorată de Primărie. De la instalarea sa din iunie 2008, Bolojan a publicat doar 8 (!) din miile de dispoziţii emise.

Edilul a promis, după scandalul de anul trecut, când a avut loc războiul cu Prefectura pe tema parcărilor cu plată, că dispoziţiile sale vor fi postate pe portalul Primăriei, lucru care însă nu s-a întâmplat.

"Voi vedea care este motivul pentru care dispoziţiile nu au fost publicate şi ce se poate face", a spus city managerul Eduard Florea la solicitarea BIHOREANULUI.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
!!!!!
@pinonel: La întrebări concrete niciodată nu vom primi răspunsuri concrete! Acestea sunt evitate pentru că nu se știe dacă nu se pot întoarce împotriva celor care le dau!
Postat 26 Iunie 2015, 08:40 de TDS
Bolovane, lupii pazesc stana... e bine, o putea pazi dna-ul si atunci era rau!
managere, eu astept sa ne spui cum te-ai ,,reevaluat" dupa scandalul cu d-na bente, aia care a facut puscarie! Tu, ca director, nebunu (zis miculescu, acum taie frunza la caini pe la prefectura!!!), ca adjunct si guler ca sef direct al ,,hoatei" (avansat pt. ca dormit si n-a ciripit sef de serviciu in primarie!!!!), ati fost avansati!!! Toata primaria stie ca biata femeie cotiza mai sus, nu facea nimic de capul ei!
Postat 25 Iunie 2015, 18:37 de pinonel
ÎNCĂ O DATĂ
@suporter_oradean: Cred că tu nu ai citit atent comentariul meu!Mai încearcă o dată și vezi exact ce am scris eu!
Postat 25 Iunie 2015, 11:11 de TDS
teodor sarca dan bati campii
Deci foarte sincer si corect TDS esti pe langa subiect,actuala sotie a lui Eduard cand a venit in primarie nu era maritata,asta ca sa sti si tu,in rest nu cred ca esti detinatorul adevarului absolut,iar cand scrii prostii e cazu sa constientizezi
Postat 25 Iunie 2015, 11:00 de suporter_oradean
TRANSPARENTA LIBERALA
Cu această ocazie, a TRANSPARENȚEI TOTALE, poate ne explică D-l Eduard Augustin FLOREA cum a fost angajat(prima oară)în Primărie! “ Eu nu sunt orădean, am venit din sud, puteam să termin facultatea și să plec, dar am avut șansa de a-l cunoaște pe Marcel Boloș, fostul director al DMPFI, care mi-a fost profesor, și mi-a oferit un loc de muncă”. Cum putea Boloș să ofere locuri de muncă în Primărie? Exprimarea lui Florea este fără echivoc(interviu în Bihoreanul!). Este clar că locul de muncă a fost oferit după care probabil s-a și organizat un concurs formal! Tot în lumina TRANSPARENȚEI LIBERALE poate ne spune D-l Eduard Augustin FLOREA de ce CONSOARTA a preferat să plece din sistemul bancar(conform percepției publice cel mai bun sector economic, chiar și acum)și să se angajeze la ADP ca aghiotant(ă)a lui ANDRICA(sau invers!). La ADP se fac angajări pur și simplu sau tot prin concurs? Genul „concursul se ține joi iar postul este ocupat de marți!”! Dar poate consoarta a dorit să se sacrifice în folosul comunitățiii, mai știi??!! S-a gândit că excursiile în străinătate se pot achita și numai din veniturile city-manager-ului!
Postat 25 Iunie 2015, 08:54 de TDS
Dedicatie pt.TDS,DOS...
...oricum si pana acum Administratia oradeana era cea mai transparenta din tara. De acum inainte sper ca tipi ca TDS, DOS,etc. s-o lase mai moale cu comentariile despre coruptia altora(pt. ca nu este) - eventual sa se ocupe de cea din psd si de megaplagiatorii care ii conduc! Succes Administratiei si primarului Bolojan! "Suntem mandri ca suntem oradeni" si nu boicotisti
Postat 25 Iunie 2015, 06:41 de TC
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON